Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Sólheimajökull is één van de vele uitloper van de Mýrdalsjökull gletsjer en ligt in het zuiden van IJsland op 160 kilometer van Reykjavik. Het enorme ijsveld van de Mýrdalsjökull gletsjer is de op vier na grootste gletsjer van IJsland en bedekt de beruchte Katla vulkaan. Iets ten westen van de Sólheimajökull ligt de beroemde Eyjafjallajökull vulkaan die in 2010 zijn laatste grote uitbarsting had. Door deze uitbarsting lag het vliegverkeer van Europa dagenlang plat door de grote hoeveelheid as die hierbij de lucht in werd geslingerd.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de Katla of de Sólheimajökull vulkaan plotseling gaan uitbarsten terwijl je een bezoek brengt aan de gletsjer. Door de grote hoeveelheid actieve vulkanen heeft IJsland een instituut dat alle vulkanische activiteiten in het land zorgvuldig in de gaten houden. Hierdoor weten ze precies welke vulkaan grote kans heeft om binnen enkele maanden uit te barsten.

De Sólheimajökull gletsjer is ongeveer twee kilometer breed en acht kilometer lang. Doordat de gletsjer zo groot is zie je hem bij helder weer liggen als je naar IJsland toe vliegt. Als je hem wilt spotten vanuit het vliegtuig moet je rechts uit de ramen van het vliegtuig kijken, dan zie je vanzelf een grote witte vlek tussen het grijs groene landschap. Helaas krimpt de gletsjer de laatste jaren hard door klimaatveranderingen, gemiddeld gezien krimpt de gletsjer met maar liefst 50 meter per jaar.

De Sólheimajökull gletsjer bezoeken

Van alle gletsjers in IJsland is de Sólheimajökull de makkelijkste gletsjer om te bezoeken dankzij de ligging vlakbij de ringweg nr. 1. Je hoeft geen grote stukken over onverharde wegen te rijden om bij de gletsjer te komen. Vanaf de ringweg is het nog slechts 10 minuten rijden over een geasfalteerde weg totdat je bij het parkeerterrein komt. Vanaf het parkeerterrein loop je binnen 15 minuten naar de voet van de gletsjer.

Door de laagdrempeligheid van de gletsjer is de Sólheimajökull gletsjer een populaire bezienswaardigheid in het zuiden van IJsland. Vanuit Reykjavik ben je er binnen ntwee uur en de gletsjer wordt dan ook veel gecombineerd met andere hoogtepunten in het zuiden van IJsland zoals de Skogafoss en Seljalandsfoss watervallen en de prachtige rotspartijen bij Dyrhólaey. Al deze bezienswaardigheden zijn in combinatie met een gletsjer bezoek binnen één reisdag te bezoeken.

Als je de Sólheimajökull gletsjer wilt gaan bekijken kun je vanaf de parkeerplaats naar de voet van de gletsjer wandelen. Deze wandeling duurt ongeveer 15 minuten. Eerst loop je langs een rivier waar het flink naar zwavel stinkt door de vulkanische activiteit van de Katla vulkaan die onder de gletsjer ligt. Even verderop loopt een pad schuin de helling op, als je dit pad volgt kom je uiteindelijk bovenop een berg uit waar je een schitterend uitzicht hebt over de gletsjer. Dit deel kun je nog prima zonder gids bezoeken omdat hier geen sneeuw en ijs ligt.

Doordat de Sólheimajökull gletjser zo toegankelijk is, is heel erg aantrekkelijk om zelf te gaan proberen om de gletsjer te gaan bewandelen. Toch wordt het in verband met de veiligheid sterk afgeraden om de gletsjer op eigen houtje zonder gids en professionele uitrusting te betreden. Als je de Sólheimajökull gletsjer wilt gaan beklimmen dien je dit altijd onder begeleiding van een ervaren gids, die weet alles van de gletsjer en de mogelijke gevaren.

Wandeltocht op de gletsjer in IJsland

Veiligheid op de gletsjer

Een gletsjer zit vol met gevaren doordat het ijs op een gletsjer smelt en de ijsmassa altijd in beweging is. Hierdoor kunnen grote delen ijs plotseling breken of afkalven. Door de bewegingen van de gletsjer kunnen er oppervlaktescheuren en veranderingen in de bovenste korst ontstaan of diepe kloven en brede spleten in het ijs komen. Deze spleten kunnen honderden meters diep zijn, daar wil je dus niet invallen. Maar dat zijn niet de enige gevaren die je tegen kunt komen tijdens een wandeling op een gletsjer. Je hebt ook kans om in drijfzand terecht te komen en er kunnen instabiele ijsgrotten en overstromingsgolven ontstaan op de gletsjer.

Als je op het ijs van een gletsjer wilt gaan lopen heb je een speciale uitrusting nodig. Zo dien je een helm op te hebben voor als je valt op het ijs en je hebt ijsbijlen en stijgijzers nodig om goed op het ijs te kunnen lopen en te klimmen. Als je een georganiseerde gletsjerwandeling boekt worden deze hulpmiddelen verstrekt door de aanbieder van de tour. Ook gaat er altijd een ervaren gids met je mee. Deze gidsen hebben een opleiding gehad en zijn altijd voorbereid op onvoorziene gebeurtenissen die op een gletsjer kunnen plaatsvinden.

Activiteiten en excursies op de Sólheimajökull gletsjer

Als je de Sólheimajökull gletsjer wilt gaan bezoeken zijn er diverse excursie mogelijkheden. Zo kun je een wandeling maken over de gletsjer, maar ook tours met sneeuwscooters of ijsklimmen behoren tot de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om de gletsjer te bezoeken tijdens een dagtour vanuit Reykjavik waarbij je ook enkele andere hoogtepunten van het zuiden van IJsland gaat bezoeken zoals de Skógafoss en Seljalandsfoss watervallen, het Vatnajökull National Park, het schitterende Black Beach Reynisfjara en/of de Jökulsárlón gletsjer lagoon met het schitterende Diamond Beach.

Hieronder hebben wij de beste excursies en activiteiten naar de Sólheimajökull gletsjer voor je op een rijtje gezet met links naar websites waar je de tours direct online kunt reserveren. Of neem een kijkje op deze website voor een overzicht van alle beschikbare excursies en activiteiten op de gletsjer. Zorg ervoor dat je altijd je excursies voor de Sólheimajökull gletsjer vooraf boekt omdat het aanbod beperkt is en de vraag naar de excursies groot. Hierdoor is het ter plaatse boeken vaak niet meer mogelijk, vooral in de vakantieperiodes zijn de beschikbare plekken snel volgeboekt.

Begeleide gletsjerwandeling op de Sólheimajökull gletsjer

Een wandeling over de Sólheimajökull gletsjer staat bij veel toeristen hoog op de bucketlist. Het is dan ook niet gek dat dit de meest populaire activiteit is bij de gletsjer. Een gletjserwandeling excursie start veelal op het parkeerterrein bij de gletsjer, tenzij je hebt gekozen voor een transfer vanuit Reykjavik, dan start je excursie in de hoofdstad en zit je eerst twee uur in de bus om bij de gletsjer aan te komen. Op het parkeerterrein krijg je van je gids je uitrusting en een uitgebreide veiligheidsinstructie. Daarna is het tijd om naar de gletsjertong te wandelen voor de wandeling over de gletsjer met behulp van stijgijzers en een pickel.

De excursie naar de gletsjer duurt meestal rond de drie uur waarvan je 1 uur op de prachtige uitloper van de Mýrdalsjökull gletsjer zelf aan het lopen bent. Tijdens je wandeling op de gletjer zie je schitterende ijsgrottunnels, een gletjerlagune en prachtige ijsformaties. De wandeling van het parkeerterrein naar de voet van de gletsjer duurt ongeveer 40 tot 50 minuten. Onderweg vertelt de gids je allerlei leuke weetjes over de gletsjer, de Katla vulkaan en het ijs op de gletsjer.

Let op, een wandeling over de gletsjer is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar en zwangere vrouwen. Om stijgijzers aan de wandelschoenen te bevestigen, is de minimale schoenmaat van de deelnemer aan de tour maat 35 en de grootste schoenmaat is 50. De wandelingen worden, mits het weer op de gletsjer het toelaat, dagelijks georganiseerd. Je hebt veelal de keuze uit een ochtend en middagwandeling.

Kosten van de gletsjerwandeling
Wil je een onvergetelijke wandeling gaan maken op de Sólheimajökull gletsjer? De begeleide gletsjerwandeling kost per 81 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar. Kinderen tussen de 8 en 15 jaar betalen 61 euro voor deze excursie. De prijs is inclusief het gebruik van een professionele uitrusting waaronder een helm, stijgijzers en ijsbijl. De gletsjerwandeling kun je online reserveren via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets.

Milieuvriendelijke tour op de gletsjer
Wil je liever een milieuvriendelijke tour? Dan kun je kiezen voor de iets duurdere gletsjerwandeling tour waar de gids je alles verteld over de invloed van klimaatverandering op het dramatische landschap van de gletsjer. Deze tour kun je reserveren via deze website en kost 101 euro per persoon.

Tour inclusief twee uur wandelen op de gletsjer
Vind je 1 uur wandelen op de gletsjer te weinig? Je kun ook kiezen voor een duurdere tour waarbij je 1,5 tot 2 uur rond kunt lopen op de gletsjer. Deze duurdere tour kost 105 euro per persoon en kan online gereserveerd worden via de website van GetYourGuide.

Klik hier om je gletsjerwandeling te reserveren

Gletsjerwandeling maken in IJsland

Gletsjerwandeling op de Sólheimajökull gletsjer vanuit Reykjavik

Wil je vanuit Reykjavik opgehaald worden en na de wandeling over de gletsjer weer afgezet worden bij je hotel? Dan kun je kiezen voor de wandeltocht op de gletsjer Sólheimajökull inclusief bustransfer vanuit Reykjavik. Op de terugweg maak je bovendien nog een korte tocht bij de Skógafoss en Seljalandsfoss watervallen.

Kosten van de tour inclusief transfer
De kosten voor deze excursie bedragen 116 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar. Kinderen tussen de 8 en 15 jaar betalen 87 euro voor deze excursie. De prijs is inclusief het gebruik van een professionele uitrusting waaronder een helm, stijgijzers en ijsbijl. De gletsjerwandeling inclusief vervoer vanuit Reykjavik kun je reserveren via de website van GetYourGuide of via deze link.

Klik hier om je gletsjerwandeling vanuit Reykjavik te reserveren

Dagtour naar Zuid IJsland inclusief hike op de gletsjer

Wil je de wandeling op de gletsjer combineren met de andere hoogtepunten van Zuid IJsland waaronder de zwarte stranden van Vik en de Skógafoss en Seljalandsfoss watervallen? Dan kun je een georganiseerde dagtour vanuit Reykjavik boeken waarbij je in één dag langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Zuid IJsland gaat bezoeken.

Er worden diverse tours aangeboden vanuit Reykjavik inclusief een wandeling over de gletsjer. Hieronder hebben wij de beste dagtours naar Zuid IJsland voor je op een rijtje gezet.

Van Reykjavík: dagtrip naar de zuidkust met gletsjerwandeling
Inclusief: Skógafoss, Seljalandsfoss en Gljúfrabúi watervallen, wandeling op de gletsjer, strand van Reynisfjara en Vík í Mýrdal
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 112 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Gletsjerwandeling en zuidkust tour vanuit Reykjavik
Inclusief: Skógafoss en Seljalandsfoss watervallen, wandeling op de gletsjer en het vliegtuigwrak van DC3 op Sólheimasandur
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 153 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: dagtrip naar de zuidkust en gletsjerwandeling
Inclusief: Skógafoss en Seljalandsfoss watervallen, zwarte zandstrand van Reynisfjara en wandeling op de Sólheimajökull gletsjer
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 136 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: zuidkust en gletsjerwandeltocht
Inclusief: Skógafoss waterval, zwarte zandstrand van Reynisfjara en wandeling op de Sólheimajökull gletsjer
Duur van de tour: 12 uur
Prijs per persoon: 136 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Vanuit Reykjavik: dagtocht naar het zuiden van IJsland
Inclusief: Skógafoss, Sólheimajökull (geen wandeling), Vík í Mýrdal, Black Sand Beach, Seljalandsfoss (fotohalte)
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 93 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren >>

Gletsjergrot in IJsland

IJsklimmen op de Sólheimajökull gletsjer

Vind je een wandeling over de Sólheimajökull gletsjer niet spannend genoeg? Dan kun je er ook voor kiezen om te gaan ijsklimmen op de Sólheimajökull gletsjer. Deze tour op één van de grootste gletsjers van IJsland is een beginners- of introductieniveau, er zijn dus geen speciale vaardigheden nodig waardoor de tour voor iedereen geschikt is. De tour is enkel niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen onder de 10 jaar.

Op de gletsjer kun je een eenvoudige ijsmuur beklimmen om hier de basisvaardigheden en technieken van ijsklimmen te leren. Hierna is het tijd voor het echte werk en krijg je de kans om op drie verschillende locaties op de gletsjer te klimmen waaronder een mooie muur of een gat, ook wel een mulan genoemd, waar je in kunt klimmen om vervolgens omhoog te klimmen.

Kosten van de ijsklimtour op de Sólheimajökull gletsjer
De unieke ijsklimtour op de schitterende Sólheimajökull gletsjer kost 183 euro voor volwassenen (18 jaar en ouder), voor kinderen tussen de 10 en 18 jaar oud kost de tour 148 euro. De ijsklim tocht kun je online reserveren via de website van GetYourGuide of via deze link.

De ijsklimtours worden, mits het weer op de gletsjer het toelaat, dagelijks georganiseerd om 9 uur in de ochtend. De tour duurt in totaal vier uur.

Klik hier om je ijsklim excursie op de Sólheimajökull te reserveren

Kajakken op de lagune bij de Sólheimajökull gletsjer

Ervaar de schoonheid van de Sólheimajökull gletsjer van heel dichtbij tijdens deze kajaktour van 1 uur op de Sólheimajökull gletsjerlagune. Vaar langs de ijsbergen, geniet van het omliggende landschap en het adembenemende uitzicht op Sólheimajökull.

De tour begint op het parkeerterrein bij de Sólheimajökull gletsjer. Hier krijg je een uitgebreide veiligheidsinstructie van de deskundige kajakgids. Daarna is het tijd om je droogpak aan te trekken en de basistechnieken van het kajakken te leren. Doordat de sit-on-top kajaks extreem gemakkelijk te besturen zijn hoef je geen eerdere kajakervaring te hebben. Na de uitleg van de gids is het tijd om te gaan varen op de lagune en de wereld van de ijsbergen te ontdekken.

Kosten van de kajak tocht bij de Sólheimajökull gletsjer
De kajaktour op de Sólheimajökull gletsjer kost 137 euro voor volwassenen en kinderen van 16 jaar en ouder, kinderen tussen de 12 en 15 jaar betalen 85 euro voor de kajaktour. De tour is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.

Je kunt je kajaktour online reserveren via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets. De tour wordt in de zomermaanden dagelijks georganiseerd waarbij je de keuze hebt uit een tour om half 10 of half 1.

Klik hier om je kajak tour bij de Sólheimajökull te reserveren

Sneeuwscooteravontuur op de Mýrdalsjökull gletsjer

Ben je gek op adrenaline? Dan is deze sneeuwscooter tocht over de gletsjer echt iets voor jouw! Rij over de schitterende sneeuwvelden van de majestueuze Mýrdalsjökull gletsjer en de Katla vulkaan. Geniet tijdens het rijden door de sneeuw van het panoramisch uitzicht op de zuidkust van IJsland.

De sneeuwscooter tocht over de gletsjer duurt twee uur waarbij je in totaal één uur op een sneeuwscooter rijdt. De tour begint in het Mýrdalsjökull-basiskamp. Ontmoet je gids en kleed je aan in een geïsoleerde overall. Stap dan aan boord van de gletsjervrachtwagen, speciaal aangepast om de steile bergweg te beklimmen die naar de rand van de gletsjer leidt. Zodra je de sneeuwscooters bereikt, krijg je een briefing van de gids over hoe je de sneeuwscooter veilig kunt bedienen voordat je aan de rit begint.

Daarna is het tijd om op de sneeuwscooter te stappen en de rit naar de top van de ijskap te gaan maken. Op de top heb je een geweldige uitzicht op de zuidkust van IJsland. Onder je voeten ligt de gigantische Katla vulkaan, verborgen onder de ijskap.

Kosten van de sneeuwscootertocht
De bijzondere sneeuwscooter tour over de Mýrdalsjökull gletsjer kost 214 euro per persoon (17 jaar en ouder). Kinderen tussen de 8 en 16 jaar betalen 161 euro voor de tour. Je kunt de tour eenvoudig online reserveren via de website van GetYourGuide.

Kinderen onder de 18 jaar en personen zonder geldig rijbewijs mogen alleen achterop de sneeuwscooter zitten, om de sneeuwscooter te kunnen besturen is een geldig rijbewijs nodig. De tour is inclusief een sneeuwscooterrit van 1 uur, een geïsoleerde overall tegen de kou, een helm, bivakmuts en transfer naar de gletsjer op een aangepaste gletsjertruck.

Klik hier om je kajak tour bij de Sólheimajökull te reserveren

Accommodatie in de omgeving van de Sólheimajökull gletsjer

Wil je in de buurt van de Sólheimajökull gletsjer gaan overnachten? Er is één guesthouse dat heel dichtbij de gletsjer ligt in het dorp Solheimahjaleiga, het Solheimahjaleiga Guesthouse. Je kunt hier overnachten in een standaard tweepersoonskamer met eigen badkamer of gedeelde badkamer, een driepersoonskamer of een familiekamer voor vier personen. De prijzen van het guesthouse beginnen bij 115 euro per nacht voor de goedkoopste kamer.

Op ongeveer 20 minuten van de gletsjer vind je het dorp Vik waar je een ruim aanbod van accomodaties kunt vinden waaronder het populaire hotel Vík í Mýrdal hotel. Klik hier voor het complete aanbod van hotels, appartementen en guesthouses in de regio van Vik.

Hoe kom je bij de Solheimajokull gletsjer?

De Solheimajokull gletsjer ligt 158 kilometer van de hoofdstad Reykjavik op ongeveer 2 uur rijden. Vanaf Vík í Mýrdal is het ongeveer 30 minuten rijden naar de gletsjer. De gletsjer ligt aan het einde van de zijweg van ringweg nummer 1, de doorgaande weg op IJsland. Hierdoor is de gletsjer voor vrijwel iedereen goed bereikbaar, ook als je niet over een 4×4 (huur)auto beschikt.

De afslag naar de zijweg Solheimajoluksvegur, ook wel te herkennen aan wegnummer 221, ligt tussen Skogar en Solheimar in. De afslag naar wegnummer 22 ligt vlak na de brug over het water. Vanaf de afslag in het nog ongeveer 4 kilometer rijden over een geasfalteerde weg totdat je bij het parkeerterrein (Sólheimajökull glacier parking lot) aankomt waar de georganiseerde gletsjerwandeling ook starten. De rit vanaf de ringweg naar het parkeerterrein duurt ongeveer 10 minuten.

Het grote parkeerterrein bij de gletsjer heeft weinig voorzieningen, er staan slechts een koffietentje met toiletten en enkele kantoren van aanbieders van gletsjerwandelingen. De eigenaren van het koffietentje organiseren ook andere activiteiten waardoor de koffietent niet altijd geopend is. Doordat de toiletten in het gebouw van het koffietentje zitten zijn deze niet altijd geopend. Vanaf het parkeerterrein kun je te voet naar de gletsjer wandelen of alleen een kijkje nemen bij het uitkijkpunt (glacier viewpoint) waar je een schitterend panoramisch uitzicht hebt over de Solheimajokull gletsjer. Dit uitkijkpunt ligt op 15 minuten lopen van de parkeerplaats.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online