Handige tips om te besparen tijdens je vakantie in IJsland
Hoewel IJsland een populaire bestemming is voor reizigers, kan een reis naar dit prachtige eiland behoorlijk prijzig zijn. Maar gelukkig kun je een reis naar IJsland zo duur maken als je zelf wilt en is besparen op je IJsland vakantie makkelijker dan je denkt. Zo kun je heel eenvoudig geld besparen op vluchten naar IJsland, je huurauto en accommodaties. En met de juiste planning en budget tips kun je budgetvriendelijk reizen en toch genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft.
Voordelig door IJsland reizen doe je zo!
Benieuwd hoe je goedkoop op vakantie kunt gaan in IJsland? Wij helpen je op weg naar een onvergetelijke en voordelige vakantie in IJsland. In dit artikel delen we essentiële bespaartips voor IJsland, zodat je optimaal kunt genieten van alles wat dit unieke land te bieden heeft zonder je budget te overschrijden. Van slimme keuzes voor accommodaties en vervoer tot tips voor betaalbare activiteiten en eetgelegenheden.
Besparen op je vliegtickets naar IJsland
Een van de grootste uitgaven voor je reis naar IJsland is vaak de vlucht. Ondanks dat de vliegtickets naar IJsland de afgelopen jaren in prijs zijn gedaald door de kost van low-cost airlines, nemen ze nog steeds een grote hap uit het reisbudget voor een vakantie in IJsland. Door slim te plannen en te zoeken, kun je aanzienlijk besparen op je vlucht naar IJsland, zodat je meer van je budget kunt besteden aan het verkennen van dit prachtige land. Gelukkig zijn er verschillende strategieën om de kosten voor je vliegtickets te verlagen.
Met de handige tool van Skyscanner kun je gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets naar IJsland op bepaalde data vinden. Vergeet niet om ook de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf te controleren voor exclusieve aanbiedingen of lagere prijzen. Daarnaast is het slim om je aan te melden voor de nieuwsbrieven van vergelijkingssites zoals Tix en luchtvaartmaatschappijen die op IJsland vliegen zoals Transavia en Icelandair. Regelmatig sturen ze mailings met speciale aanbiedingen. Ook prijsalarm meldingen bij bijvoorbeeld Skyscanner kunnen handig zijn om te weten wanneer ticketprijzen dalen.
Vaak kun je de beste deals vinden door je vlucht maanden van tevoren te boeken. Vliegtickets werken op basis van vraag en aanbod, als de vraag laag is en het vliegtuig nog leeg is, zijn de prijzen dat ook. Aan de andere kant kunnen last-minute aanbiedingen soms ook voordelig uitpakken als luchtvaartmaatschappijen proberen hun laatste stoelen te vullen. Als je flexibele reisdata hebt kun je flink besparen op je reis. Vluchten naar IJsland zijn vaak goedkoper op weekdagen en buiten de schoolvakanties. Gebruik de optie voor flexibele data op zoekmachines om de goedkoopste dagen te vinden. Soms scheelt het honderden euro’s als je een dag eerder of later vliegt.
Directe vluchten zijn vaak duurder dan vluchten met een tussenstop. Overweeg een vlucht met een tussenstop om geld te besparen, zelfs als dit betekent dat je iets langer onderweg bent. Let verder op de bagagekosten bij budgetmaatschappijen. Soms lijken vluchten goedkoop totdat je de kosten voor ruimbagage en andere extra’s toevoegt. Pak licht in of kies een maatschappij met gunstige bagagevoorwaarden.
Als je IJsland als stopover gaat bezoeken hoef je geen extra vlucht naar IJsland te boeken. Een stopover in IJsland is bijvoorbeeld een veelgebruikte optie voor reizen naar Amerika of Canada. Bij Icelandair kun je een gratis IJsland stopover van maximaal 7 dagen maken.
Reis buiten het hoogseizoen
Je kunt heel eenvoudig geld besparen door niet in het hoogseizoen naar IJsland op vakantie te gaan. Tijdens de hoogseizoen maanden juni, juli en augustus is het erg druk in IJsland. De prijzen voor vliegtickets, accommodaties en auto huur liggen in deze maanden soms wel 30 tot 40 procent hoger dan de prijzen in het laagseizoen. De voordeligste maanden om IJsland te bezoeken, buiten de koude winterperiode, zijn april, mei, september en oktober.
Als je IJsland met kinderen of Reykjavik met kinderen wilt bezoeken ontkom je bijna niet aan het hoogseizoen, maar je kunt er ook voor kiezen om IJsland niet in de zomervakantie maar tijdens de mei vakantie te gaan bezoeken. De prijzen liggen dan lager dan in de dure zomermaanden en er zijn minder toeristen. De temperaturen in mei zijn mild, het is nog relatief lang licht en je hebt kans op slecht weer, maar zonnige dagen zijn ook zeer zeker mogelijk. Meer weten over het klimaat in IJsland? Bekijk dan onze pagina weer in IJsland. Ook heb je in mei kans om walvissen te spotten en komen de papegaaiduikers naar IJsland toe. En met een beetje geluk spot je in mei zelfs nog het noorderlicht.
Door een vakantie naar IJsland in de herfstvakantie te boeken kun je ook veel geld besparen. In oktober heb je wel meer kans op winters weer en lage temperaturen, maar doordat het een stuk rustiger is in IJsland liggen de prijzen een stuk lager. Ook wordt het in oktober steeds eerder donker waardoor je meer kans hebt om het magische Noorderlicht te zien.
Reserveer je vlucht, hotel en huurauto op tijd
Op tijd je reis naar IJsland reserveren is een van de belangrijkste tips om geld te besparen op je vakantie naar IJsland. Vooral als je in het hoogseizoen tussen juni en augustus van plan bent om IJsland te gaan bezoeken kan het veel geld schelen als je ruim op tijd je overnachtingen, vliegtickets en camper of huurauto reserveert.
Er is een beperkt aantal auto’s en accommodaties beschikbaar op IJsland. Doordat IJsland momenteel erg populair is zijn de goedkoopste hotelkamers, campings en huurauto’s vaak als eerste volgeboekt. Plan je vakantie dus zo ver mogelijk vooruit om zoveel mogelijk te besparen op je reis. In sommige delen van IJsland is het aanbod van overnachtingsmogelijkheden bovendien erg beperkt dus als je er niet op tijd bij bent, bestaat de kans dat je ergens anders moet overnachten of je route moet aanpassen.
Bespaar op je accommodatie in IJsland
Ben je geen kampeerliefhebber? Geen nood, ook op je hotel, hostel of appartement in IJsland kun je besparen. Vergelijk de hotels in IJsland op Booking.com zodat je zeker weet dat je de laagste prijs betaal voor je overnachting. Of zoek naar geschikte accommodaties op Airbnb en huur een huisje of eigen kamer bij de locals.
Door te kiezen voor guesthouses, bed & breakfasts of hostels kun je ook geld besparen. De kamerprijzen hier zijn vaak lager dan bij de hotels in IJsland. Aangezien je vaak toch maar één nacht in een hotel slaapt omdat je weer verder gaat hoef je niet per se in een duur hotel met alles erop en eraan te slapen. Kom je laat aan in IJsland of vlieg je vroeg in de ochtend terug naar huis? Dan kun je er ook voor kiezen om in de buurt van het vliegveld in Keflavik te overnachten. Hier vind je een aantal accommodaties die goedkoper zijn dan de hotels in Reykjavik.
Ga kamperen tijdens je vakantie in IJsland
Wil je zo min mogelijk uitgeven aan je overnachtingen in IJsland? Ga kamperen! Kamperen is niet alleen de meest avontuurlijke manier om IJsland te ontdekken, het is ook de goedkoopste optie om te overnachten. Neem je eigen tent en camping gear mee vanuit Nederland en ga kamperen in op een van de vele campings in IJsland. Veel campings liggen midden in de natuur vlakbij bekende bezienswaardigheden of bieden een prachtig uitzicht op bijvoorbeeld een waterval of vulkaan.
Een camping in IJsland kost je gemiddeld tussen de 10 en 20 euro per nacht per persoon. Verwacht overigens geen luxe campings, de meeste campings in IJsland zijn vrij basic maar wel voorzien van de basis benodigdheden zoals toiletten, douches, kookgelegenheid, Wi-Fi en elektriciteit. Wel is het zo dat je vaak dient bij te betalen voor elektriciteit en het gebruik van de douches en Wi-Fi. Ben je van plan om meer dan 10 dagen te gaan kamperen? Dan is de Iceland Camping Card een slimme optie om geld te besparen. Deze campingcard kost 179 euro en hiermee mag je met maximaal 2 personen en 4 kinderen zonder extra kosten 28 dagen lang kamperen op de 38 aangesloten campings. Bekijk op deze website welke campings zijn aangesloten en wanneer ze geopend zijn.
Besparen op je huurauto in IJsland
Een huurauto in IJsland biedt de ultieme vrijheid om het eiland op je eigen tempo te verkennen. Als je van plan bent om de ringweg van IJsland te gaan rijden in de zomermaanden heb je geen 4WD drive huurauto nodig. De weg is volledig geasfalteerd dus een vierwielaangedreven auto is dan overbodig. Dat scheelt enorm in de prijs. Als je het binnenland wilt gaan ontdekken is een 4WD auto wel noodzakelijk.
Een voordelige huurauto in IJsland kun je eenvoudig zoeken via de website van Sunny Cars. Hier zijn alle prijzen all-inclusive en is alles op het gebied van verzekeringen inbegrepen in de huurprijs. Ook heb je een ongelimiteerd aantal kilometers. Zo weet je van te voren direct wat je auto gaat kosten. Ook bij EasyTerra kun je een groot aanbod van voordelige huurauto’s vinden. EasyTerra biedt een duidelijk overzicht van de prijzen van verschillende autoverhuurbedrijven, zodat je altijd de beste deal kunt vinden.
Het is slim om je aan te melden voor de prijsalert. Bij EasyTerra en Sunny Cars kun je vaak tot enkele dagen van te voren gratis annuleren. Door het instellen van een prijsalert krijg je een seintje als de prijzen dalen of stijgen. Krijg je een seintje dat de prijzen gedaald zijn? Dan kun je de al geboekte huurauto kosteloos annuleren en opnieuw reserveren voor een lagere prijs.
Je hoeft geen duur navigatiesysteem te huren bij je huurauto. Je kunt in heel IJsland eenvoudig navigeren met je mobiele telefoon met behulp van Google Maps of Maps.me. Als je de offline kaart download van IJsland kun je altijd en overal navigeren zonder dat je internet nodig hebt. Als je huurauto beschikt over Apple Carplay kun je bovendien eenvoudig je telefoon koppelen met het scherm in je huurauto.
Bespaar op je brandstof in IJsland
Een grote kostenpost van je rondreis is IJsland is de brandstof voor je huurauto of camper. Maar gelukkig kun je ook hierop geld besparen. Zo kun je besparen op de literprijs door te kiezen voor een onbemand tankstation in IJsland, deze zijn vaak enkele kronen per liter voordeliger. Daarnaast kun je het beste tanken bij de tankstations van Orkan, ÓB of Atlantsolía, deze staan bekend om hun laagste prijzen voor benzine en diesel. Op de website GSM benzin kun je eenvoudig de prijzen van de tankstations vergelijken.
Als je een huurauto uitzoekt kun je het beste kiezen voor een benzine auto. De literprijs van benzine ligt lager dan de literprijs voor diesel. Als je van plan bent om veel te gaan rijden kun je hiermee honderden euro’s besparen. Veel verhuurmaatschappijen geven korting op brandstof door middel van de brandstofkortingschip sleutelhanger die aan de autosleutels is bevestigd. Deze sleutelhanger geeft een korting van maximaal 3 kr/liter bij de geselecteerde tankstationketens. Het enige wat je hoeft te doen is het chipje aan het begin van de transactie te scannen. Bonus tip: sommige tankstations bieden gratis koffie of extra kortingen aan wanneer je hun kaart of chip hebt.
Besparen op je boodschappen in IJsland
Boodschappen zijn in IJsland vrij duur, onder andere vlees, zuivel en verse groente zijn in IJsland fors duurder dan in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig kun je wel veel besparen op je boodschappen door te winkelen bij de discount supermarkten. In IJsland zijn er drie discount supermarktketens te vinden, de Bonus, Kronan en de Netto. Vooral bij de Bonus supermarkten ben je goedkoop uit met je boodschappen. Je vindt deze supermarkten vooral in de omgeving van Reykjavik en ze zijn te herkennen aan het opvallende logo met een roze varken. Het is slim om veel boodschappen voor je rondreis in IJsland in te slaan in een van de Bonus supermarkten in Reykjavik, zo bespaar je veel geld aangezien de andere supermarkten buiten Reykjavik duurder zijn.
Doe vooral geen boodschappen bij 10-11, ondanks dat deze supermarkt 24 uur per dag open is rekenen ze soms wel tot 50% meer voor hun producten dan de Bonus, Kronan en Netto supermarkten. Meer info over de supermarkten in het land kun je lezen op onze pagina supermarkten in IJsland.
Wil je nog meer besparen op je boodschappen tijdens je vakantie? Kies dan in de supermarkt voor groente uit blik of uit de diepvries in plaats van verse groenten en eet zo min mogelijk vlees. Als je ruimte over hebt in je koffer kun je ook eten vanuit Nederland meenemen. Een pak pasta, couscous of rijst past makkelijk in je koffer en kun je zonder problemen meenemen in IJsland. Ook koek, snoep of energy repen voor onderweg kun je eenvoudig meenemen vanuit Nederland. Per persoon mag je maximaal 10 kilo aan etenswaren importeren in IJsland.
Besparen op eten in IJsland
Je kunt natuurlijk iedere avond uit eten gaan, maar als je slim je accommodaties in IJsland uitkiest en zorgt dat je hotelkamer of guesthouses met een keuken uitkiest, kun je flink veel geld besparen door zelf te gaan koken. Als je gaat kamperen of een camperreis maakt heb je vaak al je eigen gasstel en kookgerei bij je. Koop bijvoorbeeld pasta en saus met groente of vlees in de supermarkt en warm dit op en je hebt een prima maaltijd. Voor een simpel gerecht in een restaurant betaal je al gauw 20 tot 25 euro per persoon terwijl je voor een maaltijd in de supermarkt per persoon slechts enkele euro’s kwijt bent.
Ook je ontbijt en lunch kun je eenvoudig in de supermarkt halen, hiervoor hoef je niet in een restaurant te gaan zitten. Of kies een accommodatie waar ontbijt bij inbegrepen zit. De ontbijtbuffets in IJsland zijn erg uitgebreid zodat je er lang op kunt teren. Een andere tip is om zoveel mogelijk lokale producten zoals vis en zuivel te kopen. Doordat deze producten lokaal worden gemaakt en niet met de boot of vliegtuig naar IJsland worden gebracht zijn ze een stuk goedkoper. In de ochtend of als lunch kun je bijvoorbeeld een bakje Skyr met muesli of fruit eten. Doordat er veel proteïne (eiwit) in Skyr zit, is het erg voedzaam. Deze typisch IJslandse lekkernij vind je in iedere supermarkt en bij elk tankstation.
Als je toch graag uit eten wilt gaan in IJsland kun je eenvoudig geld besparen door vooraf via de website van het restaurant de menukaart te bekijken. Hierdoor kun je snel zien of een restaurant in de duurdere klasse valt of betaalbaar is. Of ga langs een fast food restaurant die je vooral in Reykjavik kunt vinden zoals Domino’s Pizza of Aktu Taktu.
Koop geen water uit flessen
Kraanwater in IJsland is van uitstekende kwaliteit en bovendien gratis. Vul je waterfles bij zodra deze leeg is in plaats van flessen water in de supermarkt te kopen. Zo bespaar je niet alleen geld, het is ook nog eens beter voor het milieu. Dus stop die herbruikbare waterfles of Dopper in je bagage en vul hem overal in IJsland bij. Liever water met een smaakje? Neem dan een minifles siroop vanuit Nederland mee of neem een waterfles met infuser mee zodat je water op smaak kunt brengen met fruit of kruiden.
Als je uit eten gaat krijg je een gratis kan water op tafel die je onbeperkt kunt laten bijvullen. Zo kun je een hoop geld besparen op een etentje. Daarnaast is het in veel restaurants in IJsland geen enkel probleem om gratis je waterfles of Dopper bij te laten vullen.
Drink geen alcohol in IJsland
Door geen alcohol te drinken tijdens je vakantie in IJsland kun je een hoop geld besparen. Net zoals in de Scandinavische landen is alcohol in IJsland erg prijzig door de hoge belastingen. Een glas bier of wijn in een restaurant kost al gauw 10 euro. In de supermarkten is er geen alcohol te koop, hiervoor dien je naar een speciale winkel te gaan, de Vínbúðin. Deze winkels hebben beperkte openingstijden.
Wil je toch graag een glaasje alcohol tijdens je reis door IJsland? Dan kun je het beste op Schiphol na de douane je fles sterke drank, wijn of bier aankopen en meenemen in je handbagage. Of houdt de happy hours in Reykjavik goed in de gaten zodat je maar de helft van je drankje betaald of 1=1 gratis krijgt. Houdt er rekening mee dat je minimaal 20 jaar oud dient te zijn om alcohol te kunnen invoeren in IJsland. Je mag belastingvrij maximaal 6 units alcohol meenemen, zo kun je bijvoorbeeld één van de volgende drie opties invoeren:
• 1 liter sterke drank en 0,75 liter wijn en 3 liter bier
• 3 liter wijn en 6 liter bier
• 1,5 liter wijn en 12 liter bier
• 18 liter bier
Op de handige alcohol calculator van Duty Free Iceland kun je eenvoudig berekenen wat je maximaal aan drank mee mag nemen tijdens je vakantie naar IJsland.

Ga naar een gratis of goedkope warmwaterbron
Na een lange, actieve dag is er niets zo heerlijk als ontspannen in een warm bad in een van de vele hotsprings in IJsland. Een van de bekendste warmwaterbronnen in het land is zonder twijfel de Blue Lagoon. Maar deze trekpleister kun je beter overslaan als je niet teveel geld wilt uitgeven tijdens je vakantie in IJsland. Een ticket voor het populaire geothermische bad is al gauw rond de 80 euro per persoon terwijl er in de buurt tal van andere warmwaterbronnen te vinden zijn die een stuk goedkoper of zelfs gratis zijn en dezelfde ervaring geven. Zo kun je als alternatief op de Blue Lagoon de Reykjadalur Hotspring bezoeken in Hveragerði waar je gratis in een warmwater rivier kunt baden. Of bezoek de Secret Lagoon of Sky Lagoon in Reykjavik die beide een stuk voordeliger zijn.
Als je een rondreis gaat maken over het hele eiland heb je in het noorden van IJsland de Myvatn Nature Baths waar je een zelfde ervaring krijgt als in de Blue Lagoon, alleen een stuk voordeliger. Bekijk het complete overzicht van warmwaterbronnen in IJsland op onze pagina over de geothermische baden in IJsland.
Overige budgettips IJsland
Naast de bovenstaande tips zijn er nog tal van andere punten waarop je geld kunt besparen voor je vakantie in IJsland. Welke dat zijn hebben we hieronder voor je opgesomd.
- Neem geen taxi vanaf het vliegveld in Keflavik. De goedkoopste optie om vanaf het vliegveld naar Reykjavik te reizen is met de voordelige Flybus bustransfer. Meer informatie over deze transferbus lees je op deze pagina.
- Ben je van plan om te overnachten in hotels of hostels? Dan kan het slim zijn om je eigen lakens of slaapzak mee te nemen. Diverse hotels, hostels en guesthouses bieden lagere prijzen voor hun kamers als je zelf je lakens, lakenzak of slaapzak meeneemt. Dat bespaart je per accommodatie al gauw 10 euro per persoon.
- Overweeg de Reykjavik City Card die gratis toegang geeft tot musea, attracties en de veerboot naar Videy Island. Daarnaast krijg je met de kaart korting op diverse attracties, excursies, winkels en restaurants in IJsland.
- Vrijwel overal in IJsland kun je betalen met je pinpas of creditcard. Door overal te pinnen hoef je geen cash geld te pinnen waardoor je geen geld verliest door de ongunstige wisselkoersen en de extra kosten die banken rekenen bij het pinnen van geld. Heb je meerdere banken en/of een creditcard? Controleer dan waar je het minst betaald voor betalingen in vreemde valuta. Er kan een groot verschil zitten tussen de verschillende Nederlandse banken.