Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Fjadrargljufur kloof

De Fjaðrárgljúfur kloof, ook wel bekend als de Fjaðrárgljúfur canyon, ligt in het zuiden van IJsland en is misschien wel de mooiste kloof van heel het land. Het is dan ook niet gek dat vrijwel iedereen die een rondreis gaat maken in IJsland de Fjaðrárgljúfur canyon op hun to-do list hebben staan. De kloof ligt perfect op de route van alle hoogtepunten van Zuid-IJsland tussen het Svartifoss park, de basaltkolommen bij Reynisfjara en de vele watervallen in dit gebied.

De 2 kilometer lange kloof met de moeilijk uit te spreken naam is één van de spectaculairste plekken van IJsland. De kloof heeft iets magisch door de combinatie van het ruige landschap in combinatie met de 100 meter hoge rotsen die bijna volledig met mos bedekt zijn. De combinatie van de groene wanden, het heldere blauwe water in de rivier en de waterval zorgen voor een spectaculair gezicht. Een bezoek aan de Fjaðrárgljúfur kloof behoort zonder twijfel tot de hoogtepunten van je rondreis in IJsland.

De Fjadrargljufur kloof in IJsland

De Fjadrargljufur canyon bezoeken

Als je de foto’s van de Fjaðrárgljúfur canyon ziet dan ben je gelijk verkocht. Het is dan ook niet gek dat de kloof één van de meest bezochte plekken van IJsland is. De Fjaðrárgljúfur kloof is gelukkig heel toegankelijk dankzij de ligging vlakbij de ringweg van IJsland. De parkeerplaats ligt op slechts enkele minuten lopen van de kloof waardoor je vanuit de auto snel een waanzinnig uitzicht hebt op de kloof.

Vanaf de parkeerplaats bij de ingang van de kloof loopt een mooi aangelegd wandelpad omhoog naar de diverse uitkijkpunten op de kloof. Het grootste uitkijkpunt aan het einde van het wandelpad biedt het allermooiste uitzicht over de kloof en de kleine Fjaðrá rivier die onderin de kloof stroomt. Aan het einde van de kloof bij het grote uitkijkpunt vind je ook de waterval die vanuit de wand naar beneden stort in de rivier. Op iedere hoek in de kloof is het landschap weer anders waardoor je hier uren lang kunt wandelen met iedere keer een ander spectaculair uitzicht op de kloof.

Het wandelpad is ongeveer 2 kilometer en loopt langs alle verschillende platformen en uitkijkpunten van de kloof. Je doet er ongeveer één uur over om het pad te lopen. Als je van het uitzicht wilt genieten bij de diverse uitkijkplatforms dan ben je langer dan een uur onderweg. Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten al naar het eerste uitkijkpunt waar je een schitterend zicht krijgt op de kloof, dus ook als je weinig tijd hebt kun je een glimp opvangen van deze waanzinnige kloof. Het beginpunt van het wandelpad is één van de mooiste plekken om de kloof te bekijken dus loop hier niet te snel voorbij. Foto’s vanaf dit punt zie je veel terug in reisbrochures en publicaties als er over de Fjaðrárgljúfur kloof wordt gesproken.

Wat is de beste tijd om de Fjadrargljufur kloof te bezoeken?

Ongeacht in welk seizoen je de Fjadrargljufur kloof wilt gaan bezoeken, de kloof is altijd spectaculair. In het voorjaar en een deel van de zomer zijn de wanden van de kloof helder groen wat mooi afsteekt tegen de donkere rotsen die tussen het mos door te zien zijn. In het najaar verkleurt het gras van groen naar bruin waardoor de sfeer in de kloof een stuk grimmiger wordt.

In de lente, zomer en herfst is de kloof altijd goed te bereiken maar in de wintermaanden kan het voorkomen dat de weg naar de kloof is gesloten wegens sneeuwval en/of gladheid. Ben je in de winter bij de Fjadrargljufur kloof en is de weg open, pak dan je moment en breng zeker een bezoek de kloof. De kloof is in de wintermaanden vaak met sneeuw en ijs bedekt wat een spectaculair zicht geeft.

Het beste kun je de kloof in de vroege ochtend of laat in de middag bezoeken. Dan is het niet zo druk bij de kloof en hoef je de waanzinnige kloof met vrijwel niemand te delen. Met name in de zomermaanden kan het overdag druk zijn bij de kloof als de dagjes mensen en cruise passagiers met bussen de kloof bezoeken tijdens hun dagtour naar Zuid IJsland.

De Fjadrargljufur kloof in IJsland

Populariteit van de kloof

De Fjadrargljufur canyon was een lange tijd niet heel bekend bij het grote publiek, maar daar kwam verandering in toen in 2015 Justin Bieber hier een deel van zijn videoclip voor het nummer “I’ll Show You” opnam. In de videoclip loopt de popster onder andere op de randen van de kloof. Sindsdien is de kloof wereldberoemd en staat hij op de bucketlist van veel toeristen die IJsland bezoeken.

Het gevolg van de videoclip was dat er opeens een grote groep toeristen naar de kloof kwam en Justin Bieber nadeden door op de randen van de klif te lopen voor de perfecte foto. Dit was niet alleen erg gevaarlijk, de natuur werd er ook flink beschadigd door. Hele stukken essentieel mos kregen het zwaar te verduren door de grote hoeveelheid voeten die eroverheen liepen. Daarom besloot de overheid de kloof voor enige tijd te sluiten om de kloof geschikt te maken voor het massa toerisme. Sinds 2019 werd de kloof weer geopend en waren er wandelpaden en uitkijkplatforms aangelegd waar waarschuwingsborden en hekken zijn geplaatst zodat men niet meer vlak langs de kloof kon wandelen. Hierdoor krijgt het mos langs de afgronden de tijd om weer te herstellen. Klim tijdens je bezoek dus niet over de touwen en hekken heen, ze staan er niet voor niets! Ook vanaf de wandelpaden en uitkijkplateau’s heb je een goed uitzicht over de waanzinnige kloof.

Naast de videoclip van Justin Bieber is de kloof ook te zien geweest in verschillende scenes van Game of Thrones seizoen 7 en 8.

De Fjadrargljufur waterval

Naast de bijzondere met mos bedekte wanden en de rivier onderin de kloof kun je ook de Fjadrargljufur waterval bewonderen tijdens je bezoek aan de Fjadrargljufur kloof. Het wandelpad langs de kloof loopt tot aan de waterval. De waterval is beste van bovenaf te bekijken, vanaf het uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht op deze kleine waterval aan het einde van de kloof.

De Fjadrargljufur kloof in IJsland

Wandelen door de Fjadrargljufur kloof

Naast het wandelpad bovenlangs de kloof is het ook mogelijk, als de omstandigheden het toelaten, om in de kloof zelf te wandelen. Op die manier zie je de canyon op een compleet andere manier. Ter plekke vind je meer informatie over de mogelijkheden om door de kloof te wandelen.

Het is aan te raden om de wandeling door de kloof alleen te maken als het weer en de omstandigheden dit toelaten. In de herfst en winter is het niet mogelijk om de wandeling door de kloof te maken door de hoge stand van het water en de lage temperatuur van het water. Ook in de lente en zomermaanden moet je er rekening mee houden dat je op sommige stukken door het water moet lopen om verder te komen. Ook in de lente en zomer is het water erg koud. Trek daarom altijd waterdichte schoenen of laarzen aan en kleed je warm aan, in de kloof komt weinig zonlicht waardoor het er een stuk kouder aanvoelt.

Als het water laag staat en het weer het toelaat kun je vanaf de parkeerplaats links afslaan om vervolgens de kloof in te lopen. Ook via deze weg kom je weer terug als je de kloof verlaat. Aan het einde van de kloof kun je de kloof niet verlaten, daar zijn alleen 100 meter lange rotsen waar de waterval naar beneden dondert.

Hoe is Fjadrargljufur ontstaan?

De canyon van Fjaðrárgljúfur is op een bijzondere wijze ontstaan. De gehele formatie is een kleine 2 miljoen jaar geleden ontstaan. Toen de ijskappen zich aan het einde van de ijstijd terugtrokken ontstond er aan het begin van de huidige kloof een diep meer in een door de gletsjer uitgeslepen vallei. Dit water werd tegengehouden door een afsluitende laag gesteente. Het overtollige water in het meer stroomde over de rand van de uitgeslepen vallei en begon de kloof langzaam uit te slijpen.

Door het steeds verder smelten van de terugtrekkende gletsjer werd er steeds meer puin naar het meer gevoerd waardoor deze zich vulde met sediment. Tot met meer op een gegeven moment zo vol was met sediment dat er een krachtige waterstroom uit het meer op gang kwam en de afsluitende steenlaag en de zachte hyaloclastische laag ervoor verder erodeerde. Uiteindelijk werd ook het sediment in de gevulde vallei weggesleten en nam de waterstroom geleidelijk af tot het huidige niveau van de rivier onderin de kloof.

De Fjadrargljufur kloof in IJsland

Hoe kom ik bij de Fjadrargljufur kloof?

De Fjaðrárgljúfur kloof (ook wel bekend als de Fjaðrárgljúfur Canyon) ligt zo’n 6 kilometer ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur in het zuiden van IJsland. De plaats Vik met de bekende zwarte stranden ligt op een uurtje rijden van de kloof. De Fjadrargljufur kloof ligt op een kleine 250 kilometer van de hoofdstad Reykjavik op ongeveer 3,5 uur rijden. Hierdoor kun je de kloof prima via een dagtrip vanuit de hoofdstad bezoeken. Hierbij kun je je bezoek aan de Fjaðrárgljúfur prima combineren met enkele andere hoogtepunten in dit deel van IJsland.

De kloof ligt vlakbij de ringweg van IJsland (route 1) waardoor deze goed toegankelijk is met een normale auto. Bij de Eldhraun lavavelden sla je af richting Laki (F206). Je hoeft hier slechts over een klein stuk gravelpad te rijden dat ook bij regen en in de winter goed begaanbaar is. Je hoeft dus geen 4×4 te hebben om bij de kloof te komen.

Er zijn twee parkeerplaatsen bij de kloof, eentje voor normale auto’s en eentje voor 4×4 jeeps. De parkeerplaats voor de 4×4’s ligt bovenaan bij de kloof bij het uitkijkpunt, de parkeerplaats voor normale auto’s ligt beneden bij het bezoekerscentrum. De weg naar het parkeerterrein voor de 4×4’s is alleen toegankelijk met een 4×4 auto, probeer dus niet met je normale auto naar deze parkeerplaats te rijden. Parkeren bij de Fjaðrárgljúfur kloof is gratis. De ingang van de kloof ligt op enkele minuten lopen van het parkeerterrein.

Overnachten in de buurt van de Fjadrargljufur canyon

Ben je op zoek naar een overnachting in de buurt van de Fjadrargljufur canyon? Een echte aanrader is het Fosshotel Nupar hotel. Deze moderne accommodatie beschikt over ruime kamers met luxe badkamer. Het hotel heeft een eigen restaurant en bar waar je na een dag langs de hoogtepunten van Zuid-IJsland heerlijk kunt ontspannen. Het hotel ligt midden in de natuur waardoor het de ideale plek is voor het spotten van het unieke noorderlicht in de herfst en wintermaanden. De kloof ligt op ongeveer 30 minuten rijden van het hotel. Andere hotels in de buurt zijn het Magma Hotel, Hotel Klaustur

Indien je liever een appartement wilt waar je zelf kunt koken dan is het Hunkubakkar Guesthouse of het Hörgsland Cottages complex een goede optie. Deze ruimte appartementen zijn van alle gemakken voorzien en liggen op 35 minuten rijden van de kloof.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online