Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Reynisfjara Black Beach

In het zuiden van IJsland, op ongeveer 2,5 uur rijden van Reykjavik ligt het beroemde zwarte strand van Reynisfjara, ook wel bekend als Reynisfjara Black Beach. Van alle zwarte stranden rondom Vik liggen is het Reynisfjara Black Beach het meest populair onder toeristen. Dit komt in de eerste plaats natuurlijk vanwege het bijzondere langgerekte zwarte zand op het strand, maar de grootste reden dat Reynisfjara zoveel toeristen trekt komt door de indrukwekkende basaltblokken muur en de grot die hiernaast te vinden is. Iets verderop hebt je een mooi panoramisch uitzicht op de stenen pilaren van Reynisdrangar die uit de zee verrijzen. Aan de andere kant zie je in de verte de opvallende rotsboog van Dyrhólaey liggen.

Zwarte Strand van Reynisfjara (Reynisfjara Black Beach)

Zwarte zandstrand van Reynisfjara bezoeken

Het strand van Reynisfjara staat al jaren in de top 10 van mooiste niet-tropische stranden van de wereld. En dat is niet voor niets! Het zwarte lavastrand heeft, zelfs bij mooi weer iets onheilspellend door de combinatie van de rotspartijen en het zwarte zand. Helaas is het strand hierdoor erg populair waardoor het er in het hoogseizoen soms erg druk kan zijn. Het beste kun je het strand in de vroege ochtend of namiddag bezoeken als de georganiseerde bustours het strand nog niet of al hebben bezocht. Als je in de buurt van Vik overnacht kun je heel vroeg naar het strand reizen en als je geluk hebt heb je het hele strand voor jezelf.

Als je het zwarte strand wilt gaan bezoeken kun je vlakbij het strand parkeren op de parkeerplaats bij het restaurant. Vanaf hier is het nog slechts enkele minuten wandelen naar het strand. De muur van basaltblokken en de grot liggen vlakbij de parkeerplaats. Als je op het strand aankomt kun je beide kanten oplopen. Als je naar rechts loopt zie je het uitgestrekte zwarte strand met in de verte de Dyrhólaey rotsboog. Als je wilt kun je hier ruim 1 kilometer wandelen over het zwarte zand totdat je bij een rivier komt. In de zee zie je hier een opvallende rots staan, de Arnardrangur rots. Dit is een perfecte plek voor foto’s en doordat maar weinig mensen de wandeling naar dit deel van het strand maken is het hier lekker rustig.

Aan de linkerkant ligt op enkele minuten lopen een schitterende muur van basaltblokken, ook wel Hálsanefshellir genoemd. Deze plek is de populairste plek van het strand en perfect voor het maken van selfies. Je kunt, als je dat wilt, hier ook op de basaltkolommen klimmen. Net naast de basaltblokken ligt de Hálsanefshellir grot met indrukwekkende vormen en kleuren. Als je voorbij de grot en de basaltblokken loopt heb je een mooi uitzicht op de drie stenen pilaren van Reynisdrangar die hier uit de zee verrijzen. Dit is één van IJslands meest gefotografeerde plekken door de combinatie van de zee, het zwarte strand en de grillige rotsen.

Het ontstaan van Reynisfjara Black Sand Beach

In tegenstelling tot de meeste stranden is het zand bij Reynisfjara niet geel of bruin maar pikzwart. De stranden staan hierom dan ook wel bekend als Black Sand Beach. Het zand op het zandstrand van Black Sand Beach dankt zijn kleur door het feit dat het zand gevormd is uit zwarte vulkanische rotsen die in de loop van de tijd door de vele rivieren in IJsland zijn gecorrodeerd naar kleinere brokken. Als de brokken op een gegeven moment zo klein zijn dat ze door de stroming mee gaan richting zee worden ze door de sterke stroming in de rivieren en de zee nog kleiner gemalen totdat het uiteindelijk kleine zandkorrels zijn en door de golven aanspoelen op het strand.

Daarnaast kan het zwarte zand ook ontstaan doordat roodgloeiende lava uit vulkanen in de oceaan stroomt en daar door het plotselinge temperatuurverschil in scherven barst. Als de lava afgekoeld is worden de grotere delen vermalen naar kleinere delen die uiteindelijk zwart zand worden en aanspoelen op het strand.

De gevaren van de zwarte stranden

Hoe mooi de zwarte zandstranden rondom Vik ook zijn, ze hebben ook een gevaarlijke kant waar je rekening mee dient te houden. Zodra je de zwarte stranden betreedt word je direct met een groot aantal borden gewaarschuwd voor de gevaarlijke golven, ook wel sneaker waves genoemd. Vooral het zwarte strand van Reynisfjara staat bekend om de gevaarlijke sneaker waves.

De golven aan de zuidkust van IJsland kunnen heel onverwachts heel snel dichtbij komen. Waar je op het ene moment veilig denkt te staan doordat de golven vier meter van je af zijn, het volgende moment kun je natte voeten hebben doordat de volgende golf uit het niets een paar meter verder stuk slaat op het strand. De golven komen soms heel onverwacht snel en ver het strand op door de sterke (onder)stroming die hier staat. Deze sterke stroming zorgt er ook voor dat als je natte voeten krijgt door zo’n onverwachte golf, je meegesleurd kan worden in de zee. Zwemmen in de zee is dus ook echt niet aan te raden en is levensgevaarlijk.

De kans is dan ook groot dat je tijdens je bezoek aan de zwarte stranden toeristen ziet vertrekken met een natte broek doordat ze te dicht bij het water stonden en de waarschuwingen niet serieus namen. Helaas zijn er veel toeristen die erg laconiek omgaan met de waarschuwingen voor de sneaker waves met alle gevaren van dien. Er zijn in de afgelopen jaren al meerdere toeristen de zee in gesleurd door de sneaker waves en hier helaas verdronken of gewond geraakt. Let dus goed op als je een bezoek brengt aan de zwarte stranden, neem de waarschuwingen serieus en doe voorzichtig. Zorg altijd dat je op veilige afstand blijft van de zee, ook als de golven mee lijken te vallen.

Naast het water moet je ook goed opletten bij de rotsen bij met name Reynisfjara Black Beach. Er kunnen stukken rotsen afbreken en op het strand vallen. Het strand van Reynisfjara is hierom al meerdere keren tijdelijk afgesloten geweest voor publiek. Als er gewaarschuwd wordt dat je niet te dichtbij de rotsen moet komen moet je hier altijd gehoor aan geven. De waarschuwingen staan er niets voor niets, er zijn in het verleden toeristen gewond geraakt door vallende stenen.

Reynisfjara in IJsland

Beste reistijd om Reynisfjara Blach Beach te bezoeken

Reynisfjara kan het hele jaar door bezocht worden. De weg naar het strand toe is ook in de wintermaanden prima te berijden en wordt goed schoongehouden van sneeuw. Wel kan het er in de wintermaanden erg koud zijn door de gure wind die er waait. Zorg er dus goed voor dat je warme en winddichte kleding aanhebt als je het strand wilt gaan bezoeken.

Het beste kun je het strand tijdens eb bezoeken. Alleen als het eb is kun je de prachtige basaltkolommen van dichtbij bekijken en erop klimmen. Op deze website kun je checken wanneer het eb en vloed is in IJsland. Het beste kun je kijken bij het tabje getijden in Vík í Mýrdal.

Reynisfjara is een populaire bestemming en dagelijks bezoeken duizenden toeristen het strand, een deel daarvan komt met een georganiseerde bustour waarbij er in één keer 40 tot 50 man het strand opkomt. Als je optimaal wilt genieten van het strand dan moet je zorgen dat je de drukte voor bent of na de drukte het strand gaat bezoeken. Dit kun je doen door vroeg in de ochtend te komen of in de late middag/avond. Als je in de zomermaanden het strand wilt gaan bezoeken kun je zelfs ’s avonds laat een bezoek brengen aan het strand. In de zomermaanden is het ongekend lang licht in IJsland, op sommige dagen tot wel 24 uur. Tijdens deze tijd kun je het strand dus ook laat in de avond of zelfs in de nacht bezoeken. Voordeel is dat in de nachtelijke uren het licht erg zacht is zodat je extra goed foto’s kunt maken.

Tijdens de zonsopkomst en zonsondergang is het strand ook erg fraai. Wil je het strand tijdens de opkomst of ondergang van de zon gaan bezoeken? Zorg er dan voor dat je op tijd vertrekt want je moet ook nog je auto parkeren en de wandeling naar het strand maken. Het zou zonde zijn als de zon opkomt of ondergaat terwijl je net op het parkeerterrein aankomt.

Geschikte kleding voor een bezoek aan het strand

In IJsland moet je altijd voorbereid zijn op onvoorspelbaar weer. Het weer kan er namelijk binnen enkele minuten omslaan van zonnig weer zonder wind naar zware regen met windstoten. Het is dus aan te raden om altijd een extra set warme en het liefst winddichte kleding bij je te hebben. Een set extra kleding is ook handig voor als je per ongeluk nat wordt van de neerslaande golven of de watervallen die je onderweg naar de stranden kunt bezoeken.

Vergeet ook niet om goede schoenen aan te doen. Het beste kun je waterdichte wandelschoenen aan doen omdat je voeten nat kunnen worden van de golven of tijdens je bezoek aan de watervallen op de weg naar de stranden. Er is niets zo vervelend als uren lang met natte sokken en schoenen te moeten lopen. Het zwarte strand van Reynisfjara is niet geschikt om te zwemmen door de sterke stroming en onvoorspelbare golven. Je zwemkleding kun je dus gewoon thuis laten.

Zwarte Strand van Reynisfjara (Reynisfjara Black Beach)

Bezienswaardigheden in de buurt van Reynisfjara

Veel toeristen brengen een bezoek aan Reynisfjara als onderdeel van een dagtour naar het zuiden van IJsland. Naast het prachtige zwarte strand van Reynisfjara kun je in het gebied nog tal van andere bezienswaardigheden vinden. Hieronder hebben wij de populairste bezienswaardigheden in de buurt van Vik voor je op een rijtje gezet.

Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen
Als je vanuit Reykjavik naar Reynisfjara rijdt kom je langs de populaire watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss die je zeker niet mag overslaan. Ze horen bij de meest bekende watervallen van IJsland en zijn een populaire stop op weg naar Reynisfjara en Vik.

Dyrhólaey
Een bezoek aan Reynisfjara wordt ook vaak gecombineerde met een bezoek aan de bijzondere rotsboog van Dyrhólaey. Dyrhólaey is een 120 meter hoge klif en schiereiland in het zuiden van IJsland en is het meest zuidelijkste punt van het land. Dyrhólaey is iets hoger gelegen waardoor je vanaf de kliffen een schitterend uitzicht hebt op het zwarte strand van Reynisfjara (Black Sand Beach Reynisfjara) en het langgerekte zwarte strand van Dyrhólaey Beach (Endless Black Beach) die naast Dyrhólaey ligt. Daarnaast kun je vanaf de kliffen ook genieten van een fantastisch uitzicht op de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull gletsjers.

Vik Black Sand Beach
Het zwarte zandstrand van Vik ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Reynisfjara en is minder bekend bij het grote publiek omdat het minder indrukwekkend is dan de andere zwarte stranden in de buurt. Maar het zand is bij Vik net zo zwart als bij de overige zwarte stranden en door het uitzicht zeker de moeite waard om te bezoeken. Het grote voordeel van het zwarte strand van Vik is dat er minder toeristen zijn en je dus grotere kans hebt dat je het hele strand voor jezelf hebt.

Eyjafjallajökull & Mýrdalsjökull
De gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull liggen vlakbij het dorp Vik en zijn ook een bezoek waard. Beide liggen bovenop de Katla vulkaan, één van de grootste en meest actieve vulkanen op IJsland. Vanuit Vik worden veel tours georganiseerd waarbij je een wandeling kunt maken op de gletsjers of de Katla Ice Cave kunt bezoeken. Op deze pagina vind je een overzicht van de beschikbare tours die vanuit Vik vertrekken.

Nationale parken & Jökulsárlón
Op ongeveer 1,5 uur rijden van Reynisfjara vindt je het Skaftafell Nature Reserve en Vatnajökull National Park, twee geweldige plekken om de adembenemende natuurlijke schoonheid van IJsland met eigen ogen te zien. Hier vind je ook het wereldberoemde Jökulsárlón gletsjermeer en Diamond Beach, een zwart zandstrand vol met ijsschotsen.

Zwarte Strand van Reynisfjara (Reynisfjara Black Beach)

Hoe kom je bij het Reynisfjara Black Beach?

Reynisfjara ligt in het zuiden van IJsland, op ongeveer 2,5 uur rijden van de hoofdstad Reykjavik. Hoe lang je er precies over doet is afhankelijk van de drukte op de weg, de weersomstandigheden en de hoeveelheid stops onderweg. Je kunt bijvoorbeeld onderweg een stop maken bij de rotsboog van Dyrhólaey waar je een schitterend panoramisch uitzicht hebt op de zwarte stranden van Reynisfjara. Reynisfjara ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Vik, een klein dorp dat beroemd is om de nabijgelegen zwarte zandstranden.

Reynisfjara is eenvoudig te bereiken via de ringweg 1. Op de ringweg volg je vanaf Reykjavik de borden richting Vik. Als je op de ringweg rijdt en in de buurt komt van Reynisfjara maakt de weg een grote slinger omhoog de heuvel op, hier moet je goed opletten. Na enkele minuten moet je, als je bovenop de heuvel bent aangekomen, de afslag naar rechts nemen weg 215 op. Deze afslag staat niet heel goed aangegeven, enkel met een klein geel bordje met Reynisfjara erop.

Vanaf hier is het nog een kleine 7 minuten rijden voordat je bij het parkeerterrein van Reynisfjara bent aangekomen, ook wel bekend als Reynisfjara Beach Parking. Als je met de navigatie rijdt kun je Black Beach Restaurant Of Reynisfjara Beach Parking aanhouden. Het parkeerterrein is gratis en in het restaurant kun je gebruik maken van het toilet of een hapje en drankje halen. Vanaf het parkeerterrein loop je binnen enkele minuten het strand op.

Georganiseerde dagtrips naar Dyrhólaey en Vik Black Sand Beach

Heb je niet de beschikking over een huurauto in IJsland tijdens je vakantie of heb je geen zin om zelf de rit van 2,5 uur heen en terug vanuit Reykjavik te gaan maken? Dan kun je er ook voor kiezen om een georganiseerde dagtrip vanuit Reykjavik te maken waarbij je onder andere een bezoek brengt aan één of meerdere van de zwarte stranden rondom Vik en Dyrhólaey. Hieronder hebben wij de beste dagtrips vanuit Reykjavik naar Dyrhólaey en de Vik Black Sand Beaches voor je op een rijtje gezet.

Vanuit Reykjavik: dagtocht naar het zuiden van IJsland
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 91,20 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: groepsavontuur naar de zuidkust
Duur van de tour: 9,5 uur
Prijs per persoon: 80 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht
Duur van de tour: 10,5 uur
Prijs per persoon: 80 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 91 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: zuidkust en gletsjerwandeltocht
Duur van de tour: 12 uur
Prijs per persoon: 146 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: South Coast waterval, Black Sand & ijs-tour
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 105,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: dagtour South Coast & Sky Lagoon entree
Duur van de tour: 13 uur
Prijs per persoon: 178,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: dagtrip naar de zuidkust met gletsjerwandeling
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 128 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: South Coast en Northern Lights Tour
Duur van de tour: 13 uur
Prijs per persoon: 122 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast tour inclusief quad tour op Black Beach
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 246,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren