Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]

Noorderlicht in IJsland: Waar en wanneer te zien?

Het noorderlicht, ook wel bekend als Aurora Borealis of het poollicht, is één van de mooiste natuurverschijnselen op aarde en het is dan ook niet gek dat het bekijken van dit unieke schouwspel bij veel mensen hoog op de bucketlist staat. Maar waar moet je zijn in IJsland om het noorderlicht te kunnen zien? Wanneer is de beste tijd om het noorderlicht in IJsland te bekijken? En hoe maak je het beste foto’s van het Aurora Borealis? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer informatie over het noorderlicht op IJsland lees je in dit uitgebreide “Noorderlicht in IJsland spotten” artikel.

IJsland is één van de beste plekken op aarde waar je het schitterende noorderlicht kunt aanschouwen. Maar liefst 280 dagen per jaar is het mogelijk om in Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, het poollicht te zien. De kans op het noorderlicht is het grootst in de winterperiode van oktober tot maart. Doordat in de winter de nachten langer zijn en er minder waterdamp in de hemel is die het zicht vertroebelt, is de kans om het noorderlicht te zien vele malen groter in de koude wintermaanden. Het is echter ook mogelijk om met veel geluk het noorderlicht in augustus tot april te kunnen spotten.

Kirkjufell in IJsland

Wanneer kun je het Noorderlicht in IJsland zien?

De beste periode om het Noorderlicht te zien tijdens je vakantie in IJsland is gedurende de maanden september tot en met maart tussen 22:00 en 03:00 uur. De allerbeste maanden waarop je de meeste kans hebt om het te zien zijn november tot en met februari. Gedurende deze maanden is het erg donker in IJsland waardoor je al vroeg in de avond het noorderlicht kunt spotten als je geluk hebt. Het enige nadeel van deze maanden is dat het weer soms extreem slecht kan zijn en er een grote hoeveelheid wolken in de lucht is waardoor je niets van het noorderlicht kunt zien.

Statistisch gezien zijn ook de dagen rondom de equinox (ieder jaar rond 22 september) goede dagen om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Daarnaast is ook de maand maart statistisch gezien een goede maand voor noorderlicht spotters. In deze periode vinden er relatief gezien veel uitbarstingen van de zon plaats en is er dus een grote kans om het noorderlicht in IJsland te spotten. Nadeel van de maand maart is wel dat de nachten wat korter zijn ten opzichte van november, december en januari.

De beste plaats en tijd om het noorderlicht in IJsland te zien

Helaas is er geen garantie te geven dat je het noorderlicht gaat zien als je in de juiste maanden in IJsland aanwezig bent. De omstandigheden moeten precies goed zijn wil je het noorderlicht tijdens je reis in IJsland kunnen spotten. Je moet dus een beetje geluk hebben om het noorderlicht in IJsland te kunnen zien.

Zo heb je kans om een spectaculaire noorderlichtshow mee te krijgen wanneer je in Reykjavík loopt en een andere dag kun je met een speciale bus tour op pad zijn en krijg je de hele nacht geen stukje noorderlicht te zien. Gelukkig is er altijd de volgende dag weer een kans. En je kunt het geluk een beetje afdwingen door rekening te houden met een aantal belangrijke condities en voorwaarden die moeten gelden om het noorderlicht te kunnen zien.

De belangrijkste voorwaarde om het noorderlicht in IJsland te kunnen zien is dat het donker moet zijn. Je kunt daarom het beste vanaf ongeveer 22:00 uur tot ongeveer 03:00 uur naar de lucht gaan kijken in de hoop dat je het noorderlicht spot. Het beste kun je een locatie opzoeken met zo weinig mogelijk lichtvervuiling. gelukkig zijn die plekken in IJsland goed te vinden, op nog geen 30 minuten rijden van de drukke hoofdstad Reykjavik vind je al genoeg plaatsen waar het pikdonker is en je weinig tot geen last hebt van lichtvervuiling. Zelfs in Reykjavik is er vrij weinig lichtvervuiling en kun je het noorderlicht als je geluk hebt spotten vanuit je hotelkamer.

Een belangrijk ander punt voor de aanwezigheid van het noorderlicht is zonneactiviteit. Het noorderlicht ontstaat namelijk doordat er elektrisch geladen deeltjes van de zon de ruimte in worden geslingerd. Zodra deze elektrisch geladen deeltjes in aanraking komen met de atmosfeer van de aarde worden er lichtdeeltjes gecreëerd die wij in de lucht kunnen zien als het noorderlicht. Hoe meer zonneactiviteit er is, hoe intenser het noorderlicht in de lucht is. Soms is het licht blauw, rood, groen of blauw of een combinatie van deze kleuren. Als het Noorderlicht te zien is in de lucht kan het minuten lang stil staan waardoor je één grote groene gloed in de lucht ziet. Maar het is ook mogelijk dat er verschillende vormen en bewegingen van licht te zien zijn en je een minuten lange of uren durende voorstelling van dansend licht te zien krijgt.

Tot slot is het ook belangrijk dat het onbewolkt is als het noorderlicht actief is. Het noorderlicht vindt op zo’n 100 kilometer van het aardoppervlak plaats, wolken hangen een heel stuk lager waardoor bewolking het zicht op het poollicht kan blokkeren.

Het Noorderlicht in IJsland

Handige tips om het noorderlicht in IJsland te kunnen zien

Wil jij het noorderlicht tijdens je vakantie in IJsland kunnen bewonderen? We zetten alle tips nog even op een rijtje zodat je meer kans hebt om het magische poollicht in IJsland te kunnen aanschouwen.

  • Hoe noordelijker hoe beter het noorderlicht in IJsland te zien is
  • Ga in de wintermaanden, in de zomermaanden is er weinig kans op het noorderlicht
  • Hoe hoger je staat hoe beter het noorderlicht te zien is
  • Hoe donkerder het is, hoe beter je het noorderlicht kunt spotten in de lucht. Ga dus naar een plek met weinig lichtvervuiling
  • Zorg voor een goede camera en ken de functies voor fotograferen in het donker om de mooiste plaatjes van het noorderlicht te kunnen schieten. En vergeet geen statief mee te nemen omdat je met een lange sluitertijd moet werken om het noorderlicht optimaal te kunnen fotograferen
  • Zorg dat je goed bent aangekleed, het kan namelijk uren duren voordat het noorderlicht zich aan de hemel laat zien

Noorderlicht voorspellingen

Het is onmogelijk om het noorderlicht nauwkeurig te voorspellen, maar door het meten van de geomagnetische activiteit is het wel mogelijk om aan te geven wanneer de kans groot is om het noorderlicht te kunnen zien. De geomagnetische activiteit wordt gemeten aan de hand van de ‘Kp-index’. Hoe hoger de Kp-index, des te beter zijn de kansen om het noorderlicht in de lucht boven IJsland waar te nemen. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe hoger het Kp-index getal moet zijn om het noorderlicht te kunnen zien. In IJsland hoeft het Kp-index getal niet bijzonder hoog te zijn, zelfs bij een lage waarde zoals 3 kun je het noorderlicht al zien met een beetje geluk. Maar meestal is het noorderlicht pas echt goed te zien met het blote oog bij waarden boven de 4, dan nemen de kansen op het zien van het noorderlicht flink toe. Waarden van 8 of hoger zijn zeer zeldzaam, zelfs in IJsland.

Heb je geen zin om de hele avond naar de lucht te moeten staren in de hoop het noorderlicht te zien? Dan kun je de noorderlicht verwachtingen in de gaten houden. Zo kun je onder andere op de website van het IJslandse Meteo Office een Aurora forecast bekijken waarop te zien is hoe groot de kans is dat het noorderlicht in de avond en nacht te aanschouwen is. Ook op auroraforecast.is is een actueel en overzichtelijk weerbericht te vinden waarop de noorderlicht verwachten voor de komende drie dagen te zien is. Op de website van swpc is een 30 minuten verwachting te zien van de aurora borealis.

Staat de noorderlicht verwachting op cijfer 4 of hoger dan is er een grote kans dat je het noorderlicht in de avond in de lucht te zien krijgt. Echter is het geen garantie dat je het noorderlicht ook daadwerkelijk te zien krijgt bij een hoge noorderlicht forecast. Wolken in de lucht kunnen het zicht naar het noorderlicht blokkeren waardoor je niets te zien krijgt.

Handige noorderlicht apps

Naast websites met de noorderlicht verwachtingen zijn er ook verschillende handige apps voor je telefoon die voorspellen waar en wanneer je het noorderlicht het beste kunt waarnemen. Bij veel van deze apps kun je de locatie opgeven waar je bent en krijg je relevante informatie op welke dagen en tijdstippen de kans het grootst is dat je het noorderlicht op IJsland kunt zien.

De onderstaande apps kunnen wij je aanbevelen maar voor het meest actuele aanbod aan noorderlicht apps kun je het beste zoeken in de App store van Apple of Google op de term Aurora forecast of northern light forecast.

My Aurora Forecast
Deze app geeft noorderlicht voorspellingen per locatie en geeft vervolgens aan wat de beste locatie is om het noorderlicht te bekijken. Je kunt de app ook zo instellen dat je push notificaties ontvangt als het noorderlicht actief is.

Northern Eye Aurora Forecast
Ook bij deze app kun je opgeven waar je zit en krijg je een lange termijn voorspelling te zien met de kansen waarop de kans op het noorderlicht het grootst is. Ook in deze app is het instellen van push berichten een optie zodat je het noorderlicht bijna niet kan missen.

NoorderlichtApp
Deze app is Nederlandstalig en geeft naast informatie over het noorderlicht ook tips wanneer en waar je het noorderlicht het beste kunt waarnemen.

Noorderlicht in IJsland bekijken

Noorderlicht tours in IJsland

Wil je het noorderlicht in IJsland gaan bewonderen? In IJsland zijn er tal van touroperators die gespecialiseerd zijn in het organiseren van noorderlicht tours in de wintermaanden. Tijdens deze tours ga je met een touringcar of boot naar afgelegen locaties ver weg van stadslichten om zo de beste kans te hebben om het noorderlicht te zien. Deze tours worden vaak geleid door ervaren gidsen die de beste plekjes kennen en kennis hebben van de weersomstandigheden en zonneactiviteit zodat je de meeste kans hebt om het bijzondere natuurspektakel te aanschouwen.

Hieronder hebben we de beste noorderlicht tours met de bus, quad, auto of boot in IJsland voor je op een rijtje gezet. Voor meer noorderlicht tours kun je ook een kijkje nemen op deze pagina.

Noorderlicht bustour vanuit Reykjavik
Duur van de tour: 4 uur
Prijs per persoon: 58,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Vanuit Reykjavik: noorderlicht boottocht
Duur van de tour: 2 uur
Prijs per persoon: 80,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Vanuit Reykjavik: Combicruise walvissen spotten en noorderlicht
Duur van de tour: 6 uur
Prijs per persoon: 154,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Premium noorderlicht tour met kleine groep vanuit Reykjavik
Duur van de tour: 4 uur
Prijs per persoon: 87,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Noorderlicht Minibus Tour met kleine groep
Duur van de tour: 4 uur
Prijs per persoon: 99,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Vanuit Reykjavik: Noorderlicht Tour met warme chocolademelk
Duur van de tour: 4 uur
Prijs per persoon: 120,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Reykjavik: Gouden Cirkel & Noorderlicht 4×4 Tour
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 196,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Noorderlicht ervaring per Superjeep vanuit Reykjavik
Duur van de tour: 4 uur
Prijs per persoon: 205,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Vanuit Reykjavik: excursie Blue Lagoon en noorderlicht
Duur van de tour: 8 uur
Prijs per persoon: 210,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Privétour Noorderlicht in IJsland
Duur van de tour: 4 uur
Prijs per groep van max 5: 550,- euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Aurora Basecamp: nachtelijke observatietour noorderlicht
Duur van de tour: 1,5 uur
Prijs per persoon: 28 euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Aurora Basecamp inclusief transfer
Duur van de tour: 1,5 uur
Prijs per persoon: 90 euro
Klik hier om deze tour te boeken >>

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online