Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Katla ijsgrot, ook wel bekend als de Katla ice cave is te vinden in de Kötlujökull gletsjer in het zuiden van IJsland op een half uur rijden van het plaatsje Vik. De Kötlujökull gletsjer is een gletsjer tong is van de gigantische Mýrdalsjökull gletjser die de op vier na grootste gletsjer van IJsland is. Doordat de 800 jaar oude gletsjer altijd in beweging is veranderd de Katla ijsgrot regelmatig qua formaat. Als je de grot bezoekt is de kans dus groot dat deze er net weer anders uitziet dan op de foto’s die je op internet tegenkomt.

De Katla vulkaan

De Katla ijsgrot is ontstaan door diverse uitbarstingen van de Katla vulkaan die verstopt ligt onder de Mýrdalsjökull gletsjer. De Katla vulkaan (1450 meter) staat bekend als één van de gevaarlijkste en meest actiefste vulkanen van IJsland en barst gemiddeld iedere 40 tot 80 jaar uit. De laatste keer was in 1918 dus men verwacht al enige tijd een uitbarsting van deze vulkaan.

Het bijzondere van deze vulkaan is dat hij volledig verscholen ligt onder een dik pak ijs van zo’n 300 tot 700 meter dik. Als er een eruptie komt van de Katla vulkaan dan zal er een gigantische ijskap afbreken van de gletsjer en een gigantische overstroming doen veroorzaken van smeltwater. De gevolgen hiervan zijn haast niet te overzien, maar gelukkig zijn de inwoners van het nabij gelegen plaatsje Vik goed getraind voor zulke calamiteiten en liggen er diverse evacuatieplannen klaar voor de bewoners en toeristen voor het geval de vulkaan uitbarst.

Je hoeft gelukkig niet bang te zijn dat de vulkaan uitbarst net op het moment dat jij de ijsgrot bezoekt. De Katla vulkaan wordt zorgvuldig gemonitord en de georganiseerde tours worden alleen georganiseerd als het veilig genoeg is op de gletsjer en het weer het toelaat. Je kunt dus met een gerust hart een gletsjerwandeling in IJsland gaan maken om de Katla ijsgrot te bezoeken.

De Katla vulkaan in IJsland

De Katla ijsgrot bezoeken

De ijsgrot van Katla is pas onlangs ontdek in de winter van 2016/2017 en men dacht eerst dat de grot alleen in de winter te bewonderen was. Maar in de lente bleek dat de grot ook buiten de winterperiode te bezoeken was. De Katla ijsgrot is dan ook één van de weinige ijsgrotten in IJsland die je het hele jaar door kunt bezoeken. De Katla grot is een stuk donkerder dan de grotten in de Vatnajökull gletsjer en bestaat vaak maar voor een klein deel uit het schitterende helderblauwe ijs. De ijsgrot is tevens een stuk kleiner dan veel van de andere ijsgrotten in IJsland, maar door de donkere kleuren is de Katla rot evengoed de moeite waard om te bezoeken.

Vanwege de gevaren op een gletsjer kun je het beste de Katla ijsgrot niet op eigen initiatief gaan bezoeken. Het beste kun je ijsgrotten in IJsland alleen met een ervaren gids gaan bezoeken omdat de gids alles weet over het landschap waarin de grot zich bevindt en weer waar je wel en vooral niet moet lopen. De Katla grot kun je onder andere bezoeken met een georganiseerde tour vanuit Reykjavik. Als je kiest voor een georganiseerde tour wordt je bij je accommodatie opgehaald en rij je in een super jeep naar Mýrdalsjökull waar je klaar maakt voor het laatste stuk van de tour naar de ingang van de grot.

Onderweg naar de ijsgrot bezoek je het kleine stadje Vík en neem je vervolgens een afslag naar een landelijke weg die alleen toegankelijk is voor Super Jeeps en rij je een stuk offroad. Hierna is het tijd voor het hoogtepunt van de reis en rij je de Kötlujökull gletsjer op en kun je genieten van het waanzinnige uitzicht over de ijskap van de Mýrdalsjökull gletsjer. Aangekomen op de gletsjer is het nog een kleine wandeling naar de ingang van de grot.

Op de terugweg terug naar Reykjavik stopt je nog bij de populaire Skógafoss-waterval waar je enige tijd krijgt om deze bijzondere waterval van dichtbij te bewonderen. Hierna is het tijd voor het laatste stuk terug naar Reykjavik waar je afgezet wordt bij je accommodatie.

Kosten van de jeep tour naar Katla ijsgrot

De georganiseerde tour vanuit Reykjavik naar de ijsgrot van kost 168 euro voor personen van 16 jaar en ouder. Kinderen tussen de 6 en 15 jaar betalen 125 euro per persoon voor de tour. De tour is inclusief ophaalservice bij je accommodatie in Reykjavik, vervoer per jeep, bezoek aan de ijsgrot, wifi aan boord, stijgijzers tijdens je bezoek aan de grot en een ervaren gids.

Je kunt de dagtour naar de Katla ijsgrot vanuit Reykjavik eenvoudig online reserveren via de website van GetYourGuide. Betalen doe je in euro’s zodat je geen last hebt van de wisselkoers van de euro ten opzichte van de IJslandse kroon. De georganiseerde dagtour naar de Katla ijsgrot duurt ongeveer 11 uur en wordt het hele jaar georganiseerd. De minimumleeftijd voor deelname is 6 jaar. De tour begint rond 9 uur in Reykjavik.

Klik hier om je Katla ijsgrot tour te reserveren

Katla Ice Cave Tour vanuit Vik

Het is ook mogelijk om vanuit Vik een georganiseerde tour naar de Katla ice cave te maken. Vanuit Vik rij je met een jeep naar de natuurlijke ijsgrot bij de gletsjer Mýrdalsjökull onderaan de vulkaan Katla. Na de jeep tour is het tijd voor de stijgijzers en veiligheidshelm en maak je een wandeling naar de ijsgrot om vervolgens de unieke grot van binnen te bewonderen.

De drie uur durende tour naar de ijsgrot kost 128 euro per persoon en is online te reserveren via de website van GetYourGuide.

De Katla ijsgrot in IJsland

Handige info over de tour naar de Katla ijsgrot

De tour naar de Katla ice cave is niet zwaar, maar je moet wel goed te been zijn en over een redelijke conditie beschikken. Neem tijdens je wandeling iets te drinken en eten mee zodat je onderweg even kunt bijtanken. Het is aan te raden om voor aanvang van de tour nog even naar het toilet te gaan, er zijn ter plekke geen faciliteiten.

Het kan erg koud zijn in een ijsgrot waardoor het belangrijk is om je goed warm aan te kleden als je een ijsgrot wilt gaan bezoeken. Het is verstandig om meerdere lagen kleding over elkaar heen te dragen. Mocht je het warm krijgen dan kun je altijd een laagje uit doen. Vergeet ook niet je handschoenen, sjaal en muts mee te nemen.

Zorg er verder voor dat de bovenste laag van je kleding waterbestendig is of neem een goede regenjas mee. Draag vooral geen jeans tijdens je bezoek aan de gletsjer of ijsgrot. Een jeans wordt snel nat en als deze eenmaal nat is, droogt deze niet snel. Ook laat een jeans veel wind door waardoor je het snel koud krijgt. Trek altijd goede waterdichte wandelschoenen aan als je een ijsgrot gaat bezoeken. Niets is zo vervelend als natte voeten als je moet wandelen.

Als je met een georganiseerde tour naar een gletsjer of ijsgrot gaat krijg je vaak bij aanvang van de tour een veiligheidshelm en stijgijzers te leen zodat je niet uit kunt glijden tijdens je wandeling in de grot. Mocht je onverhoopt toch vallen dan biedt de veiligheidshelm goede bescherming tegen de harde ondergrond.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren