Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]

Auto rijden in IJsland

De auto is het ideale vervoermiddel om IJsland tijdens je roadtrip op een reaxte manier te gaan ontdekken. Met een auto kun je op je eigen tempo de schoonheid van het eiland gaan ontdekken en zelf je route uitstippelen. De wegen in IJsland zijn bovendien goed begaanbaar en voor toeristen is het er prima rijden doordat het nooit druk is op de wegen. Als je wilt gaan autorijden in IJsland is het niet nodig om een internationaal rijbewijs te hebben. De meeste Europese rijbewijzen, waaronder die van Nederland en België worden geaccepteerd.

De makkelijkste manier om het eiland per auto te gaan ontdekken is door middel van een huurauto. Je kunt er ook voor kiezen om met je eigen auto de oversteek te maken naar IJsland. Maar vanwege de lange reis per veerboot die begint in Hirtshal in Denemarken en eindigt in het oosten van IJsland bij het plaatsje Seyðisfjörður kiezen maar weinig mensen voor die optie. Wil je meer informatie over het huren van een auto in IJsland? Neem dan een kijkje op onze speciale auto huren in IJsland pagina. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over het huren van een auto en geven we een overzicht van de diverse verhuurmaatschappijen waar je eenvoudig online je huurauto in IJsland kunt reserveren.

offroad rijden in IJsland

Heb ik een 4×4 huurauto nodig in IJsland?

Een veel gestelde vraag is of je een normale personenauto moet gaan huren voor je rondreis door IJsland of dat je echt een 4×4 nodig hebt. Welke auto je het beste kunt gaan huren hangt af van wat je plannen zijn in IJsland en waar je gaat overnachten. Als je alle bekende hoogtepunten van IJsland wilt gaan bekijken zul je enkel op de ringweg gaan rijden en volstaat een standaard personenauto prima.

Als je een normale personenwagen in IJsland huurt mag je niet op rotsachtige wegen en andere niet geasfalteerde wegen rijden die vooral in het binnenland voorkomen. Deze wegen worden vaak aangegeven door middel van de F-wegen. Doe je dit wel dan ben je niet verzekerd. Met een normale personenauto mag je wel op de korte niet geasfalteerde wegen die veelal van gravel zijn, naar de bezienswaardigheden rijden.

Wil je echt alles kunnen zien in IJsland? Dan kun je het beste een 4×4 huren zodat je ook van de geasfalteerde wegen af mag en het binnenland kunt gaan ontdekken. Op de niet geasfalteerde wegen heb je echt vierwielaandrijving nodig en kun je veel makkelijker het ruige landschap trotseren. Toch moet je wel goed opletten als je met een 4×4 offroad gaat rijden in IJsland. Sommige wegen zijn slecht te berijden, vooral voor niet ervaren 4×4 rijders. Bij sommige verhuurders mag je alleen met de duurdere 4×4 modellen op de F-wegen rijden, informeer hierover goed voordat je een 4×4 gaat huren in IJsland zodat je niet voor verassingen komt te staan bij het ophalen van je huurauto in IJsland.

Ga je in de winter IJsland bezoeken? Dan is een vierwielaangedreven auto aan te raden. Je hebt in de winter ook sneeuwkettingen nodig. In de winter zijn veel wegen slecht begaanbaar en kan het voorkomen dat je zelfs met een 4×4 vast komt te zitten in de sneeuw. Daardoor zijn er in de winter vaak veel wegen afgesloten, met name in het binnenland van IJsland.

Als je met z’n tweeën bent is een kleine auto zoals de Ford Fiesta of Volkswagen Polo een prima auto om IJsland te ontdekken. Of in het geval van een 4×4 een Suzuki Jimny of Dacia Duster. Ga je heel IJsland rond of ben je van plan om meerdere weken op IJsland te blijven? Dan is het aan te raden om een grotere auto te nemen zodat je iets meer comfort hebt tijdens je rondreis. Hierbij kun je denken aan een Volkswagen Golf, Kia Sportage of als je nog iets groters wilt een Nissan Qashqai, Toyota Land Cruiser of Jeep Cherokee.

Meer informatie over het huren van een auto in IJsland? Klik hier

Auto rijden in IJsland

De ringweg van IJsland

Als je een rondreis gaat maken in IJsland of als je vanuit Reykjavik één van de vele bezienswaardigheden gaat bekijken met je huurauto dan is de kans groot dat je het grootste gedeelte van je reis zult afleggen op de ringweg van het land. De ringweg van IJsland staat ook wel bekend als Route 1 of de Hringvegur en is in totaal 1339 kilometer lang. De ringweg van IJsland, ook wel Snelweg 1 genoemd, loopt rond het gehele eiland waardoor dit de enige weg is die alle belangrijke plaatsen van het land met elkaar verbindt.

Op een paar kleine stukken na is de ringweg van IJsland volledig enkelbaans en er is geen vluchtstrook langs de weg waar je in geval van nood kunt stoppen. Gelukkig is het nooit extreem druk op de weg en kun je indien nodig veilig andere auto’s inhalen. Vaak is de weg kaarsrecht waardoor je altijd goed zicht hebt op eventueel tegemoetkomend verkeer. Bijna de gehele ringweg is geasfalteerd, slechts een klein deel in het zuidoosten is van gravel. Dit deel kun je echter wel ontwijken door gebruik te maken van de volledig geasfalteerde Suðurfjarðarvegur met de 5850 meter lange tunnel Fáskrúðsfjarðargöng (wegnummer 96) en Norðfjarðarvegur (wegnummer 92).

Vrijwel alle grote steden en de belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland liggen allemaal in de directe omgeving van de ringweg. Ook liggen er een groot aantal hotels en tankstations langs de ringweg. Voor sommige hotels en bezienswaardigheden moet je een stukje over een grindweg rijden, maar ook deze zijn altijd prima begaanbaar en mag je betreden met je huurauto. De onverharde wegen in het binnenland zijn met een normale huurauto in IJsland verboden gebied, hier mag je alleen met een 4×4 komen.

Wegen in het binnenland van IJsland

Naast de prima geasfalteerde ringweg zijn er in IJsland ook heel veel niet geasfalteerde wegen te vinden. Deze onverharde wegen / grindwegen liggen met name in het binnenland of tussen de ringweg en een bezienswaardigheid. Deze wegen, met name die in het binnenland, zijn vaak hobbelig en liggen vol met gaten en rotsen waardoor het aan te raden is om hier langzaam te rijden. Sommige wegen doorkruizen een rivier, hou er rekening mee dat dit geheel op eigen risico is. Je bent met geen enkele huurauto verzekerd voor schade ontstaan bij het doorkruizen van een rivier. Mocht je toch een rivier moeten doorkruizen met je 4×4, controleer dan altijd eerst goed hoe hoog het water in de rivier staat voordat je de rivier gaat doorkruizen.

Let goed op of je op de onverharde wegen mag rijden met je huurauto. Als je geen 4×4 hebt is het namelijk verboden om met je huurauto op een onverharde weg te rijden. De grindwegen die veelal vanaf de ringweg naar een bezienswaardigheid lopen mag je wel betreden met een normale huurauto omdat deze wegen ook goed onderhouden worden en hierdoor goed begaanbaar zijn met een normale auto.

Auto rijden in de winter in IJsland

Autorijden in de winter

Ga je in de winter op vakantie in IJsland? Let dan goed op als je een roadtrip gaat maken over het eiland. Tijdens de winter kunnen de omstandigheden in IJsland snel wisselen en is het mogelijk dat delen van de ringweg afgesloten zijn door sneeuwval of hevige regenval. De ringweg wordt zo goed als het kan sneeuwvrij gehouden tijdens de wintermaanden, maar het kan zijn dat de weg toch tijdelijk afgesloten is als dit niet lukt of als de weersomstandigheden te slecht zijn om te rijden. Controleer daarom altijd goed of de route die je wilt gaan rijden open is. Dit kun je doen via de website road.is.

In de wintermaanden moet je daarnaast goed rekening houden met het feit dat er minder uren licht per dag is. Het wordt in de middag al snel donker en in de ochtend blijft het lang donker. In het donker rijden in IJsland is pittig omdat er weinig licht in de afgelegen gebieden is en er weinig tegenliggers op de weg zijn waardoor het soms pikdonker op de weg kan zijn. De wegen in het binnenland zijn in de winter niet begaanbaar, deze zijn geopend van begin juli tot eind september. Het echte ruige IJsland bereiken is daardoor lastig in de winter. Maar gelukkig liggen alle belangrijke bezienswaardigheden langs de ringweg en kun je deze nog bereiken in de winter en kun je onder andere genieten van watervallen in de sneeuw en bevroren rivieren.

Als je een auto huurt is deze in de wintermaanden altijd voorzien van winterbanden. Van 1 november tot 15 april is het zelfs verplicht om winterbanden onder je auto te hebben bij winterse omstandigheden. Het is in deze periode ook toegestaan om spijkerbanden te hebben op wegen die bedekt zijn met sneeuw en/of ijs.

Kom je onderweg onverhoopt in een sneeuwstorm of harde regen- of hagelbui terecht? Dan kun je het beste de gele paaltjes langs de kant van de weg in de gaten houden. Deze staan om de zoveel meter langs de weg waardoor je hopelijk op de weg blijft rijden met je auto. Ga in de winter altijd goed voorbereid de weg op, zorg voor voldoende eten en drinken en zorg ervoor dat je warme kleding en/of dekens bij je hebt voor het geval je vast komt te zitten.

Verkeersborden en bewegwijzering

De meeste verkeersborden die je in IJsland tegenkomt zijn grotendeels gelijk met de borden die we in Nederland en de rest van Europa kennen. Het enige verschil is vaak dat ze een gele kleur hebben in plaats van wit. De gele achtergrond is gekozen omdat deze kleur beter zichtbaar is tegen een achtergrond van sneeuw.

De wegnummers van de wegen worden aangegeven met witte borden met zwarte letters. Blauwe borden met witte letters worden gebruikt om bestemmingen zoals bergen en rivieren aan te geven. De toeristische bezienswaardigheden worden aangegeven door middel van een wit bord met een rode rand en rode letters.

Er zijn echter ook een aantal verkeersborden die je niet zo snel zult herkennen omdat ze enkel en alleen in IJsland worden gebruikt. Zo zijn er speciale borden om aan te geven dat je vanaf dat punt de weg alleen met een 4×4 mag betreden en borden om aan te geven dat er een blinde heuvel aankomt. Hieronder hebben wij de belangrijkste verkeersborden in IJsland uitgelegd. Voor het complete overzicht van verkeersborden in IJsland kun je een kijkje nemen op deze pagina op Wikipedia.

Dit bord met de tekst “einbreid brú” geeft aan dat de brug te smal is voor twee auto’s tegelijkertijd. Als je dit bord ziet en er komt een auto aan, dan is de regel dat degene die als eerste bij de brug is, voor gaat. Als het een lange brug is, is er vaak halverwege de brug een bredere stop waarbij het tegenliggende verkeer kan passeren. Echter is het vaak zo rustig op de weg dat je bij bruggen vrijwel geen tegenliggers zult tegenkomen.

Het bord met “Blindhaedir” erop is een bord wat je ook vaak tegen zult komen tijdens je reis door IJsland. Door het soms bergachtige landschap van IJsland kan het soms voorkomen dat je het tegenliggende verkeer niet goed kunt zien aankomen, omdat beide een heuvel oprijden. Dit wordt duidelijk aangegeven met het gele bord met “Blindhaedir” erop. Het bord wordt vaak gebruikt in combinatie met een bord waarop geadviseerd wordt om snelheid te minderen.

Een blauw bord met een wit vierkant met zwart icoon erin geeft aan dat je in de buurt bent van een bezienswaardigheid. Ben je op zoek naar een bekende of minder bekende bezienswaardigheid? Let dan goed op dit bord. Zo ontdek je soms ook minder bekende bezienswaardigheden die net zo bijzonder zijn als de bekende plekken.

Verkeersborden in IJsland

Wat zijn de verkeersregels in IJsland?

Het is niet slim om te hard te rijden in IJsland, de boetebedragen zijn namelijk aanzienlijk. Als je 20 kilometer te hard rijdt op de ringweg waar je maximaal 90 km/u mag rijden betaalt je rond de 600 euro aan boete. Vaak wordt dit bedrag wel verlaagd naar 400 euro als je direct met creditcard de boete betaald. Als de verhuurmaatschappij een boete binnenkrijgt omdat je ergens geflitst bent, betaal je vaak nog een extra percentage aan verwerkingskosten.

Op sommige plaatsen langs de weg staan flitspalen, de vaste flitspalen worden door middel van borden aangegeven. Het kan ook voorkomen dat er een verplaatsbare flitser langs de kant van de weg staat, hiervoor wordt niet gewaarschuwd via een bord. Daarnaast beschikt de IJslandse politie over high tech politieauto’s die tegemoetkomend verkeer kunnen flitsen op snelheid. Wij hebben dit zelf aan den lijve ondervonden met een boete als gevolg. Zelfs als je de tegemoetkomende politiewagen nog niet goed kunt zien, kan deze door middel van lasers in de voorkant van de auto jouw snelheid meten. Doordat de wegen in IJsland veelal kaarsrecht zijn en het zicht hierdoor soms meer dan enkele kilometers bedraagt, kunnen de lasers jouw al van enorme afstand waarnemen en zo controleren of je te hard rijdt of niet.

Toegestane snelheden op de wegen in IJsland

Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/u. Waar de maximale snelheid binnen de bebouwde kom lager is dan 50 km/u wordt dit door middel van borden langs de kant van de weg aangegeven. Buiten de bebouwde kom mag je op grindwegen maximaal 80 km/u rijden, tenzij anders aangegeven. Indien er op een grindweg tegemoetkomend verkeer komt moet je je snelheid verlagen om opspattend grind te voorkomen.

Op de asfaltwegen zoals de ringweg die over heel IJsland loopt mag je maximaal 90 km/u rijden. Indien je een dorp of kruispunt nadert wordt de snelheid vaak bijgesteld tot maximaal 70 km/u. Na het dorp of de kruising gaat de maximale snelheid weer omhoog naar 90 km/u. Bij een sterke stijging of daling van de weg en bij tunnels en bruggen geldt er vaak een maximale snelheid van 50 km/u.

Gevaren op de weg in IJsland

Overige verkeersregels in IJsland

Lichten aan
Auto’s moeten in IJsland 24 uur per dag hun voor- en achterlichten aan hebben. Voor het rijden zonder verlichting kun je een bekeuring krijgen. Controleer dus altijd als je wegrijdt of de verlichting van je auto aanstaat.

Off-road rijden
Off-road rijden is verboden in IJsland. Dit komt met name omdat de schade die de bandensporen achterlaten in de natuur nog jaren zichtbaar is. IJslanders zijn erg trots op hun natuur en doen er alles om om de natuur zo goed mogelijk te beschermen. Er staan daarom flinke boetes op off-road rijden. Zorg er als het even kan dan ook voor dat je niet in de berm stopt. Er zijn langs vrijwel alle wegen genoeg plaatsen waar je wel kunt stoppen en bij elke bezienswaardigheid is een parkeerplaats.

Wees alert
Als je borden ziet die waarschuwen voor loslopende schapen of paarden, wees dan alert. Er kunnen plotseling uit de berm schapen of paarden de weg overstekken. Vooral op de ringweg waar je 90 km/u mag rijden is remmen in zulke gevallen lastiger.

Voorrang bij een brug
Als je een brug nadert dan is de regel dat degene die als eerste bij de brug is, voor gaat. Als het een lange brug is, is er vaak halverwege de brug een bredere stop waarbij het tegenliggende verkeer kan passeren. Echter is het vaak zo rustig op de weg dat je bij bruggen vrijwel geen tegenliggers zult tegenkomen.

Telefoneren en alcohol in het verkeer
Verder gelden de gebruikelijke regels op het gebied van verkeer zoals wij die in Nederland en België kennen ook in IJsland. Zo is het verplicht om altijd je gordel aan te hebben en is bellen alleen handsfree toegestaan. Het maximaal toegestane alcoholpromillage in het bloed is 0,5 promille. Het beste is om nooit alcohol te drinken als je gaat rijden, maar mocht je toch een biertje willen drinken dan is het verstandig om niet boven de grens van 0,5 promille te komen. Als je tegen de lamp loopt bij een controle en je overschrijd deze limiet dan wordt je rijbewijs ingenomen en volgt er bovendien een zware boete.

Hou rekening met de wind
Op IJsland waait het vaak hard, dit komt vooral doordat er op het eiland weinig bomen zijn die de wind kunnen breken. Door die harde wind moet je altijd opletten bij het openen van je autodeur. Het klinkt misschien gek, maar de deur kan er namelijk zomaar uitwaaien door een harde rukwind. Bij veel huurauto’s zit er speciaal hiervoor een waarschuwingsticker op de deur die je er continue aan herinnert. Hou de deur bij het uitstappen altijd met twee handen stevig vast, vooral op open plekken waar de wind vrij spel kan hebben.

Zandstormen
Naast harde wind wordt je op sommige plekken in IJsland gewaarschuwd voor zandstormen. Deze komen meerdere keren per jaar voor op IJsland. Deze zandstormen kunnen voor flinke schade aan de lak van je huurauto zorgen. De lokale bevolking gaat op dagen dat er voor zandstormen wordt gewaarschuwd dan ook niet de weg op, en toeristen wordt hetzelfde geadviseerd.

Parkeren in IJsland

In vrijwel heel IJsland is het parkeren gratis, al komen er wel steeds meer parkeerterreinen waar je alleen tegen betaling met de speciale Parka.is app kunt parkeren. Alleen in Reykjavik geldt er in enkele delen van het centrum betaald parkeren. Gek genoeg is het parkeren midden in het centrum bij de Hallgrimskirkja wel weer gratis. Wel kan het zijn dat je bij sommige bezienswaardigheden moet betalen om te parkeren, dit is vooral het geval als het gaat om particulier terrein. Zo moesten wij betalen om te parkeren op het parkeerterrein van de Seljalandsfoss. Buiten deze parkeerplaats zijn wij tijdens onze rondreis in IJsland geen andere locaties tegengekomen waar betaald moest worden om te kunnen parkeren bij een bezienswaardigheid, maar dat kan inmiddels veranderd zijn.

Let op, als er een gele streep langs de kant van de weg staat, betekent dit dat je er niet mag stilstaan. Is de gele streep onderbroken, dan mag je er kort stilstaan, maar niet parkeren. Maar daarom altijd gebruik van de speciale parkeerplaatsen om een boete te voorkomen. Het is in IJsland ook niet toegestaan om tegen de rijrichting in te parkeren, dus aan de linkerzijde van de weg.

Tankstations in IJsland

Tankstations in IJsland

Tijdens je roadtrip door IJsland moet je natuurlijk regelmatig tanken als je met je huurauto het eiland aan het verkennen bent. Langs de ringweg van IJsland zijn met name in dorpen en steden tankstations (in het IJslands bensínstöð) te vinden. In de regio rondom Reykjavik is het aantal tankstations het hoogst, hoe verder je van Reykjavik gaat, hoe minder vaak je een tankstation tegen zult komen langs de weg.

Vooral als je een rondreis gaat maken door IJsland kan het voorkomen dat je soms 50 tot 100 kilometer aan het rijden bent zonder dat je een tankstation tegenkomt. De grootste afstand tussen twee tankstations op de ringweg is maar liefst 250 kilometer.

Ook al denk je dat je het wel gaat redden qua hoeveelheid brandstof is het verstandig om toch te gaan tanken als je een tankstation tegenkomt. Je wilt immers niet in de middle of nowhere zonder brandstof komen te staan. Zelfs met een half volle tank kun je stranden doordat tankstations soms 100 kilometer uit elkaar liggen. Het kan ook voorkomen dat een tankstation gesloten is midden op de dag of dat de pin automaat bij een onbemand station niet werkt waardoor je bent aangewezen op het volgende tankstation. Op zulke momenten ben je blij als er nog voor meer dan 100 kilometer aan brandstof in je tank zit.

Wil je meer weten over de tankstations en tanken in IJsland? Neem dan een kijkje op onzetanken en tankstations in IJsland pagina.

Gevaren op de weg in IJsland

Het is niet per se nodig om een los navigatiesysteem mee te nemen voor je rondreis in IJsland. De met name luxere huurauto’s beschikken over een ingebouwd navigatiesysteem. Daarnaast kun je tegenwoordig heel eenvoudig de navigatie van je telefoon gebruiken om te navigeren in IJsland. Wij hebben tijdens onze trips in IJsland alles via Google Maps genavigeerd. Google Maps heeft de optie om kaarten offline te downloaden zodat je zelfs in gebieden zonder 4G internet eenvoudig kunt navigeren.

Het enige wat je nodig hebt is een telefoonhouder om je telefoon veilig in op te bergen tijdens het rijden aangezien het verboden is om een telefoon in je handen te hebben tijdens het rijden in IJsland. Het is ook slim om een losse AUX kabel mee te nemen zodat je tijdens de autoritten kunt luisteren naar muziek vanaf je telefoon. De radio zenders in IJsland zijn soms slecht te ontvangen waardoor je soms lange tijd zonder radio kunt zitten.

Je kunt in IJsland ook prima zonder navigatie de weg vinden. Doordat veel bezienswaardigheden in de directe omgeving liggen van de ringweg op IJsland en de bezienswaardigheden daarnaast goed aangegeven zijn op de borden kun je ze ook prima vinden zonder navigatie.

Tips voor tijdens je IJsland rondreis

Neem eten en drinken mee
Zorg er altijd voor dat je voldoende eten en drinken bij je hebt als je op roadtrip door IJsland gaat. De afstanden tussen de verschillende dorpjes kunnen groot zijn waardoor het soms lang kan duren voordat je weer een supermarkt of tankstation tegenkomt.

Ga picknicken langs de weg
Naast tankstations zijn er ook regelmatig picknickplaatsen langs de kant van de ringweg te vinden waar je kunt stoppen om te genieten van het uitzicht of om uit te rusten. De picknickplaatsen worden 1000 tot 500 meter van te voren aangegeven door middel van een bord langs de kant van de weg. Veel picknickplaatsen zijn aangelegd op plaatsen met een mooi uitzicht, maar het komt ook regelmatig voor dat een picknickplaats in the middle of nowhere is aangelegd.

Controleer de actuele situatie van de wegen
Het is aan te raden om iedere keer dat je met de auto langere stukken gaat rijden in IJsland de situatie op de weg te controleren. Dit kan via de website van road.is. Vooral in het voor- en najaar of bij het gebruik van onverharde gravelwegen is het slim om even te controleren of de wegen die je wilt gaan gebruiken open zijn. In verband met regen, sneeuw en/of wind kan het voorkomen dat een weg tijdelijk gesloten is.

Meer informatie over het huren van een auto in IJsland? Klik hier

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren