Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Oost-IJsland

Skutafoss waterval

De Skútafoss waterval in het oosten van IJsland wordt door veel toeristen overgeslagen, maar deze dubbele waterval is zeker het bezoeken waard. De waterval ligt in een vallei op slechts 15 minuten rijden van één van de bekendste bergen van IJsland, Vestrahorn Mountain. Doordat de Skutafoss waterval weinig beschreven wordt in reisgidsen over IJsland is de waterval niet erg bekend bij het grote publiek. En dat is een groot voordeel! Hierdoor heb je de waterval vrijwel altijd geheel voor jezelf als je hem gaat bezoeken.

De waterval zelf is niet heel groot, maar wel bijzonder doordat het twee watervallen vlak naast elkaar zijn met daarachter een grot. Vanuit de grot kun je schitterende foto’s maken van de watervallen met de rand van de grot erop. Als je bovenop de grot gaat staan kun je mooie foto’s maken van de waterval met daarachter de bergen.

De Skútafoss waterval is het hele jaar door goed te bereiken door de ligging vlakbij de doorgaande weg. In de wintermaanden is de waterval op zijn allermooist doordat delen van de rivier en de waterval regelmatig in de winter bevroren zijn.

De Skutafoss waterval in IJsland

Waterval met grot

Het unieke aan de Skutafoss waterval is de grot achter de waterval. Deze grot is goed toegankelijk vanaf het pad naar de waterval. Met name tijdens gure en koude dagen kan deze grot je tijdelijk beschermen tegen de elementen in dit deel van IJsland. In IJsland kan het weer op het één op andere moment omslaan. Het ene moment is het zonnig en voor je het weet sta je in de regen en harde wind. In zulke gevallen is het fijn als je ergens kort kunt schuilen.

Hoe kom ik bij de Skútafoss?

De Skútafoss waterval ligt in het zuid-oosten van IJsland, vlakbij de ringweg nummer 1. De waterval ligt op een kleine 16 kilometer van het dorpje Höfn. Als je voorbij Höfn bent is het vanaf de tunnel nog 6 kilometer tot de afslag naar de waterval. Hier kun je de auto parkeren en het pad naar de waterval volgen.

Als je vanaf de weg over het pad naar de waterval loopt is de waterval pas 100 meter voor het einde goed zichtbaar. Je hoort hem al wel een stuk eerder als het geluid van het bulderende water steeds duidelijker wordt naarmate je dichterbij komt. Doordat de waterval vanaf de doorgaande weg niet te zien is slaan veel mensen die langsrijden de waterval over.

Je kunt ook vanaf de weg langs de rivier lopen, je komt zo vanzelf bij de waterval terecht. De afslag ligt bij de GPS coördinaten 64.338656, -14.930433. De waterval zelf ligt bij de GPS coördinaten 64.342169, -14.947695.

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online