IJsland is een fantastische bestemming met unieke ervaringen die je nergens anders ter wereld zult vinden. Door rekening te houden met het reisadvies en je goed voor te bereiden op je reis naar IJsland kun je optimaal genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft.
Door de vulkaanuitbarstingen in IJsland in de afgelopen jaren vragen veel mensen zich af of het wel veilig genoeg is om een rondreis te gaan maken. In dit artikel vertellen we je alles over het actuele reisadvies voor IJsland en de veiligheid in IJsland zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan.
Actueel reisadvies IJsland
Voordat je op reis gaat naar IJsland is het goed om het actuele reisadvies voor IJsland te bekijken. Zo weet je zeker dat je veilig op vakantie kunt gaan zonder onverwachte verassingen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op hun website nederlandwereldwijd.nl voor iedere bestemming aan of het op dit moment veilig is om er naartoe te reizen.
Het reisadvies voor een land wordt aangegeven met een kaart van het land waarop door middel van kleurcodes te zien is of een gebied veilig is of niet. De kleur groen geeft aan dat een gebied veilig is, bij geel kunnen er veiligheidsrisico’s bestaan, als een gebied oranje is wordt aangeraden om alleen naar het gebied te reizen als het echt noodzakelijk is en bij rood wordt het afgeraden om naar een gebied te reizen.
Het reisadvies voor IJsland is al vele jaren groen, maar door de vulkaanuitbarstingen op het Reykjanes schiereiland is het reisadvies voor dit gebied in het zuidwesten gewijzigd naar geel. Je kunt dus gewoon naar de regio van Reykjanes reizen om te relaxen in de Blue Lagoon maar er zijn wel bijzondere veiligheidsrisico’s waar je rekening mee dient te houden. Er wordt rekening gehouden met nieuwe vulkaanuitbarstingen rondom de stad Grindavik. Alle wegen naar de stad en het gebied in het noorden daarvan zijn afgesloten. In dit gebied geldt een alarmfase. De internationale luchthaven Keflavik is wel gewoon open. Het wegverkeer tussen het vliegveld en Reykjavik heeft geen last van de situatie rondom Grindavik.
Benieuwd naar het meest actuele reisadvies voor IJsland? Neem dan een kijkje op de website nederlandwereldwijd.nl.

Natuurgeweld in IJsland
Als je op vakantie gaat naar IJsland moet je rekening houden met de kracht van de natuur en extreme weersomstandigheden. Het weer in IJsland kan extreem en erg onvoorspelbaar zijn. De wind heeft in grote delen van IJsland vrij spel en storm met windkracht tien is niet ongewoon op IJsland. Vooral in de wintermaanden kunnen zware sneeuwstormen en ijzel voor gevaarlijke omstandigheden zorgen. Het is cruciaal om altijd de weersvoorspellingen in de gaten te houden en voorbereid te zijn op plotselinge weersveranderingen. De lokale weersvoorspellingen kun je checken via vedur.is en de status van onder andere de ringweg van IJsland en andere wegen die je wilt gaan rijden kunnen via road.is gecontroleerd worden.
IJsland ligt op de breuklijn tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse platen waardoor er veel vulkanische activiteit is op het eiland. Hoewel grote vulkaanuitbarstingen zeldzaam zijn, kunnen ze wel grote impact hebben op het vliegverkeer en de lokale bevolking. Zo zorgde de uitbarsting van de Eyjafjallajökull vulkaan in 2010 ervoor dat het Europese vliegverkeer dagenlang stil lag. Het is verstandig om op de hoogte te blijven van eventuele vulkanische activiteiten via lokale nieuwsbronnen en officiële websites zoals die van het IJslandse Meteorologische Instituut.
Naast vulkanische activiteit komen er door de ligging op de breuklijn ook aardbevingen voor op IJsland. Deze aardschokken zijn meestal mild en nauwelijks te voelen, maar sommige zijn krachtig genoeg om schade te veroorzaken aan gebouwen en wegen. Daarom is het belangrijk om te weten wat te doen in het geval van een aardbeving. De meeste aardbevingen op IJsland worden veroorzaakt door de vulkanische activiteit. Voordat een vulkaan gaan uitbarsten vinden er vaak wekenlang tientallen kleine aardbevingen plaats. Daarnaast komen er ook aardbevingen in IJsland voor die veroorzaakt worden door de spanning die vrijkomt bij het uiteen bewegen van de tektonische platen. Deze schokken zijn doorgaans vrij hevig maar komen gelukkig niet zo vaak voor.
Een ander punt om rekening mee te houden zijn de golven op het strand, deze kunnen erg onvoorspelbaar zijn. Deze zogenaamde sneaker waves komen uit het niets opzetten en kunnen plotseling vele meters het strand opkomen. Het grootste gevaar van de sneaker waves is de sterke onderstroming in de golf, deze is heel krachtig waardoor je meegesleurd kan worden de zee in. Met name bij het Reynisfjara Black Beach wordt volop gewaarschuwd voor het gevaar van de sneaker waves.
Vaccinaties en gezondheidszorg
IJsland heeft een uitstekende gezondheidszorg met ziekenhuizen in onder andere Reykjavik, Hofn, Husavik, Akureyri en in de westfjorden. Er zijn geen verplichte vaccinaties voor reizigers uit Nederland. Het wordt wel aanbevolen om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten zodat bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, vervoer per helikopter of repatriëring altijd vergoed wordt. De basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
Criminaliteit in IJsland
IJsland is één van de veiligste landen ter wereld en kent een zeer laag criminaliteitscijfer. Geweld en kleine criminaliteit komen zelden voor. Maar zoals in elk land, is het verstandig om waakzaam te blijven en je bezittingen altijd goed in de gaten te houden. Mocht je toch overvallen worden tijdens je vakantie in IJsland? De politie in IJsland is dag en nacht bereikbaar via het alarmnummer 112.
De Safetravel app en website
Als je op vakantie gaat in IJsland is de website en app van Safetravel een aanrader. Deze website is van de ICE-SAR (Icelandic Association for search and rescue), de officiële organisatie van IJsland voor search en rescue en is vergelijkbaar met de reddingsbrigade en kustwacht in Nederland. Deze nonprofit organisatie bestaat uit duizenden vrijwilligers en specialisten die te hulp schieten als er inwoners of toeristen in gevaarlijke situaties terecht komen op land of op zee.
Op Safetravel zijn via de pagina travel conditions waarschuwingen te vinden over bijvoorbeeld het weer in IJsland, vulkanische activiteit en aardbevingen. Als je de Safetravel app hebt geïnstalleerd is het mogelijk om push berichten te ontvangen bij waarschuwingen. Zo krijg je bij een vulkaanuitbarsting of hevige weersomstandigheden direct een push bericht op je telefoon. In het geval van nood kun je via de app direct je GPS coördinaten verzenden naar de hulpdiensten. De app is verkrijgbaar via Google Play en de App store.
Noodnummers in IJsland
Het algemene noodnummer in IJsland is 112, zowel de politie, brandweer als ambulance kun je via dit nummer bereiken in het geval van nood.
Is je iets overkomen tijdens je vakantie in IJsland of ben je bijvoorbeeld je paspoort verloren? Dan kun je in het geval van nood contact opnemen met het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96. Deze nummers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Er is geen Nederlandse ambassade in IJsland, in het geval van nood kun je contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Oslo in Noorwegen. Zij kunnen hulp bieden bij onder andere het verlies van paspoorten, juridische problemen en andere noodgevallen. In een noodgeval kun je ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Reykjavik.
Ben je lid van de ANWB? Dan kun je de ANWB alarmcentrale via +31 70 314 14 14 dag en nacht bellen in het geval van nood. De medewerkers denken met je mee en geven praktische tips bij bijvoorbeeld een ramp, verkeersongeval of diefstal.