Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
West-IJsland / Snaefellsnes

Gatklettur, een bijzondere rotsformatie

IJsland herbergt een schat aan natuurlijke pracht en praal. Eén van de meest unieke rotsformaties die volop de aandacht trekt van reizigers en natuurliefhebbers is Gatklettur. Deze opvallende rotsformatie ligt aan de kustlijn van het dorp Arnarstapi in het westen van IJsland, aan de zuidelijke kust van het schiereiland Snæfellsnes (Snaefellsnes).

De regio van Snæfellsnes staat bekend om zijn dramatische landschappen en ruige kustlijn, en Gatklettur is geen uitzondering. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf de parkeerplaats in Arnarstapi, waardoor het een populaire stop is voor reizigers die de ongerepte natuur van IJsland willen verkennen.

Unieke rotsformatie in West IJsland

Gatklettur, wat letterlijk vertaald uit het IJslands gatrots betekend, ontleent zijn naam aan het opvallende kenmerk dat deze rotsformatie zo uniek maakt. De natuurlijke boog, gevormd door eeuwenlange krachten van de zee en wind, creëert een bijna perfect rond gat in de massieve klif. Volgens de locals is Gatklettur een plek vol legendes. Er wordt gezegd dat de natuur zelf een poort heeft geopend naar een betoverende wereld achter de kliffen.

In en rondom de rotsformatie nestelen veel zeevogels waaronder de drieteen meeuw, de noordse stern, de grote mantelmeeuw, stormvogels, aalscholvers, de eidereend en de grauwe franjepoot. Voor vogelspotters is Gatklettur dan ook een populaire plek, met name in de zomermaanden. Maar ook voor fotografen is een waar paradijs. Het gat in de klif biedt niet alleen een uniek kader voor indrukwekkende foto’s, maar de ruige kustlijn en de nabijgelegen basaltkolommen voegen nog meer unieke details toe aan het plaatje.

De Londrangar rotsformatie in West IJsland

Bezienswaardigheden rondom Gatklettur

Naast de rotsformatie van Gatklettur is er nog veel meer te bewonderen in en rondom het dorp Arnarstapi en op het schiereiland Snaefellsnes. Hieronder hebben we alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van deze regio voor je op een rijtje gezet.

Een opmerkelijke bezienswaardigheid in Arnarstapi is de natuurlijke Stone Bridge. Deze unieke boog is ontstaan uit gestolde lava, die na vele jaren van erosie zijn karakteristieke vorm heeft aangenomen. De natuurlijke brug overspant een kloof waar de zee doorheen stroomt. Op slechts enkele minuten lopen van het dorpscentrum is deze boog een geliefde fotolocatie.

Bezoek de Lóndrangar rotsformaties

De Gatklettur rotsformatie is niet de enige rotsformatie die je kunt gaan bezoeken in Arnarstapi. Iets verderop ligt Lóndrangar, een gigantische rotsformaties op de IJslandse kliffen. De twee rotsformaties van Lóndrangar zijn overblijfselen van een oude vulkaan en zijn door erosie gevormd tot hun huidige gestalte. De hoogste piek van de formatie strekt zich ongeveer 75 meter boven de kust uit en is hierdoor een bekend herkenningspunt in de regio rondom Arnarstapi.

Net zoals Gatklettur is zijn ook de rotsen van Lóndrangar een hotspot voor liefhebbers van vogels. De rotsen dienen als een cruciale broedplaats voor diverse vogelsoorten. Dankzij de ligging vlakbij het dorp zijn de rotsformaties gemakkelijk bereikbaar. Vanuit het dorp loopt een goed begaanbaar pad dat je naar de mooiste uitkijkpunten leidt.

Daal af in de Vatnshellir lavagrot

Verken het centrum van de aarde tijdens je bezoek aan de indrukwekkende Vatnshellir lavagrot, die al meer dan 8000 jaar oud is en gelegen is aan de voet van de majestueuze Snæfellsjökull. Onder begeleiding van een gids volg je de lavastroom diep de grot in, over een afstand van meer dan 200 meter, en daal je af tot wel 35 meter in het binnenste van deze eeuwenoude vulkaan. Ontdek in de grot de adembenemende schoonheid van de levendig gekleurde lavaformaties en bewonder de verscheidenheid aan kleurrijke mineralen die de grot te bieden heeft.

Arnarstapi Stapafell mountain in IJsland

Wandelen rondom Arnarstapi

Vroeger diende het dorp als een cruciale handelspost, maar tegenwoordig is het slechts tijdens de zomermaanden levendig. Gedurende deze periode vertrekken talloze dagtochten voor zeevissen vanuit de haven. Bovendien trekt het dorp in de zomermaanden veel wandelaars die de omgeving verkennen via een van de vele beschikbare wandelroutes. Een geliefde wandeling voert over het oude paardenpad langs de kust naar Hellnar. Klik hier voor de link voor de gehele wandeling.

Sinds 1979 zijn de kliffen tussen Arnarstapi en het nabijgelegen Hellnar uitgeroepen tot een natuurreservaat. Het beschermde gebied herbergt een 2,5 kilometer lang wandelpad langs het oude paardenpad, dat bekend staat als de meest populaire kustwandeling op het Snæfellsnes schiereiland. De route voert onder andere langs de beroemde Gatklettur rotsformatie en leidt je dwars door lavavelden langs de steile zuidkust van Snæfellsnes. Vergeet niet regelmatig naar de zee te kijken tijdens de wandeling, want langs de kust kun je mogelijk zeehonden, walvissen, bruinvissen, dwergvinvissen, orka’s en dolfijnen spotten. Voor je eigen veiligheid wordt aangeraden om te allen tijde op de aangegeven paden te blijven.

Wandel naar de top van de Snaefellsjökull gletsjer

Ben je op zoek naar een avontuurlijke ervaring tijdens je bezoek aan Arnarstapi? Dan is het beklimmen van de Snaefellsjökull gletsjer echt iets voor jou. Deze gletsjer bevindt zich op de Snæfell stratovulkaan en reikt tot een hoogte van 1446 meter. Hoewel de vulkaan zich op 120 kilometer afstand van Reykjavik bevindt, is deze op heldere dagen zichtbaar vanuit de hoofdstad.

Je begint te voet aan de tocht naar de voet van de gletsjer. Hier trek je je gletsjeruitrusting aan, inclusief stijgijzers en een harnas. Samen met ervaren gidsen betreed je de gletsjer en start je een tocht van ongeveer drie uur naar de top van de Snæfellsjökull. Bij gunstig weer word je tijdens de wandeling beloond met een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Het standbeeld van Bárður Snaefellsás

In Arnarstapi, op slechts enkele honderden meters van Gatklettur staat het opmerkelijk standbeeld van Bárður Snaefellsás, een personage uit de IJslandse saga’s. Hij wordt afgebeeld als een oger en speelt een cruciale rol in de mythologie van IJsland. Het standbeeld dat is vervaardigd door de IJslandse beeldhouwer Ragnar Kjartansson staat vlakbij de kustlijn en wordt beschouwd als de beschermgeest van het schiereiland Snæfellsnes. De legende vertelt dat hij waakt over de vrede tussen mens en natuur.

Met een dagexcursie vanuit Reykjavik naar Gatklettur

Beschik je niet over een huurauto in IJsland of heb je geen zin om de afstand naar Arnarstapi te rijden? Dan kun je Arnastapi ook bezoeken met een georganiseerde dagexcursie vanuit Reykjavík. Hierbij wordt je opgehaald bij je hotel in Reykjavik en wordt je in een comfortabele bus of minivan langs alle hoogtepunten op het Snaefellsnes schiereiland gebracht. Naast Arnarstapi bezoek je ook diverse andere bijzondere plekken op het schiereiland zoals de zwarte Budakirkja, Ólafsvík, de beroemde Kirkjufell berg en het Ytri Tunga strand.

De prijzen voor een georganiseerde dagtour naar Snæfellsnes vanuit Reykjavik liggen rond de 113 euro per persoon. Klik hier om je dagtour naar Arnarstapi en Snæfellsnes online te reserveren.

Hotels in de buurt van Gatklettur

Wil je tijdens je rondreis in IJsland in de buurt van Arnarstapi overnachten? De onderstaande hotels liggen in de buurt van het dorp op het Snæfellsnes schiereiland. Benieuwd naar meer hotels in de regio van Snaefellsnes? Neem een kijkje op de website van Booking.com.

Tips voor hotels rondom Arnarstapi

Arnarstapi

Arnarstapi Hotel

Het Arnarstapi Hotel ligt op slechts enkele minuten lopen van de indrukwekkende rotsformatie Gatklettur en de overige bezienswaardigheden van Arnarstapi.  

Arnarstapi

Arnarstapi Cottages

De schitterende cottages van het Arnarstapi Cottages hotel liggen in het centrum van Arnarstapi op slechts enkele honderden meters van de bekende rotsformaties. 

Hellnar

Fosshotel Hellnar

Het bekroonde, milieuvriendelijke hotel Fosshotel ligt op het schiereiland Snæfellsnes, op 3 km van Arnarstapi en op 6 km van de gletsjer en vulkaan Snæfellsjökull.

Hoe kom je bij Gatklettur?

De rotsformatie van Gatklettur ligt in het westen van IJsland, aan de zuidkust van het Snaefellsnes schiereiland, op enkele minuten van het dorp Arnarstapi. Gatklettur ligt op ongeveer 193 kilometer rijden van de hoofdstad Reykjavik. Als je vanuit Reykjavik naar Gatklettur en Arnarstapi wilt rijden ben je ongeveer 2 uur en 30 minuten kwijt, afhankelijk van het weer. Als je vanuit de IJslandse hoofdstad naar Gatklettur rijdt, rij je grotendeels over de ringweg nummer 1 (route 1). Ter hoogte van Borgarnes na ongeveer 1 uur rijden sla je af richting wegnummer 54 (route 54). Vanaf hier is het nog iets minder dan 1,5 uur voordat je bij het dorp Arnarstapi komt. Wegnummer 54 blijf je volgen totdat je de borden langs de kant van de weg ziet staan met de afslag naar Arnarstapi.

De weg naar Arnarstapi is volledig verhard dus je kunt er met een normale huurauto prima komen. Het is bij normale weersomstandigheden dus niet nodig om een 4WD huurauto te hebben om in dit deel van IJsland te komen. Hou er wel rekening mee dat in de winter de wegen in dit deel van IJsland niet altijd even goed sneeuwvrij gehouden worden en het in de wintermaanden dus niet aan te raden is om hier met een normale auto zonder 4×4 aandrijving te rijden.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren