Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Silfra kloof, ook wel bekend als de Silfra Fissure of de Silfra Hall, is één van de verborgen parels van IJsland en is een populaire plek in IJsland om te snorkelen en duiken. De Silfra kloof wordt één van de mooiste verborgen parels van IJsland genoemd omdat de kloof onder water ligt in het Þingvallavatn meer in het Þingvellir Nationaal Park. Hierdoor kun je hier letterlijk zwemmen tussen twee continenten.

De kloof is een populaire plek in IJsland voor toeristen omdat het de enige plek ter wereld is waar je kunt gaan snorkelen of duiken tussen twee continenten in! Voor veel toeristen is het duiken of snorkelen in de Silfra kloof dan ook één van de hoogtepunten van IJsland die ze niet willen missen tijdens hun rondreis op IJsland.

Snorkelen en duiken in de Silfra kloof in het Þingvellir Nationaal park in IJsland

Duiken in schitterend blauw water

In de Silfra kloof krijg je een duikervaring die nergens ter wereld zo uniek is! Het water in de Silfra kloof is helderblauw waardoor het mogelijk is om 100 tot 150 meter ver te kijken onder water. Het water behoort bovendien tot het schoonste water van de wereld. Een unieke plek dus om te snorkelen of duiken.

Het schitterende blauwe water in de kloof is zo extreem helder doordat het smeltwater is van de gletsjer en ijskoud is en het wordt aangevoerd door het poreuze lavagesteenten en komt in het meer via ondergrondse putten. Hierdoor wordt het water heel goed gefilterd van alle vuiligheid. De temperatuur van het water is gedurende het hele jaar door rond de 2 tot 4 graden Celsius, geen temperatuur dus om zonder speciale duikuitrusting te gaan zwemmen.

In de kloof is er een stroming die richting het meer sterker wordt. Zonder de juiste voorbereiding en begeleiding kun je met deze stroom meegetrokken worden richting het meer. Door de omvang van het meer, de lage temperaturen van het water en de wisselvallige weersomstandigheden in IJsland kan dit fataal aflopen. Het is daarom dan ook strikt verboden om zonder begeleiding of toestemming van de Thingvellir Service Desk te gaan snorkelen of duiken in de Silfra kloof.

Klik hier om je georganiseerde Silfra duiktour te reserveren

Duiken tussen twee continenten

De beste manier om het unieke water in de Silfra kloof te gaan ontdekken is door te gaan duiken in het water. Als je gaat duiken ga je onder begeleiding van een ervaren gids via een platform in het water de kloof in en daal je af tot een maximale diepte van 18 meter. Voordat je daadwerkelijk het water in gaan, krijg je een uitgebreide briefing over de kloof van een ervaren gids en PADI-divemaster plus een beknopte veiligheidsbriefing. Van de gids krijg je ook de noodzakelijke uitrusting om te gaan duiken in het ijskoude water. Je uitrusting bestaat onder andere uit een droogpak met daaronder een isolerende jumpsuit, een lange onderbroek, dikke warme sokken, handschoenen en natuurlijk je duikbril, snorkel en zwemvliezen plus je duikfles.

Als je alle duikuitrusting hebt aangetrokken is het tijd om het water in te gaan. Zodra je het water in bent gegaan zul je onmiddellijk onder de indruk zijn van de schitterende tinten blauw die onder water overheersen in de kloof. Dit in combinatie met de met algen begroeide felgroene, goudgele en oranjegekleurde rotsen en grillige wanden zorgen voor een uniek kleurenpalet die je nergens anders ter wereld zult tegenkomen. Een magische ervaring de je niet snel zult vergeten.

Terwijl je boven de enorm diepe kloof drijft kun je op sommige punten van de kloof beide wanden aanraken, zo hou je met de ene hand de Noord-Amerikaanse en met de andere de Euraziatische tektonische platen vast. Dit is één van de redenen waarom het zo populair is om in het Þingvellir Nationaal Park te gaan duiken in de Silfra kloof.

Belangrijk om te weten als je wilt duiken in de Silfra kloof

Om te mogen duiken in de Silfra kloof moet je een PADI Open Water-brevet hebben of een vergelijkbaar brevet van een andere duikorganisatie. angezien alle duiken in een droogpak worden uitgevoerd moet je een droogpakcertificaat hebben of ten minste 10 gelogde droogpakduiken hebben om aan de duiktour in de Silfra kloof te mogen deelnemen.

Een duik in de Silfra kloof is een uitdagende duik en je moet in staat zijn om zware uitrusting te dragen tot 400 meter. Het is daarnaast sterk aanbevolen dat je in de laatste 24 maanden voordat je gaat duiken in de Silfra kloof ten minste één duik hebt gemaakt. Het wordt sterk aangeraden om 24 uur na het duiken te wachten voordat je gaat vliegen.

De minimumleeftijd om te mogen duiken in de Silfra kloof is 17 jaar. Eeen handtekening van een wettelijke voogd is vereist voor deelnemers onder de 18 jaar. Als je geen PADI Open Water-brevet (of gelijkwaardig) en ervaring met droogpak hebt wordt de Snorkeling Silfra Tour aanbevolen.

De Silfra kloof in het Þingvellir Nationaal park in IJsland

Georganiseerde duiktrip naar de Silfra kloof

Omdat het alleen toegestaan is om onder begeleiding een duik te maken in de Silfra kloof zijn er veel aanbieders te vinden die een duiktrip naar de kloof aanbieden. Veel aanbieders bieden de tour aan vanuit Reykjavik waarbij je met een bus vanuit de hoofdstad naar de kloof wordt gebracht, andere tours beginnen bij het parkeerterrein in het nationaal park waarbij je zelf met eigen vervoer dient te komen. Hieronder hebben wij de beste georganiseerde duiktrips en duik excursies naar de Silfra kloof voor je op een rijtje gezet.

Als je opgehaald wordt in Reykjavik duurt de rit naar het Thingvellir nationaal park ongeveer één uur. Afhankelijk van de tijd van het jaar word je vroeg in de ochtend opgehaald bij je accommodatie of in het begin van de middag. Onderweg krijg je een uitleg krijgt over het park, de omgeving en de komende duik. Eenmaal bij het park aangekomen begint de duikbriefing en kun je jezelf gaan voorbereiden op de duik.

Vanuit Reykjavik: duiktrip naar de Silfra kloof

Duik in het kristalheldere water van de Silfrakloof met deze georganiseerde duiktour van zes uur en geniet van een dag duiken in het buitengewone Þingvellir National Park aan de rand van Reykjavik.

De tour is inclusief vervoer vanaf geautoriseerde afhaalpunten in Reykjavík, na je duikavontuur wordt je weer teruggebracht naar Reykjavik. De tour is ook inclusief het gebruik van professionele duikuitrusting, één begeleide duik in een droogpak, begeleiding van een PADI-gids en toegangsprijs voor Silfra.

Kosten van de tour
Begintijd: 8:00 en 11:00 uur
Prijs per persoon: 242 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: dagtour met duiken in de Silfra kloof

Met deze georganiseerde Silfra kloof duiktour ga je naar het Nationaal Park Thingvellir om daar een begeleide duik te maken de de Silfra kloof. De tour duurt 3 tot 5 uur en is inclusief gids, snacks onderweg en warme chocolademelk na de duik, gebruik van de duikuitrusting, één begeleide duik in de kloof, toegangsprijs voor Silfra en ophalen en afzetten in Reykjavik indien je de transfer optie kiest.

Kosten van de tour exclusief vervoer vanuit Reykjavik
Begintijd: 8:00, 11:00 of 14:00 uur
Prijs per persoon: 245 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Kosten van de tour inclusief vervoer vanuit Reykjavik
Begintijd: 09:30 uur
Prijs per persoon: 290 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online