Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Dyrhólaey

Dyrhólaey is een 120 meter hoge klif en schiereiland in het zuiden van IJsland en is het meest zuidelijkste punt van het land. Dyrhólaey is vooral populair bij toeristen vanwege het schitterende uitzicht op de zwarte zandstranden van Vik die rondom de klif liggen. Dyrhólaey is iets hoger gelegen waardoor je vanaf de kliffen een schitterend uitzicht hebt op het zwarte strand van Reynisfjara (Black Sand Beach Reynisfjara) en het langgerekte zwarte strand van Dyrhólaey Beach (Endless Black Beach). Daarnaast kun je vanaf de kliffen ook genieten van een fantastisch uitzicht op de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull gletsjers.

De kliffen van Dyrhólaey

Dyrhólaey, wat in het IJslands “deurgat” betekend, is een belangrijk herkenningspunt in de regio doordat het schiereiland op een unieke rotsboog ligt. Door de invloed van de golven op de kliffen is er in de afgelopen duizenden jaren een gat ontstaan in de klif waardoor er een bijzondere natuurlijke boog is gevormd.

Tegenwoordig is Dyrhólaey geen eiland meer, maar ten tijde van de kolonisatie van IJsland was Dyrhólaey dat wel. Tijdens de laatste ijstijd was IJsland volledig met ijs bedekt en door de gigantische druk werd IJsland letterlijk de grond in gedrukt. Door het smelten van het ijs nam de druk op het land af en rees IJsland langzaam omhoog. Hierdoor is Dyrhólaey vandaag de dag geen eiland meer, maar een klif aan zee waar een massieve boog door de zee is uitgesleten.

De Dyrhólaey kliffen in zuid IJsland

Dyrhólaey bezoeken

Je kunt Dyrhólaey bezoeken door via de parkeerplaats naar het uitkijkpunt bovenop de klif te wandelen. Vanaf hier kun je genieten van het unieke uitzicht over de zwarte stranden en de rotsformatie van Reynisdrangar. Je kunt vanaf de klif ook naar beneden toe lopen om op het strand zelf te wandelen. Maar door weersomstandigheden is dit niet altijd mogelijk, soms kan de zee te ruig zijn om op het strand te kunnen lopen. Let op dat het wel erg winderig kan zijn boven bij Dyrhólaey, zorg er dus voor dat je warme en het liefst winddichte kleding aan hebt. Als je naar beneden wilt wandelen dien je ook goede wandelschoenen aan te hebben omdat het pad naar beneden niet altijd even goed begaanbaar is en deels over de rotsen gaat.

Het mooiste uitzicht op het “deurgat” in de rots heb je vanaf het uitkijkpunt “Dyrhólaey Viewpoint” bij de Dyrhólaey Lighthouse vuurtoren. Helaas is de weg hiernaartoe van gravel en alleen toegankelijk voor 4×4 auto’s omdat de weg niet altijd even goed begaanbaar is en vrij stijl is. Hierdoor kun je met een normale personenauto vast komen te zitten op weg naar boven.

Op het zwarte strand van Reynisfjara staat vlakbij het Reynisfjara viewpoint de Arnardrangur rots, die ook wel de Eagle rock genoemd wordt. De rots dankt haar naam aan de zeearenden die er hebben genesteld, helaas zijn ze al sinds 1850 niet meer gezien bij de rots.

Broedplek voor vogels

Dyrhólaey is een perfecte broedplek voor vogels. Als je gelukt hebt en je bent in het juiste seizoen dan kun je hier ook papegaaiduikers (ook wel puffins genoemd) spotten. In april zetten de vogels voet aan land om eieren te leggen. Eind augustus vertrekken de vogels weer met hun jongen. Meestal van begin mei tot begin juni worden delen van dit gebied gesloten voor toeristen om de vogels hun rust te gunnen, het uitkijkpunt bovenop Dyrhólaey kan dan ook gesloten zijn.

Als je een papegaaiduiker op een nest ziet zitten moet je niet te dichtbij komen. Papegaaiduikers zijn hele schuwe beestjes en als ze door hebben dat ze in de gaten worden gehouden kunnen ze uit schrik hun nest verlaten. De vogels leggen slechts één ei per jaar en zijn hierdoor heel erg gehecht aan hun nest.

Het zwarte strand van Reynisfjara - Reynisfjara Black Beach

Hoe kom je bij Dyrhólaey?

Dyrhólaey ligt in het zuiden van IJsland, op ongeveer 2,5 uur rijden van de hoofdstad Reykjavik. Hoe lang je er precies over doet is afhankelijk van de drukte op de weg, de weersomstandigheden en de hoeveelheid stops onderweg. Dyrhólaey ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Vik, een klein dorp dat beroemd is om de nabijgelegen zwarte zandstranden.

Dyrhólaey is eenvoudig te bereiken via de ringweg 1. Als je op de ringweg rijdt en vlakbij Dyrhólaey bent sla je af richting weg 218. De weg 218 naar Dyrhólaey is een belevenis op zich doordat een deel van de weg is aangelegd door een binnenmeer en je aan beide kanten van de weg alleen maar water ziet. Dit zorgt voor schitterende vergezichten. Als je deze weg blijft volgen kom je vanzelf op het parkeerterrein (Dyrhólaey View Parking Lot). Vanaf het parkeerterrein is het nog enkele minuten lopen naar het uitkijkpunt waar je een schitterend panoramisch uitzicht hebt over de zwarte stranden. Op het parkeerterrein kun je gratis parkeren en er is een toilet aanwezig.

Let op, als je naar het andere uitkijkpunt, het Dyrhólaey Viewpoint bij de vuurtoren, wilt rijden heb je een 4×4 nodig. De weg naar boven is onverhard en alleen toegankelijk voor 4×4 auto’s. Heb je een normale auto? Dan kun je wel zonder problemen naar de Dyrhólaey View Parking Lot rijden om daar vanaf het Reynisfjara viewpoint naar de zwarte stranden van Reynisfjara en van Dyrhólaey Beach (Endless Black Beach) te kijken.

Georganiseerde dagtrips naar Dyrhólaey en Vik Black Sand Beach

Heb je niet de beschikking over een huurauto in IJsland tijdens je vakantie of heb je geen zin om zelf de rit van 2,5 uur heen en terug vanuit Reykjavik te gaan maken? Dan kun je er ook voor kiezen om een georganiseerde dagtrip vanuit Reykjavik te maken waarbij je onder andere een bezoek brengt aan één of meerdere van de zwarte stranden rondom Vik en Dyrhólaey. Hieronder hebben wij de beste dagtrips vanuit Reykjavik naar Dyrhólaey en de Vik Black Sand Beaches voor je op een rijtje gezet.

Vanuit Reykjavik: dagtocht naar het zuiden van IJsland
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 91,20 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: groepsavontuur naar de zuidkust
Duur van de tour: 9,5 uur
Prijs per persoon: 80 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht
Duur van de tour: 10,5 uur
Prijs per persoon: 80 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 91 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: zuidkust en gletsjerwandeltocht
Duur van de tour: 12 uur
Prijs per persoon: 146 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: South Coast waterval, Black Sand & ijs-tour
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 105,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: dagtour South Coast & Sky Lagoon entree
Duur van de tour: 13 uur
Prijs per persoon: 178,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: dagtrip naar de zuidkust met gletsjerwandeling
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 128 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: South Coast en Northern Lights Tour
Duur van de tour: 13 uur
Prijs per persoon: 122 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast tour inclusief quad tour op Black Beach
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 246,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online