Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Noord-IJsland

Dettifoss waterval

In het noordoosten van IJsland ligt de imposante Dettifoss waterval. De waterval is één van de grootste watervallen van IJsland en is terug te vinden in veel toplijsten van “de mooiste watervallen ter wereld”. In totaal is de waterval maar liefst 45 meter hoog en 100 meter breed waardoor de waterval zeer imposant als je aan de rand van de waterval staat.

De waterval heeft een gemiddeld stroomvolume van 193 kubieke meter per seconde waarmee de Dettifoss de krachtigste waterval is van heel Europa. En dat zorgt voor een hoop kabaal! Als je vanaf het parkeerterrein naar de waterval wandelt hoor je het water al van ver donderen. Naarmate je dichterbij komt, wordt het geluid van het donderende water alleen maar harder en harder totdat je oog in oog staat met de indrukwekkende waterval. Vlakbij Dettifoss liggen de Selfoss en Hafragilfoss watervallen die je prima kunt combineren tijdens je bezoek aan de Dettifoss waterval.

Waterval in het Vatnajökull nationaal park

De Dettifoss waterval ligt in de 206 kilometer lange Jökulsá á Fjöllum rivier. De Jökulsá á Fjöllum rivier komt vanuit de Vatnajökull gletsjer en mondt uit in de Noordelijke IJszee. Deze enorme gletsjer ligt binnen het Vatnajökull nationaal park, het 2e grootste nationale park van Europa. Voordat het water in de zee uitmondt stroomt het eerst nog door de 100 meter hoge en 500 meter brede 25 kilometer lange Jökulsárgljúfur-canyon waar de Dettifoss waterval onderdeel van uitmaakt. Doordat het water in de rivier verzadigd is met sediment en klei vanuit de gletsjer heeft het water een unieke grijswitte kleur.

De machtige waterval van Dettifoss ligt in het noordelijke deel van het Vatnajökull National Park, ten oosten van Akureyri, de grootste stad in het noorden van IJsland en op ongeveer 80 kilometer rijden ten noorden van Lake Myvatn. De walvissafari hoofdstad Husavik ligt op ongeveer 90 kilometer ten noord westen van de Dettifoss waterval. De Dettifoss ligt in een uniek gebied met spectaculaire geologie. Hier vind je onder andere vele lavavelden, kraters en het meer van Myvatn. Ten noorden van de Dettifoss waterval ligt de kloof van Ásbyrgi, een enorme hoefijzer vormige kloof die begroeid is met groene begroeiing.

Als je de waterval van Dettifoss wil bezoeken buiten de zomermaanden juni, juli en augustus is het verstandig om te checken wat de weer- en wegomstandigheden zijn bij de Dettifoss en Selfoss waterval. Met name in de lente en herfst kan de toegankelijkheid van het gebied per dag verschillen en kan het zelfs voorkomen dat er nog sneeuw in het gebied ligt.

De Dettifoss waterval in IJsland

De Dettifoss in de winter bezoeken

De Dettifoss is in de wintermaanden helemaal indrukwekkend als het landschap rondom de waterval is bedekt met een dikke laag sneeuw. De waterval is echter moeilijk bereikbaar in de wintermaanden waardoor het een hele onderneming kan zijn om bij de waterval te komen. Zelfs begin mei kan het gebied nog bedekt zijn met een laag sneeuw. Check daarom altijd vooraf de weersvoorspellingen als je dit gebied van IJsland wilt gaan bezoeken.

In de wintermaanden tijdens sneeuwval is de weg 862 naar de waterval onbegaanbaar en wordt deze ook niet sneeuwvrij gehouden. Pas als sneeuwschuivers de weg vrij hebben gemaakt wordt de weg geopend. De onverharde 864 weg naar de waterval is in de wintermaanden zelfs volledig afgesloten. Mocht je in de wintermaanden de waterval willen bezoeken dan is het aan te raden om de begaanbaarheid van de wegen in de regio te controleren via Vatnajokulsthjodgardur.is of Road.is.

Watervallen in de buurt van de Dettifoss

De Dettifoss waterval ligt in een gebied dat rijk is aan watervallen. Vlak voor de Dettifoss waterval op ongeveer 1 kilometer stroomopwaarts ligt de Selfoss waterval. Deze waterval is minder indrukwekkend dan de Dettifoss. De Selfoss waterval is slechts 11 meter hoog maar wel net zoals de Dettifoss ruim 100 meter breed en bestaat eigenlijk uit tientallen kleinere watervallen die samen 1 waterval vormen. Vlakbij de Selfoss waterval ligt een uitkijkpunt vanwaar je een prachtig zicht hebt op de Selfoss waterval.

Circa 2 kilometer stroomafwaarts van de Dettifoss ligt de 27 meter hoge Hafragilsfoss waterval. Als je vanaf de westzijde van Dettifoss richting de Hafragilsfoss waterval loopt, zie je aan de oostzijde een door het water blootgelegde lavagang liggen.

Hoe kom je bij de Dettifoss waterval?

De Dettifoss waterval ligt op ongeveer 45 minuten rijden vanaf het Myvatn meer en het stadje Reykjahlid. Er gaat geen openbaar vervoer naar Dettifoss, dus je bent aangewezen op eigen vervoer of een georganiseerde trip naar de waterval.

Als je een eigen huurauto in IJsland hebt kun je de waterval via twee wegen bereiken, weg 862 en 864. De in 2011 afgeronde asfaltweg 862 is de beste en meest gekozen route en via deze weg kom je aan de westelijke oever van de waterval. Vanaf de ringweg 1 tussen Myvatn en Egilsstadir kun je deze weg nemen. Doordat de weg 862 de beste en meest gekozen route naar de waterval is, in het aan de westkant van de waterval het drukst.

Het is ook mogelijk om de waterval via de oostelijke oever te bereiken via een grindweg die bekend staat als route 864. Deze onverharde weg was voorheen een F-weg en is niet toegankelijk met de meeste huurauto’s, tenzij je vierwielaandrijving hebt. Het kan voorkomen dat deze weg afgesloten is in verband met de slechte staat van de weg.

De weg 862 eindigt bij een vrij groot parkeerterrein waar je toiletten en een paar informatieborden kunt vinden. Vanaf dit parkeerterrein is het ongeveer 500 meter lopen naar de Dettifoss waterval en 600 meter naar de Selfoss waterval. Bij deze parkeerplaats aan de westelijke oever heb je toiletten en een paar informatieborden. Aan de oostzijde van de waterval is ook een parkeerterrein te vinden met minimale faciliteiten, maar dit onverharde parkeerterrein is een stuk kleiner dan die aan de westzijde van de waterval.

De Diamond Cirle van IJsland

De Dettifoss waterval maakt deel uit van de bekende Diamond Circle, een populaire toeristische route rond Húsavík en het meer van Myvatn in Noord-IJsland. De vier hoogtepunten op de Diamond Circle route zijn de Dettifoss waterval, het meer van Mývatn (Lake Mývatn), de Ásbyrgi Canyon en de stad Húsavík.

Naast de Golden Circle route is dit de 2e bekende route van IJsland maar toch wordt deze minder bezocht dan de Golden Circle. Dit komt vooral doordat de hoogtepunten van de Diamond Cirle aan de oostelijke zijde van het eiland te vinden zijn en niet vlakbij de hoofdstad Reykjavik.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online