Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

IJsland wordt beschouwd als één van de beste plekken in Europa om walvissen te spotten. Eén van de populairste plekken in IJsland voor het maken van een een walvissafari is de hoofdstad van het land, Reykjavik. vrijwel dagelijks worden er tours georganiseerd waarbij je de kans krijgt om oog in oog te staan met deze bijzondere dieren.

Walvis safari in Reykjavik

In de koude wateren rondom IJsland leven van klein naar groot, de Noordelijke Butskop, Potvis, Griend, Orka, Bruinvis, Bultrug, Dwergvinvis, Gewone Vinvis, Noorse Vinvis, Witte Dolfijn, Grijze Walvis, Brydewalvis en de Blauwe Vinvis. De reden dat er zoveel soorten walvissen rondom IJsland zwemmen is te danken aan de grote hoeveelheid voedsel die er aanwezig is in dit deel van de Noord-Atlantische Oceaan.

Het spotten van een walvis is een geweldige ervaring die je niet snel zult vergeten. Dat is dan ook de reden dat de walvis excursies in IJsland zo populair zijn bij toeristen. Tijdens een georganiseerde boottocht van gemiddeld drie uur kun je majestueuze bultrugwalvissen, dwergvinvissen en misschien zelfs wel orka’s in hun natuurlijke habitat spotten vanuit een comfortabele boot. Daarnaast kom je tijdens de walvis tour ook dieren tegen zoals zeehonden, papegaaiduikers, andere zeevogels en soms zelfs dolfijnen.

Onder begeleiding van een ervaren Engelssprekende gids vaar je met een boot die voorzien is van meerdere etages vanuit de haven van o.a. Reykjavik. Gemiddeld kunnen er rond de 20 tot 30 mensen mee op de omgebouwde vissersboten. De boot zet koers naar open zee richting een aantal locaties waarvan men weet dat er vaak walvissen leven. Tijdens de tocht krijg je uitleg over de eetgewoontes van de dieren, tips over hoe je de dieren het beste kunt spotten en algemene informatie over IJsland en de walvissen.

Walvissen safari tour in IJsland

Prijzen walvis excursies in Reykjavik

Het spotten van walvissen in Reykjavik is niet goedkoop. Gemiddeld betaal je tussen de 75 en 99 euro per persoon voor een boottocht van gemiddeld drie tot vier uur. De prijs is afhankelijk van het type boot en de vertreklocatie. De prijzen zijn inclusief warme kleding en/of dekens en uitleg van een ervaren en Engelssprekende gids.

Doordat er slechts een beperkt aantal plekken dagelijks beschikbaar zijn is het verstandig om je walvis excursie vroegtijdig via internet te reserveren. Je kunt je walvis safari eenvoudig online boeken via de website van GetYourGuide. Betalen kan veilig en snel via onder andere iDeal, PayPal en creditcard.

Klik hier om je walvissafari online te boeken

Beste periode om walvissen te kijken in Reykjavik

Het hele jaar door zwemmen er walvissen in de zeeën rondom IJsland, maar de grootste kans om dit bijzondere dier te spotten tijdens een walvis tour is tussen april en oktober. In de maanden juni, juli en augustus is de kans het allergrootst dat je een walvis tegenkomt tijdens een excursie.

Ondanks dat de kans in de bovenstaande maanden het grootst is, is het geen garantie dat je daadwerkelijk een walvis tegen komt tijdens de walvissafari. Soms zie je er zes tijdens de drie uur durende tour, maar soms wordt er geen enkele walvis gespot. Elding, één van de grootste aanbieders van walvis excursies in IJsland geeft aan dat je bij hun in 92% van de gevallen een walvis spot tijdens de tour.

In het geval je geen walvis bent tegengekomen tijdens de excursie bieden veel aanbieders je de kans om gratis een 2e keer mee te gaan met een walvissafari. Eigenlijk heb je dus altijd 100% kans om een walvis te spotten, tenzij je reisschema het niet toelaat om een tweede tour te maken.

In de zomermaanden heb je de optie een walvis excursie de kans om walvissen te spotten onder de roodgloeiende middernachtzon tijdens een avond safari. Doordat de dagen in deze tijd van het jaar erg lang zijn in IJsland is dat een unieke ervaring op zich! Door het felle zonlicht en het feit dat de zon tijdens de IJslandse zomers niet ondergaat is er in de wateren een overvloed aan plankton en kril waar walvissen gek op zijn. In de zomermaanden komen er dan ook maar liefst 23 verschillende walvissoorten voor in de wateren rondom het land. Van kleine walvissen van slechts twee meter tot gigantische blauwe vinvissen van gemiddeld 30 meter lengte.

Walvissen spotten in IJsland

Beste plek om walvissen te spotten

De populairste plek om walvissen in IJsland te spotten is Reykjavik aangezien de meeste toeristen de hoofdstad bezoeken en vaak gebruiken als uitvalsbasis voor trips naar het binnenland van IJsland. Vanuit Reykjavik vertrekken de walvis excursies van o.a. Elding vanuit de oude haven in het centrum van de stad. Naast Reykjavik is het ook mogelijk om in het noorden van IJsland vanuit Husavik, Akuyreyri en Dalvik een walvis excursie te maken.

In Reykjavik worden er het hele jaar door walvissen tours georganiseerd. Vanuit Reykjavik heb je in de zomermaanden veel kans om de bultrugwalvis te spotten, de dwergvinvissen leven het hele jaar door rondom IJsland.

Naast Reykjavik zijn er nog enkele plekken in IJsland waar je walvissen kunt gaan spotten. In ons walvissen spotten in IJsland artikel vertellen we je er alles over.

Soorten walvis tours in Reykjavik

Als je walvissen wilt gaan spotten in IJsland heb je de keuze uit diverse opties. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Let erop dat de prijzen gewijzigd kunnen zijn in verband met inflatie en vraag- en aanbod.

Let op, in verband met weersomstandigheden kunnen tours vlak voor vertrek afgelast worden. Het weer in IJsland kan namelijk van het ene op andere moment omslaan met een wilde zee als gevolg. Je krijgt dan altijd de keuze om je geld terug te krijgen of een andere dag een tour te maken met een nieuw ticket. Dit ticket is twee jaar geldig. Het is aan te raden om je walvistocht in IJsland zo vroeg mogelijk tijdens je reis in IJsland te boeken. Dan kun je altijd gebruik van maken van het gratis 2e ticket mocht je tijdens de 1e tour geen walvissen tegen zijn gekomen.

Classic tour walvissen spotten vanuit Reykjavik
Duur van de tour: 3 uur en 30 minuten
Vertreklocatie: Special Tours in de haven van Reykjavik
Beschikbare tijden: 09:00 en 13:00 uur
Prijs per persoon
Kinderen (7-15 jaar): 36,18 euro
Volwassenen (16+): 72,35 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren

Walvis spotten vanuit Reykjavik
Mocht je tijdens deze tour geen walvissen of dolfijnen tegenkomen dan kun je gratis nog een keer mee op tour.

Duur van de tour: 3 uur
Vertreklocatie: Elding Tours in de haven van Reykjavik
Beschikbare tijden: 09:00 en 13:00 uur
Prijs per persoon
Kinderen (7-15 jaar): 49,- euro
Volwassenen (16+): 98,- euro
Klik hier om deze tour online te reserveren

Walvis spotten vanuit Reykjavik – zomer, winter en avondtour optie
Mocht je tijdens deze tour geen walvissen of dolfijnen tegenkomen dan kun je gratis nog een keer mee op tour. Deze tour is de enige milieuvriendelijke gecertificeerde walvisspottentocht in IJsland.

Duur van de tour: 3 – 4 uur
Vertreklocatie: Elding Tours in de haven van Reykjavik
Beschikbare tijden: 09:00 en 13:00 uur / avondtour 20:30 uur
Prijs per persoon
Kinderen (7-15 jaar): 40,- euro
Volwassenen (16+): 80,- euro
Klik hier om deze tour online te reserveren

Walvissen spotten vanuit Reykjavik met een RIB speedboot
Mocht je tijdens deze tour geen walvissen of dolfijnen tegenkomen dan kun je gratis nog een keer mee op tour.

Duur van de tour: 2 uur
Vertreklocatie: Special Tours in de haven van Reykjavik
Beschikbare tijden: 09:00, 11:00, 14:00 en 16:00 uur
Prijs per persoon
Kinderen (10-15 jaar): 65,80 euro
Volwassenen (16+): 131,60 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren

Walvis excursie inclusief het Noorderlicht vanuit Reykjavik
Wil je twee vliegen in één klap slaan? Dan kun je een walvissafari boeken waarbij je ook de kans krijgt om het Noorderlicht, ook wel bekend als aurora borealis, te spotten. Een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten!

Duur van de tour: 6 uur
Vertreklocatie: Hlésgata in Reykjavik
Beschikbare tijden: 09:00 en 13:00 uur
Prijs per persoon
Kinderen (10-15 jaar): 67,50 euro
Volwassenen (16+): 135 euro
Klik hier om deze tour online te reserveren

Tips voor walvissen kijken in IJsland

Tijdens een walvissafari kan het behoorlijk koud zijn op open zee, zorg er dus voor dat je warme en het liefst waterdichte kleding aan hebt. Het is ook geen overbodige luxe om een muts, sjaal en handschoenen mee te nemen om je eigen goed warm te houden tijdens de walvis safari. Vaak zijn er aan boord wel warme pakken aanwezig, maar dit is geen garantie. Wees dus goed voorbereid op kou en kleed je liever te warm aan dan te koud, je kunt immers altijd een trui of jas uittrekken.

De zee rondom IJsland kan vrij wild zijn, mocht je snel zeeziek worden dan is het aan te raden om voor de tour een tablet tegen zeeziekte in te nemen. Mocht je deze pillen niet mee hebben genomen tijdens je vakantie naar IJsland, ze worden vaak ook op de boot aangeboden of ze zijn te koop bij de apotheek / drogisterijen in IJsland.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online