Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Hrunalaug Hot Springs

De Hrunalaug Hot Spring is een kleine warmwaterbron in het westen van IJsland en ligt op een privé terrein van een lokale boer in de regio Hrunamannahreppur dichtbij het dorp Flúðir. Het oudste warmwaterbad van IJsland, de Secret Lagoon, ligt op slechts enkele minuten rijden van de Hrunalaug Hot Spring. Ook de populaire Golden Circle route ligt vlakbij de Hrunalaug Hot Spring. Een duik in het warme water van deze hot spring in IJsland is dan ook een prima afsluiting van je dagtrip langs de hoogtepunten van de Golden Circle.

De Hrunalaug warmwaterbron is nog steeds eigendom van dezelfde familie die in 1890 de warmwaterbron heeft gebouwd. Oorspronkelijk is de bron gebouwd als schapen wasplaats maar sinds de jaren 80 is het een bron geworden waar mensen komen om te relaxen in het warme water met een temperatuur tussen de 38 en 40 graden.

De Hrunalaug Hot Spring in IJsland

Zwemmen in de Hrunalaug hot spring

De warmwaterbronnen van Hrunalaug zijn de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen en dat komt vooral door de idyllische plek waar de warmwaterbron ligt en het groeiende aantal toeristen dat jaarlijks IJsland bezoekt. De natuurlijke warmwaterbron ligt midden in de natuur en wordt omringd door het adembenemende IJslandse landschap. Ondanks zijn populariteit blijft Hrunalaug een vredige en serene locatie, die een unieke en onvergetelijke ervaring biedt voor degenen die een bezoek brengen aan de hot spring in IJsland.

Het water in de warmwaterbron wordt op natuurlijke wijze verwarmd door geothermische activiteit en is rijk aan mineralen waarvan wordt gezegd dat ze therapeutische voordelen hebben voor de huid en spieren. De kleine natuurlijke warmwaterbron van Hrunalaug bestaat uit drie verschillende kleine baden met warm water. Het oudste warmwaterbad “Laundry” werd gebouwd in 1890 door de boer Stefán Jónsson. Het bad werd toen der tijd gebruikt voor het wassen van de kleding en het baden van de gezinsleden van het boeren gezin.

Het tweede bad “Sheep” werd in 1935 gebouwd door de boer Steindór Eiríksson die de grootvader is van de huidige eigenaren van de geothermische bron. Dit bad was oorspronkelijk bedoeld voor het baden van schapen. Elke twee jaar moesten alle schapen worden gewassen om schurft te voorkomen. Het baden van de schapen in het bad is in de jaren tachtig gestopt. Dit bad is het “koudste” bad van de drie met een temperatuur die schommelt rond de 32 graden Celsius.

Het derde en nieuwste warmwaterbad is “Tourists” en is gebouwd in 2017 door de huidige eigenaren van de warmwaterbronnen. Dit nieuwste bad is gebouwd om tegemoet te komen aan het groeiende aantal bezoekers die het unieke karakter van de bijzondere hot spring willen ervaren. Dit bad is kort geleden grotendeels gerenoveerd met een nieuwe buitenring rondom het bad van zuilvormig basalt. Dit nieuwste bad is het warmste bad met een temperatuur die rond de 40 graden Celsius ligt.

Tarieven van de Hrunalaug hot springs

De toegang tot de Hrunalaug Hot Springs bedraagt 2000 Kronen voor volwassenen, omgerekend rond de 13 euro. Voor kinderen van 11 tot 16 jaar is de entree 1500 Kronen, omgerekend 10 euro en kinderen onder de 11 jaar mogen gratis naar binnen.

Er dient bij de ingang van de warmwaterbron betaald te worden. Het is hierbij mogelijk om met creditcard of pinpas te betalen. Er is nog geen boekingssysteem om online je tickets te reserveren dus het kan voorkomen dat de maximale capaciteit van de baden bereikt is. In dat geval kun je blijven wachten tot er mensen vertrekken zodat je naar binnen kunt gaan.

Ieder bezoek heeft een limiet van 1 uur en 30 minuten, maar dat is ruim voldoende om te genieten van het warme water en het uitzicht op de IJslandse natuur. De tijdslimiet is ingesteld omdat de baden niet heel groot zijn en de eigenaren zo iedereen de kans willen geven om gebruik te kunnen maken van de hot springs.

De Hrunalaug Hot Spring in IJsland
Copyright image: Hrunalaug Hot Spring

Openingstijden van het warmwaterbad

De Hrunalaug Hot Springs zijn het hele jaar door geopend met wisselende openingstijden afhankelijk van het seizoen. De baden kunnen in de wintermaanden gesloten zijn indien er hevige sneeuwval is.

Zomer seizoen
Van 15 mei tot 14 augustus is het bad dagelijks geopend van 8:00 tot 23:30 uur.

Lente en herfst
Van 15 augustus tot 14 november en van 1 april tot 14 mei is het bad geopend van 90:00 tot 21:00 uur.
In de lente en herfst, van 15 august

Winter seizoen
Van 15 november tot 31 maart is het bad geopend van 10:00 tot 20:00 uur.

De warmwaterbaden beschikken over een eigen toilethuisje. Deze staat naast de parkeerplaats op ongeveer 130 meter van de baden. Naast de bron staat een klein huisje met een turfdak waar je je kan omkleden, de privacy is hier beperkt dus als je dit erg vind is het aan te raden om je zwemkleding in je auto aan en uit te trekken of met je zwemkleding onder je kleren naar de warmwaterbron te reizen. Naast de warmwaterbaden staat een schuurtje waar je warme koffie, frisdranken en koek kunt kopen. Het is helaas niet mogelijk voor rolstoelgebruikers om bij de warmwaterbaden te komen. Het gebruik van drankjes in glazen flessen is niet toegestaan in het bad. Het gebruik van drones boven de warmwaterbaden is ook niet toegestaan.

Hoe kom je bij de Hrunalaug Hot Springs?

De warmwaterbronnen van Hrunalaug liggen in het zuidwesten van IJsland in het dorp Flúðir, vlakbij enkele hoogtepunten van IJsland zoals de Golden Circle route en de Geysir geiser. De bekende Gullfoss waterval ligt op slechts 32 kilometer rijden en de hoofdstad van IJsland, Rekjavik ligt op 100 kilometer van de Hrunalaug Hot Springs.

Als je vanuit Reykjavik naar de Hrunalaug warmwaterbron wilt rijden is het grootste stuk van de route over verharde asfalt wegen. Alleen het laatste deel van 5 kilometer vanaf het dorp Flúðir is over een onverharde gravelweg. Hier sla je van route 30 af naar wegnummer 344. Deze weg is in de zomermaanden prima te rijden met een 2WD auto, maar bij hevige regenval of sneeuw kan deze weg slecht begaanbaar zijn voor auto’s die niet voorzien zijn van vier wielaandrijving.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren