Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Vik Black Sand Beach

In het zuiden van IJsland, op ongeveer 2,5 uur rijden van Reykjavik ligt het dorp Vík í Mýrdal dat vooral bekend is om het Vik Black Sand Beach, ook wel bekend als het zwarte zandstrand van Vik. Dit ongerepte uitgestrekte zandstrand is vele kilometers lang en ligt direct naast het dorp waardoor je er makkelijk vanuit het dorp naartoe kunt wandelen.

Het zwarte zandstrand van Vik is minder bekend bij het grote publiek omdat het minder indrukwekkend is dan de andere zwarte stranden in de buurt. Maar het zand is bij Vik net zo zwart als bij de overige zwarte stranden en door het uitzicht zeker de moeite waard om te bezoeken. Het grote voordeel van het zwarte strand van Vik is dat er minder toeristen zijn en je dus grotere kans hebt dat je het hele strand voor jezelf hebt.

Vík í Mýrdal in IJsland

Het zwarte zandstrand van Vik

Het dorp Vík ligt letterlijk naast Reynisfjara Black Beach en vanaf het zwarte strand van Vik heb je dan ook een mooi panoramisch uitzicht over de rotsformatie van Reynisdrangar die naast het zwarte strand van Reynisfjara ligt. Verder staat het strand bekend om het standbeeld voor de vriendschap en het mooie uitzicht op de kliffen aan de kust en achter het dorp in het binnenland.

Veel reisgidsen en websites noemen alle stranden rondom het dorp Vik Black Sand Beach maar dat is onjuist. Alleen het strand dat direct naast het dorp ligt heet Vik Black Sand Beach, de andere twee zandstranden die rondom Vik liggen staan bekend als Reynisfjara Black Beach en Dyrhólaey Beach. Van deze drie is Vik Black Sand Beach het minst indrukwekkend dus als je denkt dat je volgens de foto’s Vik Black Sand Beach te zien krijgt is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Vaak zie je foto’s van Reynisfjara Black Beach terwijl de omschrijving zegt dat het Vik Black Sand Beach is.

Het ontstaan van Vik Black Sand Beach

In tegenstelling tot de meeste stranden is het zand bij Vik niet geel of bruin maar pikzwart. De stranden staan hierom dan ook wel bekend als Black Sand Beach. Het zand op het zandstrand van Black Sand Beach dankt zijn kleur door het feit dat het zand gevormd is uit zwarte vulkanische rotsen die in de loop van de tijd door de vele rivieren in IJsland zijn gecorrodeerd naar kleinere brokken. Als de brokken op een gegeven moment zo klein zijn dat ze door de stroming mee gaan richting zee worden ze door de sterke stroming in de rivieren en de zee nog kleiner gemalen totdat het uiteindelijk kleine zandkorrels zijn en door de golven aanspoelen op het strand.

Daarnaast kan het zwarte zand ook ontstaan doordat roodgloeiende lava uit vulkanen in de oceaan stroomt en daar door het plotselinge temperatuurverschil in scherven barst. Als de lava afgekoeld is worden de grotere delen vermalen naar kleinere delen die uiteindelijk zwart zand worden en aanspoelen op het strand.

Vik Black Sand Beach in IJsland

De gevaren van de zwarte stranden

Hoe mooi de zwarte zandstranden rondom Vik ook zijn, ze hebben ook een gevaarlijke kant waar je rekening mee dient te houden. Zodra je de zwarte stranden betreedt word je direct met een groot aantal borden gewaarschuwd voor de gevaarlijke golven, ook wel sneaker waves genoemd. Vooral het zwarte strand van Reynisfjara staat bekend om de gevaarlijke sneaker waves.

De golven aan de zuidkust van IJsland kunnen heel onverwachts heel snel dichtbij komen. Waar je op het ene moment veilig denkt te staan doordat de golven vier meter van je af zijn, het volgende moment kun je natte voeten hebben doordat de volgende golf uit het niets een paar meter verder stuk slaat op het strand. De golven komen soms heel onverwacht snel en ver het strand op door de sterke (onder)stroming die hier staat. Deze sterke stroming zorgt er ook voor dat als je natte voeten krijgt door zo’n onverwachte golf, je meegesleurd kan worden in de zee. Zwemmen in de zee is dus ook echt niet aan te raden en is levensgevaarlijk.

De kans is dan ook groot dat je tijdens je bezoek aan de zwarte stranden toeristen ziet vertrekken met een natte broek doordat ze te dicht bij het water stonden en de waarschuwingen niet serieus namen. Helaas zijn er veel toeristen die erg laconiek omgaan met de waarschuwingen voor de sneaker waves met alle gevaren van dien. Er zijn in de afgelopen jaren al meerdere toeristen de zee in gesleurd door de sneaker waves en hier helaas verdronken of gewond geraakt. Let dus goed op als je een bezoek brengt aan de zwarte stranden, neem de waarschuwingen serieus en doe voorzichtig. Zorg altijd dat je op veilige afstand blijft van de zee, ook als de golven mee lijken te vallen.

Naast het water moet je ook goed opletten bij de rotsen bij met name Reynisfjara Black Beach. Er kunnen stukken rotsen afbreken en op het strand vallen. Het strand van Reynisfjara is hierom al meerdere keren tijdelijk afgesloten geweest voor publiek. Als er gewaarschuwd wordt dat je niet te dichtbij de rotsen moet komen moet je hier altijd gehoor aan geven. De waarschuwingen staan er niets voor niets, er zijn in het verleden toeristen gewond geraakt door vallende stenen.

Beste reistijd om Vik Black Sand Beach te bezoeken

Het zwarte strand van Vik kan het hele jaar door bezocht worden. De weg naar het strand toe is ook in de wintermaanden prima te berijden en wordt goed schoongehouden van sneeuw. Wel kan het er in de wintermaanden erg koud zijn door de gure wind die er waait. Zorg er dus goed voor dat je warme en winddichte kleding aanhebt als je het strand wilt gaan bezoeken.

Als je in de zomermaanden het strand wilt gaan bezoeken kun je zelfs ’s avonds laat een bezoek brengen aan het strand. In de zomermaanden is het ongekend lang licht in IJsland, op sommige dagen tot wel 24 uur. Tijdens deze tijd kun je het strand dus ook laat in de avond of zelfs in de nacht bezoeken. Voordeel is dat in de nachtelijke uren het licht erg zacht is zodat je extra goed foto’s kunt maken. Tijdens de zonsopkomst en zonsondergang is het strand ook erg fraai. Wil je het strand tijdens de opkomst of ondergang van de zon gaan bezoeken? Zorg er dan voor dat je op tijd vertrekt want je moet ook nog je auto parkeren en de wandeling naar het strand maken. Het zou zonde zijn als de zon opkomt of ondergaat terwijl je net op het parkeerterrein aankomt.

Trek de juiste kleding aan

In IJsland moet je altijd voorbereid zijn op onvoorspelbaar weer. Het weer kan er namelijk binnen enkele minuten omslaan van zonnig weer zonder wind naar zware regen met windstoten. Het is dus aan te raden om altijd een extra set warme en het liefst winddichte kleding bij je te hebben. Een set extra kleding is ook handig voor als je per ongeluk nat wordt van de neerslaande golven of de watervallen die je onderweg naar de stranden kunt bezoeken.

Vergeet ook niet om goede schoenen aan te doen. Het beste kun je waterdichte wandelschoenen aan doen omdat je voeten nat kunnen worden van de golven of tijdens je bezoek aan de watervallen op de weg naar de stranden. Er is niets zo vervelend als uren lang met natte sokken en schoenen te moeten lopen. Het zwarte strand van Reynisfjara is niet geschikt om te zwemmen door de sterke stroming en onvoorspelbare golven. Je zwemkleding kun je dus gewoon thuis laten.

Vik Black Sand Beach in IJsland

Bezienswaardigheden in de buurt van Vik

Voor veel toeristen is Vik het eindpunt van een dagtour langs de hoogtepunten van de zuidkust van IJsland. Maar het dorp is ook een uitstekende plek om te overnachten tijdens je rondreis door IJsland richting het oosten of westen van het eiland. In de buurt van Vik is veel te zien en doen. Hieronder hebben wij de populairste bezienswaardigheden in de buurt van Vik voor je op een rijtje gezet.

Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen
Als je vanuit Reykjavik naar Vik rijdt kom je langs de populaire watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss die je zeker niet mag overslaan. Ze horen bij de meest bekende watervallen van IJsland en zijn een populaire stop op weg naar Vik.

Dyrhólaey
Een bezoek aan Vik wordt ook vaak gecombineerde met een bezoek aan de bijzondere rotsboog van Dyrhólaey. Dyrhólaey is een 120 meter hoge klif en schiereiland in het zuiden van IJsland en is het meest zuidelijkste punt van het land. Dyrhólaey is iets hoger gelegen waardoor je vanaf de kliffen een schitterend uitzicht hebt op het zwarte strand van Reynisfjara (Black Sand Beach Reynisfjara) en het langgerekte zwarte strand van Dyrhólaey Beach (Endless Black Beach) die naast Dyrhólaey ligt. Daarnaast kun je vanaf de kliffen ook genieten van een fantastisch uitzicht op de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull gletsjers.

Reynisfjara Black Beach, Gardar en Reynisdrangar
Van alle zwarte stranden rondom Vik is het Reynisfjara Black Beach het meest populair. Dit komt vooral vanwege het feit dat je hier niet alleen een schitterend langgerekt zwart strand vindt maar ook Gardar, een indrukwekkende muur van enorme basaltblokken en een grot in de basalt muur. Iets verderop hebt je een mooi panoramisch uitzicht op de stenen pilaren van Reynisdrangar die uit de zee verrijzen. Aan de andere kant zie je in de verte de opvallende rotsboog van Dyrhólaey liggen.

Eyjafjallajökull & Mýrdalsjökull
De gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull liggen vlakbij het dorp en zijn ook een bezoek waard. Beide liggen bovenop de Katla vulkaan, één van de grootste en meest actieve vulkanen op IJsland. Vanuit Vik worden veel tours georganiseerd waarbij je een wandeling kunt maken op de gletsjers of de Katla Ice Cave kunt bezoeken. Op deze pagina vind je een overzicht van de beschikbare tours die vanuit Vik vertrekken.

Nationale parken & Jökulsárlón
Op ongeveer 1,5 uur rijden van Vik vindt je het Skaftafell Nature Reserve en Vatnajökull National Park, twee geweldige plekken om de adembenemende natuurlijke schoonheid van IJsland met eigen ogen te zien. Hier vind je ook het wereldberoemde Jökulsárlón gletsjermeer en Diamond Beach, een zwart zandstrand vol met ijsschotsen.

Vik Black Sand Beach in IJsland

Hoe kom je bij het zwarte zandstrand van Vik (Vik Black Sand Beach)?

Vik ligt in het zuiden van IJsland, op ongeveer 2,5 uur rijden van de hoofdstad Reykjavik. Hoe lang je er precies over doet is afhankelijk van de drukte op de weg, de weersomstandigheden en de hoeveelheid stops onderweg. Je kunt bijvoorbeeld onderweg een stop maken bij de rotsboog van Dyrhólaey waar je een schitterend panoramisch uitzicht hebt op de zwarte stranden van Reynisfjara.

Vik is eenvoudig te bereiken via de ringweg 1. Op de ringweg volg je vanaf Reykjavik de borden richting Vik, doordat het een populaire plek is staat Vik op veel borden aangegeven. Als je de zwarte stranden wilt gaan bezoeken kun je het beste parkeren bij de supermarkt in het dorp, hier vind je ook een Orkan tankstation waar je je tank van je (huur)auto kunt bijvullen. Dit is aan te raden omdat er maar weinig tankstations in IJsland te vinden zijn. Vanaf het parkeerterrein zie je het strand al liggen. Via een klein wandelpad loop je vanaf de parkeerplaats zo het zwarte strand op.

Georganiseerde dagtrips naar de zwarte stranden van Vik

Heb je niet de beschikking over een huurauto in IJsland tijdens je vakantie of heb je geen zin om zelf de rit van 2,5 uur heen en terug vanuit Reykjavik te gaan maken? Dan kun je er ook voor kiezen om een georganiseerde dagtrip vanuit Reykjavik te maken waarbij je onder andere een bezoek brengt aan één of meerdere van de zwarte stranden rondom Vik. Hieronder hebben wij de beste dagtrips vanuit Reykjavik naar de Vik Black Sand Beaches voor je op een rijtje gezet.

Vanuit Reykjavik: dagtocht naar het zuiden van IJsland
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 91,20 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: groepsavontuur naar de zuidkust
Duur van de tour: 9,5 uur
Prijs per persoon: 80 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht
Duur van de tour: 10,5 uur
Prijs per persoon: 80 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 91 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: zuidkust en gletsjerwandeltocht
Duur van de tour: 12 uur
Prijs per persoon: 146 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: South Coast waterval, Black Sand & ijs-tour
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 105,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: dagtour South Coast & Sky Lagoon entree
Duur van de tour: 13 uur
Prijs per persoon: 178,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: dagtrip naar de zuidkust met gletsjerwandeling
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 128 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavík: South Coast en Northern Lights Tour
Duur van de tour: 13 uur
Prijs per persoon: 122 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: South Coast tour inclusief quad tour op Black Beach
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 246,50 euro
Klik hier om deze tour te reserveren >>

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online