Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Brimketill – een natuurlijk zwembad

Overal in IJslands zijn verborgen geologische pareltjes te vinden die ontstaan zijn door vulkanische activiteit en de brute blootstelling aan de elementen van de natuur. Eén daarvan is Brimketill, ook wel de Brimketill Lava Rock Pool genoemd. Dit natuurlijk gevormde zwembad in Zuid IJsland is een unieke geologische formatie aan de rotsachtige lave kustlijn.

Brimketill in Zuid IJsland bezoeken

De unieke geologische rotsformatie van Brimketill ligt in het zuidelijke deel van het Reykjanes schiereiland in Zuid-IJsland. Het bestaat uit een door de natuur gevormde poel en gat in de kustlijn. De naam “Brimketill” betekend letterlijk heksenketel in het IJslands, als je bij de rotsachtige lava kustlijn staat begrijp je meteen waarom de IJslanders het natuurlijke zwembad die naam hebben gegeven.

Hoewel het niet ver van de luchthaven Keflavík en Reykjavik ligt, lijken zowel de lokale bevolking als toeristen de rotsformatie op Reykjanes te vergeten wanneer ze door IJsland reizen. Hierdoor is het vaak heel rustig bij de rotsen zodat je mooie foto’s kunt maken en in alle rust kunt genieten van de beukende golven op de kust.

Vanaf het uitkijkplatform heb je een goed zicht op het golfspektakel. De golven van de Atlantische Oceaan slaan hard tegen de rotsen waardoor het water in het zwembad metershoog omhoog spuit en alle kanten op klotst. Een schitterend natuurlijk schouwspel om te zien. Brimketill is tevens de ideale plek om mooie foto’s te maken van de wilde zee en de hoge golven. Als je bang bent om nat te worden kun je beter geen bezoek brengen aan Brimketill, door alle beukende golven spat er behoorlijk wat water de lucht in en is er een kans dat je nat wordt. Goede waterdichte schoenen en een waterdichte jas is dan ook geen overbodige luxe.

Brimketill rock lava pool in IJsland

Hoe is Brimketill ontstaan?

Het natuurlijke zwembad van Brimketill is in de afgelopen duizenden jaren gevormd door het beuken van de golven tegen het zachte lavasteen. Door al het geweld van de Atlantische Oceaan is er een groot, natuurlijk zwembad op de bodem van een klif aan de rand van de oceaan ontstaan. In de zomer is het een plaats van schoonheid en rust, in de winter wordt het een plaats van wild kolkend water.

Veiligheidswaarschuwing

Misschien heb je wel eens foto’s gezien van mensen die in de zomer in het zwembad aan het baden zijn, maar het wordt sterk afgeraden om te gaan zwemmen in de Brimketill. De golven zijn er erg sterk en het water is ijskoud waardoor het levensgevaarlijk kan zijn om in Brimketill of de zee te gaan zwemmen. De wind kan hier verraderlijk zijn waardoor een zee die rustig lijkt opeens wild kan worden. De onvoorspelbare golven kunnen uit het niets van rustig naar metershoge golven transformeren met alle gevaren van dien.

Blijf ook ten alle tijden op het wandelpad en ga niet op de rotsen wandelen. Door een plotselinge windvlaag kun je de scherpe lava rotsen op geblazen worden wat voor vervelende verwondingen kan zorgen.

Hoe kom je bij Brimketill?

Brimketill is gelegen in het zuiden van IJsland, op het Reykjanes schiereiland op slecht 10 minuten rijden van het dorp Grindavik. Vanuit Reykjavik is het ongeveer 50 minuten rijden (62 km). Vanuit Reykjavik rij je route 49 richting Suðurgata / Hringbraut en vervolgens pak je route 40, route 41 om bij Njarðvík af te slaan op route 44 die overgaat in route 425 ter hoogte van Hafnir. Brimketill ligt aan route 425 op slechts enkele minuten lopen van de weg.

Je kunt ook even na Vogar op route 41 links afslaan bij de afrit voor de Blue Lagoon om over route 43 naar Grindavik te rijden. Vlak voor Grindavik sla je rechtsaf route 425 op. Vanuit Grindavik is het nog een kleine 12 kilometer / 13 minuten rijden naar Brimketill.

De afrit naar de parkeerplaats is slecht aangegeven. Er staat enkel een klein houten bord in the middle of nowhere dus het is goed opletten. Er ligt een kleine parkeerplaats op enkele honderden meters van de weg waar ruimte is voor +/- 10 auto’s. Vanaf de parkeerplaats loop je binnen enkele minuten over een aangelegd pad over de rotsen naar het uitkijkpunt op de kustlijn waar je een goed uitzicht hebt op de Brimketill.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren