Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]

Kamperen in IJsland

Ben je gek van kamperen? Dan zit je goed in IJsland. Veel reizigers kiezen voor kamperen tijdens hun rondreis over het eiland. Verdeelt over IJsland zijn er ongeveer 200 geregistreerde campings te vinden die meestal geopend zijn van begin juni tot half september. De campings worden vaak aangegeven op borden langs de kant van de weg met “Tjaldsvaedi”. Bij de diverse toeristen informatie centra in IJsland is een speciale brochure over de campings in IJsland verkrijgbaar. Neem ook eens een kijkje op onze pagina met de mooiste campings van IJsland.

Door te kamperen in IJsland beleef je het land op zijn best! Met je tent in de achterbak van je personenauto of 4×4 of met de camper reis je op je eigen tempo door het land en ga en sta je waar je maar wilt. Je kunt bovendien op veel plekken vrij kamperen. Dus heb je een schitterende plek gevonden waar je langer wilt blijven? Dan blijf je er gewoon overnachten! Met je tent of camper kun je op alle campings in IJsland overnachten, ook op gemarkeerde campingplaatsen in het wild. IJsland is dus een ideaal land voor een kampeervakantie!

Campings IJsland

Verdeelt over IJsland zijn er ruim 200 campings te vinden. Doordat IJslanders zelf ook gek zijn van kamperen zijn er campings in alle soorten en mate te vinden en kom je niets tekort tijdens je kampeertrip in IJsland. De meeste campings zijn voorzien van elektriciteit, (drink)water, toiletten en douche voorzieningen, maar er zijn ook campings die erg basic zijn en in feite een grasland zijn waarop je met een tent kunt overnachten. Op deze basic campings is er geen stromend water en stroom te vinden en zijn er geen douche mogelijkheden. Mocht je willen overnachten op zo’n basic camping, dan is het verstandig om een camping uit te kiezen die in de buurt van een openbaar zwembad of warmwaterbron ligt zodat je hier lekker kunt baden.

Vaak hebben de campings in IJsland geen vaste plaatsen maar mag je zelf je plek kiezen, hierdoor staan vaak de tenten en campers kris kras door elkaar. Verwacht geen luxe en grote campings zoals je wellicht kent van Spanje of Frankrijk. De campings in IJsland zijn vrij basic en voorzien in de basis behoefte die je nodig hebt tijdens een rondreis door IJsland. Maar daar staat tegenover dat veel campings omringd worden door betoverende natuur. Hou er wel rekening mee dat er in IJsland bijna geen bomen groeien, hierdoor kun je je tent niet goed beschut neerzetten op de camping. Het is slim om je tent pal naast je auto te plaatsen zodat je toch nog enigszins beschut staat met je tent.

Kamperen is een goede manier om de kosten van je rondreis in IJsland te drukken. Kamperen in IJsland is namelijk een stuk goedkoper dan overnachtingen in een hotel of hostel, vaak kun je al voor 10 euro per nacht per persoon overnachten op een camping. Als je wilt overnachten in Reykjavik ben je al gauw 70 tot 100 euro per nacht per kamer kwijt. In de rest van IJsland liggen de prijzen van een hotelkamer iets lager op gemiddeld 60 tot 90 euro per kamer.

Kamperen in IJsland

Kamperen met een tent of camper in IJsland?

Als je wilt gaan kamperen in IJsland heb je simpel gezegd twee opties. Je kunt gaan kamperen met een tent of met een camper. Beide zijn te huren in IJsland zelf en worden vaak compleet met alle toebehoren geleverd zoals een kookstel, gasfles en keukengerei. Dat scheelt je een hoop ruimte in je koffer. Wat voor jouw de beste keuze is, hangt af van je voorkeur voor comfort en je budget. De goedkoopste optie is de tent, maar daar lever je wel wat in qua comfort. Daarnaast scheelt kamperen met een tent en een huurauto je ook de nodige brandstof ten opzichte van de kampers. Vaak zijn de kampers in IJsland oudere versies die meer brandstof verbruiken.

Wil je per se met een camper IJsland gaan ontdekken? Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van kamper verhuur. De goedkoopste campers zijn personenauto’s of bestelbusjes waarbij je de achterbank en achterklep kunt ombouwen tot slaapplek. In de grotere en duurdere campers heb je de beschikking over een kleine (binnen) keukentje en vaste bedden waardoor je niet iedere avond je achterbank hoeft te verbouwen tot slaapplek.

De prijzen voor het huren van een camper in IJsland beginnen rond de 70 euro per dag in het laagseizoen voor een VW Caddy / Ford Transit Connect formaat. In het hoogseizoen liggen de prijzen van dit model rond de 120 euro per dag. De duurdere en luxere campers gaan richting de 150 tot 200 euro per dag.

Mag ik wild kamperen in IJsland?

Het is in IJsland op veel plekken toegestaan om vrij te kamperen in het wild. Maar er zijn wel strenge regels verbonden aan het vrij kamperen in IJsland. Voor het wildkamperen met een tent zijn de regels een stuk minder streng ten opzichte van het wild kamperen met een camper.

Voor een tent is het toegestaan om één nacht te overnachten in het wild als er geen camping in de buurt aanwezig is, tenzij de landeigenaar heeft aangegeven dat dit niet is toegestaan. Als je meer dan drie tenten hebt moet je toestemming hebben van de landeigenaar. Je mag ook wild kamperen als je een trekking aan het maken bent in de bergen, dit mag zowel in bewoond als onbewoonde gebieden. Tenzij aangegeven is dat het niet toegestaan is.

Het beste kun je kamperen op een speciale kampeerplek of camping zodat je zeker weet dat je niet illegaal bezig bent. Bovendien beschikt je op de camping veelal over stromend water en elektriciteit.

Kamperen in IJsland

Waar mag je niet vrij in het wild kamperen in IJsland?

Ondanks dat je op heel veel plaatsen wel mag wild kamperen, zijn er ook plekken in IJsland waar het niet is toegestaan om in het wild te overnachten. Over het algemeen gelden de volgende regels in IJsland op het gebied van wildkamperen. Deze gelden zowel voor kamperen met een tent als met een camper. Je mag wildkamperen in IJsland als je aan de volgende regels voldoet:

 • Je kampeert ver genoeg van de weg en bewoonde gebieden zoals dorpen, steden en woningen.
 • Je hebt toestemming nodig van de landeigenaar om te mogen overnachten op het stuk grond. Dit is vooral het geval in de buurt van huizen of boerderijen, als je langer dan één nacht op dezelfde plek wilt overnachten of je op landbouwgrond wilt overnachten.
 • Er mag geen officiële kampeerplek of camping in de buurt zijn. En dat kan lastig zijn aangezien er ruim 200 campeerplekken in IJsland te vinden zijn.
 • Je mag niet kamperen op stukken grond als de landeigenaar het vermoeden heeft dat kamperen de natuur beschadigt en/of het ecosysteem van IJsland in gevaar brengt.
 • Je mag niet kamperen op landbouwgrond, parkeerplaatsen, picknickplaatsen en wegen.

Op de onderstaande locaties in IJsland heb je toestemming nodig van de IJslandse autoriteiten of de landeigenaar om wild te mogen kamperen:

 • Dyrhólaey
 • Fjallabak
 • Grábrókargígar í Norðurárdal
 • Herðubreiðarfriðland
 • Ingólfshöfði
 • Op bepaalde plekken in het Vatnajökull National Park

Op onderstaande locaties is het niet toegestaan om in het wild te kamperen buiten de gemarkeerde campingplaatsen:

 • Skógafoss
 • Alafoss
 • Blábjörg á Berufjarðarströnd
 • Bláhvammur
 • Bringur i Mosfellsdal
 • Dimmuborgir
 • Hverfjall/Hverfell
 • Kattarauga
 • Kirkjugólf
 • Mývatn
 • Þingvellir National Park
 • Þrengslaborgir en omgeving
 • Þingvellir National Park
 • Seljahjallagil
 • Skógarfoss
 • Skútustaðagígar
 • Snæfellsjökull National Park
 • Ströndin við Stapa og Hellna
 • Teigarhorn
 • Vatnsfjörður
 • Vatnajökull National Park:
  • niet in Jökulsárgljúfur
  • niet in de buurt van de actieve Askja vulkaan, Hoffellssværði, Heinabergssvæði, Skaftafellsheiði, Bæjarstaðarskógur en Morsárdalur
  • in de bergen van Skaftafell

  Camperen met een tent in IJsland

  Tips voor kamperen in IJsland

  Wil je gaan kamperen tijdens je vakantie in IJsland? Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo maak je je kampeertrip in IJsland onvergetelijk!

  Zijn kampvuren toegestaan in IJsland?
  Het is niet toegestaan om een kampvuur te maken als je aan het kamperen bent in IJsland. Wel mag je koken met een gasfles. Heb je een camper of kampeeruitrusting gehuurd? Dan zit er vaak een gasfles bij met een kookstel waarop je kunt komen. Voor het geval je zelf je kampeer uitrusting meeneemt tijdens je vakantie in IJsland is het verstandig hier rekening mee te houden.

  Wordt het ‘s nachts koud in IJsland?
  In de nacht kan de temperatuur in IJsland flink dalen. Hou hier dus rekening mee. Zorg bijvoorbeeld voor een dikke pyjama, muts en/of sjaal of een dikke slaapzak als je zelf je kampeerspullen meeneemt.

  Neem een slaapmasker mee, ook in de zomer
  Ga je in de zomer naar IJsland toe voor vakantie? Dan is het aan te raden om een slaapmasker mee te nemen. In juni en juli wordt het vrijwel niet donker in IJsland. Vooral als je een lichte slaper bent is het handig om een slaapmasker mee te nemen zodat je geen last hebt van het licht ’s nachts.

  Huur je camper of tent ruim van tevoren
  Vooral in het hoogseizoen is het door de populariteit erg lastig om last minute een tent of camper te huren of een kampeerplek te krijgen op één van de vele campings in IJsland.

  Overweeg een camping card
  Ben je van plan om lang te gaan kamperen in IJsland? Dan kan de camping card een budgetvriendelijke optie zijn. Op deze website lees je alles wat je moet weten over de camping card in IJsland en welke campings in IJsland bij de kaart zijn aangesloten.

  Check op de camping van je keuze open is
  Vooral als je buiten het hoogseizoen reist in IJsland is het slim om te controleren of de camping waar je wilt gaan overnachten open is. Diverse campings sluiten hun deuren in het laagseizoen waardoor het in sommige gebieden lastig kan zijn om een slaapplek te vinden. Soms kun je wel blijven slapen op een camping die gesloten is, maar de faciliteiten zoals het sanitair zijn niet open. Op deze website kun je een lijst vinden met campings in IJsland die het hele jaar geopend zijn.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden