[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Gljúfurárfoss waterval (Gljúfrabúi)

De Gljúfurárfoss waterval, ook wel bekend als de Gljúfrafoss of Gljúfrabúi is één van de verborgen parels van IJsland en ligt in het zuiden van het land. De Gljúfurárfoss waterval is de onbekende buurman van de populaire Seljalandsfoss en is net zo indrukwekkend als de waterval die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt.

De verborgen waterval van IJsland

Het bijzondere aan de Gljúfurárfoss, wat letterlijk kloofrivierwaterval betekend, is de ligging. De 40 meter hoge en 5 meter brede waterval ligt grotendeels verscholen in een kloof en je kunt er alleen komen door een klein stukje door het water en over stenen te klauteren. Of via een lastige klim langs de zijkant van de waterval.

Eenmaal binnen in de kloof heb je een geweldig uitzicht op deze unieke waterval en kun je het water van boven naar beneden zien, horen en voelen vallen. Het is aan te raden om goede waterdichte kleding en schoenen te dragen want je wordt heel erg nat als je deze waterval van dichtbij wilt gaan bekijken. Als je foto’s van de Gljufrabui waterval wilt gaan maken dan is het aan te raden om op de grote steen die in de kloof ligt te gaan staan. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op de waterval. Het is aan te raden om de foto’s met je mobiel te maken in plaats van met je camera. Door de grote hoeveelheid water die naar beneden stort en de waterdamp in de grot wordt je camera erg nat.

De Gljufrabui waterval (Gljúfurárfoss waterval) in IJsland

Hoe kom je bij de de Gljúfrabúi waterval?

De Gljufrabui waterval ligt in het zuiden van IJsland, vlakbij de bekende Seljalandsfoss waterval en is eenvoudig te bereiken dankzij de ligging dichtbij de ringweg nr. 1. Vanuit Reykjavik is het ongeveer 130 kilometer rijden, waar je ruim anderhalf uur over doet. De GPS coordinaten zijn 63.6213, -19.9881.

Ter hoogte van wegnummer 249 sla je, als je vanuit Reykjavik komt, linksaf richting het parkeerterrein van de Seljalandsfoss waterval. Kom je vanuit het zuiden dan moet je rechtsaf wegnummer 249 in. Je kunt het beste parkeren op het parkeerterrein van de Seljalandsfoss waterval. Dit parkeerterrein is niet gratis, omdat het op privé grond ligt moet je hier 700 ISK (ongeveer 5 euro) per dag) betalen om te parkeren. Op het parkeerterrein zijn diverse faciliteiten aanwezig zoals toiletten en een winkeltje waar je ook snacks kunt kopen.

Vanaf het parkeerterrein van de Seljalandsfoss loop je voorbij de waterval en dan is het nog ongeveer nog 600 meter lopen voordat je bij de Gljufrabui waterval aankomt. Je ziet op een gegeven moment een smal riviertje uit een grote scheur in de rotsen stromen. In die scheur ligt de bijzondere Gljúfrabúi waterval verborgen. Om bij de waterval te komen moet je een aantal meter door het water / over de stenen lopen voordat je in de grot zelf bent. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op één van de meest unieke watervallen in IJsland.

Het is ook mogelijk om dichterbij de Gljúfrafoss waterval te parkeren op een klein en smal parkeerterrein langs weg nr. 249. Om hier te komen rij je voorbij het parkeerterrein van de Seljalandsfoss waterval totdat je aan je rechterhand een strook asfalt naast de weg ziet. Als je hier je auto parkeert kun je via een smal pad bij de waterval komen.

De Gljúfurárfoss bezoeken via een excursie vanuit Reykjavik

Heb je niet de beschikking over een huurauto of camper maar wil je toch graag de Gljúfrabúi en Seljalandsfoss watervallen gaan bezoeken? Dan kun je ervoor kiezen om een excursie te boeken waarbij je niet alleen de twee watervallen bezoekt maar ook het Reynisfjara strand kunt gaan bekijken. De georganiseerde excursie vanuit Reykjavik kost 107 euro per persoon en kan online gereserveerd worden via deze website.

Overnachten in de buurt van de Gljúfrabúi waterval

Wil je in de buurt van de Gljúfrabúi en de Seljalandsfoss waterval gaan overnachten? Er zijn diverse accomodaties te vinden in de directe omgeving van de watervallen. Zo kun je heel vroeg in de ochtend of laat in de avond de watervallen gaan bezoeken en ontloop je de grote stroom toeristen die overdag de watervallen bezoeken. Hieronder hebben wij de beste hotels en guesthouses voor je op een rijtje gezet.

Seljalandsfoss Horizons
De Seljalandsfoss Horizons accomodatie ligt op slechts 2,7 kilometer van de Gljúfrabúi waterval. Het is een luxe tiny house die van alle gemakken voorzien is. Goedkoop is het niet, maar je krijgt er wel een luxe tinyhouse en een schitterende ligging voor terug.

Paradise Cave Hostel & Guesthouse
Het Paradise Cave Hostel & Guesthouse biedt simpele kamers aan met een eigen badkamer en ligt op 3,4 kilometer van de Gljúfrabúi waterval. Vanuit de kamers heb je een schitterend uitzicht op het landschap en zie je enkele watervallen in de verte van de bergen naar beneden storten.

Brú Guesthouse
Het Brú Guesthouse biedt simpele maar nette blokhutten aan waar je prima kunt overnachten met een schitterend uitzicht op het IJslandse landschap. De blokhutten zijn voorzien van een eigen keuken en badkamer met douche. De accommodatie ligt op 9,7 kilometer van de Gljúfrabúi waterval.

Grund Cabin
De Grund Cabin ligt op 15 kilometer van de Gljúfrabúi waterval en vlakbij de Skogafoss waterval. De lodge beschikt over een eigen keuken met vaatwasser en een oven en een simpele maar nette badkamer. Ook beschikt de lodge over een hot tub.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren