[the-subtitle]

Tanken en tankstations in IJsland

Tijdens je rondreis in IJsland moet je natuurlijk regelmatig tanken als je met je huurauto het eiland aan het verkennen bent. Langs de ringweg van IJsland zijn met name in dorpen en steden tankstations (in het IJslands bensínstöð) te vinden. In de regio rondom Reykjavik is het aantal tankstations het hoogst, hoe verder je van Reykjavik gaat, hoe minder vaak je een tankstation tegen zult komen langs de weg.

Vooral als je een rondreis gaat maken door IJsland kan het voorkomen dat je soms 50 tot 100 kilometer aan het rijden bent zonder dat je een tankstation tegenkomt. De grootste afstand tussen twee tankstations op de ringweg is maar liefst 250 kilometer.

Tank op tijd tijdens je rondreis door IJsland

Ook al denk je dat je het wel gaat redden qua hoeveelheid brandstof is het verstandig om toch te gaan tanken als je een tankstation tegenkomt. Je wilt immers niet in de middle of nowhere zonder brandstof komen te staan. Zelfs met een half volle tank kun je stranden doordat tankstations soms 100 kilometer uit elkaar liggen. Het kan ook voorkomen dat een tankstation gesloten is midden op de dag of dat de pin automaat bij een onbemand station niet werkt waardoor je bent aangewezen op het volgende tankstation. Op zulke momenten ben je blij als er nog voor meer dan 100 kilometer aan brandstof in je tank zit.

Het is verstandig om voordat je met de auto op pad gaat te controleren hoeveel kilometer je nog kunt rijden en waar langs je route tankstations te vinden zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld als plek opslaan in Google maps op je telefoon. Zo kun je goed inplannen waar je moet tanken en hoeveel kilometer je nog kun rijden nadat je langs een tankstation bent gereden. Met name in de avonduren en nacht zijn tankstations gesloten en kun je, indien beschikbaar, alleen betalen via de pin terminal bij de pomp. Als je pinpas op zo’n moment niet werkt heb je een probleem.

Bij de bemande benzinepompen kun je overdag en in het begin van de avond ook terecht voor eten en drinken. Op een lange rit is dat geen overbodige luxe. Zorg er ook goed voor dat je genoeg eten en drinken bij je hebt. Je gaat er niet vanuit, maar je kunt met pech stil komen te staan. Door de enorme afstanden in IJsland kan je soms vele uren moeten wachten voordat er hulp komt. En dan wil je niet zonder eten en drinken zitten.

Tankstations in IJsland

Wat zijn de brandstofprijzen in IJsland?

De brandstofprijzen in IJsland liggen vrij hoog in vergelijking met het gemiddelde in Europa. De benzine en dieselprijs zijn vergelijkbaar met de tarieven van benzine en diesel in Nederland. Vergeleken met België zijn de prijzen van brandstof in IJsland een stuk hoger. Benzine en diesel hebben in IJsland vrijwel dezelfde prijs, dit in tegelstelling tot in Nederland en België waarbij diesel goedkoper is dan benzine.

Op deze website kun je een actueel overzicht zien van de benzine en dieselprijzen in IJsland. Raadpleeg de website gsmbensin.is om na te gaan wat de goedkoopste tankstations zijn in de regio waar je op dat moment bent.

Loodvrije Euro 95 (in het IJslands, Bensín 95 oktan/Blylaust 95) en diesel (Dísel/Dísilolía) zijn goed verkrijgbaar in IJsland. Loodvrije Superplus 98 (Bensín 98 oktan/Blylaust 98) en aardgas zijn niet of nauwelijks verkrijgbaar . Maar dat is op zich niet erg aangezien zo goed als alle huurauto’s in IJsland rijden op Euro 95 of diesel.
LPG is niet verkrijgbaar in IJsland. In IJsland zijn ongeveer 40 oplaadpunten te vinden voor elektrische auto’s. Een actueel overzicht van de locaties van oplaadpunten in IJsland is te vinden op chargemap.com.

Tankstations in IJsland

Veel voorkomende maatschappijen van tankstations zijn Orkan, ÓB, Dælan, N1 gas, Costo, Olis, Atlantsolía. De tankstations van Orkan, ÓB, Dælan, en Atlantsolía staan bekend als de voordeligste opties. Met name in de afgelegen gebieden zijn de tankstations onbemand, hier kun je vaak 24/7 betalen.

N1 is de meest voorkomende maatschappij en is met name te vinden in stedelijke gebieden en in de buurt van supermarkten. Veel N1 tankstations zijn 24/7 geopend dankzij de pin terminals bij de pompen die na sluitingstijd van de winkel in werking treden. Naast N1 is ook Orkan een veelvoorkomende olie maatschappij in IJsland. Verdeeld over heel IJsland zijn er 56 onbemande tankstations van Orkan te vinden welke 24/7 open zijn.

In de regio van Reykjavik zijn de tankstations vaak dagelijks geopend van half 8 tot 8 uur ’s avonds. Op zondag gaan ze vaak pas om 9 uur open. In de winter openen veel bemande tankstations pas om 10 uur hun deuren. In de rest van het land zijn bemande pompen veelal geopend van 7 uur tot 22:00 uur. Deze tijden kunnen gewijzigd zijn, kijk daarom altijd op google maps of de website van de tankstation maatschappij voor de meest actuele openingstijden.

Waarmee kan ik betalen bij een tankstation in IJsland?

Vrijwel alle tankstations in IJsland accepteren Visa en Mastercard creditcards. Betalen met je pinpas is bij een groot aantal stations ook mogelijk als je bankpas een Maestro logo heeft, maar het komt wel eens voor dat Nederlandse bankpassen niet geaccepteerd worden. Het is daarom raadzaam om altijd een creditcard mee te nemen tijdens je rondreis door IJsland.

Let op, als je betaald met je creditcard bij een tankstation is een pincode veelal verplicht. Zorg ervoor dat je deze code uit je hoofd weet of bewaar hem ergens zodat je hem altijd kunt achterhalen. Stop hem in verband met de veiligheid echter niet bij je pas in je portemonnee. Bankbiljetten van 500 en 1000 ISK worden veelal geaccepteerd bij de tankstations.

Bij veel onbemande tankautomaten moet je van tevoren een maximumbedrag invoeren wat je wilt tanken. Als je minder tankt, wordt alleen het bedrag waarvoor je hebt getankt afgeschreven van je bankrekening of creditcard. Let op, kies niet voor de optie Full Tank, Top up, Fill up etc. Er wordt dan een aanzienlijk bedrag gereserveerd van je rekening of creditcard welke soms pas na 2 of 3 dagen wordt vrijgegeven als je minder hebt betaald. Als je veel betaald met je creditcard kan dat ervoor zorgen dat je tijdelijk je betaallimiet hebt bereikt.

Copyright image: Robson90 / Shutterstock.com

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden