Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
Zuid-IJsland

Morsárfoss waterval

De Morsárfoss waterval is de hoogste waterval van IJsland en ligt in het zuidoosten van IJsland, in de Morsárjökull gletsjer in het Skaftafell nationale park. Het water van de waterval valt maar liefst 227 meter naar beneden de diepte in en is dankzij de hoogte zelfs vanaf de ringweg te zien. Ondanks dat de Morsárfoss een bescheiden stroom smeltwater is, is de stroom water geclassificeerd als een echte waterval en daarmee de hoogste waterval van heel IIsland.

Het bijzondere aan de Morsárfoss waterval is niet alleen de hoogte, het is ook één van de weinige watervallen in IJsland die niet direct gevoed wordt door een rivier of meer. Het water van de Morsárfoss waterval is smeltwater van de outlet gletsjer Morsárjökull die verbonden is met de Vatnajökull gletsjer. Dit is de grootste gletsjer van IJsland en tevens de op-en-na grootste gletsjer van Europa. Een outlet gletsjer, ook wel Outlet Glacier genoemd, is een ijskanaal dat ontstaat uit een ijskap of ijsveld en wordt omringd door rotsgesteente aan beide zijden.

In de Morsárjökull vallen er meerdere stromen smeltwater over de klif van de gletsjer naar beneden waardoor de Morsárfoss in feite niet één waterval is, maar meerdere watervallen bij elkaar. Hierdoor wordt er ook wel gesproken over Morsárfossar, dit is het meervoud van Morsárfoss.

De hoogste waterval van IJsland

Lange tijd werd de Glymur waterval beschouwd als de hoogste waterval van IJsland omdat de Morsárfoss bedekt was onder de dikke laag ijs van de Morsárjökull gletsjer. Door het terugtrekken van het ijs van de gletsjer kwam de waterval in 2007 tevoorschijn. Lange tijd was het niet mogelijk om de exacte hoogte van de waterval te meten, maar na een meting in 2017 bleek de waterval met een hoogte van 227 meter ruimschoots hoger te zijn dan de 196 meter hoge Glymur waterval. De hoogte van de waterval kan nog groter worden omdat nog steeds delen van de waterval verstopt liggen onder de dikke laag ijs van de gletsjer.

De Morsárjökull gletsjer in het zuiden van IJsland

Hike naar de Morsárfoss

Helaas kun je niet eenvoudig met de auto naar de Morsárfoss waterval rijden. Je dient nog een flink stuk te wandelen voordat je de waterval goed kunt zien. Een wandeling naar de voet van de waterval zelf word sterk afgeraden omdat je hiervoor over een bewegende gletsjer moet wandelen wat gevaarlijk kan zijn. Als je de Morsárfoss waterval toch wilt gaan bekijken wordt het aangeraden om dit te doen vanaf de top van de Krishnamurti. Hier kun je de waterval veilig bekijken van ruim 3 kilometer afstand. Hiervoor kun je het 11 kilometer lange Kristínartindar Peak Ascent trail wandelpad wandelen dat begint bij Skaftafell en een hoogteverschil kent van 1000 meter. Let op, de totale hike wordt volgens AllTrains over het algemeen ervaren als een uitdagende route en duurt gemiddeld 6 uur en 50 minuten om te voltooien.

Tijdens de hike zie je ook diverse andere watervallen waaronder de Svartifoss en het nationaal park Vatnajökull. Er zijn twee routes om de vallei te bereiken. De ene gaat via de Svartifoss waterval en is moeilijker dan de snellere route die begint vanaf de parkeerplaats bij de Svartifoss. Deze route gaat direct de vallei door. Aan het einde van de vallei, bij het meer, is de waterval niet direct te zien. Hiervoor dien je eerst nog een berg te beklimmen.

Wil je zonder een lange wandeling een glimpt opvangen van de hoogste waterval van IJsland? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je kunt de waterval bij goed weer zien vanaf de ringweg 1. Ter hoogte van de Skeidarársandur vlakte kun je de waterval vanaf een afstand van 19 kilometer spotten.

Waar ligt de Morsárfoss waterval?

De Morsárfoss waterval ligt op ongeveer vier uur rijden van de hoofdstad Reykjavik. Vanuit Reykjavik pak je de ringweg 1 in oostelijke richting. In totaal rij je ongeveer 300 kilometer op de ringweg totdat je bij Skaftafellsvegur bent. Hier sla je linksaf naar het Skaftafellsstofa bezoekerscentrum van het Skaftafell Vatnajökull National Park. Hier vind je ook het parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren, hier parkeert je ook als je de Svartifoss waterval wilt gaan bezoeken.

GPS locatie: 64.112414, -16.885086

Maak een rondreis door IJsland

Zie de ruige natuur, uitgestrekte landschappen en de unieke natuurverschijnselen tijdens een rondreis door IJsland. Wil jij alle hoogtepunten van IJsland gaan ontdekken tijdens een rondreis over het eiland? Hieronder hebben wij de beste aanbieders voor een IJsland rondreis voor je op een rijtje gezet.

Boek je IJsland excursies en tickets online

Hotel in IJsland boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren