Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
Oost-IJsland

Egilsstadir

Egilsstadir is een stad in het oosten van IJsland en wordt gezien als het kloppende hart van Oost IJsland. Het is de ideale toegangspoort voor de rest van de regio doordat alle wegen in de regio uitwaaieren vanuit de plaats. Egilsstadir, ook wel Egilsstaðir genaamd, ligt aan de brede Lagarfjot rivier en telt zo’n 2400 inwoners. De stad beschikt over een klein regionaal vliegveld en Europese reizigers die met de boot naar IJsland reizen reizen via deze plaats nadat ze aangekomen zijn in Seydisfjordur.

De plaats is nog niet heel oud, in 1947 werd er nederzetting gebouwd op de plek waar destijds de Egilsstaðir-boerderij stond, vandaar de naam Egilsstaðir. De plek van de eerste nederzetting was dicht bij de brug over de Lagarfljót en alle hoofdwegen in de regio kwamen hier samen. Hierdoor kun je vanuit de Egilsstadir snel en eenvoudig de regio ontdekken. Er wordt verwacht dat de plaats de komende jaren blijft groeien door de gunstige economische situatie in de regio door de bouw van de Kárahnjúkavirkjun waterkrachtcentrale en de aluminiumsmelterij van Alcoa in Reyðarfjörður.

Egilsstadir in Oost IJsland

Bezienswaardigheden in en rondom Egilsstadir

Egilsstadir biedt enkele toeristische locatie zoals een volksmuseum en een zwembad maar de meeste bezienswaardigheden liggen buiten de plaats. Vanuit de plaats kun je prachtige wandelingen gaan maken in het grootste bos van IJsland, het Hallormsstadur bos.

Aan de westkant van de stad ligt de rivier Lagarfljót, die door de enorme afmeting van 112 meter diep, 25 kilometer lang en 2,5 kilometer breed eigenlijk een meer is. Het water, dat ook wel bekend staat als Lögurinn, is qua oppervlakte het derde grootste meer van IJsland en wordt gevuld met smeltwater afkomstig van de Vatnajökull gletsjer. Ten noorden van Egilsstaðir ligt de waterkrachtcentrale Lagarfoss. Door de bouw van deze waterkrachtcentrale zijn er in de rivier enkele kleine maar krachtige watervallen ontstaan.

Het oosten van IJsland staat voornamelijk bekend om haar hoge en steile bergketens en de indrukwekkende fjorden. Je komt ogen en oren tekort als je rondrijdt in dit deel van IJsland. Vanuit Egilsstaðir loopt er een mooie route over de Fjarðarheiði naar het dorp Seyðisfjörður in de oostfjorden van IJsland. De route 93 staat bekend als één van IJslands meest spectaculaire wegen om over te rijden en is 24,5 kilometer lang. Langs de route zijn vele watervallen te vinden waarvan de één nog indrukwekkender is dan de andere.

Minjasafn Austurlands museum

Het Minjasafn Austurlands museum is een erfgoedmuseum midden in het centrum van Egilsstaðir. Hier krijg je een kijkje hoe de IJslanders aan het einde van de negentiende eeuw leefden. In het museum staat onder andere een origineel turfhuis. Ook laat het museum zien hoe men vroege voedingsmiddelen conserveerde en hoe ze kleding maakte.

De Hengifoss waterval in IJsland

Hengifoss waterval

De bekendste bezienswaardigheid in de buurt van Egilsstadir is de Hengifoss waterval. Dit is één van de hoogste watervallen van IJsland. Alleen de Morsárfoss waterval in het Vatnajökull National Park en de Glymur waterval in het westen van IJsland zijn nog hoger.

De Hengifoss waterval valt van een gigantische klif 128 meter naar beneden en doorsnijdt daarbij bijna letterlijk de berg. De bijzondere en imposante rotslagen achter de waterval zorgen voor een prachtig schouwspel. De lagen in de klif bestaan uit rode klei die tussen de metershoge bruingrijze basaltlagen is geperst. De rode kleur van de klei is in de Tertiair periode 5 tot 6 miljoen jaar geleden ontstaan toen IJsland werd gevormd. Lagen van lava werden toen afgewisseld met lagen ijzerhoudende klei. Het geoxideerde ijzer in de klei geeft de speciale rode kleur die nu zo opvalt.

Klifbrekkufossar waterval

De Klifbrekkufossar waterval, ook bekend als de Klefbrekku Waterfall, bevindt zich op ongeveer 20 minuten rijden van Egilsstadir en behoort tot een van de grootste watervallen van IJsland. Gelegen in de smalle fjord van Mjóifjörður, maakt de waterval een indrukwekkende afdaling van 100 meter in 9 afzonderlijke trappen. Hoewel het misschien niet meteen als een van de grootste watervallen van het land lijkt, komt dit door de geleidelijke afdaling, waardoor het lijkt alsof het uit verschillende delen bestaat, terwijl het in feite één geheel vormt.

De geothermische baden van Vök Baths

Op nog geen 10 minuten rijden van Egilsstadir liggen de geothermische baden van Vök Baths waar je de allereerste drijvende zwembaden van IJsland kunt ervaren. Oost-IJsland kent, in vergelijking met andere regio’s, relatief weinig warmwaterbronnen, waardoor een bezoek aan de Vök-baden een niet te missen attractie is tijdens je verkenning van dit deel van IJsland.

Laat je betoveren door het warme water terwijl je drijft op het meer en geniet van het prachtige uitzicht over Urriðavatn. Deze ervaring is werkelijk uniek! Bovendien is Vök Baths de eerste warmwaterbron in IJsland met drinkbaar water. Naast de diverse geothermische baden biedt Vök Baths een poolbar, stoombad, sauna, tunnel met koude mistdouche en een café/restaurant waar gerechten voornamelijk worden bereid met lokale biologische producten.

De Stuðlagil canyon in Oost IJsland

De Studlagil kloof

Op een uur rijden van Egilsstadir ligt één van de meest prachtige bezienswaardigheden van IJsland, de Stuðlagil Canyon (Studlagil-kloof) Deze indrukwekkende kloof staat ook wel bekend als de Basalt Canyon vanwege de schitterende basaltkolommen die tientallen meters hoog zijn.

De basaltkloof is gelegen in de Jökuldalur-vallei en was lange tijd een “verborgen juweeltje” dat verscholen lag onder een bruisende rivier. Gelukkig is daar verandering in gekomen, en nu kan iedereen deze adembenemende plek in Oost-IJsland met eigen ogen bewonderen. Voor veel toeristen is de kloof het hoogtepunt van hun rondreis in IJsland en velen beschouwen het als de mooiste plek van het land. Als je langs de bodem van de kloof loopt en oog in oog staat met de indrukwekkende basaltkolommen, zul je begrijpen waarom zoveel mensen volledig weg zijn van deze prachtige locatie.

Hotels in Egilsstadir

Egilsstadir is een populaire plek om te overnachten tijdens een rondreis in het noorden van IJsland. De stad ligt centraal en is een goede startplek voor uitstapjes naar de bezienswaardigheden in de regio. Benieuwd welke accomodaties en hotels er beschikbaar zijn in Egilsstadir? Hieronder hebben wij de beste hotels in Egilsstadir op een rijtje gezet. Voor alle accomodaties in de buurt van Egilsstadir kun je een kijkje nemen op Booking.com.

Tips voor hotels rondom Egilsstaðir

Egilsstaðir

Centrum Hotel

Het Berjaya Hérað Hotel ligt in het centrum van Egilsstadir. Hotel hotel beschikt over moderne kamers en een eigen restaurant dat gespecialiseerd is in vis, IJslands lamsvlees en rendiersteak.

Egilsstaðir

Gistihúsið Lake Hotel

Dit pension is gevestigd in een gerenoveerde boerderij en ligt aan het meer Lagarfljót in Egilsstaðir. Internationale gerechten worden geserveerd in het eigen restaurant van Lake Hotel Egilsstadir.

Egilsstaðir

Hótel Valaskjálf

Hótel Valaskjálf heeft een spectaculaire ligging in een kalm en rustig deel van de stad, en beschikt over comfortabele kamers met een eigen badkamer en gratis WiFi.

Hoe kom je bij Egilsstadir?

De plaats Egilsstadir ligt in het noorden van IJsland, direct aan de ringweg nr. 1 die rondom het hele eiland loopt. Vanuit Reykjavik is het ruim 10 uur rijden naar Egilsstadir als je de noordkant pakt. Deze route is 653 kilometer lang. Het is ook mogelijk om via de zuidkust vanuit Reykjavik naar Egilsstadir te rijden. Deze route is ongeveer 694 kilometer lang en hier doe je ruim 12 uur over.

Egilsstadir beschikt over een busstation waar buslijn 56 van Strætó rijdt naar de stad Akureyri. Deze busrit is ongeveer 269 kilometer lang en de reis neemt ongeveer 3,5 uur in beslag. Vanuit Akureyri heb je de mogelijkheid om met de bus naar Reykjavik te reizen.

De plaats beschikt verder ook over een eigen vliegveld. Het vliegveld Egilsstaðaflugvöllur ligt op ongeveer een halve kilometer van de plaats. Van hieruit vliegt Air Iceland meerdere keren per week naar Reykjavik. De vlucht vanaf Egilsstaðaflugvöllur naar Reykjavik duurt ongeveer 60 minuten.

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer IJsland tips en bezienswaardigheden

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren