Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Sólheimasandur DC-3 vliegtuigwrak

In IJsland zijn tientallen schitterende natuurlijke hoogtepunten te vinden, maar gek genoeg is één van de populaire trekpleisters van het land geen waterval, rotspartij of gletsjer maar een vliegtuig. Een wrak van een Douglas DC-3 vliegtuig om precies te zijn. De reden dat het vliegtuigwrak, dat ook wel bekend staat als het DC-3 plane wreck, zo populair is als bezienswaardigheid tijdens een rondreis door IJsland komt vooral door de ligging van het wrak.

Het is een flinke wandeling om bij het wrak te komen, maar het is de wandeling zeker meer dan waard. Het glimmende vliegtuig staat in schril contrast met het zwarte zand rondom het wrak en de met sneeuw bedekte toppen van de vulkanen in de verte. Het totaalplaatje zorgt voor een mysterieuze en desolate sfeer. Het is een ideale plek om schitterende foto’s te maken, vooral als je vroeg op de dag komt zijn er weinig andere toeristen en heb je deze bijzondere plek helemaal alleen.

Na een optreden in de eerste aflevering van Wie is de Mol in 2012 en door een prominente rol in een videoclip van Justin Bieber is het vliegtuigwrak alleen nog maar populairder geworden bij toeristen die op vakantie zijn in IJsland. Vooral in het hoogseizoen kan het erg druk zijn bij het vliegtuig. Het is daarom aan te raden om vroeg op de dag of in de namiddag het vliegtuigwrak te bezoeken.

Sólheimasandur DC-3 vliegtuigwrak

Geschiedenis van het Sólheimasandur DC-3 vliegtuigwrak

Op 21 november 1973 in het begin van de winter stort er een Douglas DC-3 van de Amerikaanse marine neer op het zwarte strand nabij Sólheimasandur, vlakbij het plaatsje Vik. Alle bemanningsleden wisten wonder boven wonder de crash te overleven. De exacte oorzaak van de crash is tot op de dag van vandaag een raadsel. Volgens sommige geruchten is het vliegtuig neergestort door slechte weersomstandigheden terwijl andere beweren dat het komt doordat het vliegtuig zonder brandstof kwam te zitten nadat de piloot overschakelde naar de verkeerde brandstof tank.

Tot op de dag van vandaag ligt het wrak van de DC-3 van de United States Navy nog steeds op dezelfde plek als waar het in 1973 neerstortte. Het opruimen van het wrak kostte toen der tijd te veel geld waardoor het is blijven liggen en vandaag de dag is uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid in IJsland.

Het vliegtuig mist wel een aantal stukken. Zo zijn onder andere de vleugels, de neus, het interieur en het staartstuk verdwenen. Gek genoeg weet niemand waar ze precies gebleven zijn, maar volgens geruchten heeft een boer ze meegenomen om te verkopen in het nabijgelegen plaatsje Vik. Het gedeelte van het wrak dat er nog ligt is daarnaast flink aangetast door de erosie en de blootstelling aan de elementen.

Hoe kom je bij het DC-3 plane wreck?

De locatie van het vliegtuigwrak staat niet duidelijk aangegeven langs de weg of in reisbrochures waardoor het wat lastig te vinden is. Het vliegtuigwrak van de DC-3 ligt op het strand van Solheimasandur, op ongeveer 4 kilometer van snelweg 1. Als je van Skógar (of de Skogafoss) richting het plaatsje Vík rijdt kom je over een eenbaansbrug, vlak daarna is er een afslag naar links. Deze afslag met nummer 221 gaat naar Sólheimasandur en de Solheimjokull gletsjer. Als je hier nog ongeveer 2 kilometer verder rijdt, zie je aan de rechterkant een kleine parkeerplaats, (bij coördinaten: 63.4912391, -19.3632810). Deze parkeerplaats is het startpunt van je wandeling naar het vliegtuigwrak, parkeren is hier gratis. In de hoogseizoen maanden kan het behoorlijk druk zijn op de parkeerplaats waardoor deze eenvoudig te herkennen is als je er langs rijdt.

Vroeger was het mogelijk om met je auto tot aan het vliegtuigwrak te rijden, maar dat is sinds enige tijd verboden door de eigenaren van de grond. Dit vanwege het feit dat er teveel schade werd aangericht aan de natuur door de groeiende stroom toeristen die het vliegtuig kwamen bezoeken. Er zit dus niets anders op dan wandelen naar het wrak vanaf de parkeerplaats. Hou er Het vliegtuig ligt op privégrond dus respecteer de natuur, blijf op het aangegeven pad en gooi geen afval in de natuur.

Sólheimasandur DC-3 vliegtuigwrak

Wandelen naar het vliegtuigwrak

Vanaf de parkeerplaats kun je het vliegtuigwrak nog niet zien liggen, hiervoor moet je nog een flink stuk wandelen over een onverharde weg over zwart en stoffig zand. De wandeling van 4 kilometer door een kaal en verlaten landschap duurt veelal tussen de 40 en 55 minuten. Het pad is goed aangegeven met twee lijnen met gele paaltjes. Doordat je door een kaal en verlaten landschap loopt is het inschatten van afstanden lastig en duurt het langer dan dat je denkt voordat je bij het DC-3 plane wreck bent. Het wrak zelf zie je pas zo’n 30 meter voordat je er bent liggen waardoor je lange tijd denkt dat je verkeerd aan het lopen bent. Het vliegtuigwrak zelf ligt bij de coördinaten: 63.459523, -19.364618 en ligt vlakbij de zee.

Het is aan te raden om je goed voor te bereiden voor de wandeling. Neem genoeg eten en drinken mee, trek warme kleren aan en doe stevige en comfortabele schoenen aan. Een muts en sjaal zijn geen overbodige luxe, ook niet in de warmere zomermaanden. Doordat je 4 kilometer over een soort maanlandschap loopt, heeft de wind vrij spel en waait het er altijd. Door de harde en soms ijzige wind kun je onderkoeld raken als je niet bent voorbereid op de koud. Het wordt daarnaast afgeraden om bij harde wind of slecht weer naar het vliegtuigwrak te lopen, doordat je over een vlakte loopt kan je worden gezandstraald.

Georganiseerde tour naar het DC-3 vliegtuigwrak

Beschik je niet over een eigen auto om naar het vliegtuigwrak van de DC-3 nabij Vik te rijden? Het is ook mogelijk om het vliegtuigwrak via een georganiseerde tour te bezoeken waarbij je naast het vliegtuigwrak ook andere hoogtepunten in de omgeving te zien krijgt.

Vanuit Reykjavik kun je een georganiseerde tour van 12 uur maken langs de zuidkust waarbij je ook een bezoek brengt aan het DC-3-vliegtuigwrak. Daarnaast zie je onder andere de Seljalandsfoss waterval, de Skógafoss waterval en de zwarte stranden van IJsland. Deze tour is te boeken via de website van GetYourGuide en kost 109 euro per persoon. De genoemde prijs kan gewijzigd zijn in verband met de wisselkoers van de euro ten opzichte van de IJslandse kroon.

Ben je op zoek naar meer adrenaline? Je kunt er ook voor kiezen om een ATV tour door het zuiden van IJsland te maken waarbij je alle hoogtepunten van de regio te zien krijgt tijdens een 10 uur durende tour. Tijdens de tour zie je onder andere de Skógafoss, een van de grootste watervallen van IJsland, rij je over de zwarte lava zandvelden van Katla vulkaan en heb je een prachtig uitzicht op de gletsjer Mýrdalsjökull. De 10 uur durende tour door zuid IJsland inclusief ATV rit kan online gereserveerd worden via de website van GetYourGuide en kost 298 euro per persoon. Kinderen tot en met 16 jaar betalen 141 euro voor de tour.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online