Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
Reykjavik

Openbaar vervoer in Reykjavik

Als je met het openbaar vervoer in Reykjavik wilt reizen zijn er niet veel opties. In tegenstelling tot veel Europese steden zoals Londen, Barcelona en Rome beschikt Reykjavik niet over een metronetwerk of een spoornetwerk voor de trein. De hoofdstad van IJsland beschikt echter wel over een uitgebreid netwerk van buslijnen. De buslijnen zijn de enige vorm van openbaar vervoer in en rondom de hoofdstad en ook in de rest van IJsland zul je geen metro of trein tegenkomen.

Bus in Reykjavik

De bussen van het Reykjavik openbaar vervoer worden beheerd door de maatschappij Strætó BS, wat een afkorting is van strætisvagn (straatwagen). De bussen van deze maatschappij zijn zijn modern, comfortabel, voorzien van gratis Wi-Fi en eenvoudig te herkennen in het verkeer dankzij de opvallende geel / oranje kleur.

Vooral in het centrum van de hoofdstad zijn een groot aantal bushaltes te vinden waar tussen 06:30 en 00:00 uur meerdere bussen per uur stoppen en vertrekken. In totaal zijn er 30 verschillende buslijnen in Reykjavik en de omliggende dorpen waar je gebruik van kunt maken. Kijk op deze pagina voor het volledige busnetwerk van Reykjavik.

De Stræto stadsbussen van Stræto rijden ook naar plekken buiten de stad zoals Grótta (Route 11), Esja en Úlfarsfell (Route 15). Vanuit deze locaties kun je onder andere mooie hiking- of wandeltochten maken. Benieuwd waar de bushaltes van de Strætó BS bussen zich bevinden of wil je een route gaan plannen in Reykjavik? Dat kan via de handige routeplanner van de maatschappij. Hier kun je ook precies zien hoe laat de bussen vertrekken bij de bushaltes.

Bushalte in Reykjavik

Bushaltes in Reykjavik

De bushaltes in Reykjavik zijn niet altijd even goed zichtbaar, maar als je let op bushokjes en/of palen met een rode cirkel met een gele S erin of een blauw bord met een rode cirkel erop met een gele S dan zul je de bushaltes al snel ontdekken in het landschap van Reykjavik. Bij de meeste bushaltes stopt slechts één lijn, maar er zijn ook bushaltes waar meerdere lijnen stoppen. Met name in het centrum van Reykjavik stoppen meerdere buslijnen bij dezelfde bushalte. Bij de bushalte Hlemmur die in downtown Reykjavik staat stoppen alle buslijnen. Gemiddeld stopt er iedere 15 tot 20 minuten een bus bij de bushaltes in het centrum van de stad. Buiten het centrum kan het iets langer duren voordat de volgende bus langskomt.

Ticketprijzen voor de Reykjavik bus

Hieronder hebben wij de prijzen voor een enkele reis met de bus op een rijtje gezet. Let op, deze tarieven kunnen gewijzigd zijn door inflatie en prijsverhogingen. Kijk daarom voor het meest actuele overzicht van de ticketprijzen op de website van Strætó BS. Klik hier voor de actuele wisselkoers van de IJslandse Kroon te opzichte van de Euro.

Enkele reis
Volwassenen (18+): 570 Kr.
Kinderen 12 tot 17 jaar en 67+: 285 Kr.
Mindervaliden: 171 Kr. (alleen mogelijk via het Klapp systeem)
Kinderen onder de 11 jaar: gratis
Nachtbus – enkele reis: 1140 Kr.

24 uur ticket
Kinderen en volwassenen: 2300 Kr.

72 uur ticket
Kinderen en volwassenen: 5200 Kr.

Pas voor 1 maand reizen
Volwassenen (18+): 9300 Kr.
Kinderen 12 tot 17 jaar en 67+: 4650 Kr.
Studenten (18+): 4650 Kr.
Kinderen onder de 11 jaar: gratis
Mindervaliden: 2790 Kr.

De hierboven vermelde prijzen kunnen gewijzigd zijn. Kijk voor de meest actuele ticketprijzen van de bussen in Reykjavik op de website van straeto. De tarieven zijn te vinden onder het kopje “Fares”.

Betalen in de Reykjavik bus

Als je reist met de bus in Reykjavik kun je op diverse manieren betalen. Let op, het is vooralsnog niet mogelijk om met je betaalpas / pinpas te betalen in de bussen in Reykjavik.

Cash
Op het moment van schrijven van dit artikel (2023) is het mogelijk om nog cash te betalen in de bussen in Reykjavik. Let op dat u alleen gepast kunt betalen, de buschauffeurs hebben geen wisselgeld. De verwachting is echter dat dit in de loop der jaren zal gaan verdwijnen.

Dagkaarten 24 en 72 uur (Klapp paper cards)
Het is mogelijk om een dagkaart  voor de bus te kopen bij Strætó verkooppunten in Reykjavik of in de online winkel van Strætó. Er zijn dagkaarten beschikbaar voor 24 en 72 uur en een kaart waarmee je 10 ritten kunt maken. Klik hier voor een overzicht van de verkooppunten in Reykjavik.

De 24 uur pas kost 2300 IJslandse kronen, de 72 uur pas kost 5300 IJslandse kronen.

De Klapp app - de app voor het openbaar vervoer in IJsland

Klapp ten pas (10 ritten kaart)
De Klapp ten pas is een papieren kaart waarmee je 10 ritten kunt maken. Een enkele reis is 75 minuten geldig na het scannen. Het is mogelijk om het aantal ritten op de Klapp ten pas te verhogen met nieuwe ritten.

De Klapp ten card kost 5700 Kronen voor personen van 18 jaar en ouder. Kinderen tussen de 12 en 17 jaar en 67+ betalen 2850 Kronen voor de pas. De Klapp ten card is net zoals de dagkaarten te koop bij de Strætó verkooppunten in Reykjavik of in de online winkel van Strætó.

Klapp App (Klappið app)
De Klapp app, in de app store kun je deze vinden als Klappið, is de app van Strætó. Deze app kun je downloaden voor je Iphone (klik hier voor de iOS versie) of je Android telefoon (klik hier voor de Android versie). Via de Klappið app is het mogelijk om losse tickets voor de bus te bestellen. Ook kun je een 24 uur of 72 uur buskaart aanschaffen. Via de app krijg je na aankoop van je ticket een code die je kunt scannen bij binnenkomst in de bus.

Klapp Card
De Klapp Card is een contactloze plastic smartcard die je kunt scannen als je de bus binnenkomt. De Klapp Card is vergelijkbaar met de OV chipkaart zoals wij deze kennen in Nederland. De Klapp Card dient te worden aangeschaft bij één van de Strætó verkooppunten in Reykjavik of in de online winkel van Strætó. Hierna kun je de pas verhogen met reisbudget via de website van Klappid.

Reykjavik City Card
Wil je veel gebruik maken van het openbaar vervoer en diverse musea en galerieën in Reykjavik gaan bezoeken? Dan is de populaire Reykjavik City Card een goede keuze. Deze kaart geeft je afhankelijk van de gekozen optie 24, 48 of 72 uur onbeperkt toegang tot de stadsbussen, gratis toegang tot de veerboot naar het Videy eiland en toegang tot een aantal belangrijke attracties. Ook krijg je korting bij diverse winkels en restaurants in Reykjavik.

De Reykjavik City Card is een ideale pas wanneer je enkele dagen in Reykjavik gaat verblijven. De pas is te koop vanaf 29 euro per persoon en kan online aangeschaft worden via de website van Tiqets.

Luchthaven transfer vanaf vliegveld IJsland naar Reykjavik

Van en naar vliegveld Reykjavik

Wil je van de luchthaven Keflavík naar het centrum van Reykjavik reizen? Dan kun je gebruik maken van de handige luchthaventransfers tussen het vliegveld en het centrum van Reykjavik. De meest gekozen transfer is de Flybus vliegveld transfer naar het centrum van Reykjavik. De busritten van Flybus worden uitgevoerd door reisorganisatie Reykjavik Excursions. Deze organisatie is de grootste aanbieder van bustours in IJsland en beschikt over een groot aantal comfortabele touringcars.

Prijzen van de IJsland vliegveld transfer bus
Een enkele reis met de Flybus van het vliegveld naar Reykjavik, of vice versa, kost 27 euro voor personen van 16 jaar en ouder. Voor kinderen tussen 12 en 15 jaar bedraagt de ticketprijs 11 euro, terwijl kinderen onder de 12 jaar gratis mogen reizen. Het tarief is exclusief drop-off bij je hotel. De bus-transfer van en naar de luchthaven is aanzienlijk voordeliger per persoon dan een luchthaventaxi, behalve in het geval van grote groepen, waarbij de luchthaventaxi vaak voordeliger uitvalt.

Het is raadzaam om vooraf een luchthaven transfer te reserveren via de website van GetYourGuide. Via slechts enkele klikken kun je tickets kopen voor de gewenste dag van de vliegveldtransfer. Hierdoor ben je verzekerd van een goed georganiseerde transfer en hoef je bij aankomst in IJsland niets meer te regelen.

Taxi in Reykjavik

Naast de bus kun je ook de taxi nemen om rond te reizen in de IJslandse hoofdstad. Reykjavik beschikt over diverse taxibedrijven die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn voor reserveringen. Alle taxi’s zijn uitgerust met een officiële meter waarbij de taxikosten worden berekend volgens de wettelijk vastgestelde standaardtarieven. Meer informatie over de taxi’s in Reykjavik is te vinden in ons artikel “Taxi in Reykjavik“.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren