IJsland is een land dat niet alleen bekend staat om zijn adembenemende landschappen met gletsjers, watervallen en fjorden maar ook om de vele actieve vulkanen in het land. Dankzij de ligging op de grens tussen de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen heeft IJsland een grote concentratie vulkanische activiteit waardoor het land een waar paradijs is voor vulkaanliefhebbers.
Hoewel IJsland een relatief klein eiland is, herbergt het land meer dan 130 vulkanen. De meeste van de vulkanen in IJsland zijn niet langer actief, maar er zijn nog steeds 30 actieve vulkanen op IJsland te vinden. Een vulkaan wordt beschouwd als actief als deze binnen de afgelopen duizend jaar ten minste één keer is uitgebarsten. De actieve vulkanen liggen verspreid over heel IJsland, alleen de Westfjorden hebben geen actieve vulkanen meer omdat dit het oudste deel is van de landmassa van IJsland.
Waarom is IJsland zo vulkanisch?
De belangrijkste reden voor de vulkanische activiteit in IJsland is de ligging op de Midden-Atlantische Rug, een langgerekt onderzees gebergte dat de Atlantische Oceaan doorkruist en waar de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen uit elkaar bewegen. IJsland ligt precies bovenop een divergentiezone waar de platen zich van elkaar af bewegen. Hierdoor kan er magma vanuit de mantel naar het oppervlak stijgen en kan er nieuwe oceaankorst gevormd worden.
Naast de invloed van de Midden-Atlantische Rug speelt ook een mantelpluim een cruciale rol in het vulkanisme van IJsland. Een mantelpluim is een opwaartse stroom van heet gesteente uit de diepe mantel, die extra warmte en magma naar het aardoppervlak brengt. Deze combinatie van een spreidingszone en een mantelpluim maakt IJsland tot een hotspot van vulkanische activiteit, met frequente uitbarstingen en een diversiteit aan vulkanische fenomenen.
De 10 mooiste vulkanen van IJsland
Omdat het tijdens je vakantie in IJsland vrijwel onmogelijk is om alle vulkanen van het land te bezoeken, wil je waarschijnlijk wel weten welke vulkanen in IJsland nou echt de moeite waard zijn om te bezoeken. In deze uitgebreide gids over vulkanen in IJsland hebben we de 10 mooiste en bekendste vulkanen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast gaan we dieper in op de verschillende soorten vulkanen en de invloed van vulkanen op het dagelijkse leven in IJsland.
1. Katla vulkaan
De Katla vulkaan is één van de grootste en meest actieve vulkanen van IJsland. De 1512 meter hoge vulkaan ligt in de zuidelijke hooglanden van IJsland naast de Eyjafjallajokull vulkaan en is de afgelopen duizend jaar ongeveer 20 keer uitgebarsten. Gemiddeld vond er iedere 20 tot 90 jaar een uitbarsting plaatst. De laatste grote uitbarsting van de Katla vulkaan vond plaats in 1918, waarbij er wekenlang enorme hoeveelheden as en puin werden uitgestoten. Deze uitbarsting verlengde de kustlijn van IJsland door de enorme hoeveelheden lava die de zee in stroomde.
Doordat de laatste uitbarsting meer dan 100 jaar geleden plaatst heeft gevonden houden de autoriteiten er rekening mee dat de Katla vulkaan in de nabije toekomst zal gaan uitbarsten. De vulkaan wordt hierdoor nauwlettend in de gaten gehouden door vulkanologen, die seismische bewegingen en andere signalen monitoren om vroegtijdige waarschuwingen te kunnen geven aan de bevolking van IJsland.
De vulkaan ligt goed verscholen onder een dikke laag ijs van één van de gletsjertongen van de Myrdalsjokull gletsjer in Zuid IJsland. Hierin schuilt het grote gevaar van de Katla vulkaan. Als de vulkaan uitbarst smelt het ijs bovenop de vulkaan wat kan leiden tot gigantische overstromingen, bekend als jökulhlaups. Deze plotselinge en verwoestende overstromingen kunnen dorpen en infrastructuur rondom de vulkaan in een korte tijd vernietigen.
Een uitbarsting van de Katla vulkaan kan rampzalige gevolgen door de enorme aswolken die niet alleen het eiland, maar ook grote delen van de wereld kunnen bedreigen. De aswolken van een grote uitbarsting kunnen onder andere het wereldwijde vliegverkeer ontregelen, zoals bleek bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull vulkaan in 2010. Dit leidde toen tot de grootste luchtruimsluiting sinds de Tweede Wereldoorlog.
Ondanks de dreiging van een mogelijke uitbarsting heeft de Katla vulkaan een grote aantrekkingskracht op toeristen. Er worden diverse tours naar de vulkaan en gletsjergrot bij de vulkaan aangeboden. Wil je de Katla vulkaan bezoeken? Je kunt hier een excursie boeken met een super jeep naar de vulkaan waarbij je ook de Katla ijsgrot bezoekt.
2. Eyjafjallajökull vulkaan
Eén van de bekendste vulkanen van IJsland is de Eyjafjallajökull vulkaan. De 1651 meter hoge vulkaan ligt verborgen onder de gelijknamige Eyjafjallajökull gletsjer en heeft een krater die tussen de 3 en 4 kilometer breed is.
De vulkaan met de bijna onuitspreekbare naam is wereldwijd bekend dankzij de hevige vulkaan uitbarsting in 2010. Na een kleinere uitbarsting op 20 maart 2010 vond op 14 april 2020 een gigantische en explosieve uitbarsting van de vulkaan plaatst die voor veel overlast zorgde in zowel IJsland als in de rest van Europa. Honderdduizenden vluchten over de hele wereld moesten geannuleerd worden en het Europese vliegverkeer lag dagenlang stil.
Doordat het magma uit de vulkaan in aanraking kwam met het gesmolten gletsjerijs dat bovenop de vulkaan lag ontstonden er hevige explosies waardoor de afgekoelde magma en as kilometers hoog de lucht in werd gelanceerd. Door de enorme aswolk kon de lokale bevolking dagenlang vrijwel geen daglicht zien en moesten ze met mondmaskers lopen om hun longen te beschermen tegen de schadelijke stoffen die uit de vulkaan spotten.
3. Hekla vulkaan
De Hekla vulkaan in IJsland staat bekend als één van de meest actieve vulkanen in IJsland en staat ook wel bekend als “de poort naar de hel” door de frequente en vaak onverwachte uitbarstingen. De 1491 meter hoge strato vulkaan ligt in het zuidelijke deel van IJsland op 155 kilometer van de hoofdstad Reykjavik en is gemakkelijk te herkennen aan zijn kegelvormige top. De vulkaan dankt zijn naam Hekla, wat in het IJslands de gehoede betekend, aan de witte hoed van sneeuw die de vulkaan bedenkt.
Net zoals de Katla vulkaan is de Hekla de afgelopen 1000 jaar meer dan 20 keer uitgebarsten met onregelmatige intervallen van 9 tot 121 jaar. De meest recente uitbarsting vond plaats in 2000 maar deze was niet bijzonder groot. Veel van de uitbarstingen van de Hekla vulkaan gingen gepaard met grote hoeveelheden lava en as die voor veel overlast zorgde bij de lokale bevolking. Doordat Hekla één van de meest actieve vulkanen van IJsland is wordt de activiteit van de vulkaan goed in de gaten gehouden door de autoriteiten.
4. Hverfjall vulkaan
De Hverfjall vulkaan, ook wel Hverfell vulkaan genoemd, is een kegel vulkaan in het noorden van IJsland en ligt direct naast het bekende Myvatn meer. Wat de Hverfjall vulkaan uniek maakt is dat de krater geen steile helling heeft. Hierdoor is de vulkaan eenvoudig te beklimmen via één van de twee wandelpanden. De vulkaan is eenvoudig te bereiken via de ringweg van IJsland en vanaf de parkeerplaats loop je binnen een uur naar de rand van de tefra kegel.
Hverfjall is ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting ongeveer 2500 jaar geleden. Doordat de uitgestoten lava vrijwel onmiddellijk afkoelde door water ontstond er een bijna perfecte cirkelvormige krater die geheel bestaat uit tefra, as en fijn gruis. De indrukwekkende vulkanische formatie is 312 meter hoog en heeft een krater met een diameter van ongeveer 1 kilometer. De krater zelf is 140 meter diep met in het midden een kleine heuvel van as. Ondanks dat er nog steeds vulkanische activiteit plaatsvindt in het gebied rondom de vulkaan is de Hverfjall vulkaan in de laatste 2500 jaar niet meer uitgebarsten.
5. Öræfajökull vulkaan
De Öræfajökull vulkaan is de hoogste vulkaan van IJsland en staat bekend om zijn krachtige uitbarstingen in 1362 en 1727. Beide uitbarstingen veroorzaakten aanzienlijke schade en veranderden het omliggende landschap drastisch. Hoewel de vulkaan in 2018 tekenen van activiteit vertoonde, heeft de Öræfajökull in de 21e eeuw nog geen uitbarsting gehad.
De hoogste top van de Öræfajökull vulkaan is de Hvannadalshnúkur, die met een hoogte van 2110 meter ook het hoogste punt van IJsland is. De stratovulkaan is gelegen in het zuidoosten van het eiland en maakt deel uit van de grotere Vatnajökull-ijskap, de grootste ijskap van Europa. De vulkaan ligt onder de Vatnajökull gletsjer en wordt bedekt door honderden meters ijs. Als je de ringweg van IJsland rijdt kun je tussen Höfn en Vík de vulkaan duidelijk zien liggen.
6. Fagradalsfjall vulkaan
De uitbarsting van de Fagradalsfjall vulkaan, gelegen op het Reykjanes-schiereiland in het zuidwesten van IJsland, is één van de meest recente vulkaanuitbarstingen op IJsland. Op 19 maart 2021 begon de Fagradalsfjall vulkaan na bijna 800 jaar van inactiviteit uit te barsten na weken van intense seismische activiteit en aardbevingen in het gebied. De uitbarsting begon met een spleetuitbarsting, waarbij lava uit een reeks spleten in de aardkorst naar buiten stroomde. Dit type uitbarsting is typerend voor de vulkanen op het Reykjanes-schiereiland.
De uitbarsting van Fagradalsfjall was vrij rustig waarbij de lava rustig uit de spleten stroomde in plaats van explosief te worden uitgestoten. Dit resulteerde in prachtige lavastromen die het landschap langzaam bedekten. Door de kalme uitbarsting was het mogelijk voor mensen om relatief dichtbij te komen en het spektakel veilig te observeren. Mede doordat de vulkaan op ongeveer 30 minuten ligt van het internationale vliegveld Keflavik en een uurtje rijden van de hoofdstad Rekjavik werd de vulkaan hierdoor al snel een enorme toeristische attractie.
De eerste uitbarsting van de uitbarsting duurde bijna zes maanden waarbij de lavastroom steeds minder hevig werd en uiteindelijk op 18 september 2021 stopte. Op 3 augustus 2022 barstte vlakbij de Fagradalsfjall een nieuwe vulkaan uit, deze uitbarsting duurde slechts 2 weken en werd ook gelinkt aan deze Fagradalsfjall vulkaan. In 2023 en 2024 zijn er op het Reykjanes-schiereiland nog twee andere vulkanen ontstaan bij nieuwe vulkaanuitbarstingen maar deze liggen iets oostelijker rondom het dorp Grindavik.
7. Kerid vulkaan en kratermeer
De Kerid vulkaan, ook wel bekend als Kerið, ligt in het zuiden van IJsland op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Reykjavik en geeft je de mogelijkheid om op een echte vulkaan te staan. De caldera vulkaan is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan en maakt deel uit van het kratercomplex Tjarnarhólar in de Westelijke Vulkaanzone van IJsland.
Wat Kerid bijzonder maakt, is het spectaculaire, felblauwe kratermeer dat zich in het midden van de vulkaan heeft gevormd. De steile, rode vulkanische rotswanden die het meer omringen, creëren een adembenemend contrast met het kristalheldere water. Wat Kerid ook aantrekkelijk maakt voor bezoekers, is de toegankelijkheid. In tegenstelling tot veel andere vulkanische kraters die moeilijk bereikbaar zijn, ligt Kerid vlak bij de beroemde Golden Circle route, die ook de spectaculaire Gullfoss waterval en het geothermische gebied Geysir omvat. Een korte wandeling brengt je naar de rand van de krater, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op het meer beneden. Voor degenen die avontuurlijk zijn ingesteld, is er ook een pad dat je naar de bodem van de krater leidt, zodat je het meer van dichtbij kunt bewonderen.
8. Askja vulkaan
De Askja vulkaan is een minder bekende caldera vulkaan gelegen in het afgelegen en ruige binnenland van IJsland. De actieve vulkaan was tot 1875 een onbekende vulkaan, totdat een gewelddadige uitbarsting in dat jaar zorgde voor een heftige en giftige asregen waardoor een groot deel van het vee werd gedood en grote stukken land werden vergiftigd.
De laatste uitbarsting van de Askja was in 1961, in 2007 is er nog een officiële waarschuwing gegeven voor mogelijke vulkanische activiteit door een reeks aardbevingen, maar die waarschuwing werd enkele dagen later weer ingetrokken. Sinds augustus 2021 is de bodem rond de vulkaan aan het stijgen wat op een aanstaande uitbarsting kan duiden.
De vulkaan is 1516 meter hoog en de krater heeft een diameter van ongeveer 10 kilometer en is hiermee één van de grootste vulkaankraters van IJsland. Askja is vooral bekend om het prachtige meer Öskjuvatn dat na de uitbarsting van 1875 is ontstaan in de enorme krater van de vulkaan. Met een diepte van 217 meter is dit het diepste meer van IJsland. Het kristalheldere, melkachtige blauwe water van het meer staat in schril contrast met de omringende zwarte lavavelden en ruige bergen, wat zorgt voor een surrealistisch en fotogeniek landschap. Het water dankt zijn opvallende blauwe kleur aan de vele mineralen die in de krater zitten na de uitbarsting van de vulkaan.
Wil je de Askja vulkaan gaan bezoeken? Het meer is onder begeleiding van een gids slechts enkele maanden van het jaar te bezoeken. Kijk op deze pagina voor het complete aanbod van georganiseerde tours naar de Askja vulkaan.
9. Grimsvötn vulkaan
De Grimsvötn vulkaan is één van de meest actieve vulkanen van IJsland met frequente uitbarstingen die gemiddeld iedere 5 tot 10 jaar plaatsvinden. De subglaciale vulkaan ligt verstopt onder de Vatnajökull gletsjer in het Vatnajökull National Park in het zuidoosten van IJsland. Uitbarstingen van subglaciale vulkanen gaan vaak gepaard met grote overstromingen. Deze ontstaan door de enorme smeltwaterstromen die vrijkomen wanneer het dikke ijs boven de vulkaan begint te smelten door de intense hitte van de vulkaanuitbarsting.
Grimsvötn heeft een lange geschiedenis van uitbarstingen, waarvan sommige aanzienlijk en destructief zijn geweest. De meest recente uitbarsting vond plaats in 2011. Deze uitbarsting zorgde voor een enorme aswolk van 20 kilometer hoog die het luchtverkeer in IJsland verstoorde en herinneringen opriep aan de beroemde Eyjafjallajökull uitbarsting van 2010. In 1996 werden stukken van de ringweg van IJsland beschadigd door een gletsjerdoorbraak veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting ten noorden van de Grímsvötn. Ook in 2004 was er een uitbarsting van de vulkaan waardoor er een aswolk van 13 kilometer hoog ontstond. Doordat de vulkaan in een onbewoond gebied van IJsland
10. De Thrihnukagigur vulkaan
De Thrihnukagigur vulkaan ligt in het zuidwesten van IJsland op ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van Reykjavik. Het bijzondere aan Thrihnukagigur is dat het de enige vulkaan ter wereld is waar je kunt afdalen naar de magmakamer, een unieke ervaring die je alleen in IJsland kunt ervaren.
De vulkaan barstte voor het laatst uit zo’n 4000 jaar geleden en sindsdien is de magmakamer leeggelopen, wat het veilig maakt om te verkennen. De tocht naar de magmakamer van Thrihnukagigur begint met een wandeling van ongeveer drie kilometer door het ruige IJslandse landschap. Het pad leidt je door lavavelden en biedt een adembenemend uitzicht op de omringende bergen. Zodra je de rand van de vulkaan bereikt, begint het echte avontuur.
Met een speciale lift word je 120 meter naar beneden gelaten in de magmakamer. Deze afdaling is niet voor de zwakke zenuwen, maar de beloning is ongeëvenaard: een gigantische ondergrondse ruimte vol met levendige kleuren, veroorzaakt door mineralen in de rotswanden. De enorme kamer, ter grootte van drie basketbalvelden, is een surrealistisch landschap dat je het gevoel geeft alsof je op een andere planeet bent beland.
Wil je dit unieke natuurfenomeen met eigen ogen gaan bewonderen? De vulkaan is alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken. De tours worden geleid door ervaren gidsen die zorgen voor de veiligheid en het comfort van alle bezoekers. Bezoeken aan Thrihnukagigur zijn mogelijk van mei tot oktober, wanneer de weersomstandigheden het toelaten. De tour in de vulkaan kun je online reserveren via de website van GetYourGuide.
Soorten vulkanen in IJsland
De aarde telt ruim 1500 vulkanen en geen twee vulkanen zijn aan elkaar gelijk. Toch is het mogelijk om vulkanen in verschillende groepen in te delen. De meest gebruikte manier om vulkanen te onderscheiden van elkaar is op basis van de vorm van de vulkaan. Op basis van de vorm zijn er vier verschillende soorten vulkanen te onderscheiden op aarde: de schildvulkaan, de stratovulkaan, de spleetvulkaan en de caldera vulkaan. Het bijzondere aan IJsland is dat dit het enige land ter wereld is waar alle vier deze soorten vulkanen voorkomen.
Schildvulkaan
Schildvulkanen ontstaan op plekken waar de aardkost erg dun is. Het zijn brede, afgevlakte vulkanen die voornamelijk bestaan uit basaltische lava. Deze lava is relatief vloeibaar en stroomt gemakkelijk over grote afstanden voordat het stolt. Hierdoor ontstaan grote uitgestrekte, laag hellende vulkanische bergen die lijken op een schild, vandaar de naam schildvulkaan.
Bekende voorbeelden van schildvulkanen in IJsland zijn de Skjaldbreiður ten noordoosten van Pingvellir, die zijn naam (‘brede schild’) dankt aan zijn karakteristieke vorm en de Ketildyngja ten zuidoosten van Mývatn.
Stratovulkaan
Stratovulkanen zijn de meest voorkomende vulkanen op aarde en zien eruit zoals de meeste mensen een vulkaan herinneren, een kegelvormige berg met in het midden de krater. Stratovulkanen zijn meestal explosiever dan schildvulkanen en kunnen gevaarlijke uitbarstingen veroorzaken. De eruptie van een stratovulkaan begint explosief met een regen van stenen en dagenlange regen van as. Als de druk in de vulkaan af begint te nemen stroomt er lava uit de krater.
De Hekla vulkaan is één van de bekendste stratovulkanen in IJsland en staat bekend om zijn frequente en krachtige uitbarstingen. Andere voorbeelden van strato vulkanen op IJsland zijn de Askja vulkaan, de Bárðarbunga, de Öraefajökull, de Eyjafjallajökull, Snaefellsjökull en de Eldfell en Helgafell vulkanen op het eiland Heimaey.
Spleetvulkaan
Spleetvulkanen ontstaan langs scheuren in de aardkorst waar magma naar het oppervlak stijgt. Deze soort vulkaan ontstaat bij twee uiteenlopende plaatgrenzen waar twee tektonische platen uit elkaar bewegen. Uit de spleet die ontstaat kan magma door het ontbreken van weerstand eenvoudig het aardoppervlakte bereiken.
IJsland is dankzij de ligging op de Mid-Oceanische rug de enige plaats ter wereld waar spleetvulkanen op het land voorkomen. Hierdoor wordt dit soort vulkaan ook wel de IJslandse vulkaan genoemd. Een bekend voorbeeld van een spleetvulkaan op IJsland is de Laki, ook wel Lakagígar genoemd. Met een lengte van 24 kilometer is dit de grootste vulkanische kloof ter wereld. Andere spleetvulkanen op IJsland zijn de Lúdentarborgir en de in 2023 uitgebarsten Fagradalsfjall vulkaan en Litli-Hrutur vulkaan op het Reykjanes schiereiland in het zuidwesten van IJsland.
Calderavulkaan
Een calderavulkaan is een oude vulkaan met een grote, wijde krater aan de bovenkant. Deze krater is gevormd doordat het bovenste deel van de vulkaan is ingestort nadat de magmakamer tijdens een eerdere uitbarsting leeggelopen is. Vaak vormt zich in de krater in de loop der jaren een kratermeer. Voorbeelden van caldera vulkanen op IJsland zijn de Askja vulkaan en de Kerid vulkaan.
De vulkanische zones van IJsland
IJsland is verdeeld in vier verschillende vulkanische zones: het Reykjanes-schiereiland en de oostelijke, westelijke en noordelijke vulkanische zone met elk zijn eigen kenmerken en vulkanische activiteit.
Het Reykjanes-schiereiland ligt in het zuidwesten van IJsland en is de plaats waar de Midden-Atlantische Rug boven zeeniveau komt. IJsland is één van de weinige plekken ter wereld waar dit boven zeespiegel te zien is. Het Reykjanes gebied is rijk aan geothermische activiteit, met talloze warmwaterbronnen en geisers. Het schiereiland is ook de locatie van recente vulkanische uitbarstingen, zoals die van de Fagradalsfjall in 2021 en uitbarstingen in 2023 en 2024 rondom Grindavik.
De Oostelijke en Westelijke vulkanische zones strekken zich uit over het midden van IJsland en bevatten enkele van de meest actieve vulkanen van het land, zoals de Hekla en de Katla vulkaan. Deze gebieden worden gekenmerkt door talrijke scheuren en spleetvulkanen die parallel lopen aan de spreidingszone.
De Noordelijke Vulkanische Zone omvat de vulkanische systemen rond het Mývatn-meer en de beroemde Krafla-vulkaan. Dit gebied is ook de locatie van de Askja-caldera, een van de meest spectaculaire vulkanische formaties van IJsland.
Hoe gebruikt IJsland zijn vulkanen?
IJsland maakt handig gebruik van het feit dat er onder de grond veel vulkanische activiteiten plaatsvinden. Rondom een groot aantal actieve vulkanen zijn leidingen aangelegd die meer dan 2 kilometer diep de grond in gaan voor het opwekken van geothermische energie. Het land gebruikt deze geothermische energie voor verwarming, elektriciteitsopwekking en zelfs voor het verwarmen van trottoirs in de winter.
Dankzij deze belangrijke bron van hernieuwbare energie kan IJsland ruim 90% van de huishoudens in het land verwarmen door middel van geothermische energie. Ook wordt de aardwarmte van de vulkanen gebruikt voor het verwarmen van kassen waarin zelfs in de extreme kou tijdens de winter verse groente en fruit gekweekt worden.

Warmwaterbronnen door vulkanische activiteit
De vulkanische activiteiten in IJsland zorgen voor een populaire toeristische attractie, de warmwaterbronnen. Het land telt honderden warmwaterbronnen en hotsprings maar lang niet allemaal zijn ze bekend bij het grote publiek. De bekendste warmwaterbronnen van IJsland zijn:
- Blue Lagoon: Dit is zonder twijfel de bekendste hotspring van IJsland en hierdoor ook de warmwaterbron van het land. Het water in deze hotspring is gemiddeld 39 graden en wordt volledig verwarmd door de aardwarmte uit de grond.
- Sky Lagoon: Deze prachtig aangelegde warmwaterbron ligt net buiten de hoofdstad Reykjavik en biedt een prachtig uitzicht op de Noord-Atlantische oceaan vanuit de infinity pool.
- Secret Lagoon: Deze warmwaterbron ligt in het dorp Fludir in het westen van IJsland en is het oudste zwembad van IJsland. De hotspring is minder commercieel dan de bekende Blue Lagoon en hierdoor een stuk rustiger.
- Mývatn natuurbaden: Deze hotsprings liggen in het noorden van IJsland. Door de ligging in het rustige noorden zijn ze een stuk goedkoper en minder druk dan de Blue Lagoon.
- Forest Lagoon: De Forest Lagoon wordt ook wel de mooiste warmwaterbron van IJsland genoemd. De warmwaterbronnen liggen in het noorden van IJsland vlakbij Akureyri. De hotspring ligt midden in de natuur in het bos tussen de berken en pijnbomen en biedt een schitterend uitzicht over de fjorden.
De hierboven genoemde geothermische baden zijn slechts enkele van de warmwaterbronnen die in IJsland te vinden zijn. Benieuwd welke geothermische baden er nog meer in IJsland zijn? Je bekijkt ze op onze warmwaterbronnen in IJsland pagina.
Icelandic Lava Show in Vík
Naast een groot aantal actieve vulkanen biedt IJsland nog meer entertainment rondom vulkanen. Zo kun je bij de Icelandic Lava Show in Vik en Reykjavik meer te weten komen over vulkanen en kun je met eigen ogen echte lava van dichtbij aanschouwen. Dit doen ze door gestolde lava van een recente vulkaanuitbarsting opnieuw te verhitten naar een temperatuur van maar liefst 1100°C waardoor het weer vloeibaar wordt.
LAVA Centre – Volcano Exhibition
Het LAVA Centre biedt een boeiende en educatieve ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de machtige krachten van vulkanen en aardbevingen. Het LAVA Centre is niet zomaar een museum, het is een interactief en multimediaal bezoekerscentrum dat de geologische activiteiten van IJsland tot leven brengt. Het centrum combineert interactieve tentoonstellingen, bioscoopvoorstellingen, real-time aardbeving-monitoring, en indrukwekkende audiovisuele presentaties om de geologische geschiedenis en de huidige vulkanische en seismische activiteit van IJsland tot leven te brengen.
Het informatieve centrum is ontworpen om zowel educatief als vermakelijk te zijn, met interactieve elementen die geschikt zijn voor bezoekers van alle leeftijden. Bezoekers kunnen deelnemen aan tal van activiteiten, waaronder het zelf veroorzaken van aardbevingen op een simulator en het ervaren van de intense hitte van een lavastroom. Dit maakt het LAVA Centre een perfecte bestemming voor iedereen die meer wil leren over de krachtige natuurkrachten die IJsland vormgeven.
Wil je het LAVA centre gaan bezoeken? je vindt het museum in het pittoreske stadje Hvolsvöllur in het zuiden van IJsland op ongeveer 40 minuten rijden van Selfoss en 1 uur en 30 minuten rijden van Reykjavik. De populaire Seljalandsfoss waterval ligt op slechts 20 minuten rijden van het informatieve centrum.
Livestreams van vulkanen in IJsland
Wil je vanuit je luie stoel vulkanen bekijken in IJsland? Er zijn een aantal livestreams beschikbaar van IJslandse vulkanen waarop 24 uur per dag beelden te zien zijn van populaire vulkanen in het land. Indien er een nieuwe vulkaanuitbarsting in IJsland plaatsvindt wordt er vaak snel een livestream aangeboden door de IJslandse nieuws media. Dit was onder andere het geval tijdens de vulkaanuitbarstingen op het Reykjanes schiereiland tussen 2012 en 2024.
Momenteel zijn de volgende livestreams beschikbaar:
- De Hekla vulkaan
- De Litli-Hrutur vulkaan
- De Katla vulkaan
- De Fagradalsfjall vulkaan
- Het vulkanische gebied rondom Grindavik