Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
West-IJsland / Snaefellsnes

Arnarstapi

In het westen van IJsland, aan de zuidkust van het Snaefellsnes schiereiland ligt het voormalige vissersplaatsje Arnarstapi. Het dorp ligt aan de voet van de 526 meter hoge Stapafell berg aan de voet van het Snæfellsjökull Nationaal Park en beschikt over een kleine haven.

Arnarstapi is een perfecte uitvalsbasis om de ongerepte IJslandse natuur en het unieke Snaefellsnes schiereiland te gaan verkennen. Het dorp ligt op ongeveer 2 uur rijden van de IJslandse hoofdstad Reykjavik waardoor het een perfecte bestemming is voor een dagtrip. Maar je kunt er ook prima overnachten als je meer van de regio wilt gaan ontdekken.

Wat is er te doen in Arnarstapi?

Ondanks dat Arnarstapi een klein dorp is, is er opvallend veel te doen en zien in en rondom Arnarstapi. Hieronder hebben we de beste bezienswaardigheden in en rondom Arnarstapi op een rijtje gezet.

Eén van de attracties in Arnarstapi is de natuurlijke Stone Bridge. Deze natuurlijke boog is gemaakt van gestolde lava die door vele jaren van erosie zijn huidige vorm heeft gekregen. De natuurlijke brug ligt over een kloof waar de zee doorheen stroomt. De boog ligt op slechts enkele minuten lopen van het centrum van het dorp en is een populaire foto locatie.

Gatklettur rotsformatie in IJsland

Bezoek de rotsformatie Gatklettur

Rondom het dorp liggen een groot aantal schitterende basaltformaties en aan de kust liggen veel kloven, spleten en enkele prachtige kliffen. De bekendste rotsformatie in het gebied, de Gatklettur ligt vlakbij het dorp. De Gatklettur is een grote rots van basalt met in het midden een gat waardoor het een natuurlijke boog is geworden. In en rondom deze rotsformatie nestelen veel zeevogels waaronder de drieteen meeuw, de noordse stern, de grote mantelmeeuw, stormvogels, aalscholvers, de eidereend en de grauwe franjepoot.

Wandelen rondom Arnarstapi

Vroeger was het dorp een belangrijke handelspost maar vandaag de dag is het er alleen in de zomermaanden druk. Vanuit de haven vertrekken er veel dagtours voor zeevissen. Ook trekt het dorp in de zomermaanden veel wandelaars die in de omgeving van het dorp één van de vele wandeltochten gaan wandelen. Een populaire wandeling is die over het oude paarden pad langs de kust naar Hellnar. Klik hier voor de link voor de gehele wandeling.

De kliffen tussen Arnarstapi en het nabijgelegen Hellnar zijn sinds 1979 een natuurreservaat. In dit beschermde gebied ligt het 2,5 kilometer lang wandelpad over het oude paarden pad. Dit wandelpad is de populairste kustwandeling van het Snæfellsnes schiereiland en gaat onder andere langs de beroemde Gatklettur rotsformatie. Je wandelt hier dwars door de lava velden langs de steile zuidkust van Snæfellsnes. Vergeet ook niet om tijdens de wandeling regelmatig naar de zee te kijken want langs het kustgedeelte kun je zeehonden of walvissen, bruinvissen, dwergvinvissen, orka’s en dolfijnen spotten. Voor je eigen veiligheid is het aan te raden om altijd op de paden te blijven.

De Londrangar rotsformatie in West IJsland

Bekijk de Lóndrangar rotsformaties

De Gatklettur-rotsformatie is niet het enige natuurlijke wonder dat je kunt verkennen in Arnarstapi. Iets verderop bevinden zich de indrukwekkende Lóndrangar-rotsformaties, imposante gesteenten aan de IJslandse kliffen. Deze twee formaties zijn de overblijfselen van een oude vulkaan en hebben door erosie hun huidige vorm gekregen. De hoogste piek van Lóndrangar torent ongeveer 75 meter boven de kustlijn uit en fungeert als een bekend oriëntatiepunt in de regio rond Arnarstapi.

Net als Gatklettur zijn de Lóndrangar-rotsen een paradijs voor vogelliefhebbers. Deze rotsen dienen als essentiële broedplaatsen voor diverse vogelsoorten. Dankzij hun nabijheid tot het dorp zijn de rotsformaties gemakkelijk bereikbaar. Vanuit het dorp loopt een goed begaanbaar pad dat je naar de meest schilderachtige uitkijkpunten leidt.

Wandel naar de top van de Snaefellsjökull gletsjer

Ben je tijdens je bezoek aan Arnarstapi op zoek naar een uitdagende activiteit? Dan is de beklimming van de Snaefellsjökull gletsjer echt iets voor jou. De gletsjer ligt op de stratovulkaan Snæfell en is 1446 meter hoog. Ondanks dat de vulkaan op 120 kilometer van Reykjavik ligt, kun je deze op een heldere dag zien vanuit de hoofdstad.

Te voet ga je naar de voet van de gletsjer. Hier is het tijd om je gletsjeruitrusting aan te trekken waaronder je stijgijzers en je harnas. Samen met de ervaren gidsen ga je vervolgens de gletsjer op en start je met de tocht van ongeveer drie uur naar de top van de Snæfellsjökull. Als het weer meezit, wordt je tijdens de wandeling getrakteerd op een schitterend uitzicht over de omgeving.

Bewonder de Vatnshellir lavagrot

Ga naar het middenpunt van de aarde tijdens je bezoek aan de prachtige 8000 jaar oude Vatnshellir lavagrot aan de voet van Snæfellsjökull. Met een gids volg je de lavastroom ruim 200 meter de grot in en daalt je 35 meter af het hart van de oude vulkaan in. In de grot krijg je de kans om oog in oog te staan met de prachtig gekleurde lavaformaties en de vele kleurrijke mineralen die de grot rijk is.

Bárðar Saga Snæfellsáss in IJsland

Het standbeeld van Bárður Snæfellsás

Vlakbij Arnarstapi staat het standbeeld van de trol Bárður Snæfellsás. Deze trol zou volgens een IJslandse saga in de Snæfellsjökull gletsjer wonen en de gletsjer beschermen. Iets ten westen van zijn standbeeld ligt het meertje Bárðarlaug, volgens de saga is dit de vermeende badtobbe van Bárður.

Naast het standbeeld ligt ook de Stapafellberg vlakbij Arnarstapi, Dit is een bekende elfen woonplaats en volgens de saga is deze elfen populatie heel gezond. Wees niet verbaasd als je op de rotsen hier regelmatig kleine elfendeuren geschilderd ziet. Elfen staan erom bekend dat ze zich zelden laten zien, dus de kans dat je ze tegenkomt is erg klein. Als beweren veel inwoners hier ooit wel eens een elf gezien te hebben.

Met een dagexcursie vanuit Reykjavik naar Arnarstapi

Beschik je niet over een huurauto in IJsland of heb je geen zin om de afstand naar Arnarstapi te rijden? Dan kun je Arnastapi ook bezoeken met een georganiseerde dagexcursie vanuit Reykjavík. Hierbij wordt je opgehaald bij je hotel in Reykjavik en wordt je in een comfortabele bus of minivan langs alle hoogtepunten op het Snaefellsnes schiereiland gebracht. Naast Arnarstapi bezoek je ook diverse andere bijzondere plekken op het schiereiland zoals de zwarte Budakirkja, Ólafsvík, de beroemde Kirkjufell berg en het Ytri Tunga strand.

De prijzen voor een georganiseerde dagtour naar Snæfellsnes vanuit Reykjavik liggen rond de 113 euro per persoon. Klik hier om je dagtour naar Arnarstapi en Snæfellsnes online te reserveren.

Hotels in de buurt van Arnarstapi

Wil je tijdens je rondreis in IJsland in de buurt van Arnarstapi overnachten? De onderstaande hotels liggen in de buurt van het dorp op het Snæfellsnes schiereiland. Benieuwd naar meer hotels in de regio van Snaefellsnes? Neem een kijkje op de website van Booking.com.

Tips voor hotels rondom Arnarstapi

Arnarstapi

Arnarstapi Hotel

Het Arnarstapi Hotel ligt op slechts enkele minuten lopen van de indrukwekkende rotsformatie Gatklettur en de overige bezienswaardigheden van Arnarstapi.  

Arnarstapi

Arnarstapi Cottages

De schitterende cottages van het Arnarstapi Cottages hotel liggen in het centrum van Arnarstapi op slechts enkele honderden meters van de bekende rotsformaties. 

Hellnar

Fosshotel Hellnar

Het bekroonde, milieuvriendelijke hotel Fosshotel ligt op het schiereiland Snæfellsnes, op 3 km van Arnarstapi en op 6 km van de gletsjer en vulkaan Snæfellsjökull.

Hoe kom je bij Arnarstapi?

Arnarstapi ligt in het westen van IJsland, bijna helemaal in het verste puntje van het Snaefellsnes schiereiland. Het dorp ligt aan de zuidkust van het schiereiland op ongeveer 193 kilometer rijden van de hoofdstad Reykjavik. Als je vanuit Reykjavik naar Arnarstapi wilt rijden ben je ongeveer 2 uur en 30 minuten bezig. Je rijdt hierbij grotendeels over de ringweg nummer 1. Ter hoogte van Borgarnes na ongeveer 1 uur sla je af richting wegnummer 54. Vanaf hier is het nog iets minder dan 1,5 uur voordat je bij Arnarstapi komt. Wegnummer 54 volg je totdat je de borden voor de afslag naar Arnarstapi ziet.

De gehele weg naar Arnarstapi is verhard dus je kunt er met een huurauto prima komen. Hou er wel rekening mee dat in de winter de wegen in dit deel van IJsland niet altijd even goed sneeuwvrij gehouden worden en het dus niet aan te raden is om hier met een normale auto zonder 4×4 aandrijving te rijden.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren