Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Noordoost-IJsland

Askja vulkaan

In het Dyngjufjöll-gebergte, een afgelegen deel van de centrale hoogvlakte van IJsland in het noord-oosten van het land ligt de actieve Askja vulkaan. De naam Askja, kom of krater in het IJslands, verwijst naar de komvormige kraters die omgeven worden door het Dyngjufjöll-gebergte. De bijzondere bergen in dit gebergte rijzen ruim 1510 meter boven het landschap uit.

Naast de actieve vulkaan ligt het kratermeer Öskjuvatn dat ontstaan is enkele jaren na de grote eruptie van de Askja in 1875. Het meer heeft een oppervlakte van 11 vierkante kilometer en is met 217 meter het diepste meer van IJsland. Naast het enorme kratermeer van Öskjuvatn ligt ook de kleine explosiekrater Víti waar ook een meer in te vinden is. Deze krater heeft een doorsnee van 150 meter en is gevuld met warm naar zwavel ruikend water. Hier kun je als je dat wilt een duik nemen.

De omgeving van de vulkaan heeft een indrukwekkende geologie en staan bekend als één van het meest extreme landschap van IJsland. In de maanlandschappen werden in de jaren 60 de beroemde astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins opgeleid voor hun reis naar de maan. De Askja vulkaan zelf bestaat uit een komvormige krater die is gevormd door de vulkanische activiteit. De enorme krater van de Askja vulkaan is centraal gelegen in het bergmassief Dyngjufjöll. Dit is een vulkanische bergketen in het lavaveld Odadahraun en is gelegen in de IJslandse hooglanden. De Dyngjufjöll bergketen is gelegen tussen de gletsjerrivieren Skjalfandafljot in het westen en Jokulsa a Fjollum in het oosten en ligt ongeveer 15 kilometer ten noorden van Vatnajokull.

Askja vulkaan in IJsland

De vulkaan Askja bezoeken

Het gebied waarin de Askja statovulkaan ligt is slechts enkele maanden van het jaar toegankelijk doordat er alleen maar onverharde wegen in het gebied lopen. Door de neerslag en sneeuw zijn deze wegen grote delen van het jaar niet toegankelijk. Ook kun je alleen met een 4×4 wagen bij het parkeerterrein komen vanuit waar je naar de vulkaan kunt wandelen.

Vergeet vooral niet tijdens je bezoek aan de Askja vulkaan om een wandeling te maken over de hellingen van de krater. Het is een eenvoudige wandeling van ongeveer een half uur tot drie kwartier. De wandeling brengt je naar de explosiekrater Víti (hel) aan de rand van het Öskjuvatn meer. Dit meer heeft een bijzondere melkachtige blauwe kleur en je kunt er in zwemmen. Het water in het meer heeft een variabele temperatuur, maar gemiddeld is de temperatuur zo’n 30 °C. Niet verkeerd om en duik in te nemen!

Vanaf de camping Dreki loopt er een mooie wandeling naar het meer naast de Askja. Deze wandeling duurt ongeveer 6 tot 7 uur en brengt je ook langs het kleinere Víti meer dat is ontstaan na een explosie van de vulkaan. Deze route staat vaak niet aangegeven op de kaarten van het gebied, maar is goed gemarkeerd ter plekke. De wandeling is niet geschikt voor onervaren wandelaars omdat er regelmatig steile stukken in het traject voorkomen.

The Askja Trail wandeltocht

Liefhebbers van hikes en lange wandeltochten kunnen de Askja Trail gaan wandelen. Deze route brengt je in 5 dagen vanaf Herðubreiðarlindir naar de Svartárkot-farm. Overnachten kan in de hutten op de route die je van te voren dient te reserveren.

Het startpunt van de route bij Herðubreiðarlindir is bereiken via de gravelweg F88. De Svartárkot-farm ligt in de Bárðardalur vallei aan de Sprengisandur F26. Meer info over deze route is te vinden op deze website.

De route is als volgt:
Dag 1: van Herðubreiðarlindir naar de Bræðrafell-hut.
Afstand: 17-19 km
Aantal hoogtemeters: 240 m
Gemiddelde wandeltijd: 5-6 uur

Dag 2: van Bræðrafell-hut naar de Dreki-hut
Afstand: 18-20 km
Aantal hoogtemeters: 60 m
Gemiddelde wandeltijd: 6-7 uur

Dag 3: van Dreki-hut over de Askja naar de Dyngjufell-hut
Afstand: 19-20 km
Aantal hoogtemeters: 500 m
Gemiddelde wandeltijd: 8-10 uur

Dag 4: van Dyngjufell-hut naar de Botni-hut
Afstand: 20-22 km
Aantal hoogtemeters: alles afdalen
Gemiddelde wandeltijd: 6-8 uur

-Dag 5: van Botni-hut naar de Svartárkot-farm
Afstand: 15-16 km
Aantal hoogtemeters: alles afdalen
Gemiddelde wandeltijd: 5-6 uur

Askja vulkaan in IJsland

Uitbarstingen van de Askja vulkaan

Tot de enorme uitbarsting van 29 maart 1875 was de Askja vrijwel onbekend voor de IJslanders. Op deze beruchte dag begon de vulkaan aan een gigantische eruptie waarbij er ongeveer 20 miljard m³ aan puin de lucht in gelanceerd. De asregen die hierbij vrij kwam vergiftigde het land in het oostelijke fjordengebied van en doodde een groot gedeelte van het vee. De as van deze eruptie, ook wel ‘tefra’ genoemd, waaide daarnaast ook nog overzees naar Noorwegen en Zweden.

De laatste eruptie van de Askja vulkaan was in 1961. In 2007 is er nog een officiële waarschuwing geweest voor mogelijke vulkanische activiteit naar aanleiding van enkele aardbevingen. De toegenomen seismische activiteit bevond zich ten noordoosten van de hoofdvulkaan, nabij de Herðubreið. Maar na uitgebreid onderzoek werd de waarschuwing later weer ingetrokken.

Begin april 2012 merkte men op dat het nabijgelegen kratermeer al volledig ijsvrij was. Normaal gesproken gebeurt dit pas in juni of juli. Men had daardoor het vermoeden dat de geothermische activiteit binnenin de vulkaan het meer opwarmde. Maar van een uitbarsting is het niet gekomen. Sinds augustus 2021 is bekend dat de bodem rondom de vulkaan aan het stijgen is, wat op een aanstaande uitbarsting kan duiden. Er is officieel een “onzekerheidsfase” aangewezen waardoor bezoekers extra alert moeten zijn tijdens een bezoek aan de vulkaan.

Bezienswaardigheden in de omgeving

Naast de Askja vulkaan zijn er nog diverse bezienswaardigheden in deze regio te vinden. Als je vanaf de Askja vulkaan terugreist naar Mývatn is het een absolute aanrader om Herðubreiðarlindir te bezoeken. Hier stroomt kraakhelder water uit de warmwater bronnen in een oude lavastroom. Doordat het water hier vol zit met waardevolle mineralen is de bodem erg vruchtbaar en is de vegetatie in deze omgeving erg mooi en groen.

In het Dyngjufjöll gebergte rondom de Askja omringt ligt ook de indrukwekkende Drekagil, ook wel bekend als de Drakenkloof. Daarnaast liggen niet ver van de vulkaan nog twee andere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Dit zijn de warme gletsjergrotten van Kverkfjöll en de tafelberg Herðubreið.

Askja vulkaan in IJsland

Hoe kom je bij de Askja vulkaan?

Je kunt op diverse manieren naar de Askja vulkaan reizen. Maar ongeacht welke route je kiest, je hebt altijd een terreinwagen nodig. Let er ook op dat je met een volle tank richting de vulkaan rijdt want in het afgelegen gebied kom je niet snel een tankstation tegen. Ook moet je er rekening mee houden dat de wegen in dit gebied meestal alleen drie tot vier maanden in het jaar geopend zijn, van eind juni tot begin oktober.

Heb je geen terreinwagen maar wil je toch graag de Askja vulkaan gaan bezoeken? Dan kun je ervoor kiezen om een terreinwagen voor één dag te reserveren voor het maken van een dagtrip. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Sunnycars. Of neem een kijkje op onze autohuren in IJsland pagina voor meer informatie over het huren van een auto in IJsland.

De meest avontuurlijke manier is de route F88 waarbij je via een puinweg naar de vulkaan rijdt. Via deze route moet je diverse rivier doorsteken maken. Een andere route naar de Askja vulkaan gaat via de rondweg 1 naar weg 901 om vervolgens over de bergweg F905 te gaan. Vervolgens reis je verder via de F910 naar Drekagil, op deze route dien je twee rivieren te doorkruizen met je terreinwagen. Vanaf Drekagil rij je 8 kilometer over de bergweg F894 naar de parkeerplaats in Vikraborgir,

Veilig reizen op een F-weg in IJsland

Als je naar de Askja vulkaan reist moet je over diverse F-wegen rijden. Deze zogenaamde hoogland routes kunnen soms een uitdaging zijn om te rijden. Door invloed van het seizoen kunnen sommige delen van de wegen niet of slecht te berijden zijn. Check daarom altijd voor vertrek of de route op www.road.is die je wilt gaan rijden open is en wat de weerverwachtingen zijn. Koop op een gedetailleerde wegenkaart zodat je altijd in staat bent om een alternatieve route te plannen. Zorg verder voor voldoende eten en drinken zodat je, mocht dat nodig zijn, minimaal 2 dagen kunt overleven in de wildernis.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online