[the-subtitle]
Zuid-IJsland

De zwarte zandstranden van Vik

In het zuiden van IJsland, vlakbij het meest zuidelijkste dorp van het land, liggen één van de populairste bezienswaardigheden van de regio, de zwarte stranden van Vik. Het dorp Vík í Mýrdal met haar 300 inwoners zelf stel weinig voor, maar toch trekt het gebied rondom het dorp jaarlijks honderdduizenden bezoekers vanwege de bijzondere zwarte stranden die in het gebied liggen. In dit uitgebreide artikel vertellen we je alles over de zwarte stranden rondom Vik, hoe je er komt en wanneer je de stranden het beste kunt gaan bezoeken.

Het ontstaan van Black Sand Beach

In tegenstelling tot de meeste stranden is het zand bij Vik niet geel of bruin maar pikzwart. De stranden staan hierom dan ook wel bekend als Black Sand Beach. Het zand op het zandstrand van Black Sand Beach dankt zijn kleur door het feit dat het zand gevormd is uit zwarte vulkanische rotsen die in de loop van de tijd door de vele rivieren in IJsland zijn gecorrodeerd naar kleinere brokken. Als de brokken op een gegeven moment zo klein zijn dat ze door de stroming mee gaan richting zee worden ze door de sterke stroming in de rivieren en de zee nog kleiner gemalen totdat het uiteindelijk kleine zandkorrels zijn en door de golven aanspoelen op het strand.

Daarnaast kan het zwarte zand ook ontstaan doordat roodgloeiende lava uit vulkanen in de oceaan stroomt en daar door het plotselinge temperatuurverschil in scherven barst. Als de lava afgekoeld is worden de grotere delen vermalen naar kleinere delen die uiteindelijk zwart zand worden en aanspoelen op het strand.

Dyrhólaey Beach (Endless Black Beach) in IJsland

De zwarte zandstranden rondom Vik bezoeken

Er liggen meerdere zwarte stranden rondom Vik en allemaal zijn ze stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Zo heeft het ene strand een schitterend uitzicht op de rotsformatie van Dyrhólaey, heeft een ander zwart strand naast het strand ook nog een mooie grot die je kunt bezoeken terwijl het andere zwarte strand langgerekt is wat een waanzinnig uitzicht geeft.

Als je weinig tijd hebt is het aan te raden om slechts één van de zwarte stranden rondom Vik te gaan bezoeken, zo zie je toch één van de mooiste dingen van IJsland zonder dat je een bijna een hele dag kwijt bent aan het bezoeken van de drie zwarte stranden rondom Vik. Als je slechts één van de stranden wilt gaan bezoeken raden wij je aan om het zwarte strand van Reynisfjara te bezoeken.

Je kunt ervoor kiezen om vanuit Reykjavik een dagtrip te maken met je huurauto naar de zwarte stranden in het zuiden van IJsland en een aantal andere hoogtepunten in het gebied zoals de Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen. Maar je kunt ze ook bezoeken tijdens je rondreis in IJsland waarbij je overnacht in de buurt van bijvoorbeeld Vik. Door te overnachten in de buurt hoef je niet de rit van 2,5 uur heen en terug vanuit Reykjavik te maken op één dag en bespaar je een hoop tijd.

Dyrhólaey Beach (Endless Black Beach)

Dyrhólaey is een 120 meter hoge klif en schiereiland in het zuiden van IJsland en is het meest zuidelijkste punt van het land. Dyrhólaey is iets hoger gelegen waardoor je vanaf de kliffen een schitterend uitzicht hebt op het zwarte strand van Reynisfjara (Black Sand Beach Reynisfjara) en het langgerekte zwarte strand van Dyrhólaey Beach (Endless Black Beach) die naast Dyrhólaey ligt. Daarnaast kun je vanaf de kliffen ook genieten van een fantastisch uitzicht op de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull gletsjers.

Je kunt vanaf de klif naar beneden toe lopen om op het zwarte zand van Dyrhólaey Beach te wandelen. Maar door weersomstandigheden is dit niet altijd mogelijk, soms kan de zee te ruig zijn om op het strand te kunnen lopen. Let op dat het wel erg winderig kan zijn boven bij Dyrhólaey, zorg er dus voor dat je warme en het liefst winddichte kleding aan hebt. Als je naar beneden wilt wandelen dien je ook goede wandelschoenen aan te hebben omdat het pad naar beneden niet altijd even goed begaanbaar is en deels over de rotsen gaat.

Zwarte Strand van Reynisfjara (Reynisfjara Black Beach)

Reynisfjara Black Beach

Van alle zwarte stranden rondom Vik is het Reynisfjara Black Beach het meest populair. Dit komt vooral vanwege het feit dat je hier niet alleen een schitterend langgerekt zwart strand vindt maar ook een indrukwekkende muur van enorme basaltblokken en een grot in de basalt muur. Iets verderop hebt je een mooi panoramisch uitzicht op de stenen pilaren van Reynisdrangar die uit de zee verrijzen. Aan de andere kant zie je in de verte de opvallende rotsboog van Dyrhólaey liggen.

Het strand van Reynisfjara staat al jaren in de top 10 van mooiste niet-tropische stranden van de wereld. En dat is niet voor niets! Het zwarte lavastrand heeft, zelfs bij mooi weer iets onheilspellend door de combinatie van de rotspartijen en het zwarte zand. Helaas is het strand hierdoor erg populair waardoor het er in het hoogseizoen soms erg druk kan zijn. Het beste kun je het strand in de vroege ochtend of namiddag bezoeken als de georganiseerde bustours het strand nog niet of al hebben bezocht. Als je in de buurt van Vik overnacht kun je heel vroeg naar het strand reizen en als je geluk hebt heb je het hele strand voor jezelf.

Vik Black Sand Beach

Bij het dorp Vík í Mýrdal, beter bekend als Vik, ligt ook een lang ongerept zwart zandstrand. Doordat het strand direct naast het dorp ligt kun je er vanuit het dorp makkelijk naartoe wandelen. Het Vik Black Sand beach is minder bekend bij het grote publiek omdat het minder indrukwekkend is, maar het zand is er net zo zwart als bij de overige zwarte stranden. Het grote voordeel van dit zandstrand is dat er minder toeristen zijn en je dus grotere kans hebt dat je het hele strand voor jezelf hebt.

Vik ligt letterlijk naast Reynisfjara Black Beach, ze worden enkel van elkaar gescheiden door een enorme rotspartij. Vanaf het zwarte strand van Vik heb je dan ook een mooi panoramisch uitzicht over de rotsformatie van Reynisdrangar die naast het zwarte strand van Reynisfjara ligt. Verder staat het strand bij Vik bekend om het standbeeld voor de vriendschap en het mooie uitzicht op de kliffen aan de kust en achter het dorp in het binnenland.

Reynisfjara in IJsland

De gevaren van de zwarte stranden

Hoe mooi de zwarte zandstranden rondom Vik ook zijn, ze hebben ook een gevaarlijke kant waar je rekening mee dient te houden. Zodra je de zwarte stranden betreedt word je direct met een groot aantal borden gewaarschuwd voor de gevaarlijke golven, ook wel sneaker waves genoemd. Vooral het zwarte strand van Reynisfjara staat bekend om de gevaarlijke sneaker waves.

De golven aan de zuidkust van IJsland kunnen heel onverwachts heel snel dichtbij komen. Waar je op het ene moment veilig denkt te staan doordat de golven vier meter van je af zijn, het volgende moment kun je natte voeten hebben doordat de volgende golf uit het niets een paar meter verder stuk slaat op het strand. De golven komen soms heel onverwacht snel en ver het strand op door de sterke (onder)stroming die hier staat. Deze sterke stroming zorgt er ook voor dat als je natte voeten krijgt door zo’n onverwachte golf, je meegesleurd kan worden in de zee. Zwemmen in de zee is dus ook echt niet aan te raden en is levensgevaarlijk.

De kans is dan ook groot dat je tijdens je bezoek aan de zwarte stranden toeristen ziet vertrekken met een natte broek doordat ze te dicht bij het water stonden en de waarschuwingen niet serieus namen. Helaas zijn er veel toeristen die erg laconiek omgaan met de waarschuwingen voor de sneaker waves met alle gevaren van dien. Er zijn in de afgelopen jaren al meerdere toeristen de zee in gesleurd door de sneaker waves en hier helaas verdronken of gewond geraakt. Let dus goed op als je een bezoek brengt aan de zwarte stranden, neem de waarschuwingen serieus en doe voorzichtig. Zorg altijd dat je op veilige afstand blijft van de zee, ook als de golven mee lijken te vallen.

Naast het water moet je ook goed opletten bij de rotsen bij met name Reynisfjara Black Beach. Er kunnen stukken rotsen afbreken en op het strand vallen. Het strand van Reynisfjara is hierom al meerdere keren tijdelijk afgesloten geweest voor publiek. Als er gewaarschuwd wordt dat je niet te dichtbij de rotsen moet komen moet je hier altijd gehoor aan geven. De waarschuwingen staan er niets voor niets, er zijn in het verleden toeristen gewond geraakt door vallende stenen.

Het zwarte strand van Reynisfjara - Reynisfjara Black Beach

Beste reistijd om de zwarte stranden van Vik te bezoeken

De zwarte stranden van Vik kunnen het hele jaar door bezocht worden. De wegen naar het strand toe zijn ook in de wintermaanden prima te berijden en worden goed schoongehouden van sneeuw. Wel kan het er in de wintermaanden erg koud zijn door de gure wind die er waait. Zorg er dus goed voor dat je warme en winddichte kleding aanhebt als je het strand wilt gaan bezoeken.

Als je in de zomermaanden het strand wilt gaan bezoeken kun je zelfs ’s avonds laat een bezoek brengen aan het strand. In de zomermaanden is het ongekend lang licht in IJsland, op sommige dagen tot wel 24 uur. Tijdens deze tijd kun je het strand dus ook laat in de avond of zelfs in de nacht bezoeken. Voordeel is dat in de nachtelijke uren het licht erg zacht is zodat je extra goed foto’s kunt maken. Tijdens de zonsopkomst en zonsondergang is het strand ook erg fraai. Wil je het strand tijdens de opkomst of ondergang van de zon gaan bezoeken? Zorg er dan voor dat je op tijd vertrekt want je moet ook nog je auto parkeren en de wandeling naar het strand maken. Het zou zonde zijn als de zon opkomt of ondergaat terwijl je net op het parkeerterrein aankomt.

Het zwarte strand van Reynisfjara is een populaire bestemming en dagelijks bezoeken duizenden toeristen het strand, een deel daarvan komt met een georganiseerde bustour waarbij er in één keer 40 tot 50 man het strand opkomt. Als je optimaal wilt genieten van het strand dan moet je zorgen dat je de drukte voor bent of na de drukte het strand gaat bezoeken. Dit kun je doen door vroeg in de ochtend te komen of in de late middag/avond.

Trek de juiste kleding aan

In IJsland moet je altijd voorbereid zijn op onvoorspelbaar weer. Het weer kan er namelijk binnen enkele minuten omslaan van zonnig weer zonder wind naar zware regen met windstoten. Het is dus aan te raden om altijd een extra set warme en het liefst winddichte kleding bij je te hebben. Een set extra kleding is ook handig voor als je per ongeluk nat wordt van de neerslaande golven of de watervallen die je onderweg naar de stranden kunt bezoeken.

Vergeet ook niet om goede schoenen aan te doen. Het beste kun je waterdichte wandelschoenen aan doen omdat je voeten nat kunnen worden van de golven of tijdens je bezoek aan de watervallen op de weg naar de stranden. Er is niets zo vervelend als uren lang met natte sokken en schoenen te moeten lopen. Het zwarte strand van Reynisfjara is niet geschikt om te zwemmen door de sterke stroming en onvoorspelbare golven. Je zwemkleding kun je dus gewoon thuis laten.

Vik Black Sand Beach in IJsland

Bezienswaardigheden in de buurt van Reynisfjara

Veel toeristen brengen een bezoek aan de zwarte zandstranden rondom Vik als onderdeel van een dagtour naar het zuiden van IJsland. Naast het prachtige zwarte strand van onder andere Reynisfjara en Vik Black Sand Beach kun je in het gebied nog tal van andere bezienswaardigheden vinden. Hieronder hebben wij de populairste bezienswaardigheden in de buurt van Vik voor je op een rijtje gezet.

Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen
Als je vanuit Reykjavik naar Reynisfjara en Vik rijdt kom je langs de populaire watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss die je zeker niet mag overslaan. Ze horen bij de meest bekende watervallen van IJsland en zijn een populaire stop op weg naar Reynisfjara en Vik.

Eyjafjallajökull & Mýrdalsjökull
De gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull liggen vlakbij het dorp Vik en zijn ook een bezoek waard. Beide liggen bovenop de Katla vulkaan, één van de grootste en meest actieve vulkanen op IJsland. Vanuit Vik worden veel tours georganiseerd waarbij je een wandeling kunt maken op de gletsjers of de Katla Ice Cave kunt bezoeken. Op deze pagina vind je een overzicht van de beschikbare tours die vanuit Vik vertrekken.

Nationale parken & Jökulsárlón
Op ongeveer 1,5 uur rijden van Reynisfjara en het dorp Vik vindt je het Skaftafell Nature Reserve en Vatnajökull National Park, twee geweldige plekken om de adembenemende natuurlijke schoonheid van IJsland met eigen ogen te zien. Hier vind je ook het wereldberoemde Jökulsárlón gletsjermeer en Diamond Beach, een zwart zandstrand vol met ijsschotsen.

Zwarte Strand van Reynisfjara (Reynisfjara Black Beach)

Hoe kom je bij de zwarte stranden van Vik

Rondom Vik liggen drie bekende zwarte zandstranden. Doordat ze niet direct naast elkaar liggen kun je ze niet in één keer bezoeken, je zult met de auto van het ene naar het andere strand moeten rijden. Vanuit Reykjavik is het ongeveer 2,5 uur rijden naar het gebied rondom Vik waar je de zwarte stranden kunt vinden. Hoe lang je er precies over doet is afhankelijk van de drukte op de weg, de weersomstandigheden en de hoeveelheid stops onderweg.

Hoe kom je bij Dyrhólaey en Dyrhólaey Beach?
Als je alle drie de stranden wilt gaan bekijken en je komt vanuit Reykjavik dan kun je het beste als eerste navigeren naar Dyrhólaey. Als je op de ringweg rijdt en vlakbij Dyrhólaey bent sla je af richting weg 218. De weg 218 naar Dyrhólaey is een belevenis op zich doordat een deel van de weg is aangelegd door een binnenmeer en je aan beide kanten van de weg alleen maar water ziet. Dit zorgt voor schitterende vergezichten. Als je deze weg blijft volgen kom je vanzelf op het parkeerterrein (Dyrhólaey View Parking Lot). Vanaf het parkeerterrein is het nog enkele minuten lopen naar het uitkijkpunt waar je een schitterend panoramisch uitzicht hebt over de zwarte stranden. Op het parkeerterrein kun je gratis parkeren en er is een toilet aanwezig.

Let op, als je naar het andere uitkijkpunt, het Dyrhólaey Viewpoint bij de vuurtoren, wilt rijden heb je een 4×4 nodig. De weg naar boven is onverhard en alleen toegankelijk voor 4×4 auto’s. Heb je een normale auto? Dan kun je wel zonder problemen naar de Dyrhólaey View Parking Lot rijden om daar vanaf het Reynisfjara viewpoint naar de zwarte stranden van Reynisfjara en van Dyrhólaey Beach (Endless Black Beach) te kijken.

Hoe kom je bij het zwarte strand van Reynisfjara (Reynisfjara Black Beach)?
Nadat je een bezoek hebt gebracht aan Dyrhólaey is het tijd om het 2e zwarte zandstrand te gaan bekijken, het Zwarte strand van Reynisfjara, ook wel Reynisfjara Black Beach genoemd. Allereerst neem je vanuit Dyrhólaey de weg terug naar de ringweg nummer 1. Op de ringweg rij je een stuk door richting Vik. Als je op de ringweg rijdt en de weg in een grote slinger omhoog de heuvel op gaat moet je goed opletten. Na enkele minuten moet je, als je bovenop de heuvel bent aangekomen, de afslag naar rechts nemen weg 215 op. Deze afslag staat niet heel goed aangegeven, enkel met een klein geel bordje met Reynisfjara erop.

Vanaf hier is het nog een kleine 7 minuten rijden voordat je bij het parkeerterrein van Reynisfjara bent aangekomen, ook wel bekend als Reynisfjara Beach Parking. Als je met de navigatie rijdt kun je Black Beach Restaurant Of Reynisfjara Beach Parking aanhouden. Het parkeerterrein is gratis en in het restaurant kun je gebruik maken van het toilet of een hapje en drankje halen. Vanaf het parkeerterrein loop je binnen enkele minuten het strand op.

Hoe kom je bij het zwarte zandstrand van Vik (Vik Black Sand Beach)?
Na je bezoek aan Reynisfjara kun je als je dat wilt nog doorreizen naar het dorp Vik. Vanaf Reynisfjara is dit zo’n 15 minuten rijden. Eerst rij je vanaf de parkeerplaats van Reynisfjara terug naar de ringweg 1. Hier sla je rechtsaf richting Vik. De ringweg volg je totdat je in een dorp komt, dit is het dorp Vik.

Als je de zwarte stranden wilt gaan bezoeken kun je het beste parkeren bij de supermarkt in het dorp, hier vind je ook een Orkan tankstation waar je je tank kunt bijvullen. Dit is aan te raden omdat er maar weinig tankstations in IJsland te vinden zijn. Vanaf het parkeerterrein zie je het strand al liggen. Via een klein wandelpad loop je vanaf de parkeerplaats zo het zwarte strand op.

Georganiseerde dagtrips naar de zwarte stranden van Vik

Heb je niet de beschikking over een huurauto in IJsland tijdens je vakantie of heb je geen zin om zelf de rit van 2,5 uur heen en terug vanuit Reykjavik te gaan maken? Dan kun je er ook voor kiezen om een georganiseerde dagtrip vanuit Reykjavik te maken waarbij je onder andere een bezoek brengt aan één of meerdere van de zwarte stranden rondom Vik. Hieronder hebben wij de beste dagtrips vanuit Reykjavik naar de Vik Black Sand Beaches voor je op een rijtje gezet.

Vanuit Reykjavik: dagtocht naar het zuiden van IJsland
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 91,20 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: groepsavontuur naar de zuidkust
Duur van de tour: 9,5 uur
Prijs per persoon: 80 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht
Duur van de tour: 10,5 uur
Prijs per persoon: 80 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 91 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: zuidkust en gletsjerwandeltocht
Duur van de tour: 12 uur
Prijs per persoon: 146 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: South Coast waterval, Black Sand & ijs-tour
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 105,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: dagtour South Coast & Sky Lagoon entree
Duur van de tour: 13 uur
Prijs per persoon: 178,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: dagtrip naar de zuidkust met gletsjerwandeling
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 128 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: South Coast en Northern Lights Tour
Duur van de tour: 13 uur
Prijs per persoon: 122 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast tour inclusief quad tour op Black Beach
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 246,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren