Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Blue Lagoon is één van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland en een must-see tijdens je rondreis door IJsland. De bekendste warmwaterbron van IJsland is sinds 1992 een luxueus spa complex en ligt in een schitterend gebied midden in een lava veld, vlakbij het vliegveld. Dankzij het unieke ontwerp van de Blue Lagoon is het spa complex volledig in harmonie met de op een natuurlijke wijze door lava gecreëerde omgeving. De unieke blauwe kleur van het water samen met het stoom steekt mooi af tegen de donkere achtergronden van de lava velden en het groene mos waardoor het een extreem fotogenieke plek is.

Als je de Blue Lagoon ziet, dan denk je misschien dat het een schitterend IJslands natuurverschijnsel is. Maar schijn bedriegt. De Blue Lagoon is door de IJslanders zelf gemaakt. De Blue Lagoon ligt vlakbij de Svartsengi krachtcentrale die geothermisch water omhoog pompt van diep onder de grond. Dit water is gloeiend heet en wordt in eerste instantie gebruikt voor de opwekking van warmte en elektriciteit waarmee onder andere Reykjavik wordt voorzien van stroom. De restwarmte die overblijft wordt gebruikt om het water van de Blue Lagoon te verwarmen.

Sinds de opening in 1991 is de Blue Lagoon uitgegroeid tot één van de populairste attracties van IJsland. Jaarlijks bezoeken ruim 1 miljoen mensen het bijzondere zwembad. Niet alleen toeristen bezoeken de geothermisch verwarmde spa graag, ook de lokale bevolking is veelvuldig te vinden in de Blue Lagoon.

De Blue Lagoon in IJsland

De Blue Lagoon in IJsland bezoeken

De Blue Lagoon dankt zijn naam aan het bijzondere water van de thermische baden. Het water is blauwig van kleur en lijkt soms wel licht te geven. Het water krijgt zijn bekende blauwe kleur door de hoge temperaturen van het water en door de aanwezigheid van blauwvieren, sulfer en mineralen. Door de hoge temperaturen worden de mineralen en sulfer in het water opgewarmd waardoor de blauwe kleur ontstaat.

Het heilzame warme water komt uit diepe kloven die op sommige plaatsen ruim 2000 meter diep zijn. Het water is extreem zout (2,5%) en heeft een temperatuur tussen de 38 en 40 graden. Doordat het water een hoge gevoelstemperatuur heeft en de buitentemperatuur in IJsland nooit heel hoog is, stijgt er vaak stoom op vanuit het water van Blue Lagoon. Het water in de Blue Lagoon is rijk aan mineralen, silicaten en blauwvieren en schijnt een zuiverende en geneeskrachtige werking te hebben. Vooral voor mensen met huidaandoeningen en huidziektes, zoals psoriasis, is een duik in het water van de Blue Lagoon aan te raden. De heilzame werking van het water wordt extra versterkt door de hoge hoeveelheid zout in het water.

Vergeet vooral niet je gezicht in te smeren met de silicamodder die op de bodem van het meer ligt. De modder is rijk aan silicaten en mineralen en werken reinigend en verzorgend die zorgen voor een superzachte huid.

Het water mag dan een positief effect hebben op je huid, je haar wordt er droog en stug van. En als je je haar geverfd hebt, dan kan het water ook invloed hebben op de kleur van je haar. Het is dus aan te raden om je haar vast te maken bij lang haar en je haar goed te wassen na het zwemmen. Gelukkig is er volop gratis conditioner beschikbaar. Ondanks dat zit je haar vaak een aantal dagen niet goed en blijft het enige tijd stug aanvoelen.

Verwacht geen diep zwembad bij de Blue Lagoon, de diepte van het water ligt tussen de 90 en 160 centimeter. Het is dan ook niet echt de bedoeling om baantjes te trekken in het water, het is vooral bedoeld om te relaxen. Tot rust komen kan onder andere op de vele zitranden die te vinden zijn rondom het bad. Je kunt ook een drankje doen terwijl je heerlijk in het warme water vertoeft dankzij de “in-water bar”. Bij je ticket zit 1 gratis drankje inbegrepen. Daarnaast is er een mogelijkheid om een massage te krijgen of kun je nog verder tot rust komen in de sauna en stoom ruimte.

De Blue Lagoon in IJsland

Praktische tips voor een bezoek aan de Blue Lagoon

Wil je zoveel mogelijk uit je bezoek aan de Blue Lagoon in IJsland halen? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

  • Wil je de Blue Lagoon zoveel mogelijk voor jezelf hebben? Ga dan ’s ochtends vroeg of in de avonduren. Op die tijdstippen zijn de touringcars met toeristen uit Reykjavik er niet en is het een stuk rustiger. Ander voordeel is dat de Blue Lagoon magisch is bij zonsondergang.
  • Bezoek de Blue Lagoon vlak voordat je neer huis vliegt. Dankzij de ligging vlakbij de luchthaven op slechts 20 minuten rijden kun je de Blue Lagoon prima vlak voordat je naar huis vliegt bezoeken. Zo pak je nog even een paar uurtjes rust voordat de reis naar huis begint. Er bestaat zelfs een gratis shuttledienst vanaf de luchthaven naar de Blue lagoon.
  • Je mag je telefoon of camera meenemen in de Blue Lagoon. Is je telefoon of camera niet waterdicht? Koop dan in Nederland alvast een waterdichte hoesje of tas. Ze zijn ook te koop bij de Blue Lagoon, maar hier zijn ze een stuk duurder.
  • Loop niet direct vanaf de parkeerplaats de Blue Lagoon in maar maak eerst een wandeling in de omgeving. Vanaf de parkeerplaats kun je rondom de Blue Lagoon lopen over een wandelpad waar diverse kleine meren liggen midden in lava velden met hetzelfde blauwe water als in de Blue Lagoon.

De warmwaterbronnen van de Blue Lagoon in IJsland

  • Draag geen sieraden als je gaat zwemmen. Het bijzondere water van de Blue Lagoon heeft een negatieve werking op sieraden. Vooral zilveren sieraden kunnen gaan kleuren door het water. Laat je sieraden dus thuis of stop ze in je tas of je kluisje.
  • Reserveer vooraf je tickets. De Blue Lagoon is één van de populairste attracties in IJsland en er mogen een maximaal aantal personen per uur naar binnen. Het is daarom verplicht om een tijdslot te reserveren. De populairste tijdslots zijn vaak al snel vol geboekt waardoor het aan te raden is om ruim een maand voor je bezoek aan de Blue Lagoon je tickets te reserveren. Dit kan via o.a. de website van GetYourGuide.
  • Schijnt de zon als je de Blue Lagoon gaat bezoeken? Een zonnebril is geen overbodige luxe. Het water weerkaats het licht waardoor je snel verblindt kunt worden.
  • Hou er rekening mee dat men strikte hygiëneregels hanteert in de Blue Lagoon. Badgasten dienen verplicht zonder badkleding te douchen in de gemeenschappelijke doucheruimte. Voor mannen en vrouwen zijn er aparte douche gelegenheden. Voor mensen die van de sauna houden is naakt douchen geen probleem, maar voor andere kan dit een ongemakkelijk iets zijn. Gelukkig zijn er ook privé douchehokjes beschikbaar.
  • Spoel je zwemkleding goed uit als je gezwommen hebt in het water. De mineralen en silicaten in het water kunnen je kleding aantastten. Je haar kun je het beste afspoelen met een conditioner.
  • Neem je eigen slippers en handdoeken (liefst meerdere) mee. Dat bespaart je geld omdat je ze anders ter plaatse moet reserveren.

Prijzen Blue Lagoon in IJsland

Een bezoek aan de Blue Lagoon is niet goedkoop maar ondanks de hoge toegangsprijzen is een bezoek aan de Blue Lagoon zeker de moeite waard. Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten en eigenlijk niet mag ontbreken tijdens je reis in IJsland.

De toegangsprijzen voor de Blue Lagoon beginnen bij 43 euro per persoon voor het comfort pakket. Deze laagste prijs krijg je vaak alleen in het laagseizoen of het laatst mogelijke tijdstip die te boeken is, vaak is dit 20:00 uur. Veelal liggen de prijzen van een comfort ticket rond de 65 euro per persoon met uitschieters naar 95 euro p.p. voor de populaire tijdstippen en drukke dagen. Het comfort pakket is het standaard entreekaartje. Met een comfort ticket krijg je toegang tot de Blue Lagoon, een silica mud mask, een gratis drankje en je kunt gebruik maken van de gratis handdoeken service.

Premium ticket
Naast het comfort ticket kun je ook kiezen voor het luxere premium ticket. De prijzen van dit ticket beginnen bij 60 euro en lopen op tot 95 euro per persoon voor de populaire tijdstippen. Het premium ticket heeft een aantal extra’s ten opzichte van het comfort ticket. Zo kun je een tweede gezichtsmasker kiezen, krijg je gratis slippers, krijg je de beschikking over een badjas, een reservering bij het Lava

Bij het boeken van je ticket dien je een tijdstip aan te geven, een zogenoemd tijd slot. De Blue Lagoon is geopend van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur in de avond waarbij je ieder uur kunt selecteren als tijdslot voor een ticket. De populairste tijdstippen zijn vaak duurder dan het begin of einde van de dag. Het is aan te raden om je tickets voor de Blue Lagoon vooraf te reserveren. In het hoogseizoen kan het namelijk erg druk zijn bij de Blue Lagoon. Doordat er per uur maar een maximum aantal personen naar binnen kunnen kan het voorkomen dat bepaalde tijdslots snel uitverkocht zijn.

Je entreebewijs voor de Blue Lagoon in IJsland bestel je eenvoudig online via de website van Tiqets of via de website van GetYourGuide.

Klik hier om je Blue Lagoon tickets te reserveren

De Blue Lagoon in IJsland

Hoe kom je bij de Blue Lagoon?

De warmwaterbronnen van de Blue Lagoon ligt op het schiereiland Reykjanes in het zuidwestelijke deel van IJsland. Dankzij de ligging op slechts 13 kilometer van Keflavik International Airport is de Blue Lagoon goed te bereiken met de auto en bus. Vanaf het vliegveld rij je in 20 minuten naar de Blue Lagoon. Hierdoor is de Blue Lagoon een populaire bestemming voor mensen die slechts enkele uren in IJsland zijn voor een stop-over of als begin of eind activiteit van een vakantie in IJsland.

De Blue Lagoon is ook eenvoudig te bereiken vanuit Reykjavik dankzij de ligging op slechts 39 kilometer van de hoofdstad van IJsland. Heb je een auto gehuurd in IJsland? Dan kun je eenvoudig op eigen houtje naar de Blue Lagoon afreizen. De thermische baden zijn goed aangegeven op de borden en bij de Blue Lagoon zelf zijn voldoende gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Met de auto doe je er ongeveer 50 minuten over om vanuit het centrum van Reykjavik naar de Blue Lagoon te rijden. De Blue Lagoon ligt vrijwel direct naast de doorgaande weg en beschikt over een groot en ruim parkeerterrein.

Openingstijden
De Blue Lagoon is het hele jaar door geopend van 8 uur in de ochtend tot 8 uur in de avond. Doordat de Blue Lagoon jaarlijks meer toeristen trekt dan het totaal aantal inwoners van IJsland kan het soms erg druk zijn in de spa. Hou er rekening mee dat het met name in de vakanties erg druk kan zijn in de Blue Lagoon, het beste is om vroeg in de ochtend of in de namiddag / avond een bezoek te brengen aan de Blue Lagoon. Op die tijdstippen is het een stuk rustiger.

Wat is de beste reistijd voor de Blue Lagoon? Er is geen vaste periode te noemen wanneer je het beste naar de Blue Lagoon kunt gaan. Een bezoek aan de Blue Lagoon in IJsland is tijdens de zomer net zo mooi als tijdens de winter als de omgeving voorzien is van een laagje sneeuw.

Transfer bus naar de Blue Lagoon

Heb je geen eigen auto en wil je toch vanaf het vliegveld of vanuit Reykjavik de bijzondere Blue Lagoon bezoeken? Er rijden vanaf het vliegveld en vanuit Reykjavik bussen van Destination Blue Lagoon van en naar de Blue Lagoon toe. De bussen vertrekken ieder uur en je kunt eenvoudig online een ticket voor de transfer bus kopen via de website van GetYourGuide.

Als je bij de boeking aangeeft in welk hotel in Reykjavik je verblijft wordt je voor de deur van je hotel opgehaald en afgezet. Als je geen hotel adres opgeeft kun je opstappen bij de Reykjavik Terminal op Skógarhlíð 10, 105 in Reykjavik. Aan boord van de bus kun je gratis gebruik maken van Wi-Fi en een USB oplader voor je telefoon of tablet. Een transfer ticket vanaf het vliegveld of vanuit Reykjavik naar de Blue Lagoon of vice versa kost 27 euro per persoon (14 jaar en ouder) per enkele reis. Kinderen onder de 14 jaar mogen gratis meereizen met een betalende volwassene.

Het is ook mogelijk om een retourticket vanuit Reykjavik te boeken, deze kost 42 euro voor personen van 16 jaar en ouder, een ticket voor kinderen tussen de 14 en 15 jaar kost 14 euro en kinderen onder de 15 jaar betalen 1 euro voor een ticket. Je boekt je retour transfer naar de Blue Lagoon eenvoudig vooraf via de website van GetYourGuide.

Als je een retourticket boekt moet je zelf naar het centraal gelegen BSI busstation in Reykjavik reizen. Dit busstation ligt aan de andere kant van de snelweg bij Reykjavik Airport op ongeveer 10 minuten lopen van het stadscentrum. Als je zoekt op Bus Terminal Reykjavik kun je deze eenvoudig vinden met de navigatie op je telefoon of via Google maps. De reis duurt ongeveer 50 minuten en is een bezienswaardigheid an sich dankzij de rit door de prachtige lava velden van het schiereiland Reykjanes.

Klik hier om je Blue Lagoon bus transfer te boeken

De warmwaterbronnen van de Blue Lagoon in IJsland

Hotels bij de Blue Lagoon

Wil je vlakbij de Blue Lagoon overnachten? Sinds een aantal jaar is er het Silica hotel die op minder dan 1 kilometer van de Blue Lagoon ligt. Het hotel beschikt over een eigen lagoon met hetzelfde water als in de Blue Lagoon waardoor je in alle rust dezelfde ervaring kunt hebben als in de Blue Lagoon.

Een ander mooi hotel in de directe omgeving van de Blue Lagoon is het Northern Light Inn hotel die op slechts enkele minuten rijden van de Blue Lagoon is gelegen. Daarnaast zijn er rondom het vliegveld diverse hotels te vinden die op 15 tot 20 minuten rijden van de Blue Lagoon liggen. Kijk voor de beste hotels op de website van Booking.

Alternatieve warmwaterbaden in IJsland

De Blue Lagoon is niet de enigste warmwaterbron in IJsland die te bezoeken is. Overal op het eiland zijn baden en hot springs te vinden. Enkele bekende warmwaterbronnen zijn de Secret Lagoon in Flúðir, de bronnen van Laugarvatn en de Drangsnes Hot Pots.

In het noorden van het land liggen de Mývatn Nature Baths, deze natuurlijke heetwaterbronnen zijn een stuk rustiger ten opzichte van de Blue Lagoon en worden niet overspoeld door toeristen. Het water hier heeft net zoals dat in de Blue Lagoon een helende en geneeskrachtige werking.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online