[the-subtitle]
Zuidwest-IJsland

Tocht naar de actieve Litli-Hrutur vulkaan

IJsland is de enige plek ter wereld waar je extreem dichtbij een actieve vulkaan kunt komen en waar je oog in oog kunt staan met stromende lava. Ervaar de geur van een actieve vulkaan, voel de warmte van de lava op tientallen meters afstand en sta verstelt van de schoonheid en de brute kracht van de natuur tijdens deze confrontatie met één van de weinige actieve vulkanen van de wereld. Een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je vakantie in IJsland!

De actieve Fagradalsfjall vulkaan ligt in de Geldingadalur vallei in het zuidwesten van IJsland op het schiereiland Reykjanes op een kleine 40 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. De Fagradalsfjall vulkaan was sinds 19 maart 2021 actief en heeft daarna wekenlang lava gespuwd. In de avond rond de klok van 21:00 uur stroomde er plotseling na weken van kleine aardbevingen lava uit een 500 meter lange spleet in de aarde. Binnen enkele minuten na de uitbarsting kleurde de lucht boven Reykjavik rood wat zorgde voor unieke beelden. Die avond werd tijdelijk het vliegverkeer van de internationale luchthaven Keflavik stil gelegd vanwege de ligging van het vliegveld vlakbij de vulkaan.

Sinds de eerste lava uit de vulkaan stroomde is de vulkaan een ware trekpleister geworden en zijn er al tienduizenden mensen bij de vulkaan wezen kijken. Wat begon met een kleine stroom lava is inmiddels uitgegroeid tot een tientallen meters hoge berg met daaromheen honderden meters aan opgedroogd lava en diverse stromen van vloeibaar lava. En tot op de dag van vandaag spuwt de vulkaan nog steeds lava.

Vulkaan Fagradalsfjall in IJsland uitgebarsten

Vulkaanuitbarsting van de Meradalir vulkaan in 2022

Op 3 augustus 2022 is vlakbij de Fagradalsfjall vulkaan een nieuwe vulkaan uitgebarsten, de Meradalir vulkaan. De uitbarsting van de Meradalir vulkaan is naar verluid zo’n 5 tot 10 keer krachtiger dan de uitbarsting van de Fagradalsfjall vulkaan. De spleet waaruit het lava stroomt bij de Meradalir vulkaan is enkele honderden meters lang.

Vulkaanuitbarsting van de Litli-Hrutur vulkaan in 2023

In 2023 was het weer raak op het schiereiland Reykjanes toen op 10 juli net voor 17:00 uur lokale tijd een nieuwe vulkaanuitbarsting bij de Litli-Hrutur berg begon. Door de voortdurend veranderende omstandigheden van de uitbarsting en het onstuimige weer in het gebied was de uitbarstingsplaats van de nieuwe Litli-Hrutur vulkaan lange tijd niet toegankelijk voor bezoekers. Maar gelukkig is het nu mogelijk om het gebied te bezoeken.

Georganiseerde wandeltour naar de actieve vulkaan

Doordat de vulkaan in een zeer afgelegen gebied ligt en het niet toegestaan is om in dit gebied met een 4×4 wagen te rijden kun je alleen te voet de vulkaan bereiken. De georganiseerde wandeling naar Geldingadalir om de uitbarsting van de nieuwste actieve vulkaan van IJsland te zien duurt 8 uur en is onder begeleiding van een ervaren Engelstalige gids. Tijdens de 8 uur durende tocht moet je ongeveer 2 tot 3 uur wandelen. De tour naar de vulkaan is inclusief een ophaalservice in Reykjavík die begint om 8:00 uur, afhankelijk van de ligging van je hotel wordt je tussen 8 uur en half 9 opgehaald. Zorg er dus voor dat je om 8 uur in de ochtend klaar staat in de lobby van je hotel.

Belangrijke informatie

Let op, de tour is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar en mensen die slecht ter been zijn. Deze tocht is geschikt voor mensen met een matige tot goede lichamelijke conditie en kan ongeveer 4 uur wandelen in een laag of matig tempo. Paden zijn over het algemeen van goede kwaliteit en de heuvels die beklommen moet worden tijdens de wandeling zijn van laag.

Het is aan te raden om warme kleding te dragen tijdens de wandeltocht en zorg voor goede wandelschoenen, regenkleding en handschoenen. De lunch is niet inbegrepen en onderweg zijn er geen restaurants of winkels waar je iets kunt kopen dus neem voldoende eten en drinken mee tijdens de tour.

Vulkaan Fagradalsfjall in IJsland uitgebarsten

Prijzen van de wandeling naar de actieve vulkaan

De 8 uur durende wandeltour naar de vulkaan kost 74 euro per persoon en is inclusief het ophalen en afzetten bij je hotel in Reykjavik. Wil je deze unieke ervaring ook gaan meemaken? Dan is het verstandig om je tour naar de vulkaan in IJsland vooraf via internet te reserveren omdat het aantal plaatsen beperkt is en de vraag groot. Je kunt je tour eenvoudig reserveren via de website van GetYourGuide.

Klik hier om de wandeltocht naar de vulkaan te reserveren

Naast de bovenstaande wandeltocht zijn er ook een aantal andere tours naar de actieve vulkaan beschikbaar, sommige in combinatie met bijvoorbeeld de Blue Lagoon of de lavatunnel. Hieronder hebben we de beste voor je op een rijtje gezet.

Actieve vulkaanwandeling op het schiereiland Reykjanes
Duur van de tour: 8 uur
Inclusief transfer: Ja, met de bus
Prijs per persoon: 54 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >

Actieve vulkaanwandeling en geothermische tour vanuit Reykjavik
Duur van de tour: 10 uur
Inclusief transfer: Ja, ophalen en afzetten bij hotel of bushalte
Prijs per persoon: 64,90 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >

Actieve vulkaanwandeling vanuit Reykjavik
Duur van de tour: 6 uur
Inclusief transfer: Ja, ophalen en afzetten bij hotel of bushalte
Prijs per persoon: 78 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >

Vanuit Reykjavík: Litla Hrút-vulkaanwandeling met geoloog
Duur van de tour: 4 – 6 uur
Inclusief transfer: Ja, ophalen en afzetten bij hotel of bushalte
Prijs per persoon: vanaf 140 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >

Actieve vulkaanwandeling en noorderlichtavontuur
Duur van de tour: 15 uur
Inclusief transfer: Ja, ophalen en afzetten bij hotel of bushalte
Prijs per persoon: vanaf 115 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >

Actieve vulkaanwandeling en Blue Lagoon
Duur van de tour: 10 uur
Inclusief transfer: Ja, ophalen en afzetten bij hotel of bushalte
Prijs per persoon: 161 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >

Actieve vulkaanwandeling en bezoek aan lavatunnel & Blue Lagoon
Duur van de tour: 9 uur
Inclusief transfer: Ja, ophalen en afzetten bij hotel of bushalte
Prijs per persoon: 237 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >

Vulkaan Fagradalsfjall in IJsland uitgebarsten

Helicopter tour over de actieve vulkaan

Wil je de actieve vulkaan in IJsland op een unieke en onvergetelijke wijze bewonderen? Boek dan een helicopter vlucht over het schiereiland Reykjanes waar de actieve vulkaan ligt. Dichterbij de vulkaan kun je niet komen!

De totale duur van de helicopter tour is tussen 45 tot 60 minuten. De helicopter vlucht start in Reykjavik en na een korte briefing stijgt de piloot op om richting de vulkaan te vliegen. Maar voordat je daar bent aangekomen krijg je onderweg eerst een prachtig uitzicht over de hoofdstad van IJsland, de groene berg Esja en de schitterende Faxafloi baai.

Aangekomen boven het schiereiland krijg je de sudderende krater, de stromende lavastroom en het uitgestrekte lavaveld van de nieuwste vulkaan van IJsland vanuit de lucht op spectaculaire wijze te zien. Een ervaring die je nooit meer zult vergeten!

Kosten van de helicopter tour
Een helicopter tour over de actieve vulkaan is niet goedkoop, maar je krijgt er wel een spectaculaire ervaring voor terug die je niet snel zult vergeten! De prijs voor een helicopter vlucht van 45 tot 60 minuten kost 449 euro en kan online gereserveerd worden via deze website.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren