Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een activiteit die naast het beklimmen van een vulkaan of het maken van een gletsjerwandeling in IJsland hoog op het lijstje staat van IJsland gangers is het bezoeken van een ijsgrot in IJsland of een gletsjergrot. Er is bijna niets zo mooi als in een grot lopen die volledig uit ijs bestaat en een unieke blauwe kleur heeft doordat de lichtstralen nog half door het ijs in de grot schijnen. Iedere winter worden de ijsgrotten weer opnieuw gevormd en in het voorjaar smelten ze weer weg waardoor er nooit een gletsjergrot twee jaar hetzelfde is.

IJsland wordt niet voor niets het land van ijs en vuur genoemd. Verspreid over het eiland liggen diverse gletsjers en grote indrukwekkende ijs- en sneeuwformaties waar de bijzonderste bezienswaardigheden van het land in terug te vinden zijn, de ijsgrotten en gletsjergrotten. Doordat er een groot aantal gletsjers te vinden zijn op IJsland heb je tijdens een rondreis in IJsland de keuze uit diverse soorten ijsgrotten, ijskliffen, gletsjerspleten en natuurlijke gletsjergrotten die je kunt gaan bezoeken tijdens je vakantie in het land.

Maar wat is nou precies een ijsgrot, waar kun je ijsgrotten in IJsland vinden? Wanneer kun je het beste een gletsjergrot in IJsland bezoeken en waarom zijn ijsgrotten vaak blauw? In onze ultieme gids voor gletsjergrotten en ijsgrotten in IJsland vind je alles wat je moet weten over deze unieke grotten in IJsland.

De Katla ijsgrot in IJsland

Wanneer kan ik een ijsgrot in IJsland of een gletsjergrot bezoeken?

De gletsjergrotten in IJsland kunnen alleen in de winter bezocht worden, van half oktober tot en met eind maart. Maar veel touroperators beginnen pas in november met het organiseren van de tours. Door de stijgende temperaturen in de rest van het jaar smelten de gletsjer waardoor er een stromende rivier ontstaat met smeltwater die zorgt voor onveilige situaties in het ijs. Ook kunnen delen van de gletsjergrot instorten door het smeltende water.

De meeste ijsgrotten in IJsland zijn, met enkele uitzonderingen daargelaten, het hele jaar door te bezoeken. Dit komt doordat deze grotten niet gevormd zijn door het ijs van een gletsjer en daardoor ook in de zomermaanden betrouwbaar genoeg zijn om te bezoeken. De ijsgrotten zijn echter minder indrukwekkend als de gletsjergrotten maar zijn zeker wel het bezoeken waard.

Wat is het verschil tussen ijsgrotten en gletsjergrotten?

De woorden ijsgrot en gletsjergrot worden veelal door elkaar gebruikt om hetzelfde aan te duiden, maar toch zit er wel degelijk verschil tussen de twee soorten grotten.

IJsgrotten
Een ijsgrot, die ook wel eens kristalgrot genoemd wordt, is een natuurlijke grot die het hele jaar door of slechts tijdens bepaalde maanden van bestaan uit ijs of ijsformaties. De grot zelf hoeft bij een ijsgrot niet volledig uit ijs te bestaan. Doordat ze niet gevormd worden door het ijs zelf maar uitgehold zijn in gebergte kunnen de meeste ijsgrotten in IJsland ook in de zomermaanden bezocht worden.

Een ijsgrot is een natuurlijk fenomeen en wordt in de winter in een gletsjer gecreëerd. Doordat de temperaturen in de zomer stijgen gaat een gletsjer smelten. Door het smeltenvan de gletsjer maakt het smeltwater kanalen in het ijs en stroomt er ijskoud water door de kern van de gletsjer. Als de temperaturen in de herfst weer gaan dalen stopt de gletsjer met smelten waardoor de rivieren stoppen met stromen. Hierdoor ontstaan er holle tunnels onder de dikke laag ijs van de gletsjer. Het resultaat zijn schitterende prachtige blauwe ijsgrotten. Doordat ijsgrotten op een natuurlijke wijze ontstaan wisselen ze ieder jaar van vorm en locatie naarmate een gletsjer groeit en smelt.

Gletsjergrotten
Een gletsjergrot is een grot die volledig gevormd is in een blok ijs, zoals een gletsjer. Gletsjergrotten ontstaan vaak doordat smeltwater in de zomer lange tunnels in het ijs maken en hiermee een grottenstelsel onder het ijs van de gletsjer uitholt. Gletsjergrotten verschillen ieder jaar in vorm, maat en plek omdat ze in de winter kunnen dichtvriezen en de gletsjer waarin de grot zich bevindt constant in beweging is. Sommige delen van de gletsjer smelten weg en andere delen van de gletsjer groeien juist in de winter weer. Hierdoor ontstaan er continue nieuwe kloven, formaties en valleien in de gletsjer.

Gletsjergrotten hebben vaak een schitterende blauwe kleur doordat de gehele grot uit ijs bestaat. Die mooie blauwe kleur zie je soms ook in ijsgrotten, maar in mindere mate omdat een ijsgrot vaak deels uit steen bestaat. Een ander verschil is dat gletsjergrotten alleen in de winter te bezoeken zijn, in de zomer smelten de gletsjers en zijn de grotten te gevaarlijk om te bezoeken. De meeste ijsgrotten kunnen het hele jaar door bezocht worden. In IJsland zijn de meeste gletsjergrotten te vinden rondom de Vatnajökull gletsjer bij de Jökulsárlón gletsjerlagune.

Gevaren van de gletsjer en gletsjergrot

Hou er rekening mee dat gletsjers en gletsjergrotten in IJsland heel erg gevaarlijk kunnen zijn. Het is daarom af te raden om een gletsjer of gletsjergrot zomaar op eigen houtje te gaan bezoeken. Het beste kun je een gletsjer of een gletsjergrot alleen met een lokale gids gaan verkennen tijdens een georganiseerde tour. De gids is op de hoogte van alle gevaarlijke punten op de gletsjer en weet waar hij of zij op moet letten bij het wandelen op de gletsjer. Ook zorgt de gids ervoor dat je tijdens de gletsjerwandeling of tijdens je bezoek aan een gletsjergrot beschikt over de juiste uitrusting. Zo zijn een helm, een ijsbijl en goede sneeuwschoen een must tijdens een gletsjerwandeling of gletsjergrot bezoek.

Gletsjers kunnen vol met scheuren zitten die je als leek vaak niet op tijd ziet. Zulke gletsjerspleten kunnen tientallen tot zelfs honderden meters diep zijn. Daarnaast kunnen in een gletsjergrot delen instorten als de temperaturen te ver boven de nul graden komen. Hierdoor kun je bedolven worden onder een enorme ijsmassa. Ook kunnen gletsjergrotten na regenval onstabieler worden waardoor ze erg gevaarlijk worden om te bezoeken. De ervaren gidsen die tijdens de georganiseerde tours met je mee gaan zijn op de hoogte van al deze gevaren en kunnen je veilig over de gletsjer en door de gletsjergrotten loodsen.

Het allergrootste gevaar van het bezoeken van een gletsjergrot is het laatste stuk van de weg naar de grot toe. Die laatste 500 tot 700 meter lijkt vaak een normaal grind of zandpand te zijn van zwart grind / zand die op een stevige ondergrond ligt, maar dat is niet zo. Het pad ligt op doodijs. Doodijs ontstaat als een gletsjer stopt met bewegen en begint te smelten. Onder het doodijs kan een rivier stromen waardoor het ijs heel zwak wordt. Als je met een auto of wandelend over dit deel doodijs rijdt of loopt kun je er dwars doorheen zakken.

Welke kleding draag je naar de ijsgrot?

Het kan erg koud zijn in een ijsgrot in IJsland waardoor het belangrijk is om je goed warm aan te kleden als je een ijsgrot in IJsland wilt gaan bezoeken. Het is verstandig om meerdere lagen kleding over elkaar heen te dragen. Mocht je het warm krijgen dan kun je altijd een laagje uit doen. Vergeet ook niet je handschoenen, sjaal en muts mee te nemen.

Zorg er verder voor dat de bovenste laag van je kleding waterbestendig is of neem een goede regenjas mee. Draag vooral geen jeans tijdens je bezoek aan de gletsjer of ijsgrot. Een jeans wordt snel nat en als deze eenmaal nat is, droogt deze niet snel. Ook laat een jeans veel wind door waardoor je het snel koud krijgt. Trek altijd goede waterdichte wandelschoenen aan als je een ijsgrot gaat bezoeken. Niets is zo vervelend als natte voeten als je moet wandelen.

Als je met een georganiseerde tour naar een gletsjer of ijsgrot gaat krijg je vaak bij aanvang van de tour een veiligheidshelm en stijgijzers te leen zodat je niet uit kunt glijden tijdens je wandeling in de grot. Mocht je onverhoopt toch vallen dan biedt de veiligheidshelm goede bescherming tegen de harde ondergrond.

De Katla vulkaan in IJsland

Welke ijsgrotten kan je in IJsland bezoeken?

Door het unieke klimaat en de geografie van het land kun je tijdens je rondreis in IJsland kiezen uit diverse ijs- en gletsjergrotten. Als je in de winterperiode in IJsland bent heb je de meeste keuze, in de zomer zijn veel gletsjergrotten niet veilig genoeg om te bezoeken. Hieronder hebben wij kort alle gletsjer en ijsgrotten in IJsland voor je op een rijtje gezet.

Wil je een ijsgrot gaan bezoeken met een georganiseerde tour waarbij je met een erkende en ervaren gids de grot gaat bezoeken? Bekijk hier het complete aanbod van gletsjergrotten tours.

Katla ijsgrot (Katla Ice Cave)

De Katla ijsgrot, ook wel bekend als de Katla ice cave is te vinden in de Kötlujökull gletsjer in het zuiden van IJsland op een half uur rijden van het plaatsje Vik. De Kötlujökull gletsjer is een gletsjer tong is van de gigantische Mýrdalsjökull gletjser die de op vier na grootste gletsjer van IJsland is. Doordat de 800 jaar oude gletsjer altijd in beweging is veranderd de Katla ijsgrot regelmatig qua formaat. Als je de grot bezoekt is de kans dus groot dat deze er net weer anders uitziet dan op de foto’s die je op internet tegenkomt.

De Katla ijsgrot in IJsland is ontstaan door diverse uitbarstingen van de Katla vulkaan die verstopt ligt onder de Mýrdalsjökull gletsjer. De Katla vulkaan (1450 meter) staat bekend als één van de gevaarlijkste en meest actiefste vulkanen van IJsland en barst gemiddeld iedere 40 tot 80 jaar uit. De laatste keer was in 1918 dus men verwacht al enige tijd een uitbarsting van deze vulkaan. Het bijzondere van deze vulkaan is dat hij volledig verscholen ligt onder een dik pak ijs van zo’n 300 tot 700 meter dik.

Voor meer informatie over de Katla ijsgrot kun je een kijkje nemen op onze pagina Katla Ice Cave.

Aanbevolen tours voor een bezoek aan de Katla ijsgrot
Tour vanuit Reykjavik naar de Katla ijsgrot met een superjeep
Tour vanuit Vik naar de Katla ijsgrot met een superjeep
Gletsjerwandeling op de Sólheimajökull gletsjer

Langjökull ijsgrot

De Langjökull ijsgrot is te vinden in de Langjökull gletsjer, de op één na grootste gletsjer van IJsland. De gletsjer ligt in het binnenland van IJsland, in het westen van het land en heeft een oppervlakte van 953 vierkante kilometer. De Langjökull gletsjer is de gletsjer die het dichtst bij Reykjavik ligt en is daarom populair onder toeristen voor een gletsjerwandeling of het bezoeken van een gletsjergrot.

In tegenstelling tot de andere ijs- en gletsjergrotten in IJsland zijn de indrukwekkende tunnels van de Langjökull ijsgrot niet ontstaan door de natuur, maar door mensen in de gletsjer uitgehouwen. De grot is de grootste ijsgrot ooit die door mensenhanden is gemaakt en is maar liefst 550 meter lang en bereikt een diepte van 30 meter. Er is zelfs diep in de gletsjer een heuze kapel gemaakt waar het mogelijk is om te trouwen. Deze ruimte is ook gebruikt als onderdeel van het Secret Solstice Festival waarbij er concerten werden gehouden in de gletsjertunnel van de ijsgrot.

Naast de kunstmatig gemaakte ijsgrot is er in de Langjökull gletsjer ook een natuurlijke gletsjergrot te bezoeken. Deze gletsjergrot werd ontdekt in 2018 en is alleen te bezoeken in de wintermaanden. De grot is niet heel groot, maar toch zijn de excursies naar de grot één van de duurste die je kunt vinden. De Langjökull gletsjergrot wordt veel bezocht door toeristen omdat hij niet ver van de hoofdstad Reykjavik ligt en een bezoek aan de grot kan worden toegevoegd aan de dagtour langs de populaire Golden Circle route.

Voor meer informatie over de Langjökull ijsgrot kun je een kijkje nemen op onze pagina Langjökull ijsgrot.

Aanbevolen tours voor een bezoek aan de Langjökull ijsgrot
Langjökull ijsgrot en sneeuwscootertocht vanuit Gullfoss
Monstertruckrit en bezoek aan de Langjökull ijsgrot
Vanuit Reykjavik: ijsgrottentocht bij de gletsjer Langjökull
Vanuit Reykjavík: Crystal Ice Cave en Golden Circle Adventure

het Perlan Museum in Reykjavik, IJslanc
Copyright image: Perlan

Perlan

Heb je geen tijd om een echte ijsgrot in IJsland te bezoeken? Of blijf je alleen in Reykjavik? Ga dan naar het Perlan museum in Reykjavik waar je de eerste ijsgrot gemaakt door mensen kunt bewonderen. Het museum omvat een namaak gletsjer gemaakt van 350 ton ijs en sneeuw en 100 meter lang in een ruimte waar het continue min 10 graden is. De gletsjer is zo gebouwd dat je hem ook van binnen kunt bewonderen.

Tijdens je bezoek aan Perlan kun je ook alles te weten komen over de gletsjers in IJsland en de invloed van de opwarming van de aarde op de gletsjers in het land. En natuurlijk leer je hier ook alles over de vitale rol van deze gigantische ijsblokken en de vele ecosystemen die ze in stand houden.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren