Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]

Auto huren in IJsland – Info & Tips

Als je op vakantie gaat naar IJsland is de kans groot dat je een auto gaat huren om het unieke landschap van IJsland te ontdekken. Vooral als je meer wilt gaan zien dan alleen Reykjavik ben je al gauw op een huurauto aangewezen. Of je moet ervoor kiezen om dagtrips vanuit Reykjavik te gaan maken met bijvoorbeeld de Golden Circle tour of een Noorderlicht bustour, maar deze zijn relatief duur.

De reden dat je echt een huurauto nodig hebt als je meer wilt zien dan alleen Reykjavik komt door het gebrek aan openbaar vervoer in IJsland. Doordat IJsland een uitgestrekt land is met dorpen en steden die ver uit elkaar liggen is er weinig openbaar vervoer beschikbaar om je vanuit Reykjavik naar een andere plek in IJsland te brengen. Daarom kiest ruim 90% van de toeristen die het land bezoeken voor het huren van een auto in IJsland om zo zelf alle hoogtepunten van het land te ontdekken.

Door het huren van een auto in IJsland heb je alle vrijheid en kun je bezoeken wat je wilt. Je kan onderweg even stoppen om te genieten van het schitterende landschap of om foto’s te maken. Bovendien kun je met je eigen huurauto ook de minder bekende bezienswaardigheden in IJsland gaan bezoeken. Deze worden vaak overgeslagen tijdens de georganiseerde tours. Ook kun je met een huurauto eenvoudig op jacht gaan naar het Noorderlicht. Een voordelige auto huur je in IJsland eenvoudig via de website van Sunnycars of Alamo.

Autorijden in IJsland

Een auto in IJsland huren

Een rondreis door IJsland met een huurauto is de beste manier om het land van vuur en ijs te gaan ontdekken. Het reizen door IJsland is één groot feest en doordat je letterlijk iedere 10 minuten een ander schitterend uitzicht krijgt te zien verveelt het rijden in IJsland nooit! Bovendien is het vrijwel nooit druk op de wegen in IJsland, met uitzondering van delen van Reykjavik, en de verkeersregels in IJsland zijn vergelijkbaar met die in Europa.

Doordat veel toeristen die IJsland bezoeken een auto huren is het aanbod van huurauto’s in IJsland enorm. Als je aankomt op de luchthaven van Keflavik zijn er tientallen balies te vinden voor de autoverhuur. Ook in Reykjavik zelf kun je op tal van plaatsen een auto huren. Alles wat je moet weten over een auto huren in IJsland plus een aantal handige tips lees je in dit artikel. Wil je meer informatie lezen over auto rijden in IJsland? Neem dan een kijkje op onze auto rijden in IJsland pagina en ons artikel over tanken in IJsland.

Let goed op bij het huren van een auto dat je kiest voor Keflavik Airport en niet voor Reykjavik Airport. Als je vanuit Nederland of België naar IJsland vliegt, landt je altijd op het internationale vliegveld van Keflavik. Kies je per ongeluk voor het afhalen van je huurauto op Reykjavik Airport dan moet je zelf vervoer regelen vanaf Keflavik Airport naar Reykjavik Airport. Dat kost al gauw 21 euro per persoon als je kiest voor de transferbus. Een taxi is vaak nog duurder, tenzij je met meer dan 3 personen bent.

Een personenwagen of vierwielaangedreven auto huren?

Een veel gestelde vraag is of je een normale personenauto moet gaan huren voor je rondreis door IJsland of dat je echt een 4×4 nodig hebt. Welke auto je het beste kunt gaan huren hangt af van wat je plannen zijn in IJsland en waar je gaat overnachten. Als je alle bekende hoogtepunten van IJsland wilt gaan bekijken zul je enkel op de ringweg gaan rijden en volstaat een standaard personenauto prima.

Als je een normale personenwagen in IJsland huurt mag je niet op rotsachtige wegen en andere niet geasfalteerde wegen rijden die vooral in het binnenland voorkomen. Deze wegen worden vaak aangegeven door middel van de F-wegen. Doe je dit wel dan ben je niet verzekerd. Met een normale personenauto mag je wel op de korte niet geasfalteerde wegen die veelal van gravel zijn, naar de bezienswaardigheden rijden. Bij sommige verhuurders mag je alleen met de duurdere 4×4 modellen op de F-wegen rijden, informeer hierover goed voordat je een 4×4 gaat huren in IJsland zodat je niet voor verassingen komt te staan bij het ophalen van je huurauto in IJsland.

Wil je echt alles kunnen zien in IJsland? Dan kun je het beste een 4×4 huren zodat je ook van de geasfalteerde wegen af mag en het binnenland kunt gaan ontdekken. Op de niet geasfalteerde wegen heb je echt vierwielaandrijving nodig en kun je veel makkelijker het ruige landschap trotseren. Toch moet je wel goed opletten als je met een 4×4 offroad gaat rijden in Ijsland. Sommige wegen zijn slecht te berijden, vooral voor niet ervaren 4×4 rijders.

Ga je in de winter IJsland bezoeken? Dan is een vierwielaangedreven auto aan te raden. Je hebt in de winter ook sneeuwkettingen nodig. In de winter zijn veel wegen slecht begaanbaar en kan het voorkomen dat je zelfs met een 4×4 vast komt te zitten in de sneeuw. Daardoor zijn er in de winter vaak veel wegen afgesloten, met name in het binnenland van IJsland.

Als je met z’n tweeën bent is een kleine auto zoals de Ford Fiesta of Volkswagen Polo een prima auto om IJsland te ontdekken. Of in het geval van een 4×4 een Suzuki Jimny of Dacia Duster. Ga je heel IJsland rond of ben je van plan om meerdere weken op IJsland te blijven? Dan is het aan te raden om een grotere auto te nemen zodat je iets meer comfort hebt tijdens je rondreis. Hierbij kun je denken aan een Volkswagen Golf, Kia Sportage of als je nog iets groters wilt een Nissan Qashqai, Toyota Land Cruiser of Jeep Cherokee.

Auto rijden in IJsland

Als je een auto gaat huren in IJsland krijg je vaak de keuze om een navigatiesysteem mee te huren. Dit is niet nodig, veel auto’s hebben tegenwoordig al een ingebouwd navigatiesysteem waardoor je eigenlijk betaald voor iets wat al standaard in de auto zit.

Daarnaast kun je tegenwoordig heel eenvoudig de navigatie van je telefoon gebruiken om te navigeren in IJsland. Wij hebben tijdens onze trips in IJsland alles via Google Maps genavigeerd. Google Maps heeft de optie om kaarten offline te downloaden zodat je zelfs in gebieden zonder 4G internet eenvoudig kunt navigeren.

Het enige wat je nodig hebt is een telefoonhouder om je telefoon veilig in op te bergen tijdens het rijden aangezien het verboden is om een telefoon in je handen te hebben tijdens het rijden in IJsland. Het is ook slim om een losse aux kabel mee te nemen zodat je tijdens de autoritten kunt luisteren naar muziek vanaf je telefoon. De radio zenders in IJsland zijn soms slecht te ontvangen waardoor je soms lange tijd zonder radio kunt zitten.

Je kunt in IJsland ook prima zonder navigatie de weg vinden. Doordat veel bezienswaardigheden in de directe omgeving liggen van de ringweg op IJsland en de bezienswaardigheden daarnaast goed aangegeven zijn op de borden kun je ze ook prima vinden zonder navigatie.

4x4 huren in IJsland

Rijbewijs en leeftijd voor het huren van een auto

Om in IJsland een auto te mogen huren moet je minimaal 20 jaar oud zijn. Bij sommige verhuurmaatschappijen kan het zijn dat je een toeslag moet betalen als je tussen den 20 en 25 jaar bent. Soms komt het ook voor dat je minimaal 25 jaar oud moet zijn om een 4×4 te mogen huren.

Het is niet nodig om een internationaal rijbewijs te hebben om te mogen rijden in IJsland. De meeste Europese rijbewijzen, waaronder die van Nederland en België worden geaccepteerd. Wel is het zo dat je minimaal 1 jaar moet beschikken over een geldig rijbewijs om een huurauto te mogen besturen.

Creditcard nodig
Vergeet verder niet dat je een geldige creditcard nodig hebt om een auto in IJsland te kunnen huren. Huur je een duurdere auto? Dan kan het voorkomen dat je twee creditcards nodig hebt omdat de borg voor de huurauto hoger is dan de maximale bestedingslimiet van je creditcard. Meestal ligt de maximale bestedingslimiet van een creditcard op 2500 euro per maand.

Verzekering voor je huurauto

Als je een auto gaat huren krijg je vaak de vraag of je een verzekering erbij wilt boeken. Deze extra verzekering dekt eventuele schade aan je huurauto maar ook pechhulp kosten of krassen zijn met zo’n verzekering vergoed. Ook het eigen risico wat je anders kwijt bent bij schade wordt met deze aanvullende verzekering vergoed. Zo loop je niet het risico op hoge kosten achteraf mocht er onverhoopt iets misgaan tijdens je rondreis door IJsland. De standaardverzekering van een huurauto biedt meestal enkel dekking bij schade door een aanrijding of vandalisme, schade door steenslag, storm etc wordt niet standaard vergoed.

De extra verzekeringen zijn niet verplicht, maar vooral in IJsland is zo’n verzekering geen overbodige luxe. Door de vele offroad wegen die uitkomen op de geasfalteerde ringweg liggen er veel steentjes op de weg die voor schade kunnen zorgen aan je huurauto. Ook de harde wind kan voor schade zorgen doordat kleine steentjes door de wind omhoog geblazen kunnen worden.

Let wel goed op bij het ophalen van je huurauto. Soms proberen ze bij de balie nog extra verzekeringen aan te smeren bovenop je all-in verzekering. Extra verzekeringen zijn niet nodig aangezien je extra afgesloten verzekeringen 100% van de kosten dekt. In IJsland probeert men bijvoorbeeld vaak een zand en as verzekering extra af te sluiten waarmee je verzekerd bent tegen schade aan de lak. Ook een river crossing protection verzekering of een wind schade verzekering is een veel aangesmeerde extra verzekering in IJsland.

Onze tip, huur je auto bij Sunny Cars. Hier zitten alle benodigde verzekeringen standaard bij de prijs inbegrepen en hoef je ter plekke geen dure extra verzekering af te sluiten. Zo weet je direct bij het boeken van je huurauto waar je aan toe bent. Mocht er toch iets gebeuren tijdens je reis in IJsland, dan wordt zelfs je eigen risico vergoed.

Auto rijden op de ringweg van IJsland

Wat kost een auto huren in IJsland?

IJsland is geen goedkoop land, dat geldt ook voor het huren van een auto. De tarieven beginnen bij ongeveer 30 euro per dag inclusief verzekering. Gemiddeld betaal je voor een verzekering rond de 3 a 5 euro per dag, die zit bij veel autoverhuurders niet inbegrepen bij de basisprijs. In de zomermaanden liggen de prijzen een stuk hoger omdat de vraag naar huurauto’s in de hoogseizoen maanden een stuk hoger is. Ook in de wintermaanden is IJsland steeds populairder aan het worden en stijgen de prijzen van huurauto’s. De laagste prijs voor een huurauto betaal je in mei en september.

Het is daarom slim om je huurauto in IJsland op tijd te boeken. Dit kun je onder andere doen via Sunnycars, Alamo en TUI Cars. Bij Alamo en Tui Cars kun je eenvoudig alle aanbieders en de verschillende type auto’s vergelijken zodat je nooit teveel betaald. Bovendien kun je vaak je boeking gratis tot 48 uur van te voren annuleren of wijzigen. Wil je zeker zijn van goede autohuur zonder verborgen kosten en verassingen. Kies dan voor Sunnycars waar je all-in een auto kunt huren inclusief verzekering.

Huurauto in IJsland online reserveren

Het beste kun je vooraf al je auto huren zodat je zeker weet dat je de huurauto naar keuze tot je beschikking hebt tijdens je rondreis door IJsland. Je huurauto vooraf reserveren via internet is bovendien goedkoper dan ter plekke op bijvoorbeeld de internationale luchthaven. Op internet kun je bijvoorbeeld op de website van Sunnycars, Alamo, TUI cars of Lava Car Rental eenvoudig de prijzen van de verschillende aanbieders vergelijken zodat je nooit te veel betaald voor je huurauto in IJsland. Hieronder hebben wij een aantal populaire autoverhuurders in IJsland voor je op een rijtje gezet waar je met een aantal klikken je huurauto kunt reserveren.

Easyterra - vergelijk alle autoverhuurders in IJsland gemakkelijk op 1 website
EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker op het gebied van autoverhuur. Op de website van Easyterra vergelijk je snel en eenvoudig alle prijzen van autohuur in IJsland en boek je direct een geschikte huurauto voor je rondreis in IJsland.Bekijk het aanbod

Voordelige auto's huren in IJsland doe je bij SunnycarsBij Sunny Cars huur je all-in een auto in IJsland. Het grote voordeel van Sunny Cars is dat je hier geen verborgen kosten voor verzekeringen kunt verwachten en bovendien krijg je een heldere prijs. All-in autohuren dus zonder verassingen bij het ophalen van je huurauto in IJsland.Bekijk het aanbod

Boek voordelig een huurauto in IJsland via Tui CarsBij TUI Cars kun je voordelig, eenvoudig en snel een auto huren voor je rondreis in IJsland. TUI heeft contracten met betrouwbare huurauto bedrijven in IJsland en kun je gratis overboeken of annuleren mocht dat nodig zijn.Bekijk het aanbod

Boek voordelig een huurauto in IJsland via AlamoOp Alamo.nl boek je een betrouwbare huurauto in IJsland tegen voordelige autohuur tarieven. De tarieven zijn inclusief verzekeringen, lokale toeslagen, belastingen en vaak ongelimiteerde kilometers. Bekijk het aanbod

Boek voordelig en snel huurauto in IJsland via Rentcars.comDe goedkoopste huurauto in IJsland vind je snel een eenvoudig op rentcars.com. Binnen een paar klikken zie je overzichtelijk en snel alle tarieven voor het huren van een auto in IJsland en bespaar je direct op je autohuur.

Bekijk het aanbod

Boek voordelig en snel huurauto in IJsland via Lava Car Rental
Lava Autoverhuur is ook een goede keuze voor autohuur in IJsland. Dit lokale IJslandse bedrijf, met zeer goede klant beoordelingen, is onlangs door Rentalcars uitgeroepen tot bedrijf van het jaar 2023 en heeft door de World Travel Awards 2023 de IJsland’s Leading Car Rental Company gewonnen. Dat is een bezoek aan de website waard!Bekijk het aanbod

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online