Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]

Vulkaan in IJsland uitgebarsten

Op het schiereiland Reykjanes in het zuiden van IJsland is maandagavond 18 december 2023 een vulkaan uitgebarsten zo heeft het IJslandse meteorologische instituut (IMO) bekendgemaakt. Het was al weken lang onrustig in dit gebied van IJsland na intense aardbevingsactiviteit en duizenden kleine aardbevingen. Het gaat om de vierde vulkaanuitbarsting op Reykjanes in drie jaar tijd, eerder dit jaar barste vlakbij nog de Litli-Hrutur vulkaan uit.

De nieuwe vulkaan ligt op slechts drie kilometer van Grindavik, een klein dorp op 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. De 4000 inwoners van het dorp waren in november uit voorzorg al geëvacueerd en ook de populaire Blue Lagoon warmwaterbron die vlakbij het dorp ligt was hierdoor al enige tijd gesloten.

Plattegrond vulkaanuitbarsting IJsland december 2023
Copyright image: Veðurstofa Íslands / Icelandic Met Office

Vulkaanuitbarsting in IJsland

De nieuwe vulkaanuitbarsting in IJsland begon enkele kilometers ten ten noordoosten van Grindavik. Kort na 22.30 uur lokale tijd (23.30 uur Nederlandse tijd) spoot de eerste lava uit de spleet in de aarde en lichte de donkere lucht in Reykjanes geel en oranje op. Zelfs in Reykjavik op bijna 40 kilometer afstand was de vulkaanuitbarsting goed te zien.

Geologen en reddingswerkers zeggen dat de lava van de uitgebarsten vulkaan vooralsnog niet naar het nabijgelegen dorpje Grindavik lijkt te stromen. Maar de scheur groeit snel en experts schatten dat er zo’n 100 tot 200 kubieke meter per seconde lava uit de spleet stroomt die inmiddels een geschatte lengte heeft van ruim vier kilometer en nog steeds groeit. Dit is vele malen meer dan bij de vorige vulkaanuitbarstingen in het gebied. In de loop van de nacht zijn er enorme lavafonteinen ontstaan die naar schatting ruim 150 meter hoog de lucht in spuiten. Als er een nieuwe lavastroom ontstaan en deze in zuidelijke richting gaat bewegen kan deze een bedreiging gaan vormen voor Grindavik. Zelfs de Blue Lagoon wordt bedreigd doordat het wereldberoemde geothermische bad op slechts enkele kilometers van de uitbarsting ligt.

De premier van IJsland, Katrín Jakobsdóttir schreef op haar Facebook in gedachten bij de lokale bevolking van Grindavik te zijn. “We hopen op het beste, maar het is duidelijk dat dit een aanzienlijke uitbarsting is” schreef ze. Volgens de lokale politie is er momenteel nog geen gevaar voor de bevolking die nog in het gebied woont. Maar de situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten.

Alarmniveau in IJsland verhoogd

De IJslandse autoriteiten hebben op 18 december het alarmniveau verhoogd als gevolg van de nieuwe vulkaanuitbarsting. Er wordt gewaarschuwd om niet af te reizen naar het gebied zolang de hulpdiensten bezig zijn om de situatie ter plaatse te beoordelen. Ook is het verboden om in het gebied met drones te vliegen.

Ondanks dat de vulkaanuitbarsting op enkele tientallen kilometers van de internationale luchthaven van Keflavik plaatsvond, is het luchtverkeer vooralsnog niet verstoord. Aldus de IJslandse luchthavenautoriteit Isavia. Wel is er code rood uitgevaardigd voor de luchtvaart.

Livestream vulkaanuitbarsting Reykjanes

Net zoals bij de vorige vulkaanuitbarstingen in IJsland kun je live via Youtube meekijken bij de uitbarsting. De livestream laat de vulkaanuitbarsting op Reykjanes vanaf verschillende locaties zien. Op de beelden, die je ook terug kunt spoelen, is goed te zien hoe het lava stolt en een vulkaanmond aan het vormen is die steeds hoger wordt naarmate de uren verstrijken.

Actuele informatie over de vulkaanuitbarsting

Voor de meest actuele informatie over de vulkaanuitbarsting in IJsland kun je de onderstaande websites bezoeken:
Liveblog van de vulkaanuitbarsting
Icelandic Met Office
Isavia luchthavenautoriteit IJsland
Pagina van Icelandic Met Office op X (voormalige Twitter)
Almannavarnir Civil Protection
Safetravel.is


Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren