Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
West-IJsland

Glymur waterval

In het westen van IJsland, in de buurt van Reykjavik ligt één van de hoogste watervallen van IJsland, de Glymur. Met een hoogste van 196 meter was de Glymur waterval lange tijd de hoogste waterval van IJsland. Maar doordat men de Morsárfoss waterval in 2011 opnieuw heeft opgemeten bleek dat niet de Glymur maar de Morsárfoss waterval de hoogste waterval van IJsland was met een hoogte van 239 meter. De Morsárfoss waterval is een relatief nieuwe waterval die in 2007 is ontstaan door het terugtrekken van de Morsárjökull gletsjer door vulkanische activiteiten in het gebied. Lange tijd was de waterval niet goed te meten doordat er grote stukken ijs van de gletsjer afvielen en grote delen van de waterval nog bedekt waren onder het ijs van de gletsjer.

De Glymur waterval bezoeken

De Glymur waterval, wat IJslands is voor geraas of getier, ligt in de Botnsá rivier die vanuit het 160 meter diepte Hvalvatn (walvismeer)naar de Hvalfjörður fjord (walvisfjord ) in zuidwest IJsland uitstroomt. De waterval is relatief onbekend bij het grote publiek en dat komt vooral door de afgelegen ligging van de waterval en door het feit dat de waterval slecht zichtbaar is door de smalle kloof waarin hij valt. De waterval stort 196 meter naar beneden in een diepe kloof die met mos begroeid is wat een spectaculair gezicht is.

De Glymur waterval in IJsland

De wandeling naar de Glymur waterval

Je kunt alleen te voet bij de Glymur waterval komen en de wandeling van 3,2 km vanaf de parkeerplaats duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Voor de hike naar de waterval moet je niet bang zijn voor natte voeten en je moet hier en daar flink klauteren. Je moet dus even flink doorzetten om de waterval te bereiken, maar daar krijg je een adembenemend uitzicht voor terug. Tijdens de wandeling naar de waterval zul je versteld staan van de schitterende natuur, de verbluffende uitzichten en de kloof zelf die de waterval de afgelopen honderden jaren gevormd heeft.

De route naar de waterval is aangegeven met stenen met gele markeringen erop en diverse bordjes waardoor het niet heel ingewikkeld is om de route te volgen. Let er wel op dat er soms wandelpaden links of rechts afwijken van de hoofdroute. Deze routes kunnen je wegleiden van de waterval route. Als er bij een kruispunt geen gele stenen staan dan dien je niet af te slaan.

De wandeling naar de waterval begint bij de parkeerplaats waar je het eerste stuk door grasvelden en bloemenvelden loopt. Vervolgens daal je af naar de rivier die gevormd is door de waterval. Om bij de rivier te komen, moet je eerst door een kleine grot klauteren en loop je langs enkele rotspartijen. Nadat je aangekomen bent bij de rivier moet je deze oversteken. Gelukkig is er een boomstam over een deel van de rivier geplaatst en dankzij de gespannen ijzeren lijn kun je over de stenen en de boomstam klauteren zonder te vallen. Let op, de boomstam ligt er alleen in de lente, zomer en herfst. Tegen het einde van de herfst (ergens in oktober) wordt deze verwijderd en kun je de rivier niet oversteken. Als de boomstam er niet meer ligt, probeer dan niet om de rivier over te steken. De stroming in de rivier kan erg sterk zijn waardoor je meegesleurd kan worden.

Nadat je de rivier bent over gestoken gaat de wandeling naar de top door. Het laatste stuk gaat soms stijl omhoog waarbij je langs de rotswanden loopt. Op dit deel van de wandeling is er op meerdere plekken een lijn gespannen langs de rots waaraan je jezelf kunt vasthouden. Je wordt hier getrakteerd op schitterende uitzichten op de kloof, de rivier en de omliggende bergen. Wanneer je het eerste stuk na de rivier beklommen hebt, wordt het steeds makkelijker en zie je op een gegeven moment in de verte het water van de rivier bijna 200 meter naar beneden donderen. Eenmaal boven aangekomen heb je het mooiste uitzicht op de Glymur waterval en kun je hem in zijn geheel aanschouwen. Als je boven aangekomen bent en terug wilt naar je auto kun je ervoor kiezen om via dezelfde weg terug te lopen, maar je kunt ook de waterval oversteken en via de andere kant terug wandelen naar het parkeerterrein.

De hike naar de Glymur waterval in IJsland

Tips voor je bezoek aan de Glymur waterval

Het is aan te raden om je warm aan te kleden omdat het bij de waterval hard kan waaien. Laagjes kleding wordt aangeraden zodat je een laag kunt uitdoen indien je het warm krijgt. Draag bijvoorbeeld een t-shirt met korte of lange mouwen met daaroverheen een fleece vest met een winterjas of winddichte jas. Voor je benen kun je een thermo-legging aandoen met daaroverheen een winddichte broek.

Ook waterdichte bergschoenen zijn geen overbodige luxe aangezien je tijdens de hike een rivier moet overstekken via een boomstam en stenen. Verder is het slim om voldoende water en eten mee te nemen voor de wandeling en een handdoek om jezelf droog te maken indien je natte voeten krijgt bij het oversteken van de rivier.

Controleer altijd van te voren het weerbericht. Het weer in IJsland kan verraderlijk zijn en je wilt niet tijdens de wandeling naar de rivier overvallen worden door harde wind, sneeuw of hagelbuien.

Let goed op waar je loopt, sommige stukken van de wandeling kunnen glad zijn. En als laatste de beste tip, geniet vooral van het uitzicht tijdens de wandeling en maakt veel foto’s.

Hotels in de buurt van de Glymur waterval

Wil je tijdens je rondreis in IJsland in de buurt van de Glymur waterval overnachten? De onderstaande hotels liggen in de buurt van de waterval op maximaal 1 uur rijden. Benieuwd naar meer hotels in de regio van de Glymur waterval? Neem een kijkje op de website van Booking.com.

Tips voor hotels rondom de Glymur waterval

Kjósahreppur

Hvammsvík Nature Resort

Hvammsvík Nature Resort in Kjósahreppur ligt op 45 km van het nationaal park Thingvellir en biedt een schitterend uitzicht op de zee. 

Borganes

Hotel Hamar

Hotel Hamar beschikt over een eigen 18-holesgolfbaan en warmwaterbron. Het hotel ligt 3 km ten noorden van Borgarnes, net naast de ringweg. 

Borgarnes

B59 Hotel

het 4-sterrenhotel B59 Hotel ligt in Borgarnes en beschikt over een bar en een restaurant en biedt een indrukwekkend uitzicht op de zee en de bergen.

Waar ligt de Glymur waterval?

De Glymur waterval ligt in de buurt van Reykjavik op 63 kilometer afstand van de hoofdstad van IJsland. De GPS coördinaten van de waterval zijn N64° 23′ 24.331″ W21° 15′ 8.965″. Vanuit Reykjavik doe je er ongeveer drie kwartier over om bij het parkeerterrein van de Glymur waterval te komen.

Als je vanuit Reykjavik de waterval wilt gaan bezoeken met je huurauto neem je route 1 en voor de Hvalfjordur tunnel sla je rechtsaf route 47 (Hvalfjarðarvegur) op. Deze route brengt je langs de rand van de fjord waardoor je een schitterend uitzicht krijgt over de kust, de bergen en enkele kleine watervallen.

De weg met nummer 47 volgt je lange tijd tot het einde van de fjord, de weg volgt de kustlijn en draait hier met een bocht naar links toe. In deze bocht sla je rechtsaf voor het laatste stukje van de route naar het parkeerterrein. De onverharde weg staat aangegeven met een bordje Glymur. Het parkeerterrein is op Google Maps te vinden onder de naam “Botnsá and Glymur Parking”. Vanaf het parkeerterrein is het nog ongeveer drie kwartier wandelen naar de waterval.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren