[the-subtitle]
Oost-IJsland

Stuðlagil canyon

In het oosten van IJsland ligt één van de mooiste bezienswaardigheden van IJsland, de Stuðlagil Canyon (Studlagil kloof). Deze indrukwekkende kloof wordt ook wel de Basalt Canyon genoemd doordat de kloof vol staat met schitterende basaltkolommen van tientallen meters hoog.

De basalt kloof ligt in de Jökuldalur-vallei en is lange tijd een “hidden gem” geweest die verborgen was onder een kolkende rivier. Maar daar is gelukkig verandering in gekomen en nu kan iedereen deze waanzinnige plek in Oost IJsland met eigen ogen gaan bewonderen. Voor veel toeristen is de kloof het hoogtepunt van hun rondreis in IJsland en de plek wordt dan ook door vele de mooiste plek van IJsland genoemd. Als je onderin de kloof loopt en oog in oog staat met de indrukwekkende basaltkolommen begrijp je waarom zoveel mensen helemaal weg zijn van deze prachtige plek.

De Stuðlagil canyon in Oost IJsland

Geschiedenis van de Studlagil Canyon

De Jökuldalur vallei waarin de Stuðlagil kloof ligt werd lange tijd als gevaarlijk beschouwd waardoor dit gebied vandaag de dag nog steeds erg dun bewoond is. Hierdoor is dit gebied lange tijd niet bekend geweest bij toeristen die IJsland bezochten. Alleen echte avonturiers durfde het aan om in dit vrijwel onbewoonde gebied op avontuur te gaan.

De Jökla rivier die in de Jökuldalur vallei ligt was één van de krachtigste gletsjer rivieren in IJsland en was hierdoor veel te gevaarlijk om over te steken. Maar daar kwam verandering in door de bouw van de waterkrachtcentrale (Kárahnjúkavirkjun) in 2003. Na de opening in 2009 zakte het waterpeil van de rivier tussen de 7 en 8 meter en werden de schitterende basalt formaties in de kloof zichtbaar. Ook de kracht van de rivier nam sterk af waardoor het veranderde van een kolkende rivier naar een rustig kabbelend riviertje.

Nadat het water van de rivier gezakt was duurde het nog wel enige tijd voordat het ravijn met de basalt kolommen ontdekt werd. Pas in 2016 ontdekte Einar Páll, een lokale gids, de bijzondere kloof. Door de ontdekking van de Stuðlagil Canyon veranderde er een hoop voor de regio en werd het gebied opeens op de kaart gezet bij toeristen. Vooral na een vermelding in het WOW magazine in 2017 en foto’s op Instagram werd de kloof wereldberoemd en groeide het uit tot één van de populairste plekken in IJsland voor het maken van foto’s.

De Stuðlagil kloof in Oost IJsland

De Stuðlagil Canyon bezoeken – wandelen naar de Studlagil kloof

Je kunt de bijzondere Stuðlagil kloof gratis bezoeken, er wordt net zoals bij veel andere bezienswaardigheden in IJsland geen entree gevraagd. Er zijn twee manieren om de kloof te gaan bezoeken. Je kunt ervoor kiezen om de kloof via de westzijde of via de oostzijde te gaan bekijken. Welke van de twee opties je kiest hangt vooral af van hoeveel tijd je hebt en of je een wandeling van 4 kilometer wilt gaan maken. De eerste optie via de westelijke zijde van de kloof is de snelste manier, maar biedt niet echt een spectaculair uitzicht op de kloof. De tweede optie via de oostzijde geeft je het mooiste uitzicht op de kloof, maar deze route vergt meer moeite omdat er een flinke wandeling voor gemaakt dient te worden.

Optie 1 – de westzijde van de Studlagil Canyon
De eerste manier om de Stuðlagil Canyon te bezoeken gaat via de westzijde van de kloof en dit is de makkelijkste manier om een glimp op te vangen van de bijzondere kloof. Vanaf de ringweg neem je bij Skjödólfsstaðir de afslag naar wegnummer 923 om vervolgens af te slaan naar de weg Jökuldalsvegur. Vervolgens rij je 19 kilometer totdat je bij de boerderij Grund bent, te herkennen aan het bord “Grund Farm”. Hier sla je linksaf en kun je de auto parkeren op het parkeerterrein (Stuðlagil Canyon Parking op Google Maps) waar je ook toiletten (tegen betaling), een snack wagen en een camping kunt vinden.

Vanaf het parkeerterrein kun je via een ijzeren trap met 239 treden naar beneden lopen naar een uitkijkplatform, welke ook wel bekend staat als het westside platform of Stuðlagil Canyon viewpoint. Vanaf de westzijde van de kloof is het niet mogelijk om onderin de kloof bij de rivier te komen, dit kan alleen via de oostelijke zijde van de kloof. Eigenlijk is het uitkijkpunt aan de westzijde van de kloof niet echt de moeite waard omdat je vanaf het uitkijkpunt niet alles kunt zien van de schoonheid van de kloof. Deze kant is alleen aan te raden als je weinig tijd hebt en toch iets van deze unieke kloof wilt zien of als je slecht ter been bent en niet in staat bent om een hike van 1 uur heen en 1 uur terug te maken.

De studlafoss waterval in IJsland

Optie 2 – de oostzijde van de Studlagil Canyon
Wil je de kloof optimaal ervaren en schitterende foto’s maken van de kloof? Dan moet je de oostzijde van de kloof gaan bezoeken. Hiervoor dien je wel een wandeling van ongeveer 4 kilometer te maken waar je ongeveer 1 uur over doet.

Om de Studlagil Canyon via deze tweede optie te bezoeken dien je ook de ringweg te nemen en af te slaan bij wegnummer 923 om vervolgens ook af te slaan naar de weg Jökuldalsvegur. Alleen rij je nu 14 kilometer totdat je bij de boerderij Klaustursel (Klaustursel in Google Maps) bent. Hier sla je af naar de weg die Stuðlagil Cyn en rij je door tot de smalle brug die over de Jokla rivier gaat. Naast de brug vind je een parkeerterrein (Stuðlagil East Side Parking in Google Maps) waar je kunt parkeren op de westzijde van de kloof. Vanaf dit parkeerterrein is het een uur wandelen (2 uur in totaal heen en terug) naar het de kloof. Halverwege dit wandelpad wordt je bovendien getrakteerd op een extra bezienswaardigheid, de Stuðlafoss waterval die omgeven is door schitterende basalt kolommen.

Het is ook mogelijk om verder door te rijden over de brug naar een parkeerterrein dat iets dichterbij de kloof ligt en speciaal voor 4×4 terreinwagens is. Deze route gaat over de nieuwe brug die vlak naast de oude smalle brug aangelegd is. De oude brug uit 1908 is te smal om met hedendaagse auto’s te betreden. De weg na de brug tot het parkeerterrein is erg hobbelig en zelfs met een 4×4 kan de weg soms moeilijk te begaan zijn. Vanaf de brug duurt het ongeveer 10 minuten totdat je bij het parkeerterrein (Parkplatz Klastrusel in Google Maps) bent aangekomen. Dit parkeerterrein ligt naast de Stuðlafoss waterval en vanaf hier is het nog 30 minuten wandelen (1 uur in totaal heen en terug) tot je bij de kloof bent.

Vanaf beide parkeerterreinen wordt de route naar de kloof duidelijk aangegeven met bordjes met “Stuðlagil canyon” erop. De wandeling naar de kloof is niet moeilijk, maar het duurt wel even voordat je er bent. Als je aangekomen bent bij de Stuðlagil Caynon kun je op één plek via de basalt kolommen naar beneden klimmen om het beste te zien waarom deze kloof zo bijzonder is. Om beneden in de kloof bij de rivier te komen moet je enige hiking ervaring hebben, maar na ongeveer 5 minuten klimmen en klauteren ben je beneden en kun je met eigen ogen deze magische en unieke plek in IJsland bewonderen. Let wel goed op, want de basalt kolommen en de stenen kunnen glad zijn. Goede wandelschoenen zijn dus geen overbodige luxe als je een bezoek wilt brengen aan de kloof. Ook kan het zijn dat de rivier door zware regenval erg hoog staat waardoor je niet overal bij kunt komen.

De Stuðlagil Canyon in Oost IJsland

Beste reistijd om de Stuðlagil Canyon te bezoeken

De Stuðlagil Canyon kun je het beste bezoeken in de zomermaanden van begin juni tot halverwege augustus. In deze maanden is de kloof op zijn mooist, zijn de temperaturen aangenaam en is het wandelpad naar de kloof goed begaanbaar en vrij van sneeuw en ijs. In de zomermaanden heeft het water in de rivier bovendien een schitterende blauw turquoise kleur. Halverwege augustus loost de waterkrachtcentrale het bruine gletsjerwater in de kloof waardoor het water de schitterende blauw turquoise kleur verliest.

Je kunt de kloof in de wintermaanden bezoeken, maar de hike naar de kloof en de rit naar de parkeerplaats zijn in de winter een flinke opgave door de sneeuw en gladheid. De wandeling naar de kloof kan door de gladde stenen in de winter ook vrij gevaarlijk gaan, ga dus niet als onervaren wandelaar de wandeling in de winter maken. Als het je lukt om de kloof in de wintermaanden te bezoeken wordt je wel getrakteerd op een besneeuwde kloof en bevroren delen van de rivier.

In de lentemaanden staan de kleine rivieren die het wandelpad naar de kloof kruizen vol met smeltwater waardoor ze niet veilig zijn om over te steken. In mei is de kans ook groot dat het wandelpad naar de canyon nog deels bedekt is met sneeuw. Daarnaast kunnen er in de lente sneeuw en ijs vanaf de bovenkant van de kloof naar beneden vallen. Als je de kloof wilt bezoeken in de lentemaanden kun je het beste niet te dichtbij de randen van de kloof komen. Halverwege augustus laat de waterkrachtcentrale die stroomopwaarts ligt het overloop basis leeg lopen waardoor de waterstand van de rivier flink stijgt en de rivier een stuk wilder is dan in de zomermaanden. Hierdoor staan delen van de kloof onder water die in de zomermaanden wel toegankelijk zijn.

De Stuðlagil kloof in Oost IJsland

Wat is het beste tijdstip om de kloof te bezoeken?

Doordat de Stuðlagil Canyon steeds populairder wordt bij toeristen en een echte Instagram en Tiktok plek is geworden kan het er overdag druk zijn. Wil je de kloof voor je alleen hebben? Dan is het aan te raden om de kloof zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken of juist aan het einde van de dag richting de kloof te gaan. In de ochtend maak je ook de mooiste foto’s in de kloof vanwege het licht. In de zomermaanden kun je er ook voor kiezen om de kloof in de avond of nacht te bezoeken. Doordat de zon in de zomer bijna niet ondergaat, de zon schijnt op sommige dagen maar liefst 20 uur, heb je tot laat in de avond voldoende licht om de kloof te bekijken.

Voor de wandeling naar de kloof en het bezoeken van de kloof moet je ongeveer drie tot vier uur uittrekken, dit is inclusief de wandeling van 1 uur heen en 1 uur terug. Als je parkeert op het parkeerterrein voor terreinwagens is de wandeling in totaal 1 uur korter, 30 minuten heen en 30 minuten terug en kun je de kloof in ongeveer twee tot drie uur bezoeken. Als je alleen de kloof gaat bekijken via het platform aan de westzijde van de kloof dan kost het bezoeken van de kloof je ongeveer 30 minuten.

Tips voor het bezoeken van de Studlagil kloof

Als je een bezoek gaat brengen aan de basalt kloof is het slim om rekening te houden met een aantal dingen. Hieronder hebben wij enkele tips voor een bezoek aan kloof voor je op een rijtje gezet.

  • Als je van plan bent om af te dalen naar de rivier dan is het verstandig om waterdichte wandelschoenen te dragen die voorzien zijn van een goed profiel aan de onderkant. Het kan namelijk glad zijn op de stenen rondom de rivier en voor de mooiste foto’s moet je ook af en toe door laagstaand water lopen.
  • Ondanks dat de rivier niet zo wild is, kan er in het water een stevige stroming staan. Bovendien is het water ijskoud waardoor het niet aan te raden is om te gaan zwemmen in het water.
  • Het is toegestaan om met een drone over de kloof te vliegen. Wel moet je voorzichtig zijn voor vogels die graag op de randen van de kloof hun nesten bouwen. Een drone is niet alleen gevaarlijk zijn voor de vogels, de vogels kunnen ook agressief reageren op het zien van de drone. Op drukke tijdstippen kan het zijn dat je niet de enige drone in de lucht bent. Overleg daarom met andere drone piloten waar je naartoe gaat vliegen of wacht totdat de andere drone(s) uit de lucht zijn.
  • Ondanks dat één van de parkeerplaatsen vrijwel naast de Stuðlafoss waterval ligt, heb je vanaf het parkeerterrein niet het mooiste uitzicht op de waterval. Voor de mooiste foto’s kun je het beste een stukje terug lopen naar de weg.
  • Het beste kun je de oostzijde van de kloof zo vroeg mogelijk gaan bezoeken. Dan heb je de grootste kans dat je bijna alleen bent in de kloof en kun je de mooiste foto’s maken zonder al teveel personen op de foto. Daarna kun je, als je dat wilt de westzijde gaan bezoeken. Bij het uitkijkpunt maakt het minder uit of er andere mensen lopen.
  • In mei kan het wandelpad naar de kloof nog bedekt zijn met sneeuw. Hierdoor kan het pad gevaarlijk glad worden, hou hier rekening mee als je de kloof in mei wilt gaan bezoeken.
  • De kloof ligt op privé terrein, hou hier rekening mee als je de kloof gaat bezoeken. Neem je afval altijd mee en gooi het niet zomaar in de natuur en blijf op het gemarkeerde pad.
  • Aan de westzijde van de kloof vlakbij de boerderij “Grund” ligt een gebied waar veel vogels hun nesten bouwen. Hierdoor kan dit stuk van de kloof gesloten zijn tussen 1 mei en 10 juni.

De Stuðlagil canyon in Oost IJsland

Hoe kom je bij de Studlagil kloof?

De Stuðlagil kloof ligt in het oosten van IJsland, tussen het dorp Egilsstaðir in het oosten en de stad Mývatn in het noorden. De kloof ligt redelijk ver van de bewoonde wereld, het dichtstbijzijnde dorp is Egilsstaðir dat op 72 kilometer ligt op ongeveer 1 uur rijden. In dit dorp vind je ook het vliegveld Egilsstaðaflugvöllur waar binnenlandse vluchten vanuit Reykjavik landen. De hoofdstad Reykjavik ligt op ruim 600 kilometer rijden van de kloof, de stad Húsavík ligt op twee en een half uur rijden van de Stuðlagil Canyon.

Ondanks dat het ravijn in een vrij uitgestorven gebied is gelegen, ligt het ravijn opvallend genoeg vlak langs de ringweg van IJsland, Route 1. Vanaf de ringweg pak je bij Skjödólfsstaðir de weg nr. 923. Vanaf de ringweg is het nog ongeveer 19 kilometer rijden naar het parkeerterrein bij de kloof. De ringweg en een deel van wegnummer 923 zijn verhard, maar het laatste stuk gaat over een onverharde weg. Deze weg is ook met een normale personenauto goed begaanbaar, je hebt dus geen speciale 4×4 nodig om hier te kunnen komen. In de wintermaanden wordt wegnummer 923 slechts beperkt sneeuw en ijsvrij gemaakt waardoor deze weg in de wintermaanden gesloten kan zijn voor toeristen. Controleer daarom altijd goed de condities van de wegen voordat je op pad gaat via de website www.road.is.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden