De munteenheid (valuta) in IJsland is de IJslandse kroon, lokaal de de króna of krónur (meervoud) genoemd. De IJslandse kroon wordt veelal afgekort als ISK, IKR of KR. Doordat de wisselkoers van de IJslandse kroon ten opzichte van de euro continue wisselt kun je het beste kijken op wisselkoers.nl of de website van GWK voor de meest actuele koers van de IJslandse kroon.
Munten IJslandse kroon
De IJslandse kroon is beschikbaar in munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon. Tot voor kort was 1 kroon nog onderverdeelt in 100 aurar (e.v. eyrir). Er bestonden muntjes van 50, 10 en 5 aurar, maar deze zijn sinds enige tijd geen wettig betaalmiddel meer.
Op de voorzijde van alle munten staan in letters de waarde van de munt, het woord Ísland en het jaartal van uitgifte. Op de munten van 50, 10 en 5 kronen zijn daarnaast een stier, een reus, een draak en een roofvogel te zien. Deze vier dieren spelen in de sagaverzameling Keimskringla een belangrijke rol als beschermers van IJsland. Ze maken daarom ook deel uit van het IJslandse wapen. Op de munt van 1 kroon staat alleen de reus afgebeeld. Op de achterzijde van alle munten staan vissen afgebeeld.
Naast de standaard munten worden er in IJsland ook speciale munten geslagen in beperkte oplages. Deze munten gelden ook als geldige betaalmiddel maar zijn erg zeldzaam en duiken zelden op in het normale betaalverkeer.
Briefgeld IJslandse kroon
Naast muntgeld zijn er ook bankbiljetten van de IJslandse kroon. Er zijn bankbiljetten van 5000, 2000, 1000, 500, 100, 50 en 10 kronen. De bankbiljetten van 10, 50 en 100 kronen worden al enkele jaren niet meer gedrukt omdat ze zijn vervangen door munten, maar deze biljetten zijn nog wel een wettig betaalmiddel.
Op de diverse biljetten staan allerlei personen afgebeeld. Op het 10 kronen biljet staat Arngrímur Jónsson (1568-1648), een bekende geschiedkundige. Op het 50 kronen biljet staat Guðbrand Þorláksson, de bisschop van Hólar. Hij drukte in 1584 de eerste in het IJslands uitgegeven bijbel. Op het 100 kronen biljet staat Árni Magnússon (1663-1730). Deze wetenschapper, heeft veel oude IJslandse manuscripten verzameld en bewaard voor het nageslacht. Op het 500 kronen biljet staat Jón Sigurðsson (1811-1879). Een vreedzame vrijheidsstrijder. De verjaardag van Jón Sigurðsson (17 juni) is sinds de onafhankelijkheid van IJsland een nationale feestdag, de onafhankelijkheidsdag. Op het 1000 kronen biljet staat Brynjólfur Sveinsson (1605-1675). De bisschop van Skálholt die veel oude IJslandse literatuur voor het nageslacht heeft bewaard. Op het 2000 kronen biljet staat Jóhannes S. Kjarval (1885-1972), een van de bekendste IJslandse schilders. Op het 5000 kronen biljet staat Ragnheiður Jónsdóttir, de vrouw van bisschop Gísli Þórláksson van Hólar.
IJslandse kronen bestellen
Ga je op reis naar IJsland en wil je voordat je op reis gaat naar IJsland kronen bestellen? Dit kun je eenvoudig doen via de website van GWK. Hier kun je aangeven voor hoeveel euro’s je aan IJslandse kronen wilt bestellen en waar je ze op wilt halen. Je kunt ze onder andere ophalen bij de GWK vestiging op Schiphol.
Pinnen in IJsland
Je kunt eenvoudig met je Nederlandse of Belgische pinpas IJslandse kronen uit de pinautomaten in IJsland halen. Kijk voor actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats in IJsland op mastercard.com/atmlocator of visa.com/atmlocator.
Hou wel rekening met extra kosten voor het pinnen van vreemde valuta’s die je bank in rekening brengt. Deze kosten variëren per bank maar zijn gemiddeld 2,50 euro per geldopname. Indien je geld gaat pinnen is het daarom aan te raden om in 1 keer een groot bedrag te pinnen in plaats van steeds kleinere bedragen.
Daarnaast kun je in vrijwel alle winkels, hotels en restaurants in IJsland betalen met je pinpas. Ook is het in veel grotere winkels mogelijk om met je mobiele telefoon of smartwatch contactloos te betalen via onder ander Apple Pay. Als je de afgelegen landelijke gebieden in IJsland gaat bezoeken is het aan te raden om contact geld mee te nemen. Pinautomaten zijn hier schaars en het kan zijn dat pinpassen en/of creditcards hier niet geaccepteerd worden.
Betalen met creditcard in IJsland
Creditcards worden in een groot aantal winkels, hotels, restaurants en tankstations geaccepteerd als betaalmiddel. In veel gevallen is betalen met je creditcard voordeliger dan met je pinpas omdat de wisselkoers bij de creditcard maatschappij gunstiger is dan die van de bank.
Geld opnemen bij de pinautomaat is mogelijk met je creditcard, maar hiervoor worden wel extra kosten in rekening gebracht door de creditcard maatschappij. Wat de exacte kosten hiervan zijn kun je het beste opvragen bij je creditcard maatschappij.
Fooien in IJsland
Het is niet gebruikelijk dat er fooien gegeven worden in IJsland. Dit wordt dan ook niet van je verwacht als je gaat afrekenen in een restaurant of cafe.