Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Silfra kloof, ook wel bekend als de Silfra Fissure of de Silfra Hall, is één van de verborgen parels van IJsland en is een populairste plekken in IJsland om te snorkelen en duiken. De Silfra kloof wordt één van de mooiste verborgen parels van IJsland genoemd omdat de kloof onder water ligt in het Þingvallavatn meer in het Þingvellir Nationaal Park.

De kloof is een populaire plek in IJsland voor toeristen omdat het de enige plek ter wereld is waar je kunt gaan snorkelen of duiken tussen twee continenten in! Voor veel toeristen is het duiken of snorkelen in de Silfra kloof dan ook één van de hoogtepunten van IJsland die ze niet willen missen tijdens hun rondreis op IJsland.

Snorkelen in de Silfra kloof in het Þingvellir Nationaal park in IJsland

Het ontstaan van de Silfra kloof

Het grottenstelsel van de Silfra kloof is ontstaan doordat de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen langzaam uit elkaar schuiven. Ieder jaar drijven de platen ongeveer 2,5 centimeter uit elkaar waardoor er een steeds meer opbouwende spanning in de aardbodem ontstaat. Hierdoor vinden er gemiddeld om de 10 jaar aardschokken plaats in dit gebied in IJsland.

Door deze aardschokken wordt de spanning tussen de platen weer deels opgeheven en ontstaan er kloven en spleten in de bodem rondom de twee platen. De bizarre Silfra kloof is één van die kloven en ligt aan de rand van het Þingvallavatn meer. Het is één van de diepste en grootste kloven van het gebied en wordt jaarlijks steeds een stukje groter door de activiteit van de tectonische platen.

De kloof wordt gevuld met helder smeltwater van de op één na grootste gletsjer van IJsland, de Langjökull. Deze gletsjer ligt op ongeveer vijftig kilometer ten noorden van het Þingvallavatn meer. Tot een aantal duizend jaar geleden stroomde het smeltwater rechtstreeks het meer in via een rivier, maar door de uitbarsting van de vulkaan Skjalbreid werd de rivier geblokkeerd door lavastromen en ontstond er een stuwmeer, het Myrkavatn meer. Sindsdien sijpelt het water ondergronds door het poreuze lava richting het Þingvallavatn meer. Het water doet hier 30 tot 100 jaar over waardoor het zeer sterk gefilterd is en het water bekend staat als bijzonder helder, schoon en drinkbaar.

De vier delen van de Silfra kloof

De Silfra kloof bestaat uit vier verschillende delen. Je begint bij de Silfra Big Crack, dit deel is diep maar redelijk smal. Dit is de enige plek waar het mogelijk is om beide beide tektonische platen tegelijkertijd aan te raken.

Na de Silfra Big Crack kom je in de Silfra Hall terecht. Hier is de kloof een stuk breder maar nog steeds heel erg diep. Daarna zwem je verder naar de Silfra Cathedraal. Dit is een lang stuk in de kloof van zo’n 100 meter waar je recht door de gehele kloof heen kunt kijken. In het laatste deel van de kloof kom je in de Silfra Lagoon. Dit is het minst diepe deel van de kloof.

Klik hier om je Silfra duiktour of snorkeltour te reserveren

Snorkelen en duiken in de Silfra kloof in het Þingvellir Nationaal park in IJsland

Duiken en snorkelen in de Silfra kloof in IJsland

Doordat de Silfra kloof precies op de breuklijn ligt van het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent is het één van de populairste locaties er wereld om te snorkelen en duiken. Het is namelijk de enige plek op aarde waar je direct tussen twee continentale platen kunt duiken of snorkelen. In de Silfra kloof krijg je hierdoor een duikervaring die nergens ter wereld zo uniek is! Daarnaast is de Silfra kloof erg populair door het water in de kloof. Het water in de kloof is namelijk helderblauw waardoor het mogelijk is om 100 tot 150 meter ver te kijken onder water. Het water behoort bovendien tot het schoonste water van de wereld. Een unieke plek dus om te snorkelen of duiken.

Het schitterende blauwe water is zo extreem helder doordat het smeltwater is van de gletsjer en ijskoud is en het wordt aangevoerd door het poreuze lavagesteenten en komt in het meer via ondergrondse putten. Hierdoor wordt het water heel goed gefilterd van alle vuiligheid. De temperatuur van het water is gedurende het hele jaar door rond de 2 tot 4 graden Celsius, geen temperatuur dus om zonder speciale duikuitrusting te gaan zwemmen.

In de kloof is er een stroming die richting het meer sterker wordt. Zonder de juiste voorbereiding en begeleiding kun je met deze stroom meegetrokken worden richting het meer. Door de omvang van het meer, de lage temperaturen van het water en de wisselvallige weersomstandigheden in IJsland kan dit fataal aflopen. Het is daarom dan ook strikt verboden om zonder begeleiding te gaan snorkelen of duiken in de Silfra kloof.

Snorkel en duikexcursies in de Silfra kloof

De beste manier om het unieke water in de Silfra kloof te gaan ontdekken is door te gaan snorkelen of te duiken in het water. Als je gaat snorkelen of duiken ga je onder begeleiding van een ervaren gids via een platform in het water de kloof in. Als je gaat duiken daal je af tot een maximale diepte van 18 meter, bij het snorkelen blijf je op het wateroppervlakte drijven en kun je, als je dat wilt, af en toe een duik maken. Voordat je daadwerkelijk het water in gaan, krijg je een uitgebreide briefing over de kloof van een ervaren gids plus een beknopte veiligheidsbriefing. Van de gids krijg je ook de noodzakelijke uitrusting om te gaan snorkelen of duiken in het ijskoude water. Met deze speciale uitrusting bevries je niet in het ijskoude water. Je uitrusting bestaat onder andere uit een droogpak met daaronder een isolerende jumpsuit, een lange onderbroek, dikke warme sokken, handschoenen en natuurlijk je duikbril, snorkel en zwemvliezen.

Als je alle uitrusting hebt aangetrokken is het tijd om het water in te gaan. Zodra je het water in bent gegaan zul je onmiddellijk onder de indruk zijn van de schitterende tinten blauw die onder water overheersen in de kloof. Dit in combinatie met de met algen begroeide felgroene, goudgele en oranjegekleurde rotsen en grillige wanden zorgen voor een uniek kleurenpalet die je nergens anders ter wereld zult tegenkomen. Een magische ervaring de je niet snel zult vergeten. Ondanks dat er in het nabijgelegen Þingvallavatn meer een overvloed is aan vissen, met name forellen, zie je niet veel vissen in de kloof zelf zwemmen. Het waterleven in de Silfra kloof beperkt zich tot verschillende soorten algen en het heldergroene “trollenhaar” die de kloof een bijzondere uitstraling geven.

Terwijl je boven de enorm diepe kloof drijft kun je op sommige punten van de kloof beide wanden aanraken, zo hou je met de ene hand de Noord-Amerikaanse en met de andere de Euraziatische tektonische platen vast. Dit is één van de redenen waarom het zo populair is om in het Þingvellir Nationaal Park te gaan duiken in de Silfra kloof.

Klik hier om je Silfra duiktour of snorkeltour te reserveren

Duiken in de Silfra kloof in IJsland

Zelf duiken of snorkelen in de Silfra kloof?

Wil jij ook graag snorkelen of duiken in de schitterende Silfra kloof? Je kunt het beste online je snorkel- of duiktour naar de kloof boeken via de website van GetYourGuide. De activiteit is erg populair dus het is aan te raden om je snorkel- of duiktour naar de Silfra kloof vroegtijdig te reserveren. Zo weet je zeker dat je niet misgrijpt en je deze unieke ervaring kunt meemaken.

Alle tours zijn onder begeleiding van een ervaren gids die met je mee het water in gaat. Afhankelijk van de gekozen tour wordt je opgehaald en afgezet bij je hotel of appartement in Reykjavik en wordt je met een bus naar het Þingvellir Nationaal Park gebracht om daar te starten met de snorkel of duikexcursie.

Hieronder hebben wij de beste snorkel en duik excursies naar de Silfra kloof voor je op een rijtje gezet.

Vanuit Reykjavik: Silfra Hall snorkeltrip van een halve dag
Prijs vanaf 135 euro per persoon
Duur van de tour: 2 – 4 uur
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Snorkelen in de Silfra kloof met onderwaterfoto’s
Prijs vanaf 139 euro per persoon
Duur van de tour: 3 uur
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Snorkelen in de Silfra kloof met ophaalservice en foto’s
Prijs vanaf 179 euro per persoon
Duur van de tour: 4 uur
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: Gouden Cirkel met snorkelen in de Silfra kloof
Prijs vanaf 197 euro per persoon
Duur van de tour: 10 uur
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: snorkelen bij de Silfrakloof & bezoek lavagrot
Prijs vanaf 205 euro per persoon
Duur van de tour: 9 uur
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Leidarendi Lava Caving (speleologie) & snorkelen in de Silfra kloof
Prijs vanaf 259 euro per persoon
Duur van de tour: 7 uur
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: duiken in de Silfra kloof
Prijs vanaf 242 euro per persoon
Duur van de tour: 6 uur
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren