Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Grindavík – een vissersdorp tussen vulkanen

Grindavik is een klein vissersdorpje in het zuidwesten van IJsland met ongeveer 3800 inwoners. Het dorp ligt op het schiereiland Reykjanes en is één van de weinige plaatsen aan de zuidkust van IJsland met een haven. Hierdoor heeft het dorp een belangrijke rol gespeeld in de IJslandse visserijgeschiedenis.

Nog steeds is de visserij een belangrijke pijler voor de lokale economie. Maar Grindavík is veel meer dan alleen een vissersdorpje. Het dorp wordt omringd door lavavelden en enkele actieve vulkanen en heeft door de vulkanische activiteit al heeft vele aardbevingen doorstaan. Ook één van ‘s werelds beroemdste spa’s, de Blue Lagoon, ligt vlakbij het dorp op slechts 6 kilometer afstand.

De warmwaterbronnen van de Blue Lagoon in IJsland

De Blue Lagoon in Grindavik

Vandaag de dag is het dorp Grindavik vooral bekend bij het grote publiek dankzij de warmwaterbronnen van de Blue Lagoon. Deze populaire toeristenattractie ligt net buiten het dorp en trekt jaarlijks ruim 400.000 bezoekers. In de Blue Lagoon kun je heerlijk tot rust komen in het mineraalrijke water dat een aangename temperatuur van ongeveer 37-39 graden Celsius heeft. Een bezoek aan Grindavik is dan ook prima te combineren met een bezoek aan de beroemde warmwaterbaden van de Blue Lagoon.

De Blue Lagoon dankt zijn naam aan het bijzondere water van de thermische baden. Het water is blauwig van kleur en lijkt soms wel licht te geven. Het water krijgt zijn bekende blauwe kleur door de hoge temperaturen van het water en door de aanwezigheid van blauwvieren, sulfer en mineralen. Door de hoge temperaturen worden de mineralen en sulfer in het water opgewarmd waardoor de blauwe kleur ontstaat.

Wat te doen in Grindavík – Bezienswaardigheden in Grindavik

Naast de Blue Lagoon is het dorp Grindavik zelf ook een bezoekje waard. Zo vind je in het dorp het lokale visserijmuseum (Saltfish Museum) waar je meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis van de visserij in IJsland. Je kunt ook een kijkje nemen bij dee Earth Energy Exhibition. Hier krijg je inzicht in de geologie van IJsland en zie je hoe deskundigen de geologische toekomst van het land op lange termijn zien.

Wandeling naar vulkanen
Als je op zoek bent naar avontuur kun je even buiten Grindavík terecht. Hier kun je een wandeling gaan maken naar diverse vulkanen. Het landschap rondom het dorp is namelijk bezaaid met diverse vulkanen, waarvan sommige nog steeds actief zijn. De meest toegankelijke in de regio is de Fagradalsfjall vulkaan. Deze vulkaan barste in 2021 uit, ook de in 2022 uitgebarsten vulkaan Meradalir en de in 2023 uitgebarsten Litli Hrútur vulkaan liggen in de buurt van het dorp.

Brimketill in IJsland

Bezoek het natuurlijke zwembad van Brimketill
Aan de rotsachtige lava kustlijn van Grindavík ligt Brimketill, een natuurlijk gevormd zwembad. Brimketill betekend letterlijk heksenketel in het IJslands, en als je er staat begrijp je meteen waarom de IJslanders het natuurlijke zwembad die naam hebben gegeven.

Vanaf het uitkijkplatform heb je een goed zicht op het golfspektakel. De golven van de Atlantische Oceaan slaan hard tegen de rotsen waardoor het water in het zwembad metershoog omhoog spuit en alle kanten op klotst. Een schitterend natuurlijk schouwspel om te zien. Brimketill is tevens de ideale plek om mooie foto’s te maken van de wilde zee en de hoge golven. Let op, het wordt sterk afgeraden om te gaan zwemmen in de Brimketill. De golven zijn er erg sterk en het water is ijskoud waardoor het levensgevaarlijk kan zijn om hier te gaan zwemmen.

Bezoek de Hópsnes vuurtoren en geniet van het uitzicht
Vergeet tijdens je bezoek aan Grindavík niet een bezoek te brengen aan de Hópsnes vuurtoren. Deze iconische vuurtoren met zijn felle oranje kleur is een schitterend uitzichtpunt over de ruige kustlijn. Vogelliefhebbers zitten hier goed want het is de uitgelezen plek om zeevogels te spotten zoals de papegaaiduikers. En als je gelukt hebt, spot je in de verte misschien wel een walvis die voorbij zwemt. Rondom de in 1928 gebouwde vuurtoren vind je tevens diverse overblijfselen van scheepswrakken die door de jaren heen op de rotsen zijn gelopen.

Bezoek het Reykjanes UNESCO Global Geopark
Iets buiten het charmante visserdorpje van Grindavik vind je het Hrafn Sveinbjarnarson III Ship Wreck, een scheepswrak van een schip dat in 1988 strande op de kust van IJsland. Verder zijn er langs de kustlijn verschillende wandelpaden te vinden die door nabijgelegen lava-landschap lopen. Vanaf de wandelpaden heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Grindavik ligt bovendien op een steenworp afstand van het Reykjanes UNESCO Global Geopark. Hierdoor is het dorp een ideale uitvalsbasis voor avonturiers. Liefhebbers van verse vis zitten goed in het dorp. De restaurants in het dorp serveren dagelijks de verse vangst van de dag, direct uit de Atlantische Oceaan.

Vulkaanuitbarsting Grindavik november 2023

Begin november 2023 was Grindavik enkele dagen wereldnieuws vanwege de honderden aardbevingen die plaats vonden op het schiereiland Reykjanes. De meeste waren licht qua kracht maar sommige waren goed voelbaar in het dorp en de omliggende gebieden. Enige tijd werd er gevreesd voor een vulkaanuitbarsting van de vulkaan Svartsengi . Uit voorzorg werd op 10 november 2023 het gehele dorp van Grindavík geëvacueerd omdat er een magmatunnel van ruim 15 kilometer lang onder Grindavík door loopt. Ook de populaire attractie Blue Lagoon, die op slechts 6 kilometers van het dorp ligt, was enige tijd gesloten uit voorzorg.

Dat de ruim 3700 inwoners van het dorp niet voor niets geëvacueerd werden, werd enkele dagen later duidelijk toen de eerste beelden uit Grindavik gedeeld werden. Op onder andere drone beelden was te zien dat er enorme scheuren waren ontstaan in de grond die dwars door wegen en huizen lopen. Uit veel van de scheuren stijgt rook op. Ook waren er veel grondverzakkingen in en rondom het dorp te zien en waren huizen beschadigd door de aardbevingen en scheuren in de grond.

Op 23 november werd het waarschuwingsniveau verlaagd van “noodsituatie” naar “gevaar”. Het aantal aardbevingen rondom Grindavik was verminderd, maar tussen Hagafell en Sylingarfell is er nog steeds kans op uitbarstingen. Het is nu vooral afwachten wat er gaat gebeuren en of de vulkaan daadwerkelijk gaat uitbarsten of dat het bij aardbevingen blijft.

Als de vulkaan uitbarst is het afhankelijk van de lavastroom of het dorpje Grindavik onder de lava zal verdwijnen of dat het gespaard blijft. Indien de lavastroom noordelijk stroomt zal deze richting de belangrijke Svartsengi energiecentrale gaan. Om de centrale te beschermen is er in allerijl een 8 meter hoge muur van aarde gebouwd om een eventuele lavastroom tegen te houden.

Copyright image: Icelandic Meteorological Office

Waar ligt Grindavik?

Het dorp Grindavik ligt in het zuiden van IJsland, op het schiereiland Reykjanes op 65 kilometer (ongeveer 50 minuten rijden) van de hoofdstad Reykjavik. De internationale luchthaven van IJsland, Keflavik Airport, ligt op 42 kilometer (ongeveer 40 minuten rijden). Grindavík is dankzij de ligging eenvoudig per auto te bereiken vanaf het vliegveld en vanuit Reykjavík. Het dorp ligt aan wegnr. 43 en wegnr. 425.

Vanuit Keflavik Airport naar Grindavik
Als je vanaf het vliegveld naar Grindavik wilt rijden volg je eerst voor ongeveer 12 kilometer wegnnummer 41 (route 41) waarna je rechtsaf slaat richting wegnummer 43. Deze weg volg je voor ongeveer 14 kilometer en dan rij je vanzelf Grindavik binnen. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf het vliegveld een meer toeristische route te nemen waarbij je langs de Bridge Between Continents komt. Hiervoor rij je enkele kilometers op route 41 om vervolgens rechtsaf te slaan op wegnr. 44 die ter hoogte van Hafnir overgaat in wegnr. 425. Deze weg blijf je volgen voor ongeveer 27 kilometer en dan rij je vanzelf richting Grindavik. Vlak voor het dorp sla je bij de splitsing rechtsaf wegnr. 43 op en dan na enkele honderden meters ben je in het centrum van Grindavik.

Vanuit Reykjavik naar Grindavik
Vanuit Reykjavík is ongeveer 53 kilometer rijden naar Grindavik. Je start de route op wegnummer 40. Na Gardabaer neem je afslag 41 richting Reykjanes. Vanaf hier is het mogelijk om via 2 verschillende wegen naar Grindavik te rijden. Je kunt op wegnummer 41 blijven rijden totdat je even voorbij het dorpje Vogar linksaf naar wegnummer 43 kunt afslaan. Vervolgens rij je vanzelf Grindavik binnen. Deze route brengt je vlak langs de Blue Lagoon.

Je kunt er ook voor kiezen voor de alternatieve route. Dan sla je bij Hellnahraun linksaf wegnummer 42 op. Vervolgens blijf je op route 42 rijden totdat je rechtsaf slaat wegnummer 427 op. Deze weg blijft je uitrijden totdat je vanzelf het dorp binnen rijdt. Deze alternatieve route is iets langer maar brengt je langs Krýsuvík, de Seltun Hot Springs en het groene meer van Gígvatnsvatn.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren