Reykjavik is een super hippe stad met een groot aantal trendy restaurants in het centrum waar je heerlijk kunt dineren. De restaurants in Reykjavik zijn de ideale plek om het koude weer even te ontvluchten en te genieten van een heerlijk maaltijd met een IJslands biertje of wijntje. Reykjavík loopt over van de topchefs en er is voor ieder wat wils te vinden in Reykjavik. Van traditionele IJslandse gerechten tot Aziatische restaurants en van fastfood restaurants tot aan Mexicaanse restaurants, Reykjavik biedt het allemaal!
Veganisten en vegetariërs komen ook steeds meer aan hun trekken in Reykjavik dankzij de groeiende populariteit van deze keuken. Steeds meer restaurants in de stad bieden vegetarische en veganistische gerechten aan om deze groeiende doelgroep te kunnen bedienen. Ook voor luxe tafelen zit je goed in Reykjavik, in 2017 werd een allereerste Michelin-ster toegekend aan een IJslands restaurant, restaurant Dill was de gelukkige. Daarnaast kregen vier andere restaurants in de stad voor het eerst een vermelding in de Michelin-gids, de restaurants Gallerý, Grillið, Matur og Drykkur en Vox.
Restaurants in het centrum van Reykjavik
De meeste restaurants zijn te vinden in het centrum van de stad, rondom de Tryggvagata, Hafnarstræti en Hverfisgata straten, maar ook in het oude havengebied achter het opvallende Harpa concertgebouw zijn de afgelopen diverse trendy restaurants geopend waar je heerlijk kunt dineren.
Wil je weten waar je de beste restaurants van de stad kunt vinden? De website Eater heeft een lijst gemaakt van de 19 beste restaurants van de stad. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf op ontdekking gaan in Reykjavik en ter plaatse een leuk restaurant uitzoeken. Of neem een kijkje op Tripadvisor voor de top 10 restaurants van Reykjavik en laat je keuze voor een restaurant afhangen van de reviews en scores van bezoekers.
Goedkoop uit eten in Reykjavik
Dineren in Reykjavik en de rest van IJsland is niet goedkoop. Doordat IJsland een eiland is en men in IJsland zelf weinig groente en fruit kan verbouwen vanwege het klimaat, moeten veel ingrediënten via zee- of luchtvracht geïmporteerd worden. Hierdoor liggen de prijzen hoger dan wij in Nederland en de rest van Europa gewend zijn. En dat zie je terug in de prijzen op de menu kaart.
Toch is het mogelijk om niet al te duur te dineren in Reykjavik. De voordeligste restaurants in Reykjavik zijn te vinden in de omgeving van de Laekjargata straat. Hier zijn diverse restaurants te vinden die goede maaltijden aanbieden tegen een redelijke prijs. De eettentjes hier zijn wel veelal simplistisch ingericht en zijn vooral gericht op toeristen.
Als je niet de hoofdprijs wilt betalen voor je eten kun je ook een kijkje nemen bij de restaurants die buiten het centrum liggen of in de omliggende gemeentes zoals Hafnarfjordur en Kópavogur. Hiervoor dien je wel te beschikken over een (huur)auto want er rijden weinig tot geen bussen naar deze gebieden en lopend is de afstand niet te doen.
Fastfood restaurants in Reykjavik
Wil je voordelig en snel eten in de IJslandse hoofdstad? Dan kun je het beste langsgaan bij één van de snackbars of fastfood restaurants in de stad. Of haal een hotdog (pylsur in het IJslands) bij één van de vele hotdogkraampjes op straat. Als je op zoek bent naar een McDonalds of Burger King in Reykjavik dan kun je echter lang zoeken. De beroemde hamburgerketens zijn niet meer te vinden in IJsland nadat ze in 2009 zijn vertrokken tijdens de economische crisis in het land.
Voor wie toch een fastfood hamburger wilt eten is aangewezen op de vestiging van Aktu-Taktu in het noordelijke deel van de stad, vlakbij de Sun Voyager. Aktu-Taktu is een IJslandse fastfood keten die zich sterk heeft laten inspireren door McDonalds. KFC is wel vertegenwoordigd in Reykjavik met enkele vestigingen, maar deze liggen niet in het centrum van de stad maar meer in de buitenwijken die te bereiken zijn met de auto. Daarnaast is er iets buiten het centrum ook een vestiging van Taco Bell te vinden. In het centrum zijn wel 4 vestigingen van Domino’s Pizza te vinden waar je pizza’s kunt afhalen of ter plekke kunt opeten.
De IJslandse keuken
De IJslandse keuken is niet bij iedereen favoriet, maar toch zitten er gerechten bij die je zeker geprobeerd moet hebben. Vis en seafood zijn de belangrijkste onderdelen van de IJslandse gerechten afgewisseld met verse ingrediënten en Noordse eenvoud. Maar ook lamsvlees hoort bij de IJslandse keuken en de laatste jaren worden verschillende soorten kaas steeds populairder in het land. En vergeet natuurlijk het typisch IJslandse zuivelproduct ‘skyr’ niet. Veel restaurants hebben IJslandse gerechten op de kaart staan, al zijn ze vaak met een twist om ze ook populair te maken bij de vele toeristen op het eiland.
Hákarl (haaienvlees)
Een gerecht welke niet vaak terug komt op de menukaart is het traditionele IJslandse Hákarl. Hákarl is vlees van de Groenlandse haai welke eerst een aantal maanden onder de grond heeft gelegen om te rotten en vervolgens wordt gedroogd. IJslanders vinden het haaienvlees een ware delicatesse maar toeristen denken daar veelal anders over. Het gerecht wordt alleen in de beste restaurants van het land geserveerd en is niet goedkoop. Het gerecht heeft een zeer dominante smaak waardoor het niet echt in de smaak valt bij toeristen. De dominante smaak komt vooral door het hoge ammoniakgehalte in haaienvlees die ontstaan is tijdens het rottingsproces. Helaas verdwijnt de geur hiervan niet bij het bereiden van het gerecht waardoor de geur erger is dan de smaak van het gerecht.
Naast haaienvlees zijn er ook restaurants die walvisvlees aanbieden, maar doordat het jagen op walvissen de afgelopen jaren steeds meer aan banden is gelegd hebben steeds meer restaurants dit gerecht van de kaart gehaald.
Svid (halve schapenkop)
Een ander gerecht wat niet al te populair is bij toeristen is Svid. Dit is een halve schapenkop die is ontdaan van de haren. De kop wordt veelal inclusief de ogen opgegeten, de hersens zijn er wel uitgehaald. Svid komt uit de tijd dat mensen zich niet konden veroorloven om ook maar iets van een dier weg te gooien en dus alles van het dier opaten. Svid staat bekend als een ware IJslandse delicatesse en is vooral populair bij de lokale bevolking.
Kjotsupa (lamsvlees soep)
Kjotsupa is een gerecht wat een stuk normaler is en ook bij toeristen in de smaak zal vallen. Het is een soep van lamsvlees en verschillende groenten. Doordat het een echt traditioneel gerecht is, zijn er honderden manieren om het klaar te maken met talloze combinatie van ingrediënten. Hierdoor is geen enkele Kjotsupa hetzelfde, maar één ding hebben alle Kjotsupa’s met elkaar gemeen, er zit lamsvlees in.
Papegaaiduiker vlees
Een andere IJslandse delicatesse die qua smaak het proeven waard is, is de papegaaiduiker (lundi of puffin genoemd in het IJslands). Het vlees van deze schattige vogel heeft een rijke romige smaak die iets weg heeft van vis maar eigenlijk met geen enkele andere vleessoort valt te vergelijken. De smaak is als het ware een combinatie van eend, wild en lamsvlees met de geur van lever. Qua textuur lijkt het vlees het meeste op die van kip en kalfslever, maar dan donkerder van kleur.