Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Langjökull ijsgrot is te vinden in de Langjökull gletsjer, de op één na grootste gletsjer van IJsland. De gletsjer ligt in het binnenland van IJsland, in het westen van het land en heeft een oppervlakte van 953 vierkante kilometer. De Langjökull gletsjer is de gletsjer die het dichtst bij Reykjavik ligt en is daarom populair onder toeristen voor een gletsjerwandeling of het bezoeken van een gletsjergrot.

In tegenstelling tot de andere ijs- en gletsjergrotten in IJsland zijn de indrukwekkende tunnels van de Langjökull ijsgrot niet ontstaan door de natuur, maar door mensen in de gletsjer uitgehouwen. De grot is de grootste ijsgrot ooit die door mensenhanden is gemaakt en is maar liefst 550 meter lang en bereikt een diepte van 30 meter. Er is zelfs diep in de gletsjer een heuze kapel gemaakt waar het mogelijk is om te trouwen. Deze ruimte is ook gebruikt als onderdeel van het Secret Solstice Festival waarbij er concerten werden gehouden in de gletsjertunnel van de ijsgrot.

Een normale ijsgrot die door de natuur is ontstaan zit altijd laag aan de rand van een gletsjer en is hierdoor erg onstabiel. Maar de Langjökull ijsgrot is heel hoog in de gletsjer gemaakt waardoor de tunnels van de ijsgrot erg stabiel zijn. Hierdoor is de kunstmatig gemaakte ijsgrot het hele jaar door te bezoeken. Om in de langste kunstmatige ijstunnel ter wereld te komen moet je in een speciaal voertuig stappen. Deze verbouwde vrachtwagen met 16 wielen is speciaal gemaakt om het wilde gletsjergebied te kunnen betreden.

Langjökull gletsjergrot

Naast de kunstmatig gemaakte ijsgrot is er in de Langjökull gletsjer ook een natuurlijke gletsjergrot te bezoeken. Deze gletsjergrot werd ontdekt in 2018 en is alleen te bezoeken in de wintermaanden. De grot is niet heel groot, maar toch zijn de excursies naar de grot één van de duurste die je kunt vinden. De Langjökull gletsjergrot wordt veel bezocht door toeristen omdat hij niet ver van de hoofdstad Reykjavik ligt en een bezoek aan de grot kan worden toegevoegd aan de dagtour langs de populaire Golden Circle route.

In tegenstelling tot veel andere gletsjergrotten in IJsland is de Langjökull gletsjergrot een zwarte grot en bestaat de grot niet uit blauw ijs. Het plafond van de grot is deels wit maar vooral gestreept door de zwarte as. In het midden van de grot heeft zich in de loop van de jaren een grote ijs zuil gevormd, maar in de basis is de grot al jaren hetzelfde gebleven. Dit in tegenstelling tot veel andere gletsjergrotten die jaarlijks van vorm wisselen doordat de gletsjer beweegt.

De Langjökull ijsgrot in IJsland

De Langjökull ijsgrot en gletsjergrot bezoeken

Als je de Langjökull gletsjergrot wilt gaan bezoeken heb je de keuze uit diverse georganiseerde tours. Veel van de tours vertrekken vanuit Reykjavik waarbij je in sommige gevallen bij je hotel opgehaald en thuisgebracht zult worden. De tours worden in verband met de winterperiode georganiseerd tussen november en mei, in de zomer zijn veel gletsjers in IJsland niet veilig genoeg om te bezoeken. De tours duren de gehele dag en brengen je naast de Langjökull gletsjergrot ook vaak naar enkele andere hoogtepunten zoals de Gullfoss waterval, de Strokku geiser en/of het Thingvellir Nationaal Park.

Hieronder hebben wij de beste tours naar de Langjökull gletsjergrot in IJsland voor je op een rijtje gezet.

Langjökulll ijsgrot tour vanuit Húsafell
Duur van de tour: 3,5 uur
Prijs per persoon: 143 euro
Klik hier om deze tour te reserveren

Langjökull ijsgrot en sneeuwscootertocht vanuit Gullfoss
Duur van de tour: 4 uur
Prijs per persoon: 238 euro
Klik hier om deze tour te reserveren

Monstertruckrit en bezoek aan de Langjökull ijsgrot
Duur van de tour: 4 uur
Prijs per persoon: 145 euro
Klik hier om deze tour te reserveren

Vanuit Reykjavik: ijsgrottentocht bij de gletsjer Langjökull
Duur van de tour: 11 uur
Prijs per persoon: 217 euro
Klik hier om deze tour te reserveren

Vanuit Reykjavík: Crystal Ice Cave en Golden Circle Adventure
Duur van de tour: 10 uur
Prijs per persoon: 244 euro
Klik hier om deze tour te reserveren

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren