[the-subtitle]
Noord-IJsland

Godafoss waterval

De Godafoss waterval is volgens veel toeristen één van de mooiste watervallen van IJsland en ligt in het noorden van IJsland vlakbij de 2e grootste stad van IJsland, Akureyri.

De Godafoss waterval ligt vlakbij de bekende ringweg nummer 1 midden in een lavaveld dat lang geleden is ontstaan door de schildvulkaan Trölladyngja. De hoefijzervormige waterval is één van de grootste van Noord-IJsland waarbij het water vanuit de Skjálfandarfljót rivier zo’n 12 meter naar beneden valt over een breedte van ruim 30 meter. Al moet daar wel bij gezegd worden dat de waterval in stukken wordt opgedeeld doordat er diverse grote rotsen in de waterval liggen. Je ziet dus niet één grote waterval, maar diverse kleinere watervallen die samen één waterval vormen.

De Skjálfandafljót rivier is met een lengte van 180 kilometer de vierde langste rivier van IJsland. Hij ontspringt uit het smeltwater van de Vatnajökull gletsjer en mondt uit in de Skjálfandi baai aan de noordkust van IJsland. Nadat het water bij de Godafoss waterval naar beneden is gevallen stroomt het verder in een indrukwekkende kloof die uitgeslepen is in een 7000 jaar oud lavaveld. Op slechts enkele tientallen meters stroomafwaarts van de Godafoss ligt nog een kleine waterval, de Geitafoss. Deze waterval is vanaf de ringweg te zien en is een stuk kleiner en veel minder spectaculair dan de Godafoss. Als je over de voetgangersbrug over de Skjálfandafljót rivier loopt om van de ene kant van de Godafoss naar de andere kant van de waterval te lopen kun je deze kleine waterval goed bekijken. Een aantal kilometer stroomopwaarts ligt nog een waterval, de Aldeyjarfoss.

De Godafoss waterval in Noord-IJsland bezoeken

Je kunt de Godafoss waterval op twee manieren bezoeken, zowel aan de west als aan de oost zijde van de waterval zijn uitkijkpunten te vinden die je een mooi uitzicht geven op de waterval en de Skjálfandafljót rivier. De meest gebruikelijke is de westzijde waardoor het hier het drukst is met toeristen. Wil je de waterval in rust bekijken dan kun je het beste de oostzijde bezoeken. Wij raden aan om de waterval aan beide kanten te bekijken, zo mis je niets van deze indrukwekkende waterval. Je kunt van de ene kant naar de andere kant wandelen via de voetgangersbrug, maar als je minder tijd hebt kun je ook parkeren aan de ene zijde en vervolgens doorrijden naar de parkeerplaats aan de andere kant van de waterval. Vanaf beide parkeerterreinen loop je binnen 5 minuten naar de uitkijkpunten die je een mooi uitzicht geven op de waterval.

Als je van de ene naar de andere kant van de waterval wilt wandelen ben je meer tijd kwijt, reken op 15 tot 20 minuten voor de wandeling. Je kunt een deel van de route afsnijden via de houten voetgangersbrug die over de rivier gebouwd is. Als je wandelt van de ene kant van de Godafoss naar de andere kant kom je bovendien langs de kleinere Geitafoss waterval die enkele tientallen meters van de Godafoss waterval ligt. Vanaf de voetgangersbrug heb je een mooi panoramisch uitzicht over de kleine Geitafoss waterval.

Aan de westelijke zijde van de waterval vind je een groot uitkijkplatform die een mooi panoramisch uitzicht geeft over de waterval. Aan de oostzijde kun je dichterbij de waterval komen en als je zin hebt kun je zelfs via een smal pad afdalen naar de rivieroever voor het allermooiste uitzicht op de waterval. Let op, de wandeling naar beneden kan erg glad zijn aangezien je over glibberige stapstenen moet lopen.

De Godafoss waterval in Noord-IJsland

Tips voor je bezoek aan de Goðafoss

Ga je de Godafoss waterval in het noorden van IJsland bezoeken? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

  • Aan de oostzijde van de Godafoss waterval, aan de kant van het tankstation en het Godafoss Cafe, loopt een smal pad naar beneden. Dit is de enige plek waar je naar de rivier kunt lopen en zo vlakbij de waterval kunt komen. Draag wel goede wandelschoenen want dit pad en de droogliggende rivierbedding kan door de harde wind en het opspattende water van de waterval glad zijn.
  • In de zomermaanden zwemmen zalmen bijna tot aan de waterval. Als je gek bent op verse zalm kun je er gaan vissen om zo een super verse zalm aan de haak te slaan.
  • Bezoek niet alleen de rechterzijde van de waterval maar neem ook de tijd om naar de andere kant te wandelen. Het is een wandeling van ongeveer 15 minuten en vanaf de andere kant heb je ook geheel ander uitzicht op de waterval.
  • Bij de parkeerplaats vind je openbare toiletten, wel zo handig als je een dagtour maakt en naar het toilet moet. Het toiletgebruik is gratis, maar je kunt wel een kleine donatie achterlaten.

Geschiedenis van de Godafoss waterval

De Godafoss, in het IJslands geschreven als Goðafoss (wordt uitgesproken als “Go-thuh-foss”) staat voor de waterval van de goden. In het jaar 1000 na Chr. werd er besloten dat het christendom de nationale godsdienst van IJsland zou worden. De bedenker hiervan, de wetspreker Thorgeir Thorkelsson, gooide op weg naar huis als blijk van zijn bekering zijn heidense afgodsbeelden in de waterval bij Ljósavatn. Hierdoor heeft de waterval de naam Godenwaterval gekregen.

Bezienswaardigheden in de buurt van de Godafoss

Als je de Godafoss waterval wilt gaan bezoeken kun je deze combineren met een bezoek aan de Aldeyjarfoss waterval die ten westen van de Góðafoss ligt. Vanaf de Godafoss waterval is het ongeveer 45 tot 60 minuten rijden naar de Aldeyjarfoss waterval. Vanaf de Godafoss dien je de weg nr 842 of 844 te pakken. Let op, deze route is alleen voor 4×4 auto’s geschikt omdat een deel van de route over overharde wegen gaat.
Volgens vele is de Aldeyjarfoss één van de mooiste watervallen van IJsland omdat het water door een smalle opening in de basaltformaties wordt geperst. Rondom de waterval ligt een prachtige kloof met gedraaide basaltformaties.

Accommodatie in de omgeving van Godafoss

Er liggen niet veel hotels in de directe omgeving van de Godafoss waterval. Het enige hotel in de directe nabijheid van de waterval is het Fossholl Guesthouse. Dit hotel ligt op slechts 500 meter lopen van de waterval. Naast het guesthouse vind je ook een benzinepomp en een cafe dat ook dienst doet als souvenirwinkel. Iets verderop ligt het Fljótsbakki Hotel en de Hvammur Cottages.

De overige hotels en guesthouses liggen in de tweede stad van IJsland, Akureyri, rond het meer van Myvatn en in Husavik op ongeveer 30 tot 45 minuten rijden van de waterval.

De Godafoss waterval in Noord-IJsland

Waar ligt de Godafoss waterval?

De Godafoss waterval ligt in het noorden van IJsland tussen Akureyri en het meer van Mývatn op 50 kilometer van Reykjahlíð nabij het gehucht Fosshóll. De Godafoss waterval is eenvoudig te bereiken doordat deze op ongeveer 500 meter van de ringweg Nummer 1 in IJsland ligt, hierdoor kun je de waterval ook met een normale auto bezoeken. Een 4×4 is dus niet nodig om de Godafoss te kunnen bezoeken.

Vanaf het geothermische gebied bij Mývatn ben je in drie kwartier bij de Godafoss en vanuit Akureyri ben je binnen 40 minuten bij de waterval met de auto. De waterval ligt in het Mývatn district aan het begin van de Sprengisandur route die dwars door het binnenland van IJsland gaat. De waterval is het makkelijkst te vinden als je halverwege de route van Akureyri naar Myvatn de omgeving goed in de gaten houdt. Je kunt zowel aan de westzijde van de waterval als aan de oostzijde van de waterval parkeren.

Parkeren aan de westzijde van de Godafoss (Goðafoss West Bank Parking)
Als je aan de westzijde van de waterval wilt parkeren sla je als je vanuit Akureyri komt vlak voordat je het gehucht Fosshóll binnenrijdt rechtsaf de zijweg in. Vlak voordat je afslaat naar de zijweg zie je in de verte de brug over de rivier met daarachter het N1 tankstation en het Godafoss Café. Als je de zijweg inslaat rij je vrijwel direct het grote parkeerterrein op. Vanaf het parkeerterrein loop je in slechts enkele minuten naar de uitkijkpunten op de westelijke oever van de waterval. Klik hier voor de Google maps locatie van de West Bank Parking.

Parkeren aan de oostzijde van de Godafoss (Goðafoss East Bank Parking)
Wil je aan de oostzijde van de waterval parkeren? Dan rij je als je vanuit Akureyri komt in Fosshóll over de brug over de rivier en sla je direct nadat je de brug over bent rechtsaf de zijweg in langs het N1 tankstation en het Godafoss Café. Na ongeveer 500 meter zie je aan je rechterhand het parkeerterrein. Vanaf het parkeerterrein loop je in ongeveer 5 minuten naar de diverse uitkijkpunten op de oostelijke over van de Godafoss waterval. Klik hier voor de Google Maps locatie van de East Bank Parking.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren