IJsland staat vol met natuurwonderen waaronder de unieke lavatunnel van Raufarhólshellir. Deze fascinerende lavatunnel is de op vier na grootste van IJsland en ligt op slechts 30 minuten rijden van de hoofdstad Reykjavik. Een tocht door de Raufarhólshellir lavatunnel is een unieke kans om de indrukwekkende krachten van moeder natuur te aanschouwen en de pracht en praal van de de rode en sprankelende lavarotsen met eigen ogen te bewonderen.

Beleef een unieke ervaring in één van de oudste lavatunnels van IJsland en zie het resultaat van een vulkaanuitbarsting met eigen ogen van dichtbij. De lavatunnel is gevormd tijdens de uitbarsting van Leitahraun die ruim 5600 jaar geleden ten oosten van het Bláfjöll gebergte plaats heeft gevonden. Tot de vorige eeuw zat de tunnel vol met schitterende stalactieten, maar helaas begonnen sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw steeds meer mensen de tunnel te bezoeken. Hierdoor zijn de stalactieten langzaam verdwenen. Gelukkig is de tunnel dankzij de rode en sprankelende lavarotsen nog steeds de moeite waard om te bezoeken.

De Raufarhólshellir lavagrot in IJsland

De Lava tunnel in Raufarhólshellir bezoeken

De lavatunnel van Raufarhólshellir is 1360 meter lang waarvan je als bezoeker ongeveer 900 meter kunt bezoeken. Aan het einde van de tunnel vertakt de tunnel zich in drie kleinere tunnels waar je de prachtige lava formaties op zijn allermooist kunt aanschouwen.

Voor wie bang is voor kleine ruimtes is er goed nieuws, de lavagrot is op zijn breedste punt ruim 30 meter breed en 10 meter hoog. Je hoeft dus niet door kleine en donkere ruimtes heen te kruipen en te wandelen om de tunnel te kunnen bezoeken. Dankzij deze enorme afmetingen is de Raufarhólshellir lavatunnel de meest uitgestrekte en grootste lavatunnel van IJsland en voor zowel jong als oud prima te bezoeken.

De lavatunnel van Raufarhólshellir is het hele jaar door te bezoeken, maar in de winter is het schouwspel in de tunnel nog mooier. Het contrast tussen de rode en sprankelende lavarotsen en het spierwitte sneeuw was fenomenaal. In de wintermaanden loopt er grondwater de grot in welke door de lage temperaturen bevriest waar door er spectaculaire ijssculpturen gevormd kunnen worden in de tunnel.

Klik hier om je lavatour tickets te reserveren

Populaire excursie vanuit Reykjavik

Dankzij de ligging op slechts 30 minuten rijden van de hoofdstad Reykjavik is de lavatunnel een populaire bezienswaardigheid. Zowel toeristen die slechts enkele dagen een stedentrip in Reykjavik maken als mensen die een rondrit maken door IJsland voegen de schitterende lavatunnel toe aan hun to-do list. Het is dan ook aan te raden om je tickets of georganiseerde tour naar deze unieke lavagrot vroegtijdig online te reserveren. Dit kun je doen via de website van Tiqets of via de website van GetYourGuide.

Mede dankzij de gebouwde loopbrug en de indrukwekkende verlichting de prachtige vulkanische muren van de grot bewonderen en is de tunnel voor iedereen het hele jaar door goed bereikbaar en begaanbaar. Er zijn geen kleine of donkere ruimtes, alles in de lavagrot is voor mensen die goed te been zijn goed te belopen.
Het is aan te raden om warme buitenkleding en een waterdichte jas en broek te dragen tijdens je bezoek aan de lava tunnel omdat de temperaturen in en rondom de tunnel erg laag kunnen zijn. Ook zijn goede wandelschoenen aan te raden.

Ticketprijzen voor een rondleiding door de lavatunnel

De Raufarhólshellir lavatunnel in IJsland is tegen betaling te bezoeken en is dankzij de ligging en aanleg van een loopbrug eenvoudig te bezoeken voor zowel jong als oud. Er zijn diverse tours te boeken, zo heb je onder andere de keuze uit een standaard tour met gids of een tour waarbij je buiten de gebaande paden op avontuur gaat in de tunnel. Ook is het mogelijk om in bepaalde maanden de lavatunnel in de avonduren te bezoeken.

Tickets voor de standaard tour door de lavatunnel kosten 49 euro voor personen van 16 jaar en ouder. Kinderen tussen de 12 en 15 jaar betalen 25 euro voor een ticket en kinderen tussen de 3 en 11 jaar mogen gratis naar binnen. Je kunt je tickets voor de Raufarhólshellir lavatunnel eenvoudig online reserveren via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets.

Bij je reservering voor de lavatunnel dien je aan te geven in welk tijdvak je de attractie wilt gaan bezoeken. De georganiseerde tour door de tunnel wordt ieder uur georganiseerd en duurt ongeveer 55 tot 60 minuten.

Klik hier om je lavatour tickets te reserveren

De Raufarhólshellir lavatunnel in IJsland

Lavatunnel rondleiding inclusief vervoer vanuit Reykjavik

Beschik je niet over eigen vervoer maar wil je toch de schitterende lava tunnel in IJsland gaan bezoeken? Er is ook een georganiseerde tour naar de Raufarhólshellir lava tunnel te boeken waarbij je met een touringcar vanuit Reykjavik naar de tunnel wordt gebracht en na je bezoek weer afgezet wordt in Reykjavik bij de busterminal.

De bustour zelf duurt ongeveer 45 minuten enkele reis en de tour door de tunnel ongeveer een uur.
De kosten voor deze tour bedragen 79 euro voor personen van 16 jaar en ouder. Kinderen tussen de 6 en 15 jaar betalen 39 euro voor deze tour. De tour is inclusief retour vervoer van en naar de BSI busterminal in Reykjavik in een comfortabele touringcar met Wi-fi en is inclusief begeleiding van een Engelstalige gids, gebruik van helmen, hoofdlampen en stijgijzers (in de wintermaanden).

De lava tunnel tour inclusief vervoer vanuit Reykjavik is online te reserveren via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets. Bij beide websites kun je veilig en snel betalen in euro’s zodat je geen last hebt van de wisselkoers van de IJslandse kroon ten opzichte van de euro en eventuele bijkomende kosten moet betalen aan je bank in verband met betaling in vreemde valuta.

Klik hier om je lavatour vanuit Reykjavik te reserveren

Lavagrot in IJsland

Avonturentour door de lavatunnel

Ben je gek op avontuur? Dan is de avonturentour door de tunnel echt iets voor jou! Tijdens de avonturentour ga je op ondergrondse trektocht door de tunnel en zie je één van ’s werelds meest indrukwekkende geologische formaties. De tocht duurt drie tot vier uur en gaat over moeilijk terrein, inclusief grote rotsen en rotsblokken.

Tickets voor de avonturentour kosten 143 euro per persoon (16 jaar en ouder). Kinderen tussen de 12 en 15 jaar betalen 72 euro voor een ticket. De prijs is inclusief begeleiding van een ervaren lavagrot expert, lampen helm en handschoenen.

De avonturentour door de lavatunnel kun je online reserveren via de website van Tiqets of via de website van GetYourGuide.

Klik hier om je avonturentour door de lavatunnel te reserveren

Bereikbaarheid en openingstijden

De Raufarhólshellir lava tunnel ligt op slechts 30 minuten rijden van de hoofdstad Reykjavik. Vanuit Reykjavik rij je oostelijke richting op wegnummer 1 en na +/- 28 kilometer (gemeten vanaf centrum Reykjavik) sla je af op wegnummer 39 richting Þorlákshöfn. Na ongeveer 13 kilometer vind je langs wegnummer 39 aan je linkerhand de parkeerplaats voor de lavatunnel. De parkeerplaats staat niet goed aangegeven op de borden maar omdat deze in de middle of nowhere ligt rij je er niet snel zomaar voorbij.

De lavatunnel is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. In de wintermaanden is de lava tunnel geopend tot 16:00 uur.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden