Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Noord-IJsland

Natuurbaden van Myvatn

Niet ver van de tweede stad van IJsland, Akureyri liggen de thermale natuurbaden van Mývatn (Mývatn Nature Baths). Een plek waar je heerlijk tot rust kunt komen terwijl je niets anders dan de prachtige ongerepte natuur van IJsland om je heen hebt. Zo heb je onder andere een schitterend uitzicht op de vulkaankrater van Hverjvall, lavavelden en het Mývatn Meer.

De baden zijn vernoemd naar het gelijknamige meer dat vlakbij de natuurbaden ligt. Sinds de opening in 2004 zijn de baden uitgegroeid tot één van de belangrijkste publiekstrekkers in het noorden van IJsland. Het wordt ook wel de Blue Lagoon van het noorden genoemd.

Zwemmen in een geothermisch bad in IJsland

De natuurbaden van Mývatn worden net zoals die bij de populaire baden van de Blue Lagoon verwarmt door middel van geothermische energie. Het water van het bad komt via een 2500 meter diep boorgat omhoog en bevat veel silicaten, micro-organismen en mineralen die goed zijn de huid. Het water is hierdoor erg goed voor huidklachten zoals psoriasis en eczeem. Ook is het water van nature alkalisch en rijk aan zwavel, net zoals ook alle andere geothermisch water in IJsland.

De warmwaterbronnen van Mývatn zijn maximaal 130 cm diep en zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, door de mens gemaakt. Er is een diep gat 2500 meter de grond in geboord en vanuit daar stroomt het warme water naar het aardoppervlakte. Vervolgens is er een complex omheen gebouwd. Op de bodem is een laag met zand en fijn grind aangelegd zodat je tijdens het lopen niet over de scherpe rotsgrond hoeft te lopen. De baden zijn op een prachtige plek aangelegd midden in een lavaveld waar de stoom letterlijk uit de grond komt. Hierdoor is het zwemmen in de natuurbaden van Mývatn een unieke ervaring.

Klik hier om je tickets voor het natuurbad van Mývatn te reserveren

Natuurbaden van Myvatn

Stoombaden en natuurlijke sauna’s

Naast relaxen in de verwarmde baden zijn er ook nog andere faciliteiten aanwezig bij de thermale baden van Mývatn. Er zijn in het complex enkele natuurlijke stoombaden aanwezig. Ook zijn er twee natuurlijke sauna’s aanwezig die op een scheur in de aardkost zijn gebouwd. Hierdoor komt de stoom ongehinderd door de gaten in de vloer van de sauna naar boven. De temperatuur in deze natuursauna’s zijn ongeveer 50 graden en de luchtvochtigheid kan oplopen tot wel 100%.

Als je zin hebt in een massage kun je terecht bij één van de masseurs in het complex. Ook is er een café aanwezig waar je een drankje kunt doen of lichte maaltijden kunt bestellen. Let op, je mag maximaal drie biertjes of twee glazen wijn per persoon kopen. Je kunt ook in het bad zelf naar de bar toe zwemmen om daarna in het water van een glas bier, wijn, cider, frisdrank of mousserende wijn te genieten.

Zwemmen in de Myvatn natuurbaden

Als je binnenkomt in het gebouw krijg je een elektronisch polsbandje waarmee je toegang krijgt tot het thermische bad en ook onder andere handdoeken, badjassen en badkleding kunt huren.

Voordat je je zwemkleding aantrekt is het verplicht om te douchen. In IJsland is het een gewoonte dat je voordat je gaat zwemmen naakt doucht en je eigen met douchegel wast. De douches zijn gescheiden in een mannen en vrouwen gedeelte en in tegenstelling tot de Blue Lagoon zijn er in Mývatn ook privé douches aanwezig. IJslanders vinden goede hygiëne erg belangrijk en daarom is het naakt douchen vooraf verplicht bij alle openbare zwembaden. Mede doordat het water geen chloor bevat vinden ze het erg belangrijk dat je schoon het water in gaat.

Tips voor je bezoek aan de Myvatn natuurbaden

Als je een duik gaat nemen in een geothermisch bad in IJsland zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Deze hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Draag geen sieraden of horloge tijdens je bezoek. Deze kunnen beschadigd raken en zwart worden door de zwavel in het water.
  • Maak je haren niet nat met het mineraalrijke water van het natuurbad en neem conditioner mee om je haren na afloop mee te wassen. Het wit/blauwe water van het natuurbad droogt je haren erg uit. Vooral voor mensen met lang haar is dat geen pretje.
  • Schijnt de zon als je de natuurbaden gaat bezoeken? Een zonnebril is geen overbodige luxe. Het water weerkaats het licht waardoor je snel verblindt kunt worden.
  • Hou er rekening mee dat men strikte hygiëneregels hanteert in de natuurbaden. Badgasten dienen verplicht zonder badkleding te douchen in de gemeenschappelijke doucheruimte. Voor mannen en vrouwen zijn er aparte douche gelegenheden. Voor mensen die van de sauna houden is naakt douchen geen probleem, maar voor andere kan dit een ongemakkelijk iets zijn. Gelukkig zijn er ook privé douchehokjes beschikbaar.
  • Spoel je zwemkleding goed uit als je gezwommen hebt in het water. De mineralen en silicaten in het water kunnen je kleding aantastten.
  • Neem je eigen slippers en handdoeken (liefst meerdere) mee. Dat bespaart je geld omdat je ze anders ter plaatse moet reserveren.

Natuurbaden van Myvatn

Ticketprijzen voor de Natuurbaden van Myvatn

Wil je een paar uur gaan relaxen in de natuurbaden van Mývatn? Toegang voor volwassenen (16 tot 64 jaar) kost 42 euro per persoon. De toegang voor kinderen tussen de 13 en 15 jaar bedraagt 21 euro. Voor senioren (65+) is er een voordelig tarief van 28 euro per persoon. Met een ticket krijg je de gehele dag toegang tot het natuurbad.

De tickets kun je vooraf via internet reserveren via de website van Tiqets of via de website van GetYourGuide. Dat is wel zo handig, dan hoef je niet in de rij te gaan staan en loop je niet het risico dat het natuurbad uitverkocht is op het tijdstip dat je er bent. De prijs is inclusief een dag lang toegang tot de stoombaden en de lagune, gebruik van de kleedkamers, douche en zeep en een kluisje. Ter plaatse kunnen handdoeken tegen betaling bijgeboekt worden.

Klik hier om je tickets voor het natuurbad van Mývatn te reserveren

Waar liggen de natuurbaden van Mývatn en openingstijden

De natuurbaden van Mývatn (Jarðböðin við Mývatn) bevinden zich in het noorden van IJsland, op zo’n 90 km van de stad Akureyri. Mývatn is onderdeel van de diamond circle, een route langs de hoogtepunten in Noord IJsland die veel gereden wordt door toeristen die dit deel van IJsland bezoeken.

De warmwaterbronnen liggen direct aan de doorgaande ringweg van IJsland (wegnummer 1). De natuurbaden staan langs de weg aangeven met een bord, vlak voor de afslag naar de baden. Vanaf de doorgaande weg is het nog enkele honderd meter rijden naar de parkeerplaats.

Het natuurbad van Mývatn is dagelijks geopend van 12:00 uur tot 22:00 uur. Toegang is mogelijk tot 21:30 uur. In het hoogseizoen van 1 juni tot 31 augustus zijn de natuurbaden geopend van 10:00 tot 23:00 uur waarbij toegang voor nieuwe gasten mogelijk is tot 22:30 uur. Op feestdagen zoals kerst, oud en nieuw en nieuwjaarsdag zijn er gewijzigde openingstijden.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online