Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Kvernufoss waterval

De Kvernufoss waterval is één van de minst bekende watervallen van IJsland, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De 50 meter hoge waterval ligt in het zuiden van IJsland vlakbij de Skogafoss waterval, maar wordt gek genoeg door veel toeristen overgeslagen. En dat terwijl de waterval slechts op 1 kilometer van de druk bezochte Skogafoss waterval ligt.

De waterval wordt ook wel het best bewaarde geheim van IJsland genoemd en dat komt mede door het feit dat je net zoals bij de Seljalandsfoss achter de waterval door kunt lopen. De “hidden gem” waterval ligt op privé terrein verscholen in een kleine kloof op ongeveer 10 minuten lopen van de parkeerplaats. Doordat de waterval niet bekend is bij het grote publiek heb je de waterval vaak bijna helemaal voor jezelf.

Verborgen parel van IJsland

De Kvernufoss waterval ligt in de rivier de Kverná die zijn oorsprong heeft in de Eyjafjallajökull gletsjer. De waterval is ontstaan doordat de rivier over de rand van een klif stroomt. Deze klif was vroeger de kustlijn van IJsland, maar door het omhoog rijzen van IJsland na de laatste ijstijd is de kunstlijn 5 kilometer verplaatst.

Het bijzondere van de Kvernufoss waterval is dat het één van de weinige watervallen in IJsland is waar je achterlangs kunt lopen. Eigenlijk is het een kleinere versie van de Seljalandsfoss waterval maar dan een stuk rustiger en gratis te bezoeken. Niet alleen de waterval is schitterend, ook de smalle kloof waarin de waterval zich bevindt is een plaatje. De steile wanden van de kloof zijn grotendeels begroeid met gras en mos wat mooi afsteekt tegen de donkere rotsen.

Door de smalle kloof kun je de waterval het beste in de middag bezoek als de lucht helder is. Op die manier krijg je de mooiste foto’s van de waterval en heb je geen last van schaduwen op de waterval.

De Kvernufoss waterval in IJsland

Hoe kom je bij de Kvernufoss waterval?

De waterval ligt vlakbij de ringweg van IJsland, ten oosten van het plaatsje Skógar op een steenworp afstand van de bekende Skogafoss waterval. Om bij de Kvernufoss waterval te komen neem je vanaf de ringweg de afslag naar de Skogafoss waterval. Deze waterval staat duidelijk aangegeven op de borden aangezien het een populaire attractie is. Als je vlakbij de Skogafoss waterval bent volg je niet de borden naar de parkeerplaats, maar volg je de borden naar het Skogar museum.

Net voorbij het Skogar museum zie je een groot gebouw staan met twee garages. Hier kun je parkeren en net achter het gebouw, ten oosten van de loodsen begint het wandelpad naar de waterval. Achter het gebouw staat een trapje om over de omheining te klimmen. Hierna volg je het pad richting de kleine rivier, bij de rivier sla je links af en kun je de waterval al horen. Het pad loopt op een gegeven moment dood en eindigt bij de Kvernufoss waterval.

De wandeling heen en terug naar de waterval duurt ongeveer 20 minuten. Het is aan te raden om een waterdichte jas of regenjas mee te nemen want je wordt flink nat van de nevel als je achter de waterval door wilt wandelen. Vergeet ook niet om goede schoenen aan te doen, de wandeling naar de waterval gaat deels over onverhard terrein en de rotsen bij de waterval zelf kunnen glad zijn door het water.

Coördinaten van de waterval: 63.528418, -19.480727

Tags

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online