[the-subtitle]
Reykjavik

Hallgrimskirkja kerk

In het centrum van Reykjavik staat één van de bekendste toeristische trekpleisters van de stad, de Hallgrimskirkja kerk (de kerk van Hallgrimur). Deze opvallende kerk is de grootste kerk van Reykjavik en tevens het hoogste gebouw van heel IJsland. Doordat de kerk op een heuvel staat torent het kerkgebouw hoog boven Reykjavik uit.

De bijzondere kerk, die vernoemd is naar de bekendste dichter van IJsland, Hallgrimur Petursson (1614-1674), is zeker een bezoekje waard. Niet alleen vanwege de prachtige architectuur, maar ook vanwege de 74,5 meter hoge toren die je tegen betaling kunt bezoeken. Bovenop de Hallgrimskirkja heb je een schitterend uitzicht over heel Reykjavik en kun je goed zien hoe kleurrijk de hoofdstad van IJsland is. Ook kun je de haven, kust en de bergen in e verte zien liggen. Als het heel helder weer is, en je goed kijkt kun je zelfs Groenland en Amerika in de verte zien liggen.

Door de hoogte en het opvallende uiterlijk van de kerk is de Hallgrimskirkja één van Reykjaviks bekendste symbolen geworden en trekt de kerk jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik IJsland

Architectuur van de Hallgrimskirkja kerk

De Hallgrimskirkja heeft een schitterende moderne buitenkant van wit beton met uitgesproken design elementen, terwijl de binnenkant van de kerk bijzonder eenvoudig is. Hoogtepunt van het interieur van de kerk is het 15 meter hoge orgel. De kerk is zo ontworpen dat er op ieder moment van de dag zonlicht naar binnen valt. Door de bijzondere manier van bouwen is ook de akoestische beleving in de Hallgrimskirkja kerk uniek.

Voor de ingang van de kerk staat het standbeeld van Leif Eriksson, zoon van Erik de Rode, de vermoedelijke eerste Europese kolonist van Noord-Amerika. Het standbeeld dat gemaakt is door Alexander Stirling Calder, werd in 1930 door de Verenigde Staten geschonken om het 1000-jarig bestaan van het parlement van IJsland te herdenken.

Geschiedenis Hallgrimskirkja kerk

De Lutherse kerk is in 1937 ontworpen door Guojon Samuelsson. Oorspronkelijk zou de kerk niet zo groot worden, maar de Lutherse kerkbestuurders wilden de rooms-katholieke kathedraal van Landakotskirkja, in grandeur overtreffen. En dat is gelukt!

Samuelsson heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de grote basaltpartijen die op IJsland te vinden zijn, bijvoorbeeld bij de Svartifoss.De rotsen, bergen en gletsjers die volop in IJsland te vinden zijn worden weerspiegeld in het ontwerp van de kerk. Een andere inspiratiebron was de Grundtvigskerk, die in de jaren twintig en dertig in Kopenhagen in aanbouw was.

De bouw van de kerk begon in 1945 maar werd pas in 1986, 41 jaar later afgerond. Het 15 meter hoge orgel van de kerk is pas in 1992 gebouwd door de Duitse orgelbouwer Johannes Klais uit Bonn. Het imposante orgel bestaat uit vier klavieren, een zelfstandig pedaal, 72 registers en 5275 pijpen.

Uitzicht Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik IJsland

De Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik bezoeken

Het is mogelijk om de Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik te bezoeken. De toegang tot de kerk zelf is gratis. Het is ook mogelijk om tegen betaling naar het puntje van de kerktoren te gaan om hier op een hoogte van 74,5 meter van het panoramische uitzicht over Reykjavik te genieten.

De toren in de kerk is geopend van maandag tot zaterdag van 11:00 uur tot 15:45 uur, op zondag is de kerk gesloten in verband met de kerkdienst tussen 10:30 uur en 12:00 uur. De kerk zelf is dagelijks geopend van 11:00 uur tot 16:00 uur, op zondag is de kerk om 10:00 uur geopend. Hou er bij het bezoeken van de kerk rekening met het feit dat het een kerk is waar de lokale bevolking komt om te bidden en kerkdiensten bij te wonen. Gedraag je daarom netjes en probeer zo stil mogelijk te zijn tijdens je bezoek.

De kerk kan gesloten zijn in verband met evenementen of kerkdiensten, kijk daarom altijd op de kalender op de website van de kerk of de kerk geopend is op de dag dat je de kerktoren wilt bezoeken.

Het platform bovenin de kerktoren is alleen bereikbaar met de lift. Eenmaal boven moeten er nog een aantal traptreden beklommen worden voordat je van het uitzicht kunt genieten. Hierdoor is het uitkijkplatform niet geschikt voor minder valide personen.

De entree voor de Hallgrímskirkja kerk bedraagt 1200 ISK voor volwassenen, 1000 ISK voor senioren en kinderen tussen de 7 en 16 jaar betalen 200 ISK voor een ticket. Kinderen onder de 7 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een betalende volwassene. De tickets voor de kerktoren zijn te koop in de souvenirswinkel in de kerk. De winkel is te vinden bij de ingang van de kerk.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren