[the-subtitle]

Weer en klimaat in IJsland

Ben je benieuwd naar het klimaat in IJsland en vraag je je af wanneer je het beste naar IJsland kunt reizen? In dit artikel lees je alles over het klimaat van IJsland, het weer in IJsland en de beste reistijd voor een vakantie naar IJsland.

Je zou verwachten dat een land met de naam IJsland een erg koud klimaat heeft, maar dit valt reuze mee. Het klimaat van IJsland is gezien de vrij noordelijke ligging op de Mid-Atlantische rug aan de rand van de poolcirkel qua temperatuur erg mild. Eén van de redenen voor het milde klimaat in IJsland is het feit dat het eiland vol zit met geothermische activiteit waaronder geisers, warmwaterbronnen en hete modderpoelen. Deze werken als een soort van vloerverwarming waardoor het aardoppervlakte minder koud wordt ten opzichte van plaatsen die op een gelijke noordelijke locatie liggen. Gemiddeld is het in begin januari rond de 5 graden in Reykjavik terwijl het in Nuuk in Groenland min 4 graden is. In Fairbanks in Alaska ligt de temperatuur begin januari zelfs een stuk lager rond de min 18 graden.

De grootste reden van het milde klimaat in IJsland is echter de ligging van het land en de vrij dominante zuidwesten wind die vrijwel altijd waait op het eiland. Langs IJsland loopt de Irmingerstroom, een uitloper van de warme golfstroom, die vanuit het Caribisch gebied langs het westen en zuiden van IJsland stroomt. Door deze golfstroom wordt het nooit extreem koud in IJsland maar heeft het land wel last van onvoorspelbaar weer.

Vik Black Sand Beach in IJsland
Het dorp Vík í Mýrdal in Zuid IJsland

Klimaat in IJsland

IJsland kent twee verschillende soorten klimaten. Het noordelijke deel van het land ligt bijna tegen de poolcirkel aan en kent een koud zeeklimaat (type Cfc volgens het klimaatsysteem van Köppen). Dit klimaat gaat landinwaarts over in een toendraklimaat (type ET).

De winters in IJsland zijn door deze twee type klimaten koel maar ondanks de ligging van IJsland verrassend mild. De gemiddelde temperaturen in de winter schommelen tussen -10 en 10 graden. De zomers in IJsland zijn redelijk koud met een gemiddelde temperatuur die ligt tussen de 10 en 15 graden, dit is een paar graden warmer dan op deze breedtegraad normaal is. In de nachten heb je zelfs in de zomer kans op nachtvorst en in hoger gelegen gebieden en gletsjers komt de temperatuur in de zomer niet boven het vriespunt uit.

Hieronder vind je de klimaattabel van IJsland met per maand de gemiddelde minimale en maximale temperatuur, het aantal zonuren en de hoeveelheid neerslag in IJsland per maand. De tabellen geven gemiddelden over langere periodes en zijn daarom slechts een indicatie.

Max. temp. Min. temp. Uren zonneschijn per dag Dagen neerslag per maand Neerslag per maand Water temperatuur
Januari -1°C -7 1 16 61-100 mm 3°C
Februari -1°C -5°C 2 14 61-100 mm 2°C
Maart 1°C -3°C 3 17 61-100 mm 2°C
April 4°C -2°C 4 18 61-100 mm 2°C
Mei 8°C 2°C 6 16 61-100 mm 3°C
Juni 10°C 5°C 6 15 61-100 mm 5°C
Juli 12°C 7°C 6 16 61-100 mm 7°C
Augustus 11°C 6°C 5 17 61-100 mm 8°C
September 8°C 3°C 4 18 61-100 mm 7°C
Oktober 4°C -1°C 2 20 61-100 mm 5°C
November 1°C -3°C 1 18 61-100 mm 4°C
December -1°C -6°C 0 19 61-100 mm 3°C

De gemiddelde temperaturen in de regio’s in IJsland

Het weer en klimaat in IJsland is afhankelijk van waar je in IJsland bent. Zo heeft het noorden van het land een ander klimaat dan het zuiden. Verspreid over het land zijn er dan ook diverse klimaten en microklimaten te vinden.

In de tabel hieronder hebben we de gemiddelde temperaturen van de vier regio’s van IJsland voor je op een rijtje gezet.

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zuid
IJsland
2 °C 2 °C 2 °C 5 °C 8 °C 12 °C 14 °C 13 °C 10 °C 6 °C 3 °C 1 °C
Noord
IJsland
-3 °C -3 °C -2 °C 0 °C 4 °C 9 °C 11 °C 10 °C 7 °C 2 °C -1 °C -4 °C
Oost
IJsland
-1°C 0 °C 0 °C 2 °C 6 °C 10 °C 12 °C 11 °C 8 °C 4 °C 1 °C -1 °C
West
IJsland
-1 °C -1 °C -1 °C 1 °C 4 °C 8 °C 10 °C 9 °C 7 °C 3 °C 1 °C -1 °C

Vik Black Sand Beach in IJsland
Het Vik Black Sand Beach in Zuid IJsland

Het weer in IJsland

De milde Atlantische lucht mengt zich ter hoogte van IJsland met de koude Arctische lucht uit het noorden waardoor het weer in IJsland vaak heel onvoorspelbaar is en het vrijwel altijd waait op het eiland. IJsland staat dan ook bekend om haar ruige weer en de vele depressies die het eiland aandoen. Deze depressies zorgen het hele jaar door voor de nodige regen, sneeuw en harde wind. Met name de harde wind kan zorgen voor gure weersomstandigheden en gevoelstemperaturen die een stuk lager aanvoelen dan de weersverwachtingen laten zien. Hierdoor kan het soms erg onaangenaam zijn als je een bezienswaardigheid gaat bezoeken, met name op de vele uitgestrekte vlaktes die het land rijk is heeft de wind vrij spel en kan het erg koud aanvoelen.

Weersomstandigheden kunnen in IJsland elkaar snel afwisselen, soms zelfs binnen een uur, en zijn erg onvoorspelbaar. Een dag kan bijvoorbeeld beginnen met een heerlijk zonnetje wat vervolgens omslaat naar felle windstoten met zware regen. Of je rijdt bijvoorbeeld door een vallei en ziet een heldere lucht met een felle zon maar zodra je over de heuvel bent is het mistig, regenachtig en waait er een harde wind. Check daarom altijd meerdere keren per dag het weerbericht als je op pad gaat in de natuur van IJsland en kleed je warm aan.

Als de wind naar zee waait is het meestal goed weer in IJsland. Als de wind vanuit zee komt, met name vanuit het westen en zuiden komt er vochtige oceaanlucht het land binnen en is er grote kans op neerslag. Hierdoor is het zuiden van IJsland een stuk natter dan het noorden, maar de temperaturen liggen in het zuiden wel wat hoger dan in het noorden.

De klifbrekkufossar waterval in oost IJsland
De klifbrekkufossar waterval in Oost IJsland

Het klimaat van IJsland: de seizoenen op een rij

Het klimaat in IJsland kent net zoals in Nederland een zomer, herfst, winter en lente. Echter veel bewoners van het eiland en de Noorse kalender zeggen dat het land maar twee seizoenen kent, de zomer en de winter. Echter is de lente wel degelijk anders dan de winter en zomer in IJsland.

Lente in IJsland

De lente in IJsland begint rond half april en loopt tot en met mei. De temperaturen in dit seizoen liggen tussen de 5 en 10 graden en het weer kan vrij wisselvallig zijn. De ene dag kan er een strak blauwe lucht zijn en de andere dag kan het sneeuwen. Als je pech hebt ervaar je zelfs alle vier de seizoenen in één dag. Ondanks dat er in de lente nog sneeuw kan vallen begint in grote delen van het binnenland de sneeuwlaag te smelten en komt de natuur tot leven. In Reykjavik en langs de kustlijn ligt er in de lente meestal geen sneeuw meer, maar in de bergen en hooglanden nog wel. In sommige delen van het binnenland blijft de sneeuw tot laat in de lente liggen.

In het zuiden van IJsland kan de lente redelijk nat zijn terwijl het noorden een stuk droger is, maar ook kouder. In de IJslandse hooglanden is het in de lente aan de frisse kant, gemiddeld zo’n 10 graden kouder dan in de hoofdstad waar het in de lente tussen de 0 en 10 graden is. Doordat het in de hooglanden in de lente maanden nog koud is zijn de wegen in dit gebied nog niet begaanbaar, deze zijn alleen in de zomermaanden open.

De lente is een ideale periode voor iedereen die niet de hoofdprijs wilt betalen maar toch het mooiste van IJsland wilt gaan ontdekken. IN de lente kun je namelijk nog prima het noorderlicht najagen en is het weer vrij zacht. En doordat het hoogseizoen nog niet begonnen is in de lente liggen de prijzen in de hotels lager en zijn er minder toeristen bij de bezienswaardigheden. Ook de papegaaiduiker is in de lente veelvuldig te spotten in IJsland. De eerste papegaaiduikers worden gezien in april en ze blijven op het eiland tot midden september.

Zomer in IJsland

Als je in IJsland op zoek bent naar zon, zee en strand dan zit je verkeerd. De zomermaanden in IJsland zijn in vergelijking met de rest van het jaar warm te noemen, maar niet warm genoeg om aan het strand te kunnen liggen of om de hele dag in korte broek en T-shirt rond te lopen.

De zomer in IJsland loopt van begin juni tot eind augustus. De zomer is de meest gelieve periode voor toeristen om het land te bezoeken vanwege de hogere temperaturen en lange dagen. De temperatuur gaat in de zomermaanden omhoog en ligt gemiddeld tussen de 10 en 15 graden, maar het kan in de zomer ook zomaar 5 of 25 graden zijn overdag. Ondanks de aangename temperaturen kan het weer in de zomer snel omslaan door de invloed van de zee en de wind, met name langs de kust kan het weer erg wisselvallig zijn. Hou dus altijd goed de weersverwachtingen in de gaten als je op vakantie gaat naar IJsland. In de nachten daalt het kwik in de zomerperiode naar gemiddeld 5 graden. In hoger gelegen gebieden kan het zelfs in de zomer niet boven de 0 graden uitkomen, dit zijn met name de plekken waar je de gletsjers en gletsjermeren vindt.

De zomers in IJsland zijn niet zo nat als de lente, maar het kan wel van tijd tot tijd regenen. De wind waait in de zomer minder hard, maar is wel bijna altijd voelbaar aanwezig. Hierdoor kan het koud aanvoelen ondanks dat de temperatuur rond de 10 en 20 graden ligt. De windkracht in de zomer ligt rond de 3 tot 4 Bft, maar kan bij slecht weer uit het niets opeens flink hoger worden.

De Stuðlagil Canyon in Oost IJsland
De Stuðlagil Canyon in Oost IJsland

De middernachtzon in IJsland

De zomer is het seizoen van de middernachtzon en de steeds langer wordende dagen. Tot aan de langste zomerdag rond 21 juni worden de dagen in IJsland langer, daarna worden ze weer korter met gemiddeld één of twee minuten per dag. Voor reizigers is de zomer het ideale seizoen om IJsland te bezoeken want het wordt bijna nooit donker in de zomermaanden. Op sommige dagen is het maar liefst 22,5 uur licht, de zonsondergangen gaan dan ook binnen no-time over in zonsopkomsten met spectaculaire kleurenspektakels die soms wel uren kunnen duren. IJsland is dan ook in de zomermaanden een paradijs voor fotografen die de natuur willen vangen in het “gouden uur”.

De zomer is de ideale periode om zoveel mogelijk uit je dag te halen tijdens je verblijf in IJsland. Tijdens de lange zomerdagen kun je tot laat in de avond of zelfs ’s nachts de vele bezienswaardigheden in het land gaan bewonderen. In de zomer vinden er daarnaast veel festivals plaats zoals het zomermuziekfestivals Secret Solstice Festival en het ATP Festival welke je kunt gaan bezoeken. Ook is er jaarlijks in augustus een grote vuurwerkshow bij de Jökulsárlón gletsjerlagoon in Zuid IJsland.

Bovendien is de zomerperiode het enige seizoen waarbij je ook het ruige binnenland van IJsland kunt gaan ontdekken. Buiten de zomermaanden is het binnenland, ook wel de IJslandse hooglanden genoemd, niet toegankelijk omdat de F-wegen in het gebied grote delen van het jaar te slecht zijn om overheen te rijden met een 4×4. De zomer is dus de enige tijd van het jaar dat je toegang hebt tot onder andere de populaire Landmannalaugar vallei en e Þórsmörk vallei. De zomermaanden zijn ook de enige maanden van het jaar waarop je bijzondere papegaaiduikers in IJsland kunt spotten en het is de beste periode om walvissen in IJsland te spotten.

Maar de zomer in IJsland kent ook de nodige nadelen. Doordat de zomer de populairste periode is om op vakantie te gaan in IJsland, kan het een stuk drukker zijn bij de bezienswaardigheden. Met name in de hoofdstad en in het zuiden kan het in de zomervakantie periode erg druk zijn bij de populaire bezienswaardigheden. Ook schieten de prijzen van de hotels en vliegtickets gedurende de zomerperiode omhoog. Wil je dus voordelig op vakantie in IJsland? Dan kun je beter de zomervakantie overslaan. Een ander nadeel van een vakantie in de zomer is dat je het Noorderlicht niet kunt gaan zien. Dit bijzondere poollicht is alleen in de herfst en wintermaanden in IJsland te spotten.

Zwarte Strand van Reynisfjara (Reynisfjara Black Beach)
Het zwarte Strand van Reynisfjara in Zuid IJsland

Herfst in IJsland

De herfst in IJsland begin eind augustus en loopt tot eind oktober. De herfst is vergelijkbaar met de lente waarbij de temperaturen tussen de 5 en 10 graden liggen. De herfstmaanden zijn wel een stuk winderiger dan de lente, met name langs de kust kan het soms flink tekeer gaan. Hierdoor kan het behoorlijk nat en koud worden op sommige dagen.

Ondanks het soms gure weer is de herfst wel een geweldige tijd om IJsland te bezoeken, met name rond eind augustus. Eind augustus is het nog steeds relatief warm op het eiland. Maar let op, het wordt wel snel kouder per dag. In de herfst maanden vertrekken veel vogels van het eiland en sommige excursies worden door de dalende temperaturen niet meer georganiseerd. Maar je hebt wel de kans om de eerste sneeuw van het jaar te ervaren en bovendien heb je grote kans om het noorderlicht in IJsland te spotten. Een ander groot pluspunt van de herfst is dat de prijzen voor de hotels in september en oktober dalen.

Lakagigar in IJsland

Neerslag in IJsland

Er valt in IJsland erg veel neerslag, er is dan ook altijd wel een plek te vinden op het eiland waar het regent. Soms kan het er zelfs dagenlang regenen en gemiddeld valt er iedere maand 61 tot 100 millimeter regen. Maar er zijn plekken in IJsland waar er gemiddeld in een maand maar liefst 375 millimeter neerslag valt.

Jaarlijks gezien valt er gemiddeld tussen de 700 en 1800 millimeter regen, wat een stuk hoger is dan het neerslaggemiddelde van Nederland met 838 mm neerslag per jaar. Wel zit er een groot verschil in neerslag tussen het noorden, oosten, zuiden en westen van IJsland. Het noorden van het land is het droogst, het zuiden het natst door de aanvoer van de vele depressies vanuit het zuiden en zuidwesten. Het westen van IJsland is vrij droog met jaarlijks tussen de 800 en 950 millimeter neerslag. In mei valt er statistisch gezien de minste regen, in juli en augustus neemt de neerslag iets toe tot en met december. December is één van de natste maanden van het jaar met gemiddeld 97 millimeter neerslag. Na december neemt de neerslag weer iets af tot en met mei.

In de wintermaanden valt er overal in IJsland sneeuw maar in het noorden valt er gemiddeld gezien meer sneeuw dan in het zuiden. Op sommige plekken in IJsland valt er soms meer dan een meter sneeuw in een korte tijd. Dit zorgt met name op de wegen voor veel problemen, kijk dan ook niet vreemd op als er in de wintermaanden diverse wegen tijdelijk gesloten zijn in verband met de sneeuwval of gladheid. In de hooglanden, het binnenland van IJsland, zijn de wegen de gehele winter niet sneeuwvrij, pas in juni in dit gebied weer goed bereikbaar. De ringweg rondom het eiland wordt erg goed sneeuwvrij gehouden, al kan het voorkomen dat deze tijdelijk gesloten is als de sneeuwval zo groot is dat de sneeuwschuivers het niet aankunnen.

Krysuvik & de Seltun Hot Springs
De Krysuvik en de Seltun Hot Springs in het zuidwesten van Ijsland

Wind in IJsland

Doordat IJsland midden in de oceaan ligt en het in een overgangsgebied van koude en warme lucht- en waterstromingen ligt, waait het bijna altijd op het eiland. Doordat het bijna altijd waait in IJsland kan het weer in IJsland in korte tijd volledig omslaan. Het kan heel goed dat een dag grauw begint met regen en wind en het in slechts enkele uren helemaal opentrekt en de dag eindigt met zon, een strakke blauwe lucht en weinig tot geen wind. De wind in IJsland komt vaak vanuit het zuidwesten en gemiddeld gezien waait er altijd een wind met windkracht 3.

Met name in de binnenlanden en op grote vlaktes kun je veel last hebben van de sterke wind. In de binnenlanden komen regelmatig stormen voor met windkrachten die oplopen tot 10 op de schaal van Beaufort. Vooral op de hoogvlakte kan dit voor grote problemen zorgen omdat er weinig tot geen beschutting is. Jaarlijks moeten er honderden toeristen gered worden omdat ze in het binnenland in de problemen komen door de harde wind.

Doordat het altijd waait in IJsland en de wind vaak erg krachtig kan zijn hebben veel huurauto’s een waarschuwingssticker op de deur zitten. Hierop staat dat je de deur altijd vast moet houden als je deze open doet. Dit lijkt misschien een grap, maar door de harde wind kan de deur plotseling uit de auto gerukt worden. En daar ben je niet altijd standaard voor verzekerd als je een huurauto in IJsland huurt.

Dat IJslanders gewend zijn aan een leven met harde wind blijkt wel uit het feit dat er maar liefst 56 verschillende woorden bestaan in het IJslands voor wind. Iedere windkracht van de schaal van Beaufort heeft in het IJslands bovendien een eigen naam gekregen. Daarnaast hebben ze 40 woorden voor de de verschillende vormen van winterse neerslag zoals: snjór (sneeuw), ís (ijs), hagl (hagel) en skafrenningur (stuifsneeuw).

De Fjadrargljufur kloof in IJsland
De Fjadrargljufur kloof in zuid IJsland

Lichturen in IJsland

In IJsland is het in de winter veel minder lang licht dan in Nederland, maar in de zomer is het in IJsland juist veel langer licht dan bij ons. Dit komt doordat IJsland dichterbij de poolcirkel ligt dan Nederland. Waar het in Nederland na de langste dag langzaam per dag iets minder lang licht wordt, gaat dat in IJsland juist razendsnel. Om je een voorbeeld te geven, begin oktober is het licht tussen 07:30 en 19:00 uur terwijl het eind oktober licht is tussen 09:00 en 17:00 uur. Een groot verschil dus binnen 30 dagen. Daarnaast zit er ook een groot verschil tussen noord en zuid IJsland, in het noorden van IJsland is het minder lang licht ten opzichte van zuid IJsland.

Tegen het einde van juni gaat de zon in Reykjavík pas om middernacht in het zuidwesten onder om vervolgens drie uur in de ochtend alweer in het zuidoosten aan de horizon te verschijnen. Des te meer je naar het noorden reist, des te groter worden de verschillen. In december komt de zon pas om half twaalf in de ochtend op en om half 4 gaat de zon alweer onder.

Wil je weten hoe lang het licht blijft in de maand dat je op vakantie naar IJsland gaat? Hieronder hebben we het overzichtelijk voor je op een rijtje gezet met daarbij een onderscheid tussen noord en zuid IJsland. Meer informatie over de hoeveelheid daglicht op de verschillende plekken in IJsland kun je vinden op de website gaisma.com.

Noord IJsland Noord IJsland
Januari 3,5 uur 4,5 uur
Februari 6,5 uur 7 uur
Maart 10 uur 10 uur
April 13,5 uur 13,5 uur
Mei 17,5 uur 21 uur
Juni 21 uur 21 uur
Juli 22,5 uur 21 uur
Augustus 18,5 uur 18 uur
September 14,5 uur 14,5 uur
Oktober 3,5 uur 4,5 uur
November 7,5 uur 8 uur
December 4 uur 5 uur

Actuele weersverwachtingen in IJsland

Wil je weten wat het actuele weer is in IJsland? Hieronder staat de weersverwachting voor Reykjavik voor de komende drie dagen. Ga je op vakantie naar een andere plek in IJsland? Dan kun je het actuele weerbericht bekijken op bijvoorbeeld weeronline.nl of weer.nl.

Beste reistijd voor een rondreis door IJsland

Als je een vakantie aan het plannen bent naar IJsland wil je graag weten wat de beste reistijd is voor IJsland. Een duidelijk antwoord op die vraag is niet te geven, er is namelijk niet echt een beste reistijd voor IJsland. IJsland kun je het hele jaar door bezoeken waarbij ieder seizoen zijn eigen charmes heeft. Zo heeft de zomer extra lange dagen waarbij het bijna niet donker wordt en kun je in de winter onder andere bevroren watervallen en ijsgrotten bezoeken.

Daarnaast hangt het af van wat je wilt gaan doen in IJsland tijdens je vakantie. Wil je graag het noorderlicht zien? Dan kun je het beste in het najaar of de winter naar IJsland reizen. Heb je geen zin in de kou, wil je papegaaiduikers gaan spotten en/of wil je een rondreis gaan maken door IJsland dan is de zomer juist de beste periode om op vakantie naar IJsland te gaan.

Alles over de beste reistijd in IJsland lees je in ons artikel “beste reistijd voor IJsland“.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden