Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]

Luchthavens in IJsland

IJsland beschikt over een groot aantal verschillende luchthavens die verdeeld liggen over het land. Dit is mede te danken aan het feit dat grote delen van IJsland slecht begaanbaar zijn met de auto, met name in de winter, en de lange afstanden tussen de grote steden van het land. Hierdoor is er een grote vraag naar binnenlandse vluchten. De belangrijkste en bekendste luchthaven van IJsland is Keflavík International Airport (Keflavíkurflugvöllur). Vrijwel alle buitenlandse vluchten komen op deze luchthaven aan. Naast de internationale luchthaven zijn er ook nog een aantal kleinere vliegvelden voor met name de binnenlandse vluchten.

Vliegtijd naar Reykjavik in IJsland

Vanaf Schiphol bedraagt de vliegtijd naar IJsland en Reykjavik tussen de 3 uur en 3 uur en 15 minuten. De exacte vluchttijd is afhankelijk van het type toestel, de landingsbaan op Schiphol en de sterkte van de wind tijdens de vlucht. Vanaf Brussel bedraagt de vliegtijd naar Reykjavik in IJsland gemiddeld 3 uur en 15 minuten. Vanaf Düsseldorf duurt een vlucht naar Reykjavik gemiddeld 3 uur en 35 minuten. Om de exacte vliegtijd naar IJsland te bekijken kun je de vlucht volgen naar IJsland.

Keflavik luchthaven

Keflavík International Airport (Keflavíkurflugvöllur) is de grootste luchthaven van IJsland en een belangrijke hub voor internationaal transport. Als je naar IJsland vliegt komt je vrijwel zeker altijd op dit vliegveld aan omdat ruim 95% van alle internationale vluchten op Keflavik Airport landen. Het vliegveld is het belangrijkste knooppunt van Icelandair, als je met deze maatschappij een vliegticket boekt naar een bestemming in Amerika of Canada maak je altijd een tussenstop in IJsland.

Het vliegveld ligt 3,1 kilometer ten westen van het dorp Keflavik en ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Reykjavik. Vanaf het vliegveld is het ongeveer 45 tot 50 minuten rijden naar het centrum hoofdstad van IJsland.

Reykjavik luchthaven

De grootste en belangrijkste binnenlandse luchthaven is Reykjavik Airport (Reykjavíkurflugvöllur). Deze luchthaven ligt midden in Reykjavik op ongeveer 2 kilometer van het centrum van de stad.

Reykjavik Airport is een belangrijk knooppunt voor binnenlandse vluchten in IJsland naar onder andere Akureyri en Husavik. Met name Eagle Air en Air Iceland Connect vliegen vanaf vanaf Reykjavik Airport naar andere steden in IJsland. Naast binnenlandse vluchten vertrekken er vanaf Reykjavik Airport ook vluchten naar Groenland met kleine internationale charters. In een enkel geval wordt Reykjavik Airport als uitvalsbasis gebruikt voor internationale vluchten die vanwege weersomstandigheden niet kunnen landen op de internationale luchthaven van Keflavik.

Akureyri luchthaven

Sinds 1928 is het vliegveld van Akureyri in gebruik toen er met watervliegtuigen vanuit deze stad naar Reykjavik werd gevlogen. Vandaag de dag is deze luchthaven in het noorden van IJsland één van de grotere vliegvelden van IJsland. Dit is vooral te danken aan een grote renovatie in 2009 waarbij de terminal en landingsbaan grotendeels vernieuwd zijn.

Ondanks dat het vliegveld van Akureyri één van de grotere vliegvelden van IJsland is, is het een vrij klein vliegveld met slechts 1 terminal en 1 landingsbaan. Het bijzondere aan de landingsbaan is dat deze op een schiereiland in zee is aangelegd. In 2010 werd het vliegveld van Akureyri volop gebruikt voor internationale vluchten vanwege de uitbarstingen van de Eyjafjallajökull vulkaan. Hierdoor konden een groot aantal internationale vluchten niet landen op de internationale luchthaven van Keflavik en moesten ze doorvliegen naar het vliegveld van Akureyi.

Sinds 2019 vliegt Transavia in de zomerperiode iedere maandag vanaf Rotterdam The Hague Airport met een rechtstreekse vlucht op Akureyri. Naast Transavia zijn het voornamelijk Air Iceland Connect en Eagle Air die binnenlandse vluchten vanaf onder ander Reykjavik Airport uitvoeren naar dit vliegveld.

Vestmannaeyjar luchthaven (Westman eilanden)

Het vliegveld van Vestmannaeyjar Airport (IJslands: Vestmannaeyjaflugvöllur) ligt op het eiland Heimaey in Vestmannaeyjar (Westman-eilanden), een kleine archipel voor de zuidkust van IJsland.

Het vliegveld, dat ook bekend staat als Westman Islands Airport is een klein vliegveld dat vooral gebruikt wordt voor privé vluchten van en naar Bakki Airport aan de zuidkust van IJsland. Deze vluchten duren slechts zeven tot tien minuten, afhankelijk van het weer. Een vlucht vanaf Vestmannaeyjar Airport naar Reykjavik Airport duurt ongeveer 25 tot 30 minuten.

Husavik Airport

Húsavík Airport ligt op een kleine 10 kilometer van Húsavík in het noorden van IJsland. Vanaf dit vliegveld worden voornamelijk vluchten uitgevoerd naar Reykjavik Airport door Eage Air. Gemiddeld zijn er slechts twee vluchten per dag op het vliegveld van Husavik.

Egilsstaðir Airport

Egilsstaðir Airport is een internationale luchthaven in Egilsstaðir in het oosten van IJsland. De belangrijkste luchtvaartmaatschappij op Egilsstaðir airport is Air Iceland met vluchten naar Reykjavík.

De luchthaven wordt ook gebruikt als uitwijk locatie voor de internationale luchthaven van Keflavik dat op 415 kilometer ten zuidwesten van Egilsstaðir ligt. Indien het weer te slechts is op Keflavik wijken de internationale vluchten uit naar Egilsstaðir.

Gjögur Airport

Gjögur Airport is een luchthaven op de westfjorden in het noordwesten van IJsland. Het vliegveld ligt op een puntje van een landtong aan de baai van Húnaflói. Het vliegveld wordt slechts parttime bemand en wordt enkel gebruikt voor Flugfélag Ernir-vluchten dat gemiddeld twee keer in de week in de winter en één keer in de week in de zomer worden uitgevoerd. In de wintermaanden is de luchthaven de enige manier om toegang te krijgen tot het gehele district. Door de sneeuwval is de enigste toegangsweg naar het district vaak onbegaanbaar voor normale auto’s en 4×4’s.

Þórshöfn Airport

Þórshöfn Airport (Þórshafnarflugvöllur) is een kleine luchthaven op zo’n 3 kilometer van Þórshöfn, een dorp in het noordoosten van IJsland. Het vliegveld staat ook wel bekend als Thorshofn Airport en wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten naar onder andere Akureyri Airport.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren